Arhiva 03.2016. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 03.2016.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.

ŠRD „Žužička“ Kotoriba
Tradicionalni kup u športskom ribolovu

Dana 3.4.2016. godine u nedjelju ŠRD „Žužička“ Kotoriba organizira tradicionalni kup u športskom ribolovu.
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na vodi „ Žužička“

SATNICA NATJECANJA
- do 8:00 sati prijava u ribičkom domu
- od 8:00 do 8:30 izvlačenje startnih brojeva
- od 8:30 do 10:00 priprema za takmičenje
- od 10:00 do 13:00 takmičenje
- od 13:00 vaganje i proglašenje pobjednika i podjela nagrada
- domjenak i druženje

1. mjesto medalja + nagrada
2. mjesto medalja + nagrada
3. mjesto medalja + nagrada
od 4. mjesta na dalje sponzorske nagrade

Sva riba ide na vaganje!

UPOTREBA FUJA ZABRANJENA!

PREDPRIJAVE I INFORMACIJE:
Čukić Ante – 098 764 680
Matoš Branko – 098 948 2212

_____________________________________________________________

DOSTOJANSTVENO I S PUNO PIJETETA SAHRANJEN MONS.BLAŽ HORVAT
Velečasni, hvala vam za sve !

Mons. Blaž Horvat, svećenik Varaždinske biskupije, kanonik i rektor varaždinske katedrale u miru, preminuo je u petak 25. ožujka u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije nakon teške bolesti okrijepljen svetim sakramentima u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Na vječni počinak ispraćen je na varaždinskom posljednjem počivalištu u utorak 29.ožujka. Neviđeni broj svećenika te župljana župa u kojima je službovao te ostali štovatelji njegova imena i djela kao I njegovi rođaci svjedočili su tom tužnom trenutku.

Svetu misu zadušnicu, koja je prethodila polaganju njegova tijela u svećeničku grobnicu, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu i sprovodne obrede  predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Među mnoštvom bilo je preko stotinu naših sumještana koji su došli reći hvala i posljednje zbogom svom, kako su ga zvali, velečasnom Blažu.Liturgijsko pjevanje, koje je za života njegovao, poštovao i uzdizao, predvodili su zborovi varaždinske katedrale zajedno sa zborom naše župne crkve koji je izrastao na njegovim temeljima i potpori. Bili su tu i zborovi drugih župa u kojima je djelovao pa su mu tako zajednički pjesmom rekli veliko hvala s porukom-počivajte u miru  !

Pokojni monsinjor je donjodubravski sin, od oca Franje i majke Marije, rođ. Žinić. U Donjoj Dubravi pohađao je pučku školu, a 1957. g. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, te je iste godine započeo Bogosloviju i Bogoslovski fakultet. Zaređen je za svećenika na Petrovo 1964. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera.
M. Grubić


SNIMILA:K. Frančić
_____________________________________________________________

ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO "SOM' KOTORIBA
17.PROLJETNI KUP „SOM" KOTORIBA 2016.

Dana 10. travnja 2016. godine u nedjelju, Športsko ribolovno društvo "SOM" Kotoriba organizira tradicionalni 17. proljetni kup u športskom ribolovu "SOM - KOTORIBA 2016."
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na vodi Žužička u Kotoribi. Prijavnina iznosi 110,00 kn (za nagrade i ručak ).
Zborno mjesto je u ribičkom domu ŠRD "SOM" Kotoriba na šodergrabi.

SATNICA NATJECANJA:

- do 07,30 sati prijave u ribičkom domu ŠRD "SOM" na šudergrabi
- od 07,30 do 08,00 sati izvlačenje redoslijeda i startnih brojeva
- od 08,00 sati odlazak na stazu Žužička i startna mjesta
- od 08,15 do 10,00 sati priprema za natjecanje
- od 10,00 do 13,00 sati natjecanje u lovu ribe udicom na plovak
- od 13,00 sati vaganje ulova i rasprema
- od 14,00 sati ručak za sve učesnike natjecanja u ribičkom domu ŠRD "SOM" na šudergrabi, proglašenje rezultata i podjela nagrada

NAGRADE:

1.Mjesto MEDALJA I NAGRADA za 1. mjesto
2.Mjesto MEDALJA I NAGRADA za 2. mjesto
3.Mjesto MEDALJA I NAGRADA za 3. mjesto
od 4. mjesta vrijedne sponzorske nagrade!

Natjecanje se održava prema Pravilniku o natjecanjima HŠRS-a s tim da je zabranjena upotreba FU JA !!!
Budući da nam voda ima ograničeni broj mjesta molimo Vas da svoje učešće na natjecanju prijavite do 08. travnja 2016. godine na broj: 099/416-7485 Drago Filipašić.
Žužička je poribljena sa šaranom i amurom, a u njoj obitavaju, crvenperka, žutooka. deverika, linjak i babuška.
Započnimo uspješno ovu natjecateljsku sezonu uz ribički pozdrav BISTRO !
ŠRD „SOM" Kotoriba

_____________________________________________________________

TRKAČKI KUB KOTORIPSKI BEGAČI
Matija Zadravec i dalje briljira

Već tradicionalno  na Uskrsni ponedjeljak u Varaždinu , uz bazene na Dravi,  TK Maraton95 Varaždin održava Dravski ultracross.Ovaj ponedjeljak je to bilo njegovo peto izdanje.
Utrka je to od 16 kilometara koja se trči po  dravskom nasipu do mjesta Svibovec pa u povratku uz derivacijski kanal HE Varaždin natrag. Među 93 natjecatelja iz sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije nastupali su i članovi TK Kotoripski begači.
Opet je blistao Matija Zadravec osvojivši prvo mjesto i novi rekord staze sa izvrsnim vremenom od 58,23 min.
-Nema ljepše promocije za klub od ovakvih uspjeha , pa je to sigurno jedan od razloga što se članstvo kluba svakodnevno polako povećava, te još jednom pozivamo sve one koji rade samostalno da nam se pridruže-poruka je iz kluba.
  
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Matija Zadravec „pokorio“ Varaždin
Kotoripski begači u Varaždinu- S.Kovačić, E. Dežđek. M. Zadravec i D. Pintarić(s lijeva)
FOTO:TK
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Ugovori za 16 studenata

Ulaganje u mlade jedan od prioriteta u Kotoribi

Na Veliku subotu, 26. ožujka, načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u općinskoj vijećnici potpisali su ugovore s kotoripskim studentima o stipendiranju u ovoj akademskoj godini.

Prema riječima načelnika u općinskom proračunu za tu je namjena ove godine predviđeno 100 tisuća kuna. Stipendije se odobravaju za jednu akademsku godinu, odnosno 10 mjeseci studija, a mjesečni iznos je 300 kuna za studij na području Međimurske županije i susjednih županija te 500 kuna za studij u ostalim gradovima.U ovoj akademskoj godina Općina Kotoriba stipendirat će 16 studenata, dok će njih troje dobiti jednokratne novčane potpore u iznosu od 2.500 kuna.

– Izuzetno nam je drago što vam Općina na ovaj način može pomoći u školovanju, a još bi nam bilo draže da studij uspješno završite i ostanete živjeti u Kotoribi. Želim da stanete na noge i nakon faksa pronađete posao – poručio im je Grgec.

Stipendisti Općine Kotoriba su: Ivan Jakupak, Ivan Jambrešić, Petra Markač, Petar Mikulan, Anja Vidović, Renata Seličanec, Iva Dolenčić, Valentina Hertelendi, Glorija Nađ, Saša Smrk, Ines Krznar, Ines Smrk, Sara Spahija, Leona Radmanić, Vitomir Zvošec i Karlo Radmanić.
Valja spomenuti kako su se i članovi Općinskog vijeća Općine Kotoriba odrekli naknada za prisustvovanje sjednicama s ciljem da se taj novac preusmjeri u fond za stipendije. To je samo dokaz da je briga o mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje jedan od ključnih općinskih prioriteta.

A.Fuš
_____________________________________________________________

Pogledajte idejno rješenje budućeg poslovnog centra Kotoribe

Na oko 1300 kvadrata prostirat će se budući poslovni centar Kotoribe. Time bi Kotoriba dobila novi, moderniji izgled, ali i nove sadržaje kojih trenutno u mjestu nema.

Napravljeno je idejno rješenje, a radovi bi trebali započeti još ove godine. - Želja nam je u centru Kotoribe izgraditi modernu poslovnu zgradu u kojoj bi svoje mjesto našle različite uslužne djelatnosti, uz nju urediti trg i izgraditi novu tržnicu, čime bi ovaj prostor dobio novu dimenziju, ispričao nam je ukratko zamjenik načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

U proračunu Općine Kotoriba osiguran je dio novca za investiciju, a traže partnere za Javno - privatno partnerstvo. Vrijednost roh-bau investicije je po prvoj procjeni oko 5 milijuna kuna.
I.H.

Foto: Općina Kotoriba


_____________________________________________________________

KUD KOTORIBA
Gdje se "gube" mladi plesači  Kotoribe ?

Na nedavnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini KUD-a Kotoriba kao predstavnica OŠ-e Jože Horvata Kotoriba bila je učiteljica razredne nastave Danijela Sabol i to ne slučajno.

Gospođa Sabol je u školi voditeljica malih folkloraša u čemu joj pomaže kolegica Željka Matulin. Kada je bilo riječi o neophodnom pomalađivanju članstva KUD-a, apel je upućen prema školi. Gospođa Sabol je kazala kako joj je žao što se početno educirani mladi folkloraši, koji su stekli osnove u nižim razredima, naprosto gube kada dođu u više razrede, a tada bi trebali ući u redove KUD-a.- Nažalost tu nema nikog tko bi ih "pokupio" i uzeo pod vaš "krov"-rekla je.

Izračena je samo konstatacija bez konkretnih prijedloga !?

Inače, učiteljica Danijela je svojevremeno bila aktivna članica KUD-a kao plesčica i glumica pa ne bi bilo loše da se vrati na stare staze. A plesala je i njezina kolegica Željka.
Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Danijela Sabol
Najmlađi folkloraši Kotoribe sa svojim voditeljicama

____________________________________________________________

Uskrsna čestitka

Dragi moji Kotoripčani,
Providnošću Božjom još jedan Uskrs mi čekamo zajedno. Uskrs je od samih početaka naše vjere bio najvažniji blagdan koji se redovito slavio i to ne punih stolova, nego srcima ispunjenih Duhom Božjim.
Svaki Uskrs koji mi proslavimo je nova prilika da mi otvorimo svoja srca Bogu i da se i mi pripremimo na svoje vlastito uskrsnuće koje će biti na kraju vremena.

Evo, papa Franjo je ovu godinu posvetio kao godinu milosrđa gdje mi razmišljamo o Božjoj milosti prema nama ljudima. Bog nije strogi sudac nego milosrdni Otac. On nas ne želi kazniti nego spasiti. On ne želi da lutamo ovim svijetom bez svrhe, nego želi podariti smisao našim životima.

Draga braćo i sestre u Kristu, ja kao vaš župnik se iskreno nadam da ćete i vi ovog Uskrsa u vašim srcima doživjeti onu malu iskru vjere koja nosi Crkvu već 2000 godina i da će ta mala iskra prerasti u plamen Duha Svetoga koji daje život vječni.

Od srca vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs i prisutnost uskrsnulog Krista u vašim domovima kako bismo svi zajedno bili preporođeni na sliku Kristovu i u tome svjetlu nosim vas u svojim molitvama.
+ Mir i blagoslov,

Marinko Prstec, župnik

_____________________________________________________________

ČUVARI ISUSOVA GROBA U KOTORIBI
Tradicija koja trajeDugi niz godina pripadnici DVD-a Kotoriba na Veliku subotu u svečanim odorama dolaze u mjesnu župnu crkvu gdje tijekom čitavoga dana bdiju uz Isusov grob kojeg su dolazili pohoditi vjernici i koji se nalazi u dnu župne crkve.

U subotu 26.ožujku na toj časnoj i odgovornoj obvezi izmijenilo se njih dvadeseta. Uz čuvanje groba, vatrogasci čuvaju tradiciju dugu nekoliko desetljeća.

Tekst i foto: M. Grubić____________________________________________________________

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
U Varaždinu preminuo mons. Blaž Horvat


Mons. Blaž Horvat, svećenik Varaždinske biskupije, kanonik i rektor varaždinske katedrale u miru, preminuo je u petak 25. ožujka u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije nakon teške bolesti okrijepljen svetim sakramentima u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Rođen je 31. siječnja 1939. g. u Donjoj Dubravi u Međimurju od oca Franje i majke Marije, rođ. Žinić. U Donjoj Dubravi pohađao je pučku školu, a 1957. g. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, te je iste godine započeo Bogosloviju i Bogoslovski fakultet, s prekidom radi vojske 1959.-1961. Zaređen je za svećenika na Petrovo 1964. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera.

U svećeničkom poslanju djelovao je kao kapelan u župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu (1965.-1966.), te kao župnik u župi Belec do 1971., u župi Sveti Juraj u Trnju do 1987., u župi Kotoriba do 2002. g . i u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici do 2008. godine kada je imenovan rektorom varaždinske katedrale, te je na toj službi bio do 31. siječnja ove godine kada je umirovljen. Godine 1998. imenovan je kanonikom Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog. Također je obnašao službe donjomeđimurskog dekana, voditelja pastorala obitelji u Varaždinskoj biskupiji te člana zbora savjetnika i biskupijskog Prezbiterskog vijeća, a 1. veljače 2014. godine papa Franjo imenovao ga je kapelanom Njegove svetosti. U svim župama, uz redovnu svećeničku službu, posebnu je pozornost posvećivao crkvenoj glazbi i liturgijskom pjevanju te je i sam bio član crkvenih zborova.

audio arhiva:
Božja riječ : Evanđelje po Mateju  - Blaž Horvat (14.11.1999.-nedjelja)
Dio polnoćke iz Kotoripske župne Crkve 7. ŽALOSTI BLAŽENE DJEVICE MARIJE I SV. KRIŽA (26.12.1999.- subota) - Radio Međimurje 95 Mhz   -  blagoslov kod polnoćke


Svetu misu zadušnicu u utorak 29. ožujka u 12 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu i sprovodne obrede u 14 sati na gradskom groblju predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

_____________________________________________________________

Za Uskrs socijalno ugroženima i najstarijim Kotoripčanima poklon bonovi i paketi


Općina Kotoriba je i ove godine, shodno tradiciji, uoči nadolazećeg blagdana Uskrsa boklon bonovima vrijednosti od 100 kuna darovala socijalno ugrožene mještane i sve one koji su navršili 85 godina života.-

Podijeljeno je 150 bonova-rekao je Josip Forauer, predsjednik Zdravstveno socijalnog vijeća Općine Kotoriba, koji je uz članicu Vijeća Anicu Škoda obilazio domaćinstva. Dodao je kako im je Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec doniralo i 15 poklon-paketa s prehrambeno-higijenskim potrepštinama koje su uručili najpotrebnijim sumještanima.

-Naš dolazak i naše čestitke obradovale su ljude kojima smo pokucali na vrata. Svi su oni zahvalili Općini i GDCK na brizi, a veći dio njih je isporučio pozdrave i riječi zahvale načelniku Općine Ljubomiru Grgecu što ima razumijevanja za njih-dodao je Fourauer.


Tekst i foto: M. Grubić


_____________________________________________________________

Iskoristili okrilje noći
Tek zasadili, a vandali već isčupali i ukrali ukrasno bilje

Dolaskom proljeća u Općini Kotoriba kreću u uređenje javnih zelenih površina i parkova. I ove su godine angažarali tvrtku koja je zasadila cvijeće i ukrasno bilje. No, dok oni sade, nepoznati vandali istovremeno čupaju, kradu i uništavaju.

Nepoznati lopovi iskoristili su okrilje noći s ponedjeljka na utorak te ispred Knjižnice i čitaonice i ambulante iščupali i odnijeli zasađeno ukrasno bilje. U Općini kažu kako su ukrali dvije niske zimzelene bilje Centhus, dva grma Wiltoni i dvije egzotične šljive.- Svako ukrasno bilje stoji skoro 400 kuna. Sramota je i za svaku osudu da netko može na taj način uništavati ili jednostavno krasti ono što je ‘kotoripsko’. Trudimo se da nam mjesto dolaskom lijepog vremena bude što ljepše, no očito to nekome smeta i uživa uništavati ono što je svima lijepo - kažu ogorčeni općinski čelnici.

Iako je šteta oko 2.000 kuna, apeliraju na građane da ne uništavaju i kradu cvijeće i bilje s uređenih gredica jer će svaki slučaj prijaviti policiji.
A.Fuš

_____________________________________________________________

Humanitarna akcija
Žene u Kotoribi prodavale narcise i za oboljele prikupile 2.800 kuna

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Karcinom dojke je prva bolest na ljestvici smrtnosti od zloćudnih tumora kod žena. Nažalost, male su mugućnosti prevencije, no bolest se može na vrijeme otkriti i liječiti.

U mjesecu ožujku, članice Kluba 'Nova nada' već niz godina provode humanitarnu akciju 'Dan narcisa', te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje. Agilne članice Društva žena Kotoriba u subotu, 19. ožujka priključile su se brojnim hrvatskim gradovima i mjestima u obilježavanju 'Dana narcisa'. Od nove predsjednice Smiljane Ujlaki saznajemo da su od prodaje narcisa i dobrovoljnih priloga mještana prikupile 2.800 kuna. U društvu su izuzetno zadovoljne odazivom i svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju od srca zahvaljuju.


Novac prikupljen diljem Međimurja koristi će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju županijske Lige protiv raka, kako bi povratak u normalan život uz bolest bio što uspješniji, a kvaliteta života sačuvana.
A.Fuš
_____________________________________________________________

MEĐIMURSKI SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE «SPORT ZA SVE»
Predmet: Najava o održavanju manifestacije BIMEP 2016.

Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ i ove godine (11. puta za redom) organizira povodom Dana Međimurske županije, Međunarodnog dana zdravlja i Dana planeta Zemlje tradicionalnu sportsko-rekreativnu manifestaciju pod nazivom „Biciklima međimurskim putevima - BIMEP 2016“.
BIMEP će se održati u nedjelju 17. travnja 2016. godine s početkom u 9,00 sati i trajat će do 18,00 sati. Start ili početak vožnje moguć je u bilo koje doba u tom vremenu s jednog od 16 punktova. Radi se o tradicionalnoj (održava se već 11 godina počevši od 2006. godine) i međunarodnoj manifestaciji, te jednoj od najmasovnijih biciklističkih manifestacija u Međimurju. Stoga i ove godine očekujemo više od 3.000 sudionika iz Međimurja i okolnih županija i država (u 2015. godini bilo je više od 3.100 biciklista na međimurskim cestama). Podsjećamo da je prošle godine bilo sudionika, osim iz Republike Hrvatske, i iz Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske. Također, bio je veliki broj sudionika, osim iz Međimurske županije, i iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije i iz grada Zagreba. Po najavama, ove bi godine, osim iz navedenih država i županija, trebalo biti sudionika i iz drugih država i županija.

Želja nam je da se i ove godine uključi što veći broj stanovnika Međimurske, a i susjednih županija (i država), bez obzira na dob, spol i zanimanje na jednom od 16 punktova. Kao i prošle, tako će se i ove godine punktovi nalaziti u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu. Pozivaju se svi da biciklom s obitelji, prijateljima, razredom, kolegama s posla i sl. prođu prema svojim fizičkim mogućnostima određenu rutu (punktovi se u nabrojenim mjestima u pravilu nalaze u središtu mjesta uz glavne prometnice).
Prilikom uključivanja u manifestaciju BIMEP, svaki sudionik dobiva prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja i to nakon što ispuni prijavnicu s kojom potvrđuje da je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji. Podsjećamo da za djecu, tj. sve osobe mlađe od 16 godina, pristupnicu potpisuje (ili supotpisuje) roditelj. Uključenje na manifestaciju (startnina) naplaćuje se 5,00 kuna. Dolaskom na pojedini punkt svakom učesniku će se u diplomi utisnuti pečat kao dokaz da je prošao određenu dionicu, tj. da je stigao do određenog punkta.

Napominjemo da svi učesnici BIMEP-a trebaju poštovati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pogotovo vezano uz poštivanje prometnih pravila i propisa, nošenja reflektirajućih materijala, biciklističkih kaciga (maloljetnici do napunjenih 16 godina života), te paženja na sigurnost sebe i drugih učesnika u prometu. Također, podsjećamo da je vožnja bicikla po briježnom dijelu Međimurja (gornje Međimurje) puno opasnija od vožnje po nizinskom dijelu i zahtjeva veću  kondicijsku spremnost i koncentraciju. Stoga se mole biciklisti da procjene svoju fizičku spremnost, tj. kondiciju, kako se ne bi zbog umora ili iscrpljenosti ozlijedili (ili nekog drugog). Isto tako, trebaju smanjiti brzinu, tj. usporiti prilikom spuštanja niz brijeg u cilju vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Naime, veće brzine koje se postižu spuštanjem niz brijeg predstavljaju dodatnu opasnost za ozljeđivanje. Mole se svi sudionici BIMEP-a da se kreću desnom stranom kolnika vozeći jedan iza drugog, a ne jedan pokraj drugog. To sve u cilju veće sigurnosti za sebe i drugih sudionika u prometu, tj. ne ugrožavanja ikog u prometu. Iako će biti za cijelo vrijeme odvijanja manifestacije osiguran pregled i popravak bicikala (trgovina BECIKLIN i BIKE POINT RADOTIĆ), svakako se predlaže provjeriti ispravnost bicikala prije samog uključivanja u manifestaciju u cilju izbjegavanja neugodnosti zbog nastanka izvanrednog kvara na istima. Napominjemo da će Policijska uprava međimurska prema vlastitoj prosudbi izvršiti i pratnju većih grupa biciklista.

Svima je poznato da je život najdragocjenije što čovjek ima, ali on ima puni smisao ako je zdrav um i zdrav organizam. Stoga, manifestacija želi „pokrenuti“ ljude i uključiti što veći broj građana u jedan od oblika tjelesne aktivnosti (biciklizam) s ciljem da se stvori navika za redovnom tjelesnom aktivnošću kako bi se osigurao dug i kvalitetan život.
Pozivamo sve zainteresirane da se sa svojom obitelji, rodbinom, prijateljima ili poznanicima uključe u ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju.
I u slučaju lošeg vremena BIMEP se održava, tj. ne odgađa se.

Za sve možebitne informacije molimo nazvati predstavnike organizatora MSSR „Sport za sve“ na jedan od slijedećih brojeva mobitela: 098/9030-751 (Marijan Vugrinčić) i 099/4392-529 (Alan Resman) ili uputite upit preko facebook stranice BIMEP-a.
ZA ORGANIZACIJSKI ODBOR
Alan Resman, v.r.

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Sazvana 19.sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba

KLASA: 021-05/16-01/01 URBROJ: 2109/9-16-1

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba (“Službeni glasnik Međimurske županije” br. 3/13)
SAZIVAM 19.SJEDNICU OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA za utorak,22.ožujka 2016.godine s početkom u 19:00 sati.
Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći dnevni red:

1.Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine za 2015. godinu.
2.PRIJEDLOG Odluke o pokriću manjka prihoda na kraju 2015. godine.
3.Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine za 2015. godinu.
4.Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine za 2015. godinu.
5.Polugodišnje izvješće o radu Općinskog načelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2015. godine.
6.1. IZMJENE I DOPUNE Proračuna Općine za 2016. godinu.
7.PRIJEDLOG Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju proračuna Općine za 2016. godinu.
8.PRIJEDLOG Izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine za 2016. godinu.
9.PRIJEDLOG Izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine za 2016. godinu.
10.Izvješće Općinskog načelnika o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2007. -2015. godine na području Općine Kotoriba za 2015. godinu.
11.Izvještaj GKP PRE-KOM d.o.o. Prelog o radu - gospodarenju otpadom na području Općine Kotoriba za 2015. godinu.
12.PRIJEDLOG Analize stanja sustava civilne zaštite na području Općine Kotoriba u 2015. godini.
13.PRIJEDLOG Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite Općine Kotoriba za razdoblje od 2016. do 2019. godine.  
14.PRIJEDLOG Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Kotoriba za 2016. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.
15.PRIJEDLOG Odluke o raspoređivanju sredstva u 2015. godini za redovito godišnje financiranje političkih stranka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću.
16.Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Međimurske županije.

U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika sa 18. sjednice Općinskog vijeća, te  materijale za sve točke dnevnog reda.
Molim za odaziv.

PREDSJEDNIK:Zoran  Radmanić, v.r.

OSIM  ČLANOVA  OPĆINSKOG VIJEĆA NA SJEDNICU POZIVAM:
1.Općinskog načelnika i njegovog zamjenika,
2.Vijećnike Skupštine Međimurske županije iz Kotoribe,
3.Predstavnike sredstava javnog priopćavanja.

_____________________________________________________________

GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA KUD-a KOTORIBA
Pred minimalnim brojem članova

Na posljednjoj izvještajnoj godišnjoj skupštini KUD-a Kotoriba, nikad manje članova, Došli su tek oni koji su za društvo svoje dali s nostalgijom se prisjetivši vremena kada su s radošću dolazili na probe, odlazili na nastupe, bio je to vrijeme entuzijazma, a što  nije jasno, nije im jasno da su došla nova, druga vremena kada mladi u društvo dolaze jedni radi drugih ili možda iz drugih potreba.- To nije dobro za društvo i moramo se upitati zbog čega je to tako ? Danas moramo zdravo prodiskutirati i na temeljima progovoriti. Bio bi sretan da mladi u društvo dolaze zbog KUD-a, a ne zbog nas koji ih potičemo na aktivnost. A kaj bude onda dok nas jednoga dana ne bude ?-rekao je i upitao u uvodu skupa njegov predsjedatelj Vinko Horvat.

Unatoč evidentnoj činjenici u društvu se ipak u 2015. godini  puno radilo i mnogo toga napravilo o čemu je govorio Krunoslav Siladi, predsjednik KUD-a.S ponosom je istaknuo kako su lani na velebni način proslavili 40-ti rođendan. Bili su domaćini i suorganizatori 10.smotre međimurskih narodnih običaja.-Naše KUD-o se predstavilo predstavom Kanas i čordaši koju je napisala i za scenu priredila Anica Jauk.Raduje što je predstava od stručnog žirija dobila i najveće pohvale. Program su vodili naši članovi, poznati dvojac Edita Fakaš –Nikić i Alen Fuš te svima ovim putem zahvaljujem-istaknuo je Siladi. Rekao je kako su bili   sudionici, odnosno pratitelji  svih općinskih događanja kada je bila u pitanju kultura, a bili su suorganizatori kulturnih priredbi nastupom gostiju izvana.- Godinu smo završili božićnim nastupom na Polnoćki. Ulaskom članova u narodnim nošnjama na početak svete mise, unošenjem svjetlosti lampaša i slame te sviranjem prigodnih božićnih pjesama uveličali smo božićno slavlje, a sve to u suradnji s Crkvenim pjevačkim zborom i njihovim voditeljem Damirom Kadijom – rekao je na kraju.

Program rada naglasak daje suradnji s OŠ-om Jože Horvata Kotoriba u cilju pomlađivanja članstva kako bi kulturno nasljeđe dostojno predali mladim naraštajima. je  program kontinuiteta s naglaskom  na pomlađivanju članstva i neophodnom suradnjom s mjesnom OŠ-om.
U programu su istaknuti 22., 23. i 24. travanja kada će u suradnji s Kerekesh teatrom biti suorganizatori Festivala smijeha koji će se po drugi puta održati u njihovoj sredini, a u sklopu toga bi s njima u suradnji trebali održati glumačku radionicu, a sve u cilju animacije novih i mlađih za ulazak u Dramsku sekciju.
Veliku pozornost će dati i pripremi za sudjelovanjem na Međimurskoj smotri folklora u Donjoj Dubravi.
Skupštinu je pozdravio općinski načelnik Ljubomir Grgec koji im se zahvalio na onome što daju Općini rekavši kako ga žalosti što s godinama na ovakvim skupovima ima sve manje ljudi. Dodao je kako se ne smije zaboraviti financijsko izdvajanje Općine za njihov rad te da će to i dalje činiti.  Uz njega još su ih pozdravili predstavnici KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava i suradničkog SRD-a Som Kotoriba.   
Po prvi puta, što do sada nije bio običaj, minutom stajanja su se prisjetili pokojnih članova  kojih je od osnutka društva do danas isto toliko koliko i aktivnih.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Oni i dalje vjerni KUD-u
Minuta stajanja za one kojih više nema

_____________________________________________________________

PAMTLJIVA UTRKA KOTORIPSKIH BEGAČA
Mala ratoborna ekipa u Velikoj Gorici

-Jučer je bil još jedan "poseban" dan za naš klub. Zabilježena je prva, povijesna utrka, nastup u 3. Hrvatskoj  ligi u Velikoj Gorici na 24. Turopoljskoj utrci. Naravno da su svi trčali polumaraton i rezultati su fantastični-rekao nam je u ponedjeljak Damir Matotek, predsjednik TK Kotoripski begači.

Njihovi rezultati:Matija Zadravec 1:17:46 7. mjesto ukupno (novčana nagrada u kategoriji seniori) Alen Maltar 39. mjesto , Marijan Pongrac 46. mjesto, David Žižek 53. mjesto, Vinko Matotek 90. mjesto  (3. mjesto u kategoriji veterana) Danijela Krobot 114. mjesto,Nenad Čižmešija 127. mjesto, Drago Pintaric 167. mjesto
Mirjana Mlinarić 168. mjesto ukupno (2. mjesto u kategoriji Ž50)
-Bolje nije moglo !! Osvojili smo puno, puno bodova, i muška i ženska ekipa, a sveukupno smo najvjerojatnije osvojili maksimalni  broj bodova kao ekipa. Još jedna stvar na koju sam ja kao predsjednik jako, jako ponosan, a to je da smo imali i navijače u Gorici, Tinu i Marka Šajna . Bili smo prava mala ratoborna ekipa, trčali smo u novim klupskim dresovima, družili se, bodrili jedni druge i osvojili novčane nagrade, medalje u kategorijama, skinuli osobne rekorde. Jednom riječju bilo je ffffest !!-rekao je na kraju predsjednik.

M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Kotoripski begači u Velikoj Gorici
_____________________________________________________________

DRUGA ŽUPANIJSKA SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
Raspjevana međimurska mladost

Vladimir Novak, ravnatelj OŠ-e Petar Zrinski Šenkovec je, pozdravljajući prisutne na 2.Županijskoj smotri pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, izrazio radost što je njihovoj školi pripala čast da budu domaćini i da u čakovečkom Centru za kulturu ugoste čak 17 zborova osnovnih i srednjih škola naše županije. Između inog je i dodao, kako je ovaj glazbeni  događaj  od velike važnosti za napredak, razvoj i podizanje razine i kvalitete pjevačkih zborova u osnovnim i srednjim školama u Međimurju.Međimurska županija se može pohvaliti velikim brojem zborovođa i djece koja sudjeluju u radu zborova osnovnih i srednjih škola. Iskustvo nastupa ovdje u „hramu kulture“  je iskustvo koje je od iznimnog značaja za članove zbora i njihove voditelje, bilo nastup na revijalnom ili natjecateljskom djelu.
Smotru su svojim dolaskom uveličali župan Matija Posavec i pročelnik društvenih djelatnosti MŽ-e Branko Sušec.
-Dobar dan svima i dobro nam došli na 2. Županijsku  smotru pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola-rekla je, između inog. Klaudija Vidović, voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja glazbene kulture. Izrazivši radost što je ova smotra okupila više zborova u odnosu na lani.-Na 1. Županijskoj smotri nastupilo je 11 zborova, 2  u natjecateljskom  i  9 u revijalnom dijelu.
Danas će na ovoj pozornici nastupiti 17 pjevačkih zborova, i to čak 4 u natjecateljskom dijelu smotre,  a preostalih 13 zborova nastupiti  će  u revijalnom dijelu smotre-iznijela je brojčane podatke te dodala:- Jako je brzo prošla godina u kojoj smo mnogo vježbali, brusili naše glasove,  nastupali,  da bi danas, ovdje  pokazali kako se velikom voljom, marljivim radom i  upornom vježbom ,  može puno  napredovati.
Draga djeco- zborski pjevači,  maleni, veći i najveći , znam  da ste dugo i s velikim nestrpljenjem čekali ovaj dan i veselili mu se. Sada smo ovdje. Došli smo pokazati jedni drugima što sve znamo i čemu nas sve glazba uči:  kako se znamo lijepo ponašati, kako uz glazbu učimo  biti pozitivni, veseli, dobronamjerni, puni poštovanja  prema svojim prijateljima u zboru i  prema drugim zborovima.  Dragi zboraši, želim vam svima,  da danas, na ovoj pozornici, pokažete sve ono najbolje i najljepše što znate  i što ste uz svoje učitelje glazbe naučili…., a kada završi vaš  nastup i kada se vratite na svoja mjesta u gledalište,  onako opušteni, zadovoljni , pomalo umorni ali  sretni jer ste dali sve od sebe,  moći  ćete u  miru  slušati  druge zborove i učiti od njih,  jer  svaki zbor koji  će danas nastupiti, donijet će sa sobom nešto svoje, nešto posebno i različito od drugih zborova,  i baš je u tome sva ljepota glazbe i zborskog pjevanja.
„ Pjevajte iz duše!“…poručuje  nam je svima  jedan od vodećih svjetskih tenora  Jose Carreras. Pjevajte iz duše dragi zboraši, jer tada se događa čarolija.  Čarolija koju ne možemo opisati riječima ali ju osjećamo.
Učinimo svi zajedno ovaj dan važnim. Učinimo ga danom kojeg ćemo još dugo pamtiti-rekla je. Iza nje je na pozornicu došao župan Matija Posavec kako bi Smotru otvorio i rekao kako je ova glazbena mladost jamstvo kako će lijepa pjesma i dalje odzvanjati  našim pozornicama i da će se zasigurno neki od ovih pjevača u tim vodama vinuti i stepenicu, dvije više.

Zborovi u natjecateljskom dijelu smotre u svom nastupu trebali su se  držati zadanih propozicija, a njihov nastup pratila je i vrednovala prosudbena komisija u sastavu:  prof.Dada Ruža iz Glazbene škole u Varaždin, Senka Bašek, članica Prosudbene komisije iz županijskog povjerenstva i Branimir Magdalenić, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek Čakovec.
Pjevački zborovi osnovnih i srednjih škola koja u Katalogu natjecanja i smotri nose naziv 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, a odnosi se na natjecanja pjevačkih zborova na državnoj razini koje se svake godine, tradicionalno, održava u mjesecu svibnju u HNK u Varaždinu Po završetku ove smotre, prosudbena komisija sa svim voditeljima zborova održala je tzv. Okrugli stol, a svoje ocjene i dojmove o nastupu dvaju zbora iz natjecateljskog programa, predsjednica prosudbene komisije, prof. Dada Ruža, proslijedit će Agenciji za odgoj i obrazovanje koja će se kroz tjedan dana pismenim putem očitovati koji je  zbor ostvario pravo nastupa na državnom natjecanju.
U natjecateljskom djelu nastupili su:  Pjevački zbor OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, Pjevački zbor OŠ Sveta Marija, Pjevački zbor OŠ Nedelišće, Pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.
U revijalnom djelu:  Pjevački zbor OŠ Hodošan, Pjevački zbor Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec,Pjevački zbor OŠ Jože Horvata  Kotoriba,Pjevački zbor OŠ Ivanovec, Pjevački zbor OŠ Prelog, Pjevački zbor III. OŠ Čakovec, Pjevački zbor OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec,Pjevački zbor OŠ Podturen, Pjevački zbor OŠ Sveti Martin na Muri,Pjevački zbor OŠ Gornji Mihaljevec, Pjevački zbor OŠ Mursko Središće, Pjevački zbor OŠ Štrigova i Pjevački zbor Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.
Sve se je to događalo u utorak 15.ožujka u prijepodnevnim satima u organizaciji i domaćinstvu u uvodu spomenute škole.
Tekst i snimke: Mladen Grubić
FOTOGRAFIJE:
Klaudija Vidović, prof.
Kotoripski zborski pjevači na pozornici CZK Čakovec
Na  kraju nastupa
_____________________________________________________________

najava: DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
IZLET U SAMOBOR, VELIKI TABOR I KLANJEC

Društvo žena Kotoriba, u subotu 16.04. 2016. organizira "Izlet Samobor, Veliki Tabor, Klanjec".

Plan puta:
9:00 polazak iz Kotoribe
11:00 dolazak u Samobor (šetnja do Starog grada Samobor, kremšnite i kava)
14:00 odlazak prema Dvorcu Veliki Tabor (razgledavanje sa vodičem)
16:00 odlazak prema Klanjcu (posjet galeriji Antun Augustinčić po želji, šetnja, kava)
18:00 Bogata večera u restoranu "Stara vodenica" : Aperitiv dobrodošlice,Juha,Pohana piletna, pecenica, restani krumpir, mlinci, salata,desertPovratak prema dogovoru grupe

Cijena izleta je 125,00 kn na bazi 50 putnika.
Zainteresirani neka se čim prije jave a najkasnije do 08.04.:
Peranec Margiti mobitel:0998506278
Grgec Evici mobitel:0992799769
Maltar Ljubici mobitel:0992546623

_____________________________________________________________
DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
AKCIJA DANI NARCISA

Društvo žena Kotoribe, pridružuje se akciji prikupljanja sredstava za ligu protiv raka- kluba žena liječenih od raka dojke Međimurske županije.
Za  DANE NARCISA 19.03.2016. godine u subotu prodavat će se narcise na tržnici Kotoriba od 7,00 sati.

Sve mještane  Kotoribe pozivamo da se pridruže akciji i dođu kupiti narcise u subotu na tržnici, a sav prihod ide u fond za borbu protiv raka dojke.

Hvala unaprijed svima koji će se uključiti u akciju .


ODBOR DRUŠTVA ŽENA

_____________________________________________________________

OBAVIJEST O IZVOĐENJU  2D SEIZMIČKA MJERENJA NA PODRUČJU OPĆINE KOTORIBA
MB Geohtermal d.o.o.

M B Geothermal d.o.o. Zagreb izvoditi će 2 D seizmička mjerenja u svrhu istraživanja geotermalnih voda na poljoprivrednom zemljištu na području općina: Legrad , Đelekovec , Donja Dubrava , Rasinja, Koprivnički Ivanec i Kotoriba.

Štete koje će nastati uslijed seizmičkih mjerenja procijeniti će se odmah nakon završetka radova od strane komisije u kojoj će biti predstavnici MB Geothermal i predstavnici mjesnih odbora, o čemu će vlasnici zemljišta biti na vrijeme obaviješteni.
Svu naknadu šteta podmirit će Geothermal d.o.o. Zagrebi

Geothermal moli za razumijevanje, posebno da se ne ometa rad ekipa, zatim da se ne diraju postavljene oznake i kablovi na zemljištu kao i druga oprema.

Radovi će se obavljati tokom travnja 2016. godine. Kontakt osoba Marinko Cunj 0981993378
Zahvaljujemo na suradnji!

_____________________________________________________________

OSPOSOBLJAVANJE ZA RUKOVANJE PESTICIDIMA I STROJEVIMA U POLJOPRIVREDI U DONJEM VIDOVCU U DVORANI OPĆINE

Temeljem članka 6. stavka 1. i 6. Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014), članaka 9. i 10.  Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 124/12), te Zakona o obrazovanju odraslih (NN 17/07, 107/07, 24/10), Ustanove za obrazovanje odraslih Zagrebinspekt obrazovanje i Zagrebačko učilište, temeljem ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske provode
OSPOSOBLJAVANJE ZA RUKOVANJE PESTICIDIMA I STROJEVIMA U POLJOPRIVREDI U DONJEM VIDOVCU U DVORANI OPĆINE

RADNI DOGOVOR I POČETAK NASTAVE 21. Ožujak 2016. PONEDJELJAK (od 18 do 21 h).

1. Osposobljavanje za održivu uporabu sredstava za zaštitu bilja (pesticidi)
Osposobljavanje je namijenjeno OPG-ovima i drugim poljoprivrednicima te tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (d.d., d.o.o. i zadruge). Bez ovog osposobljavanja nakon 26. 11. 2015. godine više se neće moći kupovati sredstva za zaštitu bilja (osim amaterskih).
Izobrazba se provodi u 15 sati programa, četiri dana nastave u večernjim satima (18-21h).
Uvjeti za pohađanje: navršenih 18 godina i završena minimalno osnovna škola.
Po završenom osposobljavanju polaznici dobivaju: Potvrdu o završenoj izobrazbi te identifikacijsku iskaznicu koju izdaje nadležna Savjetodavna služba.
Cijena osposobljavanja iznosi 375,00 kuna.
U cijenu je uključen trošak seminara, završnog ispita te izdavanja identifikacijske iskaznice.

2. Stručno osposobljavanje za rukovanje sredstvima rada
U okviru izobrazbe za pesticide polaznici će se moći i stručno osposobiti za rukovanje pojedinim sredstvima rada i to:
- Rukovatelj poljoprivrednim traktorom s priključcima,
- Rukovatelj kombajnom,
- Rukovatelj motornom pilom,
- Rukovatelj viličarom, bagerom, utovarivačem i dr.
Navedeno stručno osposobljavanje će se provoditi u naredna 4 do 5 dana (zavisno od sredstva rada za koja se polaznik opredijeli) na istom mjestu i terminu kao i izobrazba za pesticide.
Praktična obuka na sredstvima rada vršiti će se kod kandidata koji posjeduju takva sredstva.
Konkretan raspored rada polaznici će dobiti prvog dana seminara za pesticide.
Uvjeti za pohađanje: - svjedodžba završene škole (najmanje OŠ); rodni list ili domovnica
- potvrda liječnika obiteljske medicine o zdravstvenoj sposobnosti,
- dvije fotografije (veličine za osobnu iskaznicu).

(Napomena: Na prvi dan nastave potrebno je donijeti kopije traženih dokumenata a na poleđini fotografija potrebno je napisati ime i prezime.)

Cijena stručnog osposobljavanja:
                                          
-traktor s priključnim strojevima u poljoprivredi…  600,00 kuna uz pesticide, a pojedinačno 900,00 kuna
- kombajn   500,00 kuna  uz pesticide, a pojedinačno 800,00 kuna
- motorna pila     400,00 kuna  uz pesticide , a pojedinačno 600,00 kuna
- viličar, bager, utovarivač  .. svaki po … 500,00 kuna uz pesticide, a pojedinačno 800,00 kuna                      

                  
PROVJERA OSPOPSOBLJENOSTI (Ispiti)
Provjera stečenih znanja i kompetencija vrši se posebno za pesticide, posebno za rukovanje određenim sredstvima rada, istoga dana prema unaprijed utvrđenom terminu.
Ispiti se provode pismenim putem, testovima znanja, koji su prilagođeni očekivanom znanju polaznika a sukladni programu osposobljavanja. U praktičnom dijelu ispita polaznici izvršavaju određene praktične zadatke koje im postavlja Komisija.

DOKUMENTI O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI
Po završenom stručnom osposobljavanju polaznici dobivaju za svako sredstvo rada UVJERENJE o stručnoj osposobljenosti te iskaznicu veličine i oblika osobne iskaznice.
Predmetno stručno osposobljavanje upisuje se u e-knjižicu (ERPS–elektronički radno pravni status).

NAČIN PLAĆANJA IZOBRAZBE
Polaznici osposobljavanja će prvog dana nastave temeljem Prijave polaznika, potpisivati Ugovor o osposobljavanju te će dobiti uplatnicu na konkretni iznos zavisno od odabranog obrazovanja. Po završenom osposobljavanju polaznici će na kućnu adresu povratnicom dobiti  dokumente o osposobljenosti i račun za uslugu ustanove koja je provodila izobrazbu.

PRIJAVE KANDIDATA
Prijave polaznika vrše se telefaxom  ili osobno na obrascu Prijava polaznika i to:

1.OPĆINA DONJI VIDOVEC – JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
2.OPĆINA KOTORIBA – JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
3.OPĆINA DONJA DUBRAVA – JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
4.POLJOPRIVREDNA LJEKARNA KOTORIBA
5.POLJOPRIVREDNA LJEKARNA DONJI VIDOVEC
6.Ispunjenom Prijavom polaznika na telefax: 01/55 09 510
-  obrazac prijave nalazi se na:  www.zagrebackouciliste.hr  i www.obrazovanje.biz.hr
   
OSTALE INFORMACIJE potražite na telefon: 098/305 067

_____________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA
Turnir u belotu MNK Klub 75

Nakon godine dana stanke, NK Graničar Kotoriba je ponovno pokrenuo organizaciju kartaškog turnira u belotu. Turnir je to u kojem sudjeluje mjesne udruge.  Turnir je održan u petak 11.ožujka u klupskim prostorijama i okupio je 14 natjecateljskih ekipa.

U takvoj konkurenciji najbolji je bio kartaški par iz Malonogometnog kluba Klub 75 u kojem su bili  Mario Paveli i Luka Radmanić. Oni su finalu, rezultatom 2:0, bili bolji od para Boris Čižmešija  i Petar Mikulan koji su kartali za NK Graničar.

U borbi za treće mjesto STK Kos/Kotoriba je bio bolji od natjecatelja ŠRD-a Som. Prve tri ekipe su primile nagrade organizatora, a prvaci i prijelazni pehar, a što su im uručili klupski predsjednik Zoran Radmanić i član Izvršnog odbora kluba Ivan Ostrognjaj.

M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Finalisti turnira iz MNK Klub 75 i NK Graničar
_____________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA
U petak turnir u belotu


NK Graničar Kotoriba uputio je poziv kojim poziva na turnir u belotu udruga Kotoribe kojeg je on organizator.
Turnir će biti održan 11. ožujka s početkom u 17 sati u prostorijama kluba.

- Za nagrade smo osigurali prigodne poklone za četiri najbolje ekipe, a tu je i prijelazni pehar kojeg ste ponosni vlasnik ako osvojite prvo mjesto - poruka je iz kluba.
M. Grubić

_____________________________________________________________

NA MARATONSKOJ STAZI: 31-GODIŠNJI MARATONAC DAMIR MATOTEK IZ KOTORIBE
Predivan je osjećaj trčati uz Muru i Dravu ljeti prije svitanja

Poput Feniksa u Kotoribi je niknuo trkački klub Kotoripski begači koji je svojim aktivnostima te sve jačim, većim i boljim  rezultatima postigao zavidan image među trkačkim klubovima Lijepe Naše i izvan njenih granica. Glavni “krivac” za to je 31-godišnji  kotoripski neoženja  Damir Matotek, predsjednik kluba, po zvanju diplomirani inženjer geotehnike, trenutno na stručnom osposobljavanju u GP Stanorad Čakovec.
-Vjerojatno sam javnosti poznatiji kao nogometaš jer me još uvjek ljudi znaju pitati za koji klub igram. Međutim nogomet je iza mene, moja sadašnjost i budućnost je trčanje. Prije svega sam rekreativac s nekoliko zapaženih rezultata što mi daje motiv da nastavim u tom smjeru-reći će o sebi.

Kakvi i koji su bili  sportski počeci,nogometni klubovi karijera?
-Prve sportske korake sam napravio u karateu jer sam se  još pronalazio u sportu, bilo je to sredinom osnovne škole potrajalo je svega 2-3 godine. Nakon čega počinjem trenirati nogomet u lokalnom klubu, tadašnji Graničar Patrick, gdje  sam ostao ostajem većinu svoje sportske karijere. S nogometom sam okončao u susjednom NK Dubravčan Donja Dubrava-pojašnjava Damac, kako ga znaju prijatelji i znanci. Rekao je kako je bio polivalentan igrač da bi njegovi učitelji nakon nekog vremena zaključili kako mu najbolje odgovara mjesto „stopera“, a ovisno o jačini suparničke momčadi pretvarao se u klasičnog „libera“, odnosno zadnjeg veznog.-Nogomet je sport koji me obilježio i to je potrajalo otprilike petnaestak godina-završio je priču o nogometu.
I onda nagli preokret, zbog čega i kada i zašto trčanje?
-Nagli preokret se dogodio nakon pauziranja jedne sezone od nogometa. Odlučio sam da mi treba promjena i zaključak je bio istrčati maraton. To je bilo početkom 2012. godine. Dodatni motiv za to mi je bio jedan film koji mi je proslijedio školski kolega i poznati „ultraš“-pojasnio je i dodao:-Predivan je osjećaj kad trčite uz Muru ili Dravu, ljeti prije svitanja, susrećete se s životinjama, stapate se s prirodom. To je nešto što me najviše privlači i zbog čega sam se vezao za trčanje.
Početni koraci u trčanju ?
-Početak je bio 2012. kad sam odlučio istrčati Zagrebački maraton. Pothvat koji nikad neću zaboraviti. Bio sam početnik i imao sam svoj plan treniranja koji se pokazao vrlo uspješnim, međutim totalno krivim. Nakon maratona opet igram nogomet gdje sam doživo ozljedu koja me još uvijek prati. Oporavak mi je tek krajem 2014. dozvolio da počnem s redovnim trčanjem-pojasnio je.
Slijedi tvoj napredak, kako se on postiže ?
-Sustavnim i „pametnim“ treniranjem. Rezultati se postižu ako ste predani onome što volite. Kontinuitet i postepeno povećanje kilometraže odnosno brzine trčanja je put do uspjeha-otkrio je svoj recept.
Koliko dnevno trčiš, koliko pretrčiš i kada ?
-Vremenski je to između 40 minuta i 3 sata, u kilometrima, ovisno o danu, od 8 do 35 km. Naravno da postoje i dani odmora, ali neki prosjek je između 10 i 15 km dnevno gledano na tjednoj bazi. To je kad sam slobodan, nekad je to rano ujutro, ponekad kasno navečer. Meni osobno je vrijeme neobavezan faktor pa trčim kad stignem.

Imaš li sparing partnere ?
-Naravno da imam . To su dečki iz kluba s kojima radim laganije treninge kad nam se podudaraju termini trčanja. Ponekad je puno lakše odraditi trening u društvu, dok određeni treninzi zahtijevaju spremnost i brzinu koja je individualna.
Koliko si eminentnih utrka do sada istrčao, koje bi izdvojio?
-Sebe smatram početnikom u trčanju pa do sada imam završenih tek nekoliko ozbiljnijih utrka, 4 maratona i desetak polumaratona. Izdvojio bih Polumaraton u Rijeci 2015. godine, nakon 2 mjeseca priprema istrčao sam osobni rekord s vremenom 1:21:33 i zauzeo 3. mjesto u kategoriji. Maraton u Radencima 2015., Slovenija, gdje sam također istrčao osobni rekord s vremenom 2:52:27 te zauzeo 13. mjesto u ukupnom poretku i naravno prvi maraton u Zagrebu koji pamtim jer je bio prvi i jer sam tamo upoznao sadašnju djevojku-kazao je ponosno.

Tko ti je uzor u trčanju i zbog čega ?
-Uzore u trčanju nemam, ali postoje ljudi koji su mi motiv da nastavim trenirati i pokušam biti bolji-pojasnio je.

Kako tumačiš činjenicu da se sve veći broj ljudi odlučuje za ovaj sport ?
-U  zadnjih par  godina došlo je do ekspanzije trkača u Međimurju što me posebno veseli jer smatram da ljudi ipak prepoznaju dobrobiti takvog oblika rekreacije. Veseli me što se i sve veći broj rekreativaca natječe te pridonosi razvoju trčanja u Hrvatskoj koja je za razliku od susjednih zemalja u zaostatku po kvaliteti.

Koje svoje međimurske kolege izdvajaš kao uzorne po rezultatima ?
-Prije svega to je Jasmina Ilijaš koja prkosi među ženama i definitivno je prvo ime što se tiče trčanja u Međimurju. Nenad Šimunko iz razloga da ništa nije nemoguće pa čak i u slučaju „hendikepa“ jer svi znamo da je on jedini čovjek na svijetu sa dijabetesom koji je završio „trostruki Ironman“. Tu je još i Igor Goričanec čiji rezultati su mi bili mjerilo uspješnosti i motiv da im se približim-odgovorio je iskreno.

Planovi i  želje vezane uz trčanje ?
-Zdravlje na prvom mjestu. Zbog dugog nogometnog staža su nastradale noge, a bez njih…… . Prije svega ako bude zdravlja bit će i rezultata. Osim toga spomenuo sam na početku da sam predsjednik „našeg“ trkačkog kluba koji okuplja dvadesetak članova. Želja mi je da nam se priključi još više rekreativaca jer smatram da klub ide u pozitivnom smjeru i da širimo dobre vibracije.

Za kraj osobna poruka sljedbenicima, kolegama ?
-Trčanje je sport-hobi za koji vam trebaju samo patike, sve ostalo već imate-poruka je koja mami.

Mladen Grubić
FOTOGRAFIJE:
Lige 3 mosta-lanjski trening za Riječki polumaraton
Noćni maraton Bundek-Damir prvi s lijeva
Damir Matotek
FOTO:Osobna arhiva
M. Grubić                      

_____________________________________________________________

Umirovljenice iz Kotoribe proslavile Dan žena

U utorak, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, prema uhodanoj tradiciji članice Podružnice umirovljenika Kotoribe u svojim su prostorijama prigodno obilježile taj dan.

Druženje, koje je okupilo više od 50-tak članica, održano je u opuštenoj atmosferi uz razgovor, ali i dogovor o daljnjim aktivnostima udruge.
Prema riječima predsjednice Irene Maltar i tajnice Slavice Maltar izuzetno su zadovoljne odazivom članica, pa su tom prigodom gošćama upućene lijepe želje za Dan žena i poklonile lončanicu cvijeća.
Kažu kako su ovakvi susreti itekako potrebni kako bi se zaboravilo na svakodnevne brige i probleme.
Ova godina je posebna za Podružnicu. Naime, slave 70 godina aktivnog rada i djelovanja, a proslava je najavljena za mjesec listopad. Najbrojnija kotoripska udruga u svojim redovima okuplja 340 članova za koje vodstvo stranke organizira izlete, edukativna predavanja, sportske susrete i druženja, a poseban naglasak stavljen je oko brige za starije i bolesne umirovljenike.

Predsjednica Maltar na samom početku druženja pročitala je prigodnu pjesmu koju je sama napisala:
A.Fuš

Pri cirkvi
Mara i Bara, Franca i Klara
Išću pri cirkvi svojega para!
Dečki na kupu pred lipom stoje,
Deklje srameće spod joka glede!
Franca već dogo Pavla gledi
A on se kre France k Bari žuri!
Fijolice plave v roki drži
Bicikljina zgrabil fljetno beži.
Barica! Čekaj kam ti se žuri?
Barica stane - pak mu veli
Pavel moj dragi - mi se čini
Da ljubav naša već dogo gori!
Cirkv je ova ljubavi znamen
Sreća i blagoslov zanavek amen!

_____________________________________________________________

TK KOTORIPSKI BEGAČI
Matija Zadravec briljirao prestižnom maratonu u talijanskom Trevisu

U nedjelju 6. ožujka u talijanskom Trevisu održan je tradicionalni međunarodni Treviso Marathon 2016. Na njemu su sudjelovali i međimurski predstavnici koji iz maratona u maraton bilježe sve bolje i zavidnije rezultate.

Na natjecanje se je u maratonu i polumaratonu prijavilo 1.164 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji, a završilo ih je 1.179.

Kotoripčanin Matija Zadravca iz TK Kotoripski begači  koji je u sveukupnom plasmanu bio 14   s vremenom 2.44;00.
Bravo Matiju kao i ostale begače koji su  sudjelovali na ovom uglednom i prestižnom natjecanju !

M. Grubić

FOTO:
Arhiva natjecatelja
_____________________________________________________________

KUD KOTORIBA
Dani smijeha Kerekesh teatra dolaze u Kotoribu!

Dani smijeha Kerekesh teatra dolaze u Kotoribu.
Početak festivala je 22. travnja te će trajati do 24. travnja, a organizator je KUD Kotoriba. Predstave će se izvoditi u Domu kulture u Kotoribi.
Neka se Kotoriba pripremi na smijeh jer Kerekesh teater dolazi sa svojim najbolji i najsmješnijim predstavama, kako za djecu, tako i za odrasle.
Već su poznate i cijene, tako će ulaznica za dječju predstavu biti 25 kuna za djecu i 30 za roditelje, dok će cijene ulaznica ostalih predstava biti 40 kuna.
Naravno, možete kupiti i festivalsku kartu za iznos od 100 kuna.
Karte će se moći kupiti prije predstave na blagajni ili rezervirati na broj 099 504 6120.

Kerekesh teatar u Kotoribi će izvesti četri predstave: 22. travnja na redu je predstava 'Debitanti', dan kasnije na repertoaru su predstava za djecu 'Grimmix' te 'Krtice', a zadnjeg dana, 24. travnja, izvesti će predstavu 'Povratak ratnika'.
A.Fuš

_____________________________________________________________

GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA ŽENA KOTORIBE
Umjesto Evice Grgec, nova predsjednica Smiljana Ujlaki

U predvečerje Dana žena, točnije u subotu 5.ožujka, članice Društva žena Kotoribe održale su svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj su izabrale novo vodstvo društva pa su tako s funkcija otišle članice koje su svoje funkcije obavljale dugi niz godina. Tradicija godišnjeg okupljanja je prilog obilježavanje Međunarodnog dana žena.

Za novu je predsjednicu, umjesto dosadašnje Evice Grgec, na mandat od 4 godine izabrana je Smiljana Ujlaki,  njezina  zamjenica će  biti Valerija Štefić koja je naslijedila Sanju Radmanić.Na mjesto tajnice došla Snježana Markan, umjesto Ljubice Maltar, dok je blagajnicu Moranu Cenko zamijenila Vesna Pintarić.

Prije izbora novih članica koje  voditi društvo, dosadašnja predsjednica Evica Grgec je govorila o rezultatima prošlogodišnjeg rada i aktivnosti. Rekla je  kako je lani zacrtani program gotovo u cijelosti realiziran. Nakon pobrojanog, sve bi mogli sazdati u izreku:“Bilo kuda, žene svuda“. Bile su one pratilje svih općinskih manifestacija, uključivale su se u humanitarne akcije Dan narcisa i Trčimo za Marka, bile su na kazališnoj predstavi u Zagrebu, družile se svakog ponedjeljka uz izradi rukotvorina, rekreirale se u školskoj sportskoj dvorani, darovale su mjesni Dječji vrtić poklonima u vrijednosti od 3.000 kuna, surađivale su s mjesnim udrugama i ustanovama, ponajprije s OŠ-om Jože Horvata i mjesnim Dječjim vrtićem.Izvješće predsjednice je prihvaćeno pljeskom.
Zahvalivši se na povjerenju, nova predsjednica je članice pozvala na suradnju i izrazila želju daljnjeg uspješnog rada. Pročitala je  program rada sazdan u 10 točaka koji sadrži neke novine, a koje  će na vidjelo  tijekom godine.
Po održanom službenom djelu uslijedio je zabavni uz  ples, pjesmu, tombolu, a da bi sve to došlo do usijanja pobrinuo se vrsni glazbeni sastav Pisofkejk.
Kao i uvijek do sada skupštinu je znalački, u njezinom maniru, vodila Edita Farkaš-Nikić kazavši kako se je u zraku osjetio emotivni duh odlaska s funkcija jer je ipak gospođa Grgec vodila društvo punih osam godina, dok je gospođa Maltar tajničke poslove obavljala puna dva desetljeća.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
S funkcije otišle s cvijećem-bivše i sadašnje najuže čelništvo
Dio prisutnih članica

_____________________________________________________________

ČLANOVI OPĆINSKOG OGRANKA UHVDR-a KOTORIBE SUMIRLI LANJSKI RAD
Stoje kao svijetli primjer Domovinskog rata

Ogranak UHVDR-a Kotoribe u svojim redovima okuplja „svega“ 29 članova, no sasvim dovoljno da se zapazi njihovo postojanje i djelovanje u Kotoribi. Rečeno je to na njihovom godišnjem izvještajnom skupu u petak 4.ožujka održanom u općinskoj vijećnici.
Predsjednik Ogranka Branko Malek je kazao kako su pored uključenosti u sve općinske akcije posebno prepoznatljivi kod čuvanja sjećanja na stradalnike  Domovinskog rata iz Kotoribe, njihovog lika i djela, a što će im biti trajna zadaća. Njihova se prisutnost vidi prilikom obilježavanja Dana Kotoribe u segmentu sportskih natjecanja-streljaštvu. Uključivali su se u sve akcije koje je organizirala njihova županijska Podružnica i šire.
Da ipak ostave još dublji pečat u mjestu inicirali su izgradnju pokretne streljane koju će graditi uz pomoć Općine u sklopu njene zgrade.
Skupu je nazočio  Stjepan Horvat, predsjednik Podružnice UVDR-a Međimurske županije koji je članstvo upoznao s aktualnostima među braniteljskom populacijom s naglaskom na aktivnosti u Međimurju. Pozvao ih je da budu aktivni u prikupljanju tiskovne i foto građe za  ediciju koja će se odnositi na sudjelovanje Međimuraca u Domovinskom ratu. Horvat je rekao kako će biti ustrojen Dan branitelja MŽ-e koji će biti vezan uz nadnevak predaje čakovečke vojarne.
U užem rukovodstvu kotoripskog Ogranka se još nalazi tajnik Dragan Rajher i rizničar Ignac Nađ. Treba reći kako je sadašnji predsjednik Malek na toj funkciji naslijedio dugogodišnjeg i uspješnog predsjednika Josipa Horvata koji je iz osobnih razloga odstupio  s funkcije u vrijeme trajanja 4-godišnjeg mandata.
Njihov skup su uveličali predstavnici nekih mjesnih udruga, a Općinu Kotoriba na njemu je zastupao Zoran Radmanić, predsjednik OV-a .

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Malek Branko, predsjednik Ogranka

_____________________________________________________________

Kuća u centru Kotoribe - ruglo, meta lopova i opasnost

Obiteljska kuća u samom centru Kotoribe postala je ruglo mjesta. Otvoreni prozori s kojih se 'vijori' zavjesa, porazbijana stakla, razbijena ograda... slika je koja 'bode' svakoga u oči.
Osim što je meta lopova koji su si čak donijeli i stolice kako bi kroz prozor ušli u kuću, predstavlja i opasnost za mještane. U to se uvjerila 70-godišnja mještanka koja je u petak ujutro krenula u kupovinu u trgovački centar koji je lociran neposredno uz spomenutu kuću.
Vraćajući se kući zamalo da nije stradala jer je s tamošnjeg kukuružnjaka, vjerojatno zbog jakog vjetra, počeo padati crijep. Očevici kažu da je za dlaku izbjegla da joj crijep ne padne na glavu.
U Općini saznajemo da je vlasnik kuće strani državljanin koji je odselio, a prema njihovim saznanjima nekretnina je pod hipotekom zbog neplaćenih obveza.- Vlasnik je odselio i nema ga. Mi smo tu nemoćni. Već duže vrijeme želimo nekretninu odkupiti za što smo osigurali i novac u proračunu. Želja nam je urediti taj prostor, no u ovom trenutku to ne možemo sve dok nadležne institucije ne ponude kuću na prodaju - ispričao nam je općinski načelnik Ljubomir Grgec.
U Općini Kotoriba žele naglasiti kako je Općina odgovorna za javne površine, dok vlasnik mora osigurati sigurnost kupaca na svom parkiralištu. Mještani se pitaju kako će još dugo ova kuća predstavljati potencijalnu opasnost i kvariti sliku lijepo uređenog mjesta.
A.Fuš

_____________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA
Kotoripski nogometaši spremno ulaze u proljetnu polusezonu

                       
-Pripreme teku u redu, veliki broj igrača dolazi na treninge, vlada sportski duh i želja za kvalitetnim rezultatom-rekao nam je Robert Čižmešija, sportski direktor NK Graničar Kotoriba, a kada smo ga upitali kako su protekle pripreme za nastavak proljetnog natjecanja u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Čakovec/Varaždin koja starta 5. odnosno 6. ožujka.
U prvom dijelu prvenstva momčad koji vodi tandem Čižmešija-Fundak je zauzela 7. mjesto na prvenstvenoj ljestvici sa skorom 15 6 2 7 18:20. Osvojili su 20 bodova isto kao i 8. plasirani Novi Marof, a samo su bod iza 6-plasirane Slobode iz Slakovca.

Što očekujte od proljetnog nastavka ?
- Očekujem da popravimo igre kod kuće i napravimo dobar rezultat, također rast na taktičkom planu igre te pojedinih igrača, nadalje plasman među prvih pet ekipa.Previše smo bodova „prodali“ kod kuće, praktički sve, a da toga nije bilo već bi sada bili na mjestu koje na kraju priželjkuje -rekao je.
Kako to mislite ostvariti ?
- Samo treninzima i potpunim angažmanom na utakmicama, a za što su potrebne pripreme igrača kako za treninge tako i za utakmice, te jedna odgovornost prema rezultatu i igri koju stvaramo-pojasnio je.
Sam start, respektabilno Nedelišće u Kotoribi ?
- Očekujem kvalitetnu utakmicu, na rezultat, i mislim da će to biti istinski derbi, koji će vrijediti pogledati. Uz dužno poštovanje prema gostima, očekujem skromnu pobjedu-najavio je optimistički početak.
Kadrovska križaljka ?
-Neminovno je da je prijelazni rok donio neke promjene. Iz  kluba su otišli Dino Jamres u NK Polet Sveti Martin na Muri, Karlo Rebrek u NK Vidovčan Donji Vidovec, Danijel Nađ u legradski Graničar  i Davor Amanović u matični NK Jalžabet. U klub su se vratili Boris Čižmešija i vratar Franjo Dolenec, a raduje što se nakon sanirane povrede vratio stup obrane Borko Beliga- rekao je Čižmešija iznijevši jedan zanimljivi podatak:-Ukupno imamo 20 igrača, specifično je da je 19 igrača Kotoripčana ,osim Lončara, mislim da je ovo pravi raritet-ponosno će.
Poruka navijačima ?
-Pozivam naše vjerne navijače da nas i dalje prate u velikom broju, jer očekujem više radosti na domaćem terenu nego na jesen, više pobjeda i zadovoljstva-rekao je za kraj.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Vratili se u klub - Čižmešija i Dolenec(s lijeva)
Robert Čižmešija
_____________________________________________________________

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KOTORIBA
Naši vatrogasci dobri kulinarski majstori

Mirisi pečenice, kobasica, čvaraka i drugih svinjokoljskih  specijaliteta namamili su nedavno mnoštvo posjetitelja u mađarsko pogranično naselje Kerestur na 3. Festival svinjokolja.
Održan je u organizaciji keresturke župe te fićehaske i keresturske seoske samouprave. Jedan od ciljeva organizatora bio je da stoljetnu svinjoklojsku tradiciju prenesu na buduće naraštaje.
Na manifestaciji su se natjecale skupine iz mađarskog pomurja i Međimurja. Cijela manifestacija  je bila popraćena bogatim kulturnim programom. On je započeo u ranojutarnjim satima s kušnjom rakije i svinjokoljom. Natjecalo se je devet skupina, sve stručnjak do stručnjaka, a među njima su bile i dvije vatrogasne, one domaćina i DVD-a Kotoriba.
Kotoripčane je  predvodio zapovjednik Stanko Vugrinčić. Po njegovoj „zapovijedi“ izrađivali su kobasice, ali je najzanimljivija bila kolinjska juha kuhana od bubrega, srca i svinjskog mesa s hajdinskom kašom. Kotoripčani su osvojili broncu za pripremu čvaraka.

Posjetitelji su tijekom čitavoga dana zabavljali, ali i kušali priređene proizvode koji su bili na prodaju. Kako doznajemo i Kotoripčani su nešto zaradili, no nisu nam otkrili cifru glede naših poreznih restriktivnih mjera, a vjeruju kako ovom viješću ne će namamiti poreznike u njihovu sredinu.- Ipak smo se samo igrali, zabavljali, učili, ali i pokazali što mi Međimurci znamo naspram vrsnih mađarskih kulinarskih specijaliteta-rekli su.
Antun Tišlerić, zapovjednik, i Mikloš Kos, predsjednik keresturskog DVD-a, bili su radosni ponovnim dolaskom Kotoripčana s kojima surađuju preko 20 godina, međusobno se druže na skupštinama, zabavama, raznim natjecanjima i to zajednički ili jedni protiv drugih, a zajednički brane stanovništvo s lijeve i desne obale Mure od poplava.
-Festival  svinjokolja je opet dobra prilika da se družimo s našim kolegama s druge strane Mure.Mi smo već pravi prijatelji, dobro se razumijemo po stručnim i svakodnevnim pitanjima. Ovoga puta imamo ugodniji posao od zaštite od požara i poplava, samo trebamo imati dovoljno snage da iskušamo  njihove i naše specijalitete, od rakije do ukusnih pečenja. Slijeći naš susret će biti uz Dan sv. Florijana, koji je ujedno dan hrvatskih vatrogasca-rekao je Tišlerić.

M. Grubić
FOTOGRAFIJE:
DVD Kotoriba
_____________________________________________________________


DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Održano stručno usavršavanje  odgajatelja i stručnih suradnika

Dječji vrtić Kotoriba bio  je organizator stručnog usavršavanja odgajatelja i stručnih suradnika preko Pučkog otvorenog učilišta Korak po Korak.

 
Tema edukacije bila je Praćenje razvoja djeteta i planiranje putem razvojnih mapa. Predavač je bila magistar  Bojana Gotlin .
 
Edukacija je održana u prostorijama OŠ Kotoriba.

 
Samoj edukaciji sudjelovali su Dječji vrtić "Ftiček" Donji Kraljevec, DV "Dabrić" Legrad, DV Belica, DV "Radost" Ludbreg, DV "Klinčec"  Donja Dubrava , DV "Vrapčić"  Drnje, DV "Ružica" Goričan, DV " Mala oaza „ Bartolovec  te OŠ Kotoriba.

 
Edukacija je trajala 6 sati.
 
Ravnateljica Maja Jambrešić

_____________________________________________________________

RIJETKO VIĐENA UTRKA
Kotoripčanin Matija Zadravec najbolji Međimurac

U nedjelju 28.veljače je Športsko rekreativno društvo BSV Ludbreg bilo organizator i domaćin drugog izdanja  Crazy Hill Trail running utke koja je bila  svojevrsno i putovanje kroz prekrasan krajolik ludbreških i kalničkih brežuljaka i šuma, a na njoj je sudjelovalo 229 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije.
Utrka je počela i završila u samom Ludbregu, a  za natjecatelje su bile priređene  dvije staze. Za one spremnije i iskusne trkače bila je to staza od 32.5km sa 1040 m uspona i isto toliko silaska, a za svi ostali trkači, rekreativci i planinare trčali su lakšu stazu od 16 km s 415 m uspona i silaska.
Jedan od sudionika utrke na 32.5 km, između 87 natjecatelja bio je Matija Zadravec, član Trkačkog kluba Kotoripski begači iz Kotoribe koji je o utrci kazao: -Staza je bila odlična, a trka dosta zahtjevna dovoljno blata što ju čini još zanimljivijom. Na nekim dijelovima se moglo zagazit čak i do koljena u blato-rekao je Matija koji je u toj konkurenciji zauzeo 5. mjesto s vremenom 2:57:27. Usporedbe radi ovdje je pobjednik bio Marjan Zupančić iz Bohinjske Bistrice s vremenom od 2:36:30.
U toj utrci je sudjelovalo još 8 međimurskih predstavnika iz Kotoribe,Čakovca, Donjeg Mihaljevca i Nedelišća. Prvi do Matije je također bio Kotoripčanin Ivan Plačko iz AK Međimurje kojem je pripalo 12. mjesto.
U tzv. „maloj“ utrci sudjelovalo je 14 međimurskih predstavnika, od ukupno 142 natjecatelja, i to iz: Preloga, Čakovca, Novog Sela Rok, Nedelišća, Dragoslavec Sela, Palinovca i Peklenice. Tu je 7. mjesto osvojio Ivan Ružman iz Preloga koji je trčao za BK Maraton Kreidler s vremenom 1:24:46.
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Pogled na zahtjevnu stazu
Trka gradom
Matija na zahtjevnom usponu
Matija na startu 124
Matijin ulazak u cilj
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
JAVNI NATJEČAJ za financiranje programa i projekata koje provode udruge sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12 i 19/13), te članka 44.  110. Statuta Općine Kotoriba („Službeni glasnik Međimurske županije“, br. 3/13), Zakona o udrugama (Narodne novine, broj: 74/14), te sukladno odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15), Općinski načelnik Općine Kotoriba donio je ODLUKU o načinu raspodjele  raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge


Na temelju odredbi Zakona o udrugama („Narodne novine“, br. 74/14), Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15) te Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge, Općina Kotoriba objavljuje GODIŠNJI PLAN NATJEČAJA U 2016. GODINI za financiranja projekata i programa koje provode udruge na području Općine Kotoriba iz sredstava proračuna Općine Kotoriba

Na temelju članka 6. Uredbe o kriterijima, mjerilima im postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15) i članku 2. Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge (KLASA: 402-08/16-01/01, URBROJ:2109/9-16-1 od 17. veljače 2016. godine), objavljuje se
JAVNI NATJEČAJ za financiranje programa i projekata koje provode udruge  , sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu


UPUTE ZA PRIJAVITELJE na Javni natječaj za financiranje programa i projekata koje provode udruge,sredstvina iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu

OPIS PRILOGA KOJE JE POTREBNO PRILOŽITI UZ PRIJAVU NA JAVNI NATJEČAJ   ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA KOJE PROVODE UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINU

OBRAZAC FINANCIJSKOG IZVJEŠĆA REALIZIRANOG PROGRAMA/PROJEKATA KOJE SU PROVODILA UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINUOBRAZAC OPISNOG IZVJEŠĆA REALIZIRANOG PROGRAMA/PROJEKTA

OBRAZAC PRORAČUNA PROGRAMA ILI PROJEKTA ZA PRIJAVU NA JAVNI NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA   KOJE PROVODE UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINU_____________________________________________________________
GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA NK GRANIČAR KOTORIBA
Zoran Radmanić novi predsjednik

Od petka 26. veljače najstariji kotoripski sportski kolektiv, NK Graničar, ima novog predsjednika. To je 53-godišnji Zoran Radmanić koji je na tome mjestu naslijedio v.d. kluba  49-godišnja Vladu Mikulana.
Jednoglasna je to odluka Skupštine kluba održane u klupskim prostorijama
Dopredsjednik kluba će biti  40-godišnji Nikola Siladi, tajničke poslove će obavljati Dario Friščić, a uz njih potvrđen je i 12-člani Izvršni odbor kluba kojeg je preložio novi klupski predsjednik smatrajući predložene svojim najboljim suradnicima.
Njihov mandat će trajati 4 godine.- Sve se je „posložilo“ nakon godinu i pol dana mukotrpnog traženja čelnog čovjeka kluba-bio je komentar predsjedavajućeg skupa Roberta Čižmešije.
Izbornom dijelu prethodila su potrebna godišnja izvješća koja su podnijeli v.d. predsjednika Mikulan, koordinator mlađih uzrasnih kategorija Tomislav Dežđek, a o radu seniora i veterana je govorio Robert Čižmešija, sportsko-tehnički voditelj kluba. Svi su oni istaknuli više pozitivne, nego negativne činjenice u svezi domene svojih djelatnosti. Zaključeno je, kako se je unatoč nekim otežavajućim uvjetima djelovanja radilo dobro, a pogotovo su apostrofirani juniori koji su dvije uzastopne godine bili finalisti Kupa MNS, a lani su na jesen  bili i u 1.kolu njegove završnice na razini HNS. U svojim izvješćima istaknute su i njihove smjernice daljnjega rada. Mikulan je rekao kako ga raduje što će se krenuti u uređenje  Sportska parka, dok je Čižmešija iznio činjenicu kako je raritetno što danas u seniorskom sastavu, koji je natječe u Međužupanijskoj ligi Čakovec/Varaždin, 19 domaćih igrača i svega je jedan „stranac“. Čižmešija je pozitivnim istaknuo ponovno pokretanje natjecanja veteranskog sastava koji je postao dodati kotač zamašnjak novom i kvalitetnijem klupskom radu.
Skupština je izmijenila neke obvezujuće statutarne akte.

-Čast mi je i zadovoljstvo što sam došao na čelu uzornog i respektabilnog mjesnog sportskog kolektiva. Sve to me obvezuje da sa svojim suradnicima učinimo sve da tu respektabilnost zadržimo i unaprijedimo, a obveza je još i veća uzme li se u obzir činjenica kako za dvije godine obilježavao 90-ti klupski rođendan.- rekao je novo izabrano predsjednik.
Predložio je viziju daljnjeg rada koji će biti baziran na kontinuitetu natjecateljskih ekipa, ali i viziju redovitog održavanja i obnavljanja Sportskog parka.- Što se tiče objekta, moram napomenuti da smo pred dobivanjem građevinske dozvole za njegovu rekonstrukciju te za dogradnju natkrivene tribine s pratećim sadržajima i to s istočne strane nogometnog travnjaka.. Uredit ćemo vanjska igrališta za druge sportove i pomoćno nogometno igralište s rasvjetom i umjetnom travom dimenzija 60x40 metara. Za izradu projektne dokumentacije do sada je Općina Kotoriba osigurala 100.000 kuna, no u tome nam nedostaje otprilike još 30.000 pa držim kako će i za njih Općina imati razumijevanja. Planiranim projektom javit ćemo se na natječaj EU za ruralni razvoj. Ukoliko u tome uspijemo otvorit ćemo vrata boljem funkcioniranju kluba i mogućnosti bavljenja zainteresiranih za još 5-6 sportova pa bi tako prostori Graničara postali pravi sportsko rekreacioni centar koji bi za dulje vrijeme riješio potrebe Kotoripčana- istaknuo je posebno. Dodao je kako će uz neophodne radne akcije biti organizatori dvaju turnira,povodom Dana državnosti i turnira udruga u malom nogometu i to odmah po okončanom prvenstvu.- Da bi se sve to ostvarili u prvom redu su nam potrebni ljudi. Uz svoje suradnike u pomoć pozivam sve one čija srca kucaju za plavu boju Graničara-rekao je na kraju.
Sudeći po atmosferi na skupu, gledajući sastav ljudi koji će biti kotač zamašnjak kluba, s optimizmom možemo reći kakao će u Graničaru zapuhati još jači i novi „vjetrovi“.
Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Friščić, Siladi  i Radmanić prvi ljudi kluba( s lijeva)

_____________________________________________________________

PRVA RODA U KOTORIBI
Prethodnici ne smeta minus- Danas ujutro u 6,45 sam trčal pokraj crkve i u gnijezdu vidio prvu rodu,a bilo je sinoć -2 ispod nule, a ujutro još uvijek -1, na travi je bio  mraz.
Dal je to mužjak ili ženka u to se ne razmem, ali vidlo se da je ftiču  hladno. Na vrtu sam već vidio i jenog guštera.Kad sam se vozio prijašnjih godina za Graz znal sam prve rode vidjeti u Prekmurju,ali mislim da je to bilo možda i 14 dana kasnije-ispričao nam je nam je u četvrtak 25. veljače  Dragutin Pintarić, poznati kotoripski maratonac.


Krenuvši tragom njegove priče, uvjerili smo se kako se u starom "ofucanom" gnijezdu smrzava prethodnica ptica vjesnika proljeća.


Tekst i foto: M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Pri minusu u starom gnijezdu
_____________________________________________________________

Primite se za gumb, ide dimnjačar Hrvoje!
Biti dimnjačar nekad i danas je razlika kao dan i noć

- Primite se za gumb, ide dimnjačar! Jer ako to učinite dogodit će vam se nešto lijepo i pozitivno - I dan danas takvi su vjerovanju u donjomeđimurskom kraju. Možda više od šale, nego zbilje, ali uvijek vlada veselo raspoloženje k ada idete ususret dimnjačaru. Jedan od njih je svaki dan nasmijan, spreman za šalu i komunikativan 24-godišnji Hrvoje Fuš iz Kotoribe. Njemu su prijatelji dali nadimak Čočo. Hrvoje je vrlo aktivan u svim općinskim događanjima, veliki zaljubljenik u košarku i ono najvažnije voli raditi svoj posao. Nedavno je položio majstorski ispit što znači da može raditi na edukaciji drugih u struci.
Posao dimnjačara mnogi zaziru – on ga obožava.
-Posao kao i svaki drugi i ne vidim razloga zbog čega je tome tako. Meni je prelijepi. S radošću ga obavljam, s voljom se stručno usavršavam jer i ta struka ne trpi učmalost, mrtvilo. Odgovorna je, možda znatno više od nekih drugih. To što kući dolazim malo tamniji ukućanima ni meni ne predstavlja problem. Prvo kupatilo, kozmetika, civilno odijelo i ja sam drugi Čočo - kaže i dodaje kako je najponosniji kada sjedne u svoj, lani kupljeni, automobil i ode po „zadatku“ udruga u kojima je aktivan.
Mnogi u Kotoribi niti ne znaju što je po struci jer ga nikada nisu vidjeli u odori i opremi dimnjačara. Sjećaju ga se oni od prije nešto više od desetak godina kada je obavljajući praksu obilazio Kotoribu sa svojim prvim „gazdom“ Željkom Srebrnjakom upijajući prva znanja čišćenja dimnjaka po domaćinstvima, ali i ona na gospodarskim objektima. Odluku da želi biti dimnjačar dono je još u osnovnoj školi, u sedmom razredu. Čuđenje ukućana i podsmijeh prijatelja nisu ga pokolebali u njegovom naumu. Ispričao nam je da se tri godine školovao uSrednjoj strukovnoj školi u Varaždinu gdje su to zvanje uz njega izučavala još dvojica kolega, jedan iz Koprivnice, drugi iz Ivanca. - Bio sam ponosan kada sam postao izučeni dimnjačar jer takve tražilo „tržište“, prošlo je vrijeme „šalabajzera“ - ispričao nam je s ponosom.
Još je postao ponosniji kada je početkom kolovoza 2.010. godine dobio posao u renomiranoj varaždinskoj tvrtki „Crleni“. Za tvrtku ga vežu lijepi trenuci, posebno pamti 4-mjesečni odlazak na ispomoć u Dubrovnik gdje je valjalo očistiti dimnjake tamošnjih brojnih hotela. Kaže kako će to biti posebno pamćena epizoda njegovog posla. Raduju ga susreti s mnogim poznatima koji na dimnjačare gledaju posebnim, vedrim očima.
Početkom studenoga 2012. zapošljava se u preloškom Pre-komu d.o.o. gdje i danas radi. Obilazi rajon Donje Dubrave i Donjeg Vidovca s vrsnim „šefom“, svojim sumještaninom Miljenkom Vugrinčićem kojeg izuzetno cijeni i kaže kako se od njega može još puno toga naučiti.
- Kao s prvim danima obilaska domaćinstava i danas jednakim žarom to radim pogotovo jer radimo u mjestima gdje smo izuzetno dobro prihvaćeni - kaže na kraju i dodaje kako je biti dimnjačar nekad i danas razlika kao dan i noć. Stoga je i njegov poziv ovim putem upućen prema mladima neodlučnima, ali komunikativnima, druželjubivima osnovcima da krenu njegovim stopama jer neće požaliti, jer se i taj posao s danima osuvremenjuje pa se sjeća prvih tableta koje su dobili u preloškoj tvrtki. - Ljudi su nas neobično gledali, mučili se na njima potpisivati…, sve je to danas normalno - reći će.
Ponosan sam što me korisnici usluga slušaju jer moja pogreška ili neposlušnost korisnika mogu biti kobni.
Na pitanje na što je ponosan u svome poslu kaže: - Prije svega što sam uspio postići planirano, što sam postao čovjek koji može i mora drugima pomagati, što radim odgovorni posao. Ponosan sam što me korisnici usluga slušajujer moja pogreška ili neposlušnost korisnika mogu biti kobni. Njegovom dolasku raduju se svi jer će s vama vrlo rado popričati i kazati vam pokoju lijepu riječ. Zato dok vidite dimnjačara Hrvoja, primite se za gumb jer će vam sigurno uljepšati dan.
A.Fuš

_____________________________________________________________

INFORMIRANJE U OPĆINI KOTORIBA  - U PRIPREMI NOVI 102. BROJ KOTORIPSKOG VJESNIKA
Kotoripčanima njihove novine prije Uskrsa

Uoči Uskrsa će besplatno u sva kotoripska domaćinstva biti dostavljeno Općinsko informativno glasilo Kotoripski vjesnik. Ono će u svom 102.broju obraditi sva općinska događanja od prosinca prošle pa do ožujka ove godine.
Glasilo izdaje Općina Kotoriba i izlazi kontinuirano 29 godina tri puta godišnje. To je uz Uskrs, Dane Kotoribe i uoči božićno-novogodišnjih blagdana.

Godinama ga uređuje uhodana ekipa na čijem je čelu v.d. urednika Alen Fuš, a uz njega tekstove pišu Marijan Rusak i Mladen Grubić. Lektorira ga Mario Friščić, a tehnički uređuje Dobriša Habuš.

Tiska se u 1.300 primjeraka od kojeg broja više od stotinjak odlazi na adrese Kotoripčana pretplatnika koji ne žive u rodnome mjestu, odlazi praktično po cijelome svijetu.Glasilo tiska tiskara Georg d.o.o. iz Koprivnice.

Pozivaju se udruge, stranke i pojedinci da svoje tekstove i slike za novi broj Kotoripskog vjesnika mogu poslati na email: kotoriba@kotoriba.hr najkasnije do 06. OŽUJKA 2016. godine.

_____________________________________________________________

POTPISANA ODLUKA O PRISTUPANJU STRATEGIJI ZERO WASTE 2020.
Donje Međimurje je prvi hrvatski dio obuhvaćen strategijom 'Zero waste 2020.'

Čelnici Grada Preloga, te općina Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba, prvi su potpisnici i pristupnici međunarodnoj strategiji 'Zero Waste 2020.' koja ima za cilj uvesti koncept bez otpada.
Odluku o pristupanju u srijedu su gradonačelnik i načelnici donjomeđimurskih općina potpisali uz prisustvo ministra zaštite okoliša i prirode RH Slavena Dobrovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Mullera, župana Međimurske županije Matije Posavca, predstavnika mreže „Zero Waste Europe“ Bernarda Ivčića i Erike Oblak te domaćina, gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka i direktora GPK PRE-KOM d.o.o. Siniše Radikovića.

Jedan međimurski grad i šest općina u 2015. godini odvojeno su sakupili i samostalno obradili 49,58% otpada, a po stanovniku odložili 98,8 kg miješanog komunalnog otpada, po čemu su u samom državnom vrhu odvojenog prikupljanja i obrade otpada. Cilj je do 2020. navedeni postotak podići na 70%, a količinu odloženog otpada po stanovniku smanjiti na 50 kg, objasnio je direktor PRE-KOM-a, a gradonačelnik objasnio ovaj donjomeđimurski pojas obuhvaća čak 28 posto Međimurske županije te da su zajedničkim radom u gospodarenju otpadom spremni u naredne četiri godine doći do razine koju strategija propisuje, što smatraju svojevrsnim izazovom, ali i velikom časti.
Kolika je to čast za Županiju i Hrvatsku općenito, potvrdila je predstavnica mreže i objasnila kako je ovih sedam jedinica lokalne samouprave dio sustava od oko samo 300 općina u cijeloj Europi koji su kao Međimurci dobri upravljači te je pritom čestitala na hrabrosti da se kao najbolji u zemlji s time susrećemo prvi.
„Ovakav standard koji smo si kao županija postavili već nekoliko godina unatrag u zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, svakim novim projektom i ulaganjem samo nastavljamo i nadograđujemo“, rekao župan te naglasio kako je Međimurje prepoznato kao predvodnik po pitanju gospodarenja otpadom. To je potkrijepljeno ulaganjem države i Fonda u komunalna vozila, kante te potpomaganje izrade kompostane i sortirnice, a sada i potpisivanjem ugovora.
„Mi uzvraćamo time što smo u državnom vrhu po pitanju odvajanja otpada s 40 posto, jer smo svjesni da time podižemo standard i kvalitetu života, što nije interes samo ovog kraja i regije, već i cijele Hrvatske“.

Naime, dok je Međimurje je u tom segmentu primjer po odvojenosti otpada u ukupnom udjelu komunalnog otpada, hrvatski prosjek tek je 16%. Riječi hvala za Međimurje nije štedio ni prvi ministar koji je u novom sazivu Vlade RH posjetio Međimurje te pritom zahvalio Međimurkama i Međimurcima što su pokazali da se može napraviti puno te svojim djelovanjem potaknuli druge da se sustav može promijeniti na bolje.
„Međimurci su vrijedan narod, osim što imate najbolje rezultate u gospodarenju otpadom, osim što ste među prvima krenuli, vi ujedno i sami proizvodite opremu koja vam za to treba. Otpad nije nužno problem. Ekologija i ekonomija mogu ići zajedno ruku pod ruku.
Europska unija je predstavljanjem novog paketa o kružnom gospodarstvu napravila snažan zaokret prema uspostavljanju resursno učinkovitog društva. Koncept "Zero Waste" u skladu je s tim zaokretom“, objasnio je ministar i dodao da će se postojeći koncept gospodarenja otpadom u Hrvatskoj poboljšati kako bi bio u skladu s najnovijim EU smjernicama.
„Međimurska županija i Prelog pokazuju kako je moguće izgraditi održivi sustav gospodarenja otpadom i njihov primjer trebao bi slijediti veći dio Hrvatske“, rekao je te krenuo u obilazak kompostišta, reciklažnog dvorišta i sortirnice korisnog otpada u Prelogu.


Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL/E.M.- emedjimurje.hr

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA

PROVEDEN PRVI NATJEČAJ ZA ODLUCI O MJERAMA POTICANJA ZA UREĐENJE NEKRETNINA NA PODRUČJU OPĆINE KOTORIBA

ZAPISNIK sa sjednice Povjerenstva za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina   održane 21. siječnja 2016. godine u prostorijama Općine Kotoriba.


_____________________________________________________________

LAG MURA-DRAVA
POZIV na radionicu „Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.kroz LAG Mura-Drava"

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava je neprofitna organizacija koja djeluje na području Grada Preloga i općina Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Orehovica, Sveta Marija i Legrada. Trenutno smo u procesu izrade Lokalne razvojne strategije za razdoblje do 2020. godine koja će biti temeljni strateški dokument za financiranje projekata koji su u skladu sa strategijom LAG-a i Programom ruralnog razvoja RH.
S ciljem obuhvata svih razvojnih potreba područja LAG-a Mura-Drava i izrade što kvalitetnije i realne strategije, pozivamo poljoprivredne proizvođače:
na radionicu „Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.kroz LAG Mura-Drava' koja će se održati:

02. ožujak 2016. godine (srijeda) u Donjoj Dubravi sa početkom u 17:30 sati u Info centru u dvorištu doma kulture „Zalan", Trg Republike 9, za poljoprivredne proizvođače ša područja općine Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija i Legrad
03. ožujak 2016. godine (četvrtak) u Prelogu sa početkom u 17:30 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus, Glavna 33, za poljoprivredne proizvođače sa područja Grada Preloga i Općina Orehovica, Donji Kraljevec i Goričan

Teme radionice:
1.Mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine
2.Mjere u kontekstu izrade strategije LAG-a - financiranje projekata putem LAG-a
3.Prikupljanje projektnih ideja/konzultacije sa sudionicima

Na radionici ćete saznati koje su mogućnosti za financiranje vaših projekata i projektnih ideja putem LAG-a i na nacionalnoj razini, pa Vas molimo ukoliko ste zainteresirani da potvrdite svoje sudjelovanje na mail:lag.mura.drava@gmail.com ili broj telefona: 040/635-069.
S poštovanjem,

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
JAVNI NATJEČAJ za financiranje programa i projekata koje provode udruge sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12 i 19/13), te članka 44.  110. Statuta Općine Kotoriba („Službeni glasnik Međimurske županije“, br. 3/13), Zakona o udrugama (Narodne novine, broj: 74/14), te sukladno odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15), Općinski načelnik Općine Kotoriba donio je ODLUKU o načinu raspodjele  raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge


Na temelju odredbi Zakona o udrugama („Narodne novine“, br. 74/14), Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15) te Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge, Općina Kotoriba objavljuje GODIŠNJI PLAN NATJEČAJA U 2016. GODINI za financiranja projekata i programa koje provode udruge na području Općine Kotoriba iz sredstava proračuna Općine Kotoriba

Na temelju članka 6. Uredbe o kriterijima, mjerilima im postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15) i članku 2. Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge (KLASA: 402-08/16-01/01, URBROJ:2109/9-16-1 od 17. veljače 2016. godine), objavljuje se
JAVNI NATJEČAJ za financiranje programa i projekata koje provode udruge  , sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu


UPUTE ZA PRIJAVITELJE na Javni natječaj za financiranje programa i projekata koje provode udruge,sredstvina iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu

OPIS PRILOGA KOJE JE POTREBNO PRILOŽITI UZ PRIJAVU NA JAVNI NATJEČAJ   ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA KOJE PROVODE UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINU

OBRAZAC FINANCIJSKOG IZVJEŠĆA REALIZIRANOG PROGRAMA/PROJEKATA KOJE SU PROVODILA UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINUOBRAZAC OPISNOG IZVJEŠĆA REALIZIRANOG PROGRAMA/PROJEKTA

OBRAZAC PRORAČUNA PROGRAMA ILI PROJEKTA ZA PRIJAVU NA JAVNI NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA   KOJE PROVODE UDRUGE, SREDSTVIMA IZ PRORAČUNA OPĆINE KOTORIBA ZA 2016. GODINU_____________________________________________________________

U DONJOJ DUBRAVI STARTALA LIGA „TRI MOSTA 2016.“
Na startu 37 trkača

Drugu godinu za redom, agilni članovi Trkačkog kluba Kotoripski begači Kotoriba, pokrenuli su trkačku ligu nazvanu Tri mosta 2016. Liga je dobila ime  po tri mosta preko kojeg moraju pretrčati natjecatelji. Trči se uz odvodni kanal HE Dubrava. Start i cilj su kod visećeg mosta u Donjoj Dubravi, a treba pretrčati mostove u Donjem Vidovcu i Svetoj Mariji.
Sve je počelo u nedjelju 21.veljače u 10 sati uz izuzetno povoljne vremenske uvjete, a prvoj se utrci odzvalo 37 natjecatelja u kategoriji juniora, juniorki, seniora, seniorki, veterana i veteranki.

Dvije su dužine staza. Stazu dugu 3,3 kilometra trčalo je 16 natjecatelja, a onu dužu od 7,8 kilometara, koja se trči i preko mosta u Svetoj Mariji, 21 natjecatelj.
Tračat će se svake nedjelje, izuzev 6. kola koje će biti u subotu 26. ožujka u 10 sati, s time da će se liga odvijati kroz osam kola, točnije do 10. travnja.

U subotu 16. travnja u 10 sati bit će proglašenje rezultata s time da će se tada održati utrka koja će se bodovati za Kup SZ Hrvatske.
Prije starta se je natjecateljima obratio Damir Matotek, predsjednik TK Kotoripski begači, natjecateljima je zaželio dobrodošlicu, dobre rezultate, te pozvao one neudlučne da im se priključe već iduće nedjelje.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Damir Matotek
Na startu utrke
Najbolji u veteranskoj konkurenciji- Danijela Krobot i Vinko Matotek

_____________________________________________________________

128.GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD-a KOTORIBA
Hvala kaj tak dobro delate, kaj vas ljudi v Kotoribi prepoznaju !

To što stoji u naslovu rekao je, između ostaloga, općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec na 128. godišnjoj izvještajnoj skupštini DVD-a Kotoribe održanoj u subotu 20.veljače u dvorani mjesnog Društvenog doma.
Pohvale proizlaze iz njihovog godišnjeg izvješća koje je podnijela  tajnica društva Ana-Marija Vidović. Rekla je kako je u društvu okupljen 81 član, a 15 vatrogasca osposobljenih za specijalne djelatnosti jamstvo za dobro obavljanje primarne zadaće-humanost te zaštita od požara i drugih elementarnih nepogoda. Taj posao je ocijenjen uspješnim jer su vatrogasci u bodovanju u sklopu VZPO Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija  zauzeli, kao i godinu prije, treće mjesto. Iznoseći godišnje aktivnosti, ona je istaknula njihovu preventivnu djelatnost u sklopu koje su u nekoliko navrata pregledali mjesnu hidrantsku mrežu, dijelili letke, a u žetvenoj sezoni su obilazili polja i stalno bili pripravni za intervencije.
Spomenuta je i uzorna suradnja s OŠ-om Jože Horvata što je djelomično jamstvo da će iz njihovih redova dobivati mlade spremne za ovu vrstu aktivnosti.- Zato molimo sve vatrogasce DVD-a Kotoriba, a posebno mlade, da nastave s aktivnim radom u društvu i da svojim radom budu primjer dobrog i plemenitog poziva vatrogasac-istaknula je na kraju tajnica.

O radu Zapovjedništva DVD-a govorio je njihov zapovjednik Stanko Vugrinčić. Rekao je  kako su njihove aktivnosti bile usmjerene prema obuci i školovanju vatrogasca  te sudjelovanju na požarnim i tehničkim intervencijama, a protekloj su godini imali 1 požarnu i 4 tehničke koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz podruma. Povodom Mjeseca zaštite od požara u OŠ-i Jože Horvata proveli su taktičko pokaznu vježbu. On je iznio i plan rada za ovu godinu koja će biti godina kontinuiteta s prioritetom nadogradnje i zamjene krovišta njihovog doma kao i zamjenu garažnih vrata.
Skup su uvećali pripadnici 10-tak susjednih DVD-a, predstavnici mjesnih udruga te posebni gosti iz mađarskog Murakeresztura koji su  toplo pozdravljeni. Bili su tu, uz ranije spomenutog načelnika Grgeca, Mladen Kanižaj, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP Čakovec, ravnateljica mjesne OŠ-e Snježana Matoš, prof., Đuro Hrašćanec, dopredsjednik Kluba vatrogasnih veterana MŽ-e, te Dean Kočiš, tajnik VZPO Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija.

Kanižaj je pohvalio Općinu Kotoriba što ima razumijevanja za vatrogasce, ukazao je na potrebu stalnog stručnog usavršavanja i opremanja s obzirom na udaljenost Kotoribe od profesionalnih vatrogasca, a rad s mladima je Kotoripčanima stavio kao potrebu. Grgec je, osim riječi spomenutih u uvodu, pohvalio njihovu sveprisutnost u Kotoribi te je dodao kako će njihove brige od ove godine biti manje jer su se Hrvatske vode obvezale sanirati „prozirni“ nasip od Goričana do Kotoribe.- Dolazite više u općinu, trebamo još više razgovarati, a pogotovo sada kada vam je pred vratima jubilej 130-te osnutka i aktivnoga rada-istaknuo je te je naglasio kako Općina svoje zakonske obveze prema vatrogastvu revno izvršava.O složnosti, a što posebno ohrabruje, donjomeđimurskih vatrogasca govorio je gospodin Kočiš.
Mladen Kanižaj je jubilarcima za 10, 30 i 40 godina rada u vatrogastvu dodijelio spomenice.

Za 10-godišnju vjernost njih su primili: Danijel Kranjec,Marko Žinić, Laura Seličanec,Lana Škoda, Matija Zadravec, Stefani Nestić i Sergej Polupanov. Samir Nađ je dobio spomenicu za 30-godišnji rad, a Zlatko Milovanovć, Josip Novak i Ljudevit Plačko za 40 godina aktivnoga rada.
Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Gabrijel Friščić, a vodio ju je dopredsjednik Damir Dolenec.

Tekst i snimke: Mladen Grubić


FOTOGRAFIJE:
Dio prisutnih skupštini
Radno predsjedništvo
Gosti skupštine
Ljubomir Grgec
Mladen Kanižaj
Tajnica Ana-Marija Vidović
Stanko Vugrinčić-zapovjednik
Trojac nagrađenih- Kranjec, Nađ i Milovanović

_____________________________________________________________

PRIMJER
Kotoripska  obitelj  Gregurca pomogla mjesnom Dječjem vrtiću


- Kada bi primjer obitelji Ivice Gregurca slijedili i ostali roditelji  okoliš i inventar  našeg vrtića izgledao bi puno ljepše i primjerenije-rekla je sa zahvalnošću Maja Jambrešić, ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba.

Obitelj se nije htjela  medijski eksponirati, no u vrtiću su smatrali kako je to primjer vrijedan pažnje i divljenja. Obitelj je dala urediti vrtičko dvorište na način što je popravljen vrtuljak, klackalice, popravili su i ogradu. Pomoću  boja okolišu su dali novo ruho.

M. Grubić
FOTOGRAFIJA: Radovi na bojenju
SNIMKA:Dječji vrtić
_____________________________________________________________

U PETAK 26.VELJAČE IZBORNA SKUPŠTINA NK GRANIČAR KOTORIBA
Tko će nasljediti Vladu Mikulana ?

Za petak 26. veljače u 19 sati sazvana je Izborna skupština NK Graničar Kotoriba. To je jedna od najbrojnijih sportskih sredina Kotoribe koja u svojim redovima okuplja blizu stotinjak nogometaša različitih uzrasnih kategorija, od onih kategorija limača pa do veterana.

Na čelu kluba je od 9.okujka 2012. godine bio Vlado Mikulan (49) koji je svoju obvezu obnašao savjesno i odgovorno premda je nebrojeno puta neke odluke morao donositi izvan Kotoribe jer je poslovno bio vezan za terernski rad. No, uz njegove vrle suradnike   poslovi obavljani bez odgađanja jer  Vlado je uz klub bio duhom i tijelom.

Tko će ga naslijediti ostaje upitnim. Znamo samo da se mjesto čelnog čovjeka kluba, prije svega glede Mikulanove zauzetosti , dugo tražilo, no nikakao da se pronađe odgovarajuća osoba. Kako doznajemo, sada je sve spreno za ustoličenje novog klupskog čelništva.

Tekst i snimak: M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Tko će ga nasljediti? -Vlado Mikulan

_____________________________________________________________

U stranci ponosni i na nove članove
SDP-ove Zlatne plakete Veroniki Horvat i Franu Blažu iz Kotoribe

U četvrtak, 18. veljače Općinska organizacija SDP-a Kotoribe održala je izvještajno – tematsku konvenciju na kojoj su izabrani čanovi koji će sudjelovati na 13. konvenciji SDP-a Hrvatske.

To su, uz načelnika Ljubomira Grgeca i predsjednika Roberta Ujlakija koji su članovi po funkciji, još Ivan Hertelendi i Dino Krznar.
Konvenciji je prisustvovao i predsjednik Županijske organizacije Mladen Novak koji je tom prigodom Veroniki Horvat (76) i Franu Blažu (74) uručio zlatne Plakete ŽO SDP-a Međimurja za dugogodišnji aktivni rad u stranci.

Veronika i Blaž članovi su stranke od samog osnivanja iste.

U kotoripskom SDP-u ponosni su i na nove članovi koji su prepoznali njihov rad i projekte koje provoodi izvršna vlast.
To su Antun Horvat, Smiljana Ujlaki, Snježana Markan, Vedran Golub i Nemanja Vukotić.
A.Fuš

_____________________________________________________________

TRKAČKI KLUB KOTORIPSKI BEGAČI-LIGA „3 MOSTA“ 2016.
Start utrke 21. veljače

Drugu godinu za redom Trkački klub Kotoripski begači organizira trkačku ligu imena Tri mosta. Ime nije slučajno. Dobiveno je po tri mosta preko kojeg moraju pretrčati natjecatelji. Trči se uz odvodni kanal HE Dubrava. Start i cilj su kod visećeg mosta u Donjoj Dubravi. Utrka se boduje za Kup SZ Hrvatske.

Tračat će se svake nedjelje, izuzev 6. kola koje će biti u subotu 26. ožujka u 10 sati, s time da je start prve utrke 21. veljače u 10 sati. Sve će se to odvijati kroz osam kola, točnije do 10. travnja.
U subotu 16. travnja u 10 sati bit će proglašenje rezultata.

Dužina staza su 3,3 i 7,8 kilometara. Startnina za cijelu Ligu je 40 kuna, a prijave se vrše do 9 sati na dan utrke.

Nagrade ? Troje najboljih u kategoriji osvaja medalje-majice za sve s nastupom ma 5 i više kola.
Tračat će kategorije senior/seniorke rođeni 1977. godine i mlađi, veterani/veteranke rođene 1976. godine i stariji.

Bodovanje i određivanje plasmana:
ukupni poredak određuje se zbrajanjem bodova pet (5) najboljih plasmana te dodavanjem nagradnih bodova za upornost (po 1 bod za svaki dodatni nastup). u slučaju istog broja bodova dvoje natjecatelja redoslijed se određuje boljim prosječnim vremenom sa svih nastupa. ako se podudaraju i prosječna vremena gleda se najbrži nastup.

Ostale informacije:
svaki natjecatelj se prijavljuje samo za jednu kategoriju koja se uzima u obzir prilikom bodovanja za ukupni plasman.
Organizator utrke osigurava okrjepu na cilju utrke (voće i napitci). U slučaju kiše ili snijega utrke se ne odgađaju.
Prilikom prijave natjecatelji mlađi od 18 godina moraju dobiti pismenu suglasnost roditelja (obrazac za popunjavanje se dobije kod prijave) dok mlađima od 16 godina nije dozvoljen nastup na utrci od 7,8 km.
rezultate, ukupni poredak i foto-galeriju možete pratiti na našoj facebook stranici Trkački klub Kotoripski begači.

Tekst i foto: Mladen Grubić
FOTOGRAFIJA:
Na završetku prošlogodišnje ligeBack to content | Back to main menu