Arhiva 04.2016. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 04.2016.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
PODRUŽNICA UMIROVLJENIKA KOTORIBE
"Tek" četvrti izlet


U srijedu 27.travna u jutranjim satima na jednoj od autobusnih postaja u Kotoribi zatekli smo jednu skupinu od 50-tak izletnika Podružnice umirovljenika Kotoribe koji će  autobusom put Lendave na bazene hotela  Lipa u Termama Lendava.
Rekli su nam kako im je ove godine to već četvrti izlet. A do  kraja ?- Bit će ih još. Za njih živimo !-reko nam je jedan gospodin iz raspoložene skupine.

Kako im je bilo ? Ne dvojimo da se nisu vratili radosni poput djece s porukom- jedva čekamo novi izlet.

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
U iščekivanju autobusa-umirovljnici Kotoribe
_____________________________________________________________

Dobar početak sezone
Nakon dva kola Som vodeći u Prvoj ribolovnoj ligi

Proteklog vikenda 23. i 24. travnja na vodi Skresovi u Garešnici održana su prva dva kola Prve hrvatske lige u ribolovu udicom na plovak.
Ekipa Som-a iz Kotoribe u sastavu Ivica Horvat, Zoran Lipić, Vanja Radmanić, Ivica Jakupak i kapetani Drago Filipašić i Oliver Pogorelec, prvog je dana po sunčanom vremenu osovjila treće mjesto s ulovljenih 24.830 grama ribe, a pojedinačno najbolji je bio Ivica Jakupak na trećem mjestu, Ivica Horvat je bio četvrti, Zoran Lipić peti, a Vanja Radmanić deseti.

Drugog dana po olujnom nevremenu Somovci su osvojili peto mjesto ulovivši 20.020 grama ribe. Lipić pojedinačno je bio drugi, Radamnić peti, Horvat šesti i Jakupak deseti.

Nakon odlično odrađena prva dva kola ekipa Som-a je trenutno vodeća u ligi s 8 negativnih bodova ispred drugoplasiranog Šarana iz Zaprešića i trećeplasiranog Topfishing Garbolino iz Zagreba.
A.Fuš
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
ODLUKA O DODJELI FINANCIJSKIH SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA UDRUGA U 2016. GODINI


Na temelju članka 6. stavka 4. Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge
(KLASA: 402-08/16-01/01, URBROJ: 2109/9-16-1 od 17. veljače 2016. godine) i Javnog natječaja za financiranje programa i projekata koje provode udruge sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu (KLASA: 402-08/16-01/03, URBROJ: 2109/9-16-1 od 22. veljače 2016. godine, a na prijedlog Povjerenstva za ocjenu kvalitete programa/projekta, Općinski načelnik Općine Kotoriba, dana 20. travnja 2016. godine, donio je


_____________________________________________________________

Godišnji skup održali kotoripski ‘penzići’
Godina u znaku proslave 70 godina rada i djelovanja podružnice

Minutom šutnje za Boženu Marković, nedavno preminulu članicu Izvršnog odbora kao i za sve članove koji su napustili ovaj svijet, započela je izvještajna godišnja skupština Podružnice umirovljenika Kotoribe koja je 24. travnja održana u Gostionici Mlin.
Najbrojnija općinska udruga u svojim redovima okuplja 342 člana, a izvješće o radu za proteklu godinu podnijela je predsjednica Irena Maltar. Napomenula je da se kronologija njihovog rada odvijala po zacrtanom planu. Tako je proslavljen Dan žena, organizirali su pet izleta u toplice, sudjelovali na županijskim Sportskim igrama umirovljenika, bili su na proslavi 50 i 60 godina braka, organizirali su ljetovanje na moru i uključivali su se u manifestacije koje je organizirala Općina i mjesne udruge.
I lani su 14. listopada prigodno obilježili Dan umirovljenika Kotoribe koji slave već 11 godina. Organizirali su i edukativna predavanja za stare i bolesne ljude te dvije zabave, za Martinje i novogodišnje praznike. - Konačno smo potavili viseću kuglanu, koja na žalost, još nije u funkciji jer smo željeli urediti okoliš sa pristupnim stazama  oplemeniti cvijećem i nasadima zelenila kako bi cijeli prostor služio svojoj svrsi za što smo dobili i obećanje Općine da će nam pomoći u vidu nabave šljunka, zemlje i klupa, a mi bi svojim radom i donacijama uredili tradicijski park. Međutim od obećanja još ništa i još uvijek vjerujemo da će se isto i ostvariti - rekla je Maltar koja smatra da je financijska dotacija od strane Općine i nadalje premala s obzirom na broj članova.
Financijsko izvješće podnijela je tajnica Slavica Maltar, a na skupu je za novog člana Izvršnog odbora umjesto Božene Marković, izabran Vladimir Vugrinčić. Ova godina će biti u znaku 70. rođendana, a druženje je nastavljeno uz večeru i ples.
A.Fuš

_____________________________________________________________

najava: ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO “SOM“ KOTORIBA
DRUŠTVENO NATJECANJE „SOM“ KOTORIBA  2016.

Dana 30.travnja 2016. godine u subotu, Sportsko ribolovno društvo "SOM" Kotoriba organizira tradicionalno društveno natjecanje u sportskom ribolovu za sve kategorije : seniore, seniorke, juniore i kadete.
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na šodergrabi kod ribičkog doma SRD "SOM" u Kotoribi.  

SATNICA NATJECANJA:

- do 13,00 sati prijave u ribičkom domu SRD "SOM" na šudergrabi
- od 13,00 do 13,30 sati izvlačenje redoslijeda i startnih brojeva
- od 13,30 do 15,00 sati odlazak na stazu i priprema za natjecanje
- od 15,00 do 19,00 sati natjecanje u lovu ribe
- od 19,00 sati vaganje ulova i rasprema
- nakon natjecanja večera za sve natjecatelje u ribičkom domu SRD "SOM"  proglašenje rezultata i podjela nagrada

Natjecanje se održava prema Pravilniku o natjecanjima HŠRS-a s tim da je zabranjena upotreba FUJA !!!

Pozivamo sve članove,  mještane, simpatizere i sponzore da svojom nazočnošću uveličaju ovaj natjecateljski skup.
Za sve goste priprema se odličan grah i pečena riba.

Nastavimo uspješno natjecateljsku sezonu uz ribički pozdrav BISTRO !

ŠRD „SOM“ Kotoriba

_____________________________________________________________

26.TRAVNJA U PASTORALNOM POHODU KOTORBI BIO VARAŽDINSKI BISKUP MONS.JOSIP MRZLJAK
Došao u službi mira i blagoslova

U utorak 24. travnja u cjelodnevnom posjetu našem mjestu bio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. O razlozima svoga dolaska u našu sredinu on je rekao:-Došao sam u pastoralni pohod župi Kotoriba. Obići ću mnoge institucije,susresti s općinskim načelnikom, đacima u školi, s djecom u vrtiću, pohodit ću crkvu, groblje, neke gospodarstvenike. Obići ću ljude s porukom, da budemo ovdje, da ljudi imaju gdje boraviti, da budu tu, da se ne iseljavaju van jer je zemlja lijepa, bogata. Moramo prebroditi možda neke teškoće, treba izdržati, treba ići hrabro dalje u život. Škola i vrtić pokazuju da mladih ima i ih treba podržavati kako bi ostali ovdje.

On će ponovno u našu sredinu u nedjelju 1.svibnja kada će podijeliti sakrament Svete potvrde učenicima osmih razereda.

Srdačno je dočekan u OŠ-i Jože Horvata Kotoriba kao i u mjesnom Dječjem vrtiću. Po osobnoj želji obišao je groblje, grobove preminulih svećenika.

U prostorijama Općine Kotoriba dočekali su ga općinski načelnik Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki te predsjednik OV-a Zoran Radmanić. U poduljem i srdačnom razgovoru čelnici Općine su ga upoznali s funkcioniranjem ove lokalne zajednice s njenim pozitivnim i onim problemima koji ih muče. Biskup je poseban interes pokazao za suživot s Romima. Rečeno mu je kako je on snošljiv te je iznijeto niz mjere koje se poduzima da tome bude tako.

Dojmljiv je bio susret sa štićenicima Doma za psihički bolesne odrasle osobe koji su iskazali radost pohodu, ali i radost što se je biskup razveselio daru napravljenim njihovim rukama.
U ovom pohodu na red su došla tvrtka Muraplst d.o.o. i OPG Siladi.
Nije zaboravljena ni mnogočlana obitelj Mirjane i Ivana Fabića. Biskup je bio posebno radostan što je bio gost obitelji najstarijeg Kotoripčana, 103. godišnjeg Mije Golubića. –On je živa povijest koji dobro pamti i 2. Svjetski rat i poraće, ono oko čega se još uvijek lome koplja kod nas kako bi došli do prave istine o svemu tome i da jednom zaklopimo tu stranicu ali ona se ne može zaklopiti, a da se ne sazna prava istina o svim onim događajima, o svim žrtvama,strahotama ali jednostavno idemo za tim da se dozna prava istina, da oprostimo jedni drugima i da se možemo okrenuti budućnosti-rekao je uoči posjeta. Rekao je kako se je već susreo s njim prigodom 100-tog rođendana kada mu je rođendan čestitao u crkvi. Rekao je kako je onda s njime bio na kratko, a da će ovoga puta to biti duže.
U večernjim satima biskup je služio svetu misu u mjesnoj crkvi.
U biskupovoj pratnji su bili njegov osobni tajnik vlč. Nikola Tomašević, domaći župnik vlč. Marinko Prstec te Ivica Knez, zvonar mjesne crkve.
Tekst i foto: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
U Dječjem vrtiću
U Općini Kotoriba
Kod obitelji Golubić

_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
UPISI U DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA

Dječji vrtić Kotoriba vršit će upis u Dječji vrtić Kotoriba od 04.05. do 11.05.2016.g. u vremenu od 10-14 sati.

Upisi se vrše  za djecu od navršene 3 godine života do polaska u školu u redoviti 10-satni program.
Odgojno obrazovne skupine formirane su prema dobi djeteta dok program pojedine skupine prati osobine i psihološke uvjete razvoja djece pojedine dobi.

MOLIMO RODITELJE DJECE ROĐENE od 01.04.2010.g. DO 31.03.2011. tj. KOJA ĆE U 2017.G. KRENUTI U ŠKOLU , DA OBAVEZNO DOĐU NA UPISE.

Ravnateljica
Maja Jambrešić

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
PRIOPĆENJE O PROVOĐENJU DERATIZACIJE

Djelatnici DDD službe BIOINSTITUTA d.o.o. provest će deratizaciju na području Općine Kotoriba prema sljedećem rasporedu:

25.04.2016. PONEDJELJAK
KRALJA TOMISLAVA, MURSKA, TRG SLOBODE, MALA, LJUDEVITA GAJA, KATARINE ZRINSKI

26.04.2016. UTORAK
DRAGUTINA DOMJANIĆA, I.G.KOVAČIĆA, NOVA, KOLODVORSKA, STJEPANA RADIĆA, P. MIŠKINE

27.04.2016. SRIJEDA
DUGA, MEĐIMURSKA, MATIJE GUPCA, KRATKA, VINKA ŽGANCA, GRADIĆ

28.04.2016. ČETVRTAK
JOSIPA BANA JELAČIĆA, IGNACA SVETOMARTINSKOGA, ZELENGAJ, DRAVSKA, PRVOMAJSKA, 3. TRAVNJA, ŠKOLSKA
29.04.2016. PETAK
ALOJZIJA STEPINCA, SAJMIŠNA, NIKOLE ZRINSKOG, A.HEBRANGA, RUĐERA BOŠKOVIĆA

30.05.2016. SUBOTA
IVANA MAŽURANIĆA, NIKOLE TESLE, KRALJA PETRA KREŠIMIRA, VLADIMIRA NAZORA, PAVLEKA MIŠKINE, JOSIPA SLAVENSKOG

02.05. 2016. PONEDJELJAK
ROMSKO NASELJE, ZAOSTALA DOMAĆINSTVA

Deratizacija će se provoditi preparatom na bazi bromadiolona (antidot Vitamin K)

Molimo Vas :
da uklonite smeće iz prostora gdje će se obavljati deratizacija
da ne dirate i premještate postavljene mamke
da onemogućite djeci pristup postavljenim mamcima
da onemogućite domaćim životinjama pristup postavljenim mamcima
Za sve ostale informacije možete se javiti na telefon 098 465 485

_____________________________________________________________

PODJELA NAGRADA I PRIZNANJA ZA NAJBOLJE U LIGI TRI MOSTA
Kotoripski begači se iskazali i ove godine

U nedjelju 10. travnja je nakon osam kola završila Liga 3 mosta 2016. koju je drugu godinu za redom uzorno organizirao Trkački klub Kotoripski begači.
Proglašenje najboljih bilo je u subotu 16. travnja u Domu Međimurska lastavica u Donjoj Dubravi. Troje najboljih u kategorijama nagrađeni su  medaljama. Pošto je bilo puno natjecatelja i svi su organizatorima bili dragi, spustili su kriterije i majicama i drugim poklonima nagradili su  sve one koji su istrčali minimalno 4 kola.

Donosimo popis natjecatelja koji će se u nedjelju okitili medaljama. Kod juniorki na stazi od 3.300 metara to su  Mia Furdi, Jelena Horvat i Lora Golubić, a kod juniora Rene Horvat, Jakov Fabić i Leo Tilošanec. U ovoj kategoriji je najbolje seniorke su Višnja Čonkaš, Sanja Posavec i Jelena Horvat, a kod seniora Marko Novak, Krešimir Tilošanec i Kristijan Horvat.
Kod veteranki su to Melanija Patafta i Mirjana Furdi, a kod veterana Goran Mihinjač, Josip Fabić i Drago Golubić.

Dužu dionicu od 7.800 metara trčali su samo seniori, seniorke, veterani i veteranke. Kod seniorki  su najbolje Ivanka Horvat, Renata Jambrešić i Nina Dobša, a kod seniora Igor Goričanec, David Žižek i Marijan Pongrac. Najbolje veteranke su Danijela Krobot, Sandra Vaser i Mirjana Mlinarić.

Mario Horvat, Alen Maltar i Stjepan Furdi najbolji u kategoriji veterana. Natjecanje je dobilo ime po tri mosta koje trkači moraju pretrčati preko odvodnog kanala HE Dubrava. To su mostovi kod Donjeg Vidovca, Svete Marije i viseći kod Donje Dubrave. Na kraćoj dionici se prelaze mostovi kod Donjeg Vidovca i Donje Dubrave, a kod dulje i most kod Svete Marije.
Nagrade je najboljima na svečanosti uručio predsjednik kluba Damir Matotek.
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Nagrađeni
SNIMILA:Petra Markač

_____________________________________________________________SRD ŽUŽIČKA
povodom Dana planete zemlja ugostili su učenike OŠ "Joža Horvat" na vodi "Žužička"

SRD "Žužička povodom Dana planete zemlja ugostili su učenike OŠ "Joža Horvat" na vodi "Žužička" s ciljem upoznavanja naših malih sumještana sa živim svijetom ove prirodne mrtvice i njenim očuvanjem.

Nakon što je predsjednik društva Branko Matoš svima zaželio dobrodošlicu i kratkog uvodnoga predavanja učiteljica Draženke Golub i Adele Horvat o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti našeg planeta učenici su kroz organiziranu terensku radionicu očistili okoliš vode Žužičke.

Za naše marljive učenike bio je organizirani trening u lovu ribe u nazočnosti iskusnih mentora Vinka Maltara i Denisa Špilaka.
Uspješni mali ribolovci bili su nagrađeni pljeskom svojih kolega i prijatelja.
Uz sportske igre i ugodno časkanje članovi društva počastili su učenike napicima i grickalicama.
Na rastanku dogovorena je daljnja suradnja između osnovne škole i ribolovnog društva.
Ljubomir Nikić

_____________________________________________________________


I TO TREBA ZNATI
Vatrogasci na vodi

Četredeset polaznika prošlo je obuku za voditelje čamaca koje je organizirala Vatrogasna zajednica Međimurske županije. Kroz 4 sata teoretske i 2 sata praktične nastave vatrogasci su stekli osnove kako se snalaziti u plovilima, na vodi.

Ovo osposobljavanje je nužno jer nažalost elementarne nepogode poputi vodenih bujica, valova i poplava ne štede niti naše krajeve.

Među polaznicima je bilo petero pripadnika DVD-a Kotoriba.

M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Na praktičnoj obuci

_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Put putujemo!


Djeca iz Dječjeg vrtića Kotoriba spremila su se na vlak te krenula u posjetu prijateljima iz Dječjeg vrtića "Ružica" Goričan .

Povodom Dana smijeha vrtić je organiziramo "mali izlet" gdje su djeca uživala u vožnji s vlakom , nakon toga igri i ručku s djecom u vrtiću "Ružica" .

Tamo su se proveselili teti Kristini koja je razvukla harmoniku i ubrzo se širila pjesma i ples .
_____________________________________________________________

najava:KUD KOTORIBA
Dani smijeha Kerekesh teatra dolaze u Kotoribu!

Dani smijeha Kerekesh teatra dolaze u Kotoribu.

Početak festivala je u petak  22. travnja te će trajati do nedjelje  24. travnja, a organizator je KUD Kotoriba. Predstave će se izvoditi u Domu kulture u Kotoribi.

Neka se Kotoriba pripremi na smijeh jer Kerekesh teater dolazi sa svojim najbolji i najsmješnijim predstavama, kako za djecu, tako i za odrasle.
Već su poznate i cijene, tako će ulaznica za dječju predstavu biti 25 kuna za djecu i 30 za roditelje, dok će cijene ulaznica ostalih predstava biti 40 kuna.
Naravno, možete kupiti i festivalsku kartu za iznos od 100 kuna.

Karte će se moći kupiti prije predstave na blagajni ili rezervirati na broj 099 504 6120.

Kerekesh teatar u Kotoribi će izvesti četri predstave: u petak 22. travnja na repertoaru su predstava za djecu 'Grimmix' koja započinje u 14 sati  te predstava 'Debitanti', dan kasnije u subotu su  'Krtice', a zadnjeg dana, 24. travnja, izvesti će predstavu 'Povratak ratnika'. Sve predstave započinju u 19 sati.

"Dani smijeha" u Kotoribi
22. travanj - Grimmix u 14h sati i Debitanti u 19h sati
23. travanj - Krtice u 19h sati
24. travanj - Povratak ratnika u 19h sati

Ulaznice će se moći kupiti prije predstave na blagajni ili ih možete rezervirati već sada na broj 099 504 6120. Smijeh je zagarantiran!

A.Fuš
_____________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
Zlatni pir Agneze i Stjepana Vugrinčić iz Kotoribe


Doživjeti zlatni pir u zdravlju u veselju sa svojom djecom san je svakoga bračnog para. Taj se san ostvario Agnezi (66 godina, rođenoj Matotek) i Stjepanu (72) Vugrinčiću iz Kotoribe.

Oni su prije 50 godina, točnije 13. travnja 1966., jedno drugome obećali ljubav i vjernost i u dobru i zlu. Svih tih godina jedno drugome bili su najveća podrška u onim lijepim, ali i teškim trenucima. Radost njihovog života su djeca Ivanka, Milivoj i Ivica, a najveće bogatstvo koje danas imaju unucu: Benjamin, Petra, Marko, Anamarija, Karlo, Jelena, Klara, Maja i Julijana.

Za uspješan brak, kažu, potrebno je puno ljubavi, poštovanja, razumijevanja, povjerenja, popuštanja i odanosti. Zajedno su podigli djecu, stvorili dom i zajedno danas rade većinu kućanskih poslova. Cijeli svoj život žive u kršćanskom duhu i žive za svoju obitelj. Agneza je krenula u gimnaziju i velika joj je želja bila postati učiteljica ali je tata Mirko rekao: ili deško ili škola.

Kako je takvoga dečka bilo šteta prepustiti odlučila se za Stjepana, a on joj je morao i godine kupiti. Išla je za sneho i sve ove godine nije se pokajala što je tako odlučila. Danas su umirovljenici i glavni za čuvanje unuka, posebno dedijeve maze Julijane.

Svoj vjenčani zavjet obnovili  16. travnja u župnoj crkvi u Kootribi, a misno slavlje je predvodio velečasni Ivan Vugrinčić - župnik u Gornjem Mihaljevcu, inače brat slavljenika. Slavlje uz najdrže održano je u Gostionici Mlin.

Alen Fuš

Foto video Frančić/Privatna arhiva

_____________________________________________________________

BICIKLIMA MEĐIMURSKIM PUTEVIMA 2016.
Odrćana 11. BIMEP-ova biciklijada

Ove godine u nedjeljom 17. travnja 2016.  BIMEP se održao po 11. puta za redom, povodom obilježavanja Dana Međimurske županije, Međunarodnog dana zdravlja i Dana planete Zemlja.
"Sport za sve" uspješno je organizirao tradicionalnu sportsko-rekreativnu manifestaciju “Biciklima međimurskim putevima- BIMEP 2016".
Radi se od tradicionalnoj i međunarodnoj manifestaciji te jednoj od najmasovnijih biciklističkih događanja u Međimurju.
16 punktova se nalazilo u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu.
Start ili početak vožnje bio je moguć u bilo koje doba u tom vremenu s jednog od 16 punktova.

Po većini biciklista Kotoriba je imala najbolji štand rekao je Roberto Ujlaki zamjenik načelnika Općine Kotoriba - "... uz vodu bili su i klipići,čokoladice i bomboni te domaći kolači koje su nam ispekle i donirale članice Društva žena iz Kotoribe na čemu im posebno zahvaljujem. Uz to dijelili smo letke i nove razglednice, tak da je bilo za svakog ponešto. Iz Kotoribe je krenulo 145 biciklista, a u prolazu ih je bilo još oko 580.
Veliko hvala volonterima, članovima MNK KLUB 75, OO SDP-a te članicama Društva žena...."

galerija fotografija

_____________________________________________________________

TRKAČKA LIGA TOM & JERRY
U petak startao proljetni dio

U petak 15. travnja startao je proljetni dio trkačke lige Tom i Jerry koji zajedno provode mjesni Trkački klub Kotoripski begači i OŠ-a Jože Horvata Kotoriba.
Na startu proljetnoga dijala tračalo je 40 djece mahom učenika nižih razreda. Liga se sastoji od šest kola, trči se svakoga petka u popdnevnim satima i to će potrajati do 27. svibnja.

Cilj  lige  je popularizacija trčanja među djecom i mladima.Učesnici u natjecanju temeljem plasmana skupljaju bodove koji se zbrajaju kako bi na kraju bili proglašeni najuspješniji. Veliku podršku u provođenju lige pruža im Danijela Krobot, profesorica TZK-e OŠ-e Jože Horvata Kotoriba.
M. Grubić

SNIMILA:D. Sabol

_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Ovako bi trebao izgledati vrtić u Kotoribi nakon dogradnje

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba načelnik Ljubomir Grgec kazao je kako se radi na projektu za dogradnju i proširenju zgrade vrtića za potrebe jasličke skupine.

Da to nisu bile samo puste riječi potvrda je i vizualni prikaz idejnog projekta korištenjem tehnološki naprednih 3D programa koji omogućava da se pažnja dizajnera i klijenta usmjeri na ono najbitnije – funkcionalnost i estetiku. Izrada projekta povjerena je  tvrtki za tehničke usluge, nadzor i konzalting u graditeljstvu Rescon iz Čakovca.Prema riječima zamjenika načelnika Roberta Ujlakija Općina će projekt kandidrati za dobivanje sredstava kroz Mjeru 7 iz Programa ruralnog razvoja, a njime će se dobiti prostor za jasličku skupinu i polivalentna dvorana. Isto tako dobit će se i novi izgled interijera dosadašnjih prostora u kotoripskom vrtiću koji zadovaljavaju potrebama i zakonskim propisima.

Općina nam je ustupila 3D prikaz idejnog rješenja rekonstrukcije zgrade vrtića pa pogledajte kako to izgleda.
A.Fuš
Foto:  Općina Kotoriba/Rescon

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
ZAPOČELA IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA OPĆINE DO 2020. GODINE

Nakon donošenja Odluke o izradi Strategije razvoja Općine do 2020. godine na sjednici Općinskog vijeća, temeljem koje je Općina podnijela zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koja je odobrila u cijelosti potrebna sredstva za tu namjenu u iznosu 85.000,00 kuna, započeo je proces izrade same Strategije.
Samu strategiju na temelju ugovora o poslovnoj suradnji, izrađivat će ovlaštena tvrtka za takve poslove „BERCON“ d.o.o. iz Nedelišća, a u izradu Strategije uz dužnosnike i djelatnike Općine Kotoriba, aktivno će se uključiti i predstavnici gospodarstva, ustanova i udruga s područja Općine.

Strategija je strateško-planski dokument politike ukupnog razvoja Općine kroz koju je potrebno utvrditi posebno kapitalna ulaganja i općeniti smjer  razvoja Općine do 2020. godine godina i koja kao takva sadrži; analizu i ocjenu stanja sa SWOT analizom, viziju, strateške odrednice (ciljeve, prioritete, mjere), financijski plan, usklađenost s drugim strateškim dokumentima, postupak praćenja provedbe, akcijski plan za trogodišnje razdoblje i drugo.
Osnova za izradu Strategije su važeći državni strateški dokumenti, Županijska razvojna strategija i Strategija LAG „Mura-Drava“, koja je usklađena s načelima i standardima izrade regionalnih i lokalnih razvojnih strategija koje se prakticiraju u Republici Hrvatskoj i Evropskoj uniji.

U cilju prikupljanja prijedloga za projekte na području Općine, pozivamo mještane, udruge, ustanove i gospodarstvenike, da prijave svoje projekte na priloženom obrascu „PROJEKTNI PRIJEDLOG za Strategiju razvoja Općine Kotoriba za razdoblje do 2020. godine“, koji popunjeni molimo da dostavite na e-mail adrese navedene u obrascu.

_____________________________________________________________

REPUBLIKA HRVATSKA
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
PODRUČNI URED ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ČAKOVEC

KLASA: 811-04/16-01/01
URBROJ: 543-03-02-16-3

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

PREDMET: Funkcionalno ispitivanje sustava za uzbunjivanje  HE Dubrava – najava

Sukladno članka 14. Pravilnika o postupku uzbunjivanja stanovništva (NN broj 47/2006, 110/2011 i 10/2015) u srijedu 13. travnja 2016. godine, u vremenu od 09:00 do 16:00 sati na području uz akumulacijsko jezero hidroelektrane Dubrava, vršit ć e se funkcionalno ispitivanje pojedinih sirena u više navrata, a potom i cijelog sustava za uzbunjivanje u naseljima:Cirkovljan,  Oporovec, Draškovec, Donji Mihaljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba.

Ovim putem Područni ured za zaštitu i spašavanje Čakovec obavještava stanovništvo kada čuju zvukove sirena, da ostanu mirni jer se radi o ispitivanju elemenata sustava za uzbunjivanje koji je nužan zbog funkcionalne provjere ispravnosti novog sustava za uzbunjivanje.

Svim stanovnicima zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.


S poštovanjem,
PROČELNIK: Ladislav Söke, mag. ing. el.

_____________________________________________________________

PLANINARI U RAVNOME MEĐIMURJU
Cilj, upoznavanje i promocija ljepota Kotoribe

U nedjelju 10.travnja je  organizaciji HPD Medimurje  Čakovec održan pohod uz Muru u donjem dijelu Međimurja.  Start pohoda je bio u Kotoribi. Krenuli su od mlina Julija pa do šume Poštovice iz koje su došli do željezničkog mosta na rijeci Muri, a veza je Hrvatske i Mađarske. Nasipom su krenuli do nekadašnjeg pristaništa za skelu, ili kako se ovdje naziva pri brodu, prošli su dio uz Muru zvanom Kentiba, a potom do prirodne bare Žužička. U tamošnjem domu SRD Žužička imali su  ručak i druženje.

Ukupno su prošli  17 km u vremenu od 5 sati i 30 minuta, a na pohodu je bilo  120 planinara iz planinarskih društva MIV Varaždin, HPD Međimurje Čakovac , Bundek Mursko Središće i Preloga.
Želja mi je bila napraviti malo drugačiji ne tipičan planinarski pohod i promovirati naše kotoripske ljepote Mure. Za prvi ovakav pohod odazvalo se više od očekivanog broja planinara-kaže Željko Setnik iz Kotoribe, jedan od organizatora izleta.

Da je gospodin Setnik bio u pravo potvrdili su nam sami učesnici pohoda, dodavši kako  nisu vjerovali kako ravno i pitomo donje Međimurje krije sijaset lijepog.

Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Planinari uz dom Žužičke
Lijepe staze kotoripskog krajobraza
Pohod uz nasip
FOTO: Ž. S
_____________________________________________________________

ŠRD "SOM" KOTORIBA
Vanja Radmanić osvojio Proljetni kup SRD-a Som Kotoriba

Sportsko ribolovno društvo Som iz Kotoribe u nedjelju, 10. travnja na vodi Žužička organiziralo je 17. Proljetni kup u lovu ribe udicom na plovak na kojem se za naslov najboljeg natjecalo 35 ribiča iz 15 ribolovnih društava. Ovim natjecanjem je i službeno otvorena natjecateljska ribolovna sezona kotoripskog prvoligaša.
Prva četiri mjesta pripala su domaćim ribolovcima. S ulovom od 1125 grama ribe najbolji je bio Vanja Radmanić. Drugo mjesto, s ulovom od 1005 grama pripalo je Željku Saboliću, treći je bio mladi Marko Horvat (925 grama), dok je četvrto mjesto osvojio Oliver Pogorelec s 915 grama ulovljene ribe.
Somov niz prekinuo je plasmanom na peto mjestu Josip Švenda iz Smuđa Goričan koji je ulovio 790 grama. Svih 35 natjecatelja je dobilo nagrade. Najbolji trojac nagrađen je nagradama organizatora i medaljama, a svi ostali izabrali su nagrade po sistemu  "vidi-uzmi".
Proglašenje je održano na terasi ribičkog doma Som. Nagrade im je predao predsjednik Soma Ivica Jakupak koji je najavio natjecanje uz Praznik rada. Radi se o društevnom natjecanju koje će se održati u subotu 30. travnja.
A.Fuš

_____________________________________________________________

KOŠARKAŠKI KLUB KOTORIBA
Branislav Fuš je novi predsjednik Košarkaškog kluba Kotoriba

Branislav Fuš novi je predsjednik Košarkaškog kluba Kotoriba. Tako su odlučili članovi na izbornoj godišnjoj skupštini koja je održana u subotu, 10. travnja.

On je na toj funkciji naslijedio Miljenka Fuša koji je na skupu podnio izvjeće o radu za proteklu godinu te zahvalio svima na podršci tijekom njegovog mandata.
U natjecateljskom dijelu imali su dvije ekipe - seniore i mlađe kadete. Aktivno su pomagali ekipi OŠ Jože Horvata u natjecateljskom i pripremnom dijelu što je rezultiralo trećim mjestom na Županijskom natjecanju osnovnih škola. Organzirali su turnir u beli, uključili su se u sve općinske manifestacije i BIMEP.

Sredinom kolovoza organizirali su 19. Streetball turnir koji već pet godina nosi naziv Memorijalni turnir Bojan Zvošec. - Posebno smo ponosni što je to najdugovječniji turnir ulične košarke u Međimurju - rekao je M. Fuš. Zahvalio je navijačima što su se vratili u dvoranu i bodrili ih, OŠ, DVD-u i Općini Kotoriba na izuzetno dobroj suradnji. U klubu su posebno ponosni što su zajedno s MNK Klubom 75 organizirali prikupljanje novčane pomoći njihovom teško bolesnom igraču Marku Pongracu kako bi njemu i obitelji pokušali olakšati njihovu bitku za njegovo zdravlje.
Trener seniorske ekipe Roberto Ujlaki rekao je kako su na kraju prvenstva u C1 ligi zauzeli sedmo mjesto od 10 ekipa.
Najbolji strijelac je Franjo Zvošec s prosjekom po utakmici od 16,8 koša, dok su najviše utakmica odigrali Matija Sabol i Neven Ujlaki - 18.
Mlađe kadete trenira Goran Munka koji su u Regiji sjever na kraju osvojili peto mjesto, a najbolji strijelac s prosjekom od 22 koša po utakmici je Ivan Fuš.
Na izbornom skupu za dopredsjednika je izabran Roberto Ujlaki, tajnik je Vedran Golub, a u Izvršni odbor su još imenovani Goran Munka, SIniša Seličanec, Renato Markan, Damir Fuš i Miljenko Fuš. Njihov rad će nadzirati Nadzorni odbor u sastavu Rudolf Balog, Hrvoje Fuš i Željko Radmanić.
Općinski načelnik Ljubomir Grgec zahvalio je starom vodstvu, a novom poželio puno uspjeha u radu uz poruku da će imati podršku od strane Općine.  - Nije sve u pobjedi - više je u druženju nego rezultatima - kazao je.
Prvi veliki zadatak pred novim predsjednikom je proslava 40 godina djelovanja kluba koju će utakmicom generacija obilježiti u mjesecu svibnju.
A.Fuš

_____________________________________________________________

PROLJETNI KUP SRD ŽUŽIČKA KOTORIBA
Rekord po broju natjecatelja

Sedamnaestu godinu za redom ribolovci kotoripske Žužičke otvaraju ribolovu sezonu Proljetnim kupom. Natjecanje je to koje iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja Međimurja i prekodravlja. U nedjelju 3.travnja okupilo ih se je čak 57 što je iznenadilo domaćine koji su trebali tražiti dodatnu natjecateljsku vodu i pronašli su je u tzv. Novoj grabi u Siladijevem kotu, dok je većina lovila u bari Žužička.

U takvoj konkurenciji u sektoru „A“ najbolji je bio Mihajlo Pongrac iz SRK Klen Sveta s ulovom od 1.020 grama. Drugi je bio Ivica  Horvat iz ŠRD-a Som Kotoriba koji je ulovio 840, a treći Mladen Gres iz SRD Smuđ Legrd s ulovom od 690 grama.

U sektoru „B“ se je lovilo znatno bolje pa je tu najbolji s ulovom od 1.860 grama bio Goran Lipić iz SRD Linjak Palovec. Drugi je s ulovom od 1.685 grama bio Josip Jakšić iz SRD Smuđ Goričan, a treći Stjepan Klobučarić  iz SRD TSH Čakovec s ulovom od 1.665.grama.

Spomenuti natjecatelji su nagrađeni medaljama koje im je uručio Branko Matoš, predsjednik društva domaćina.Ostalih 40 natjecatelja  nagrađeni su  nagradama sistemom „vidi-uzmi“.
Vrhovni sudac natjecanja je bio Mladen Goričanec.  
Tekst i  snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
1.Najbolji u sektoru „A“
2……i u sektoru „B“
_____________________________________________________________

OBAVIJEST O IZVOĐENJU  2D SEIZMIČKA MJERENJA NA PODRUČJU OPĆINE KOTORIBA
MB Geohtermal d.o.o.

M B Geothermal d.o.o. Zagreb izvoditi će 2 D seizmička mjerenja u svrhu istraživanja geotermalnih voda na poljoprivrednom zemljištu na području općina: Legrad , Đelekovec , Donja Dubrava , Rasinja, Koprivnički Ivanec i Kotoriba.

Štete koje će nastati uslijed seizmičkih mjerenja procijeniti će se odmah nakon završetka radova od strane komisije u kojoj će biti predstavnici MB Geothermal i predstavnici mjesnih odbora, o čemu će vlasnici zemljišta biti na vrijeme obaviješteni.
Svu naknadu šteta podmirit će Geothermal d.o.o. Zagrebi

Geothermal moli za razumijevanje, posebno da se ne ometa rad ekipa, zatim da se ne diraju postavljene oznake i kablovi na zemljištu kao i druga oprema.

Radovi će se obavljati tokom travnja 2016. godine. Kontakt osoba Marinko Cunj 0981993378
Zahvaljujemo na suradnji!

_____________________________________________________________

SUSRETI I POZNANSTVA: Dragutin Matotek-Dragec (58)iz Čakovca, doajen kotoripske
kulturne scene
Najstarije ime kazališnih dasaka Kotoribe

Bivši Kotoripčanin, u duši i danas, 58-godišnji Dragutin Matotek u Kotoribi, znani kao Dragec, od 26. godine živi u Čakovcu kamo je otišao za ljubavi svoga života gdje je i oformio sretnu i skladnu obitelj. A kakva bi i mogla biti uz Drageca ? Nasmijana, ležerna, spontana, naoko bezbrižna baš onako kakav je i njegov život preslikan na kazališne daske. Ovdje radi kao informatičar, no redoviti je pratitelj svih kotoripskih zbivanja.- U Kotoribu se uvijek rado vraćam svojim rodnim mjestom se ponosim i koristim svaku priliku da u bilo kojem obliku svojim radom i sposobnostima doprinesem njegovom napretku-reći kratko o neraskidivoj vezi s Kotoribom. Povod za razgovor su njegovi dolasci u Kotoribu povodom nekih kulturnih događanja pogotovo onih vezanih za kazališni amaterizam gdje je on, kako će reći, neizostavni „svat, a to je punih 40 godina, onoliko koliko je staro i KUD-o.

Od kada datira Tvoja vezanost za glumu, točnije tko je otkrio Tvoj talent ?

- Kako to često biva još u osnovnoj školi isticao sam se u dramskim aktivnostima. To nije promaklo i mojoj tadašnjoj učiteljici Anici Jauk s kojom još i danas aktivno surađujem. Osnivanjem mjesnog  KUD-a to se pretvorilo u ljubav prema svemu što čini Kotoribu i Međimurje tako prepoznatljivim na kulturnom i društvenom planu. Sada pak je moja veza s Kotoribom i društvom postala potreba i način života- kaže i dodaje da se još kao jučer sjeća svoga prvog nastupa u Puli. Bila je to trodnevna Smotra renomiranih hrvatskih KUD-a, njih dvadeset i dva. Nastupali su na terasi hotela Zlatne stijene, središtu Pule i u njenoj Areni.-Nakon toga više nije bilo povratka, uslijedili su brojni drugi nastupi na državnim i lokalnim smotrama, kod prijateljskih društava, u Kotoribi i okolnim mjestima, gostovanja u inozemstvu….

Evidentno je, a nebrojeno puta smo se uvjerili da si od gledatelja fenomenalno prihvaćen. Kako to tumačiš ?

-Neopisiv je doživljaj kada nakon svih priprema, učestalih proba, sve se više približava datum predstave, razmišljanja o pojedinim scenama, grimasama, dijalozima, rekvizitima, kostimima, lagane treme prije samog početka, ostanete sami na pozornici i samo osluškujete reakciju publike, improvizirate i prepustite se osjećaju. Hvala dragoj publici koja prepoznaje moju spontanost, želju i trud te odanost Kotoribi. Koristim priliku da se zahvalim i mojim „kudovcima“ na svim ovim godinama suradnje, druženja i povjerenja-ponosno će i zahvalno će Dragec.

Da li su Ti oni bili stimulans za daljnje aktivnosti ?

-Da, itekako,povjerenje gledatelja najveća mi je nagrada, oni su ti zbog kojih sve to radim, njihov pljesak, smijeh i poneka suza u oku, potvrda je da smo mi amateri na pravom putu.

Sjeti se prvih početaka u KUD-u ?

- U početku sam bio plesač i glumac pa mogu reći kako su  narodni ples i gluma moje prve ljubavi. Trebalo se je opredijeliti, prevladala je gluma kroz stihove i govor mogu se najlakše i najdublje „uvući“ u svoj rodni kraj i njegov izvorni kotoripski govor za koji sam izuzetno nostalgično vezan, bilježim ga i interpretiram gdje god imam prilike za to. Sretan sam što u KUD-u to prepoznaju-kaže i dodaje kako mu je žao za foklor jer on iziskuje stalnu prisutnost i vježbu, neizostavan je na svakom nastupu. Otplešem ponekad za „veterane“ i tako „držim“ formu, međutim gluma mi je prioritet i tu nastojim „biti“ u svakoj predstavi.

Tko ti je bio uzor na kotoripskoj, a tko na široj glumačkoj pozornici ?

- Sadašnja generacija kotoripskih glumaca nekako je zajedno krenula i držimo taj kontinuitet, ali u sjećanjima prisutna je spontanost starijih kolega, Franceka(op. Matotek Franjo), brica Jože(pokojni Josip Dominić), Dode(pokojni Dragutin Dolenčić) i mnogih drugih. Fabijan Šovagović jedan je pak od glumaca koji mi, kroz toliko različitih likova, vremena i odnosa među ljudima, ulijeva povjerenje i vjerno prati svoje osjećaje.

Koliko si uloga do sada odigrao ?

-Što cjelovečernjih predstava, što kraćih prigodničarskih komada, što narodnih običaja, preko stotinjak-ponosno će Dragec.

Karakterno, koje Ti najviše leže ?

-Najlakše se snalazim, na „svom gruntu“, u izvornoj kajkavštini kroz cinične, ali istovremeno tolerantne i duhovite likove

S kojom si ulogom postigao svoju osobnu „slavu“ ?

-Imponira ova riječ „slava“, ali nju zaslužuju svi glumci iz ekipe koja godinama zajedno vježba, koji se vrlo dobro razumiju na sceni, a uz to smo i dobri prijatelji. Uloga starog dečka u predstavi „Z naslonjača v ženidbu“ koji usprkos zaostalog seoskog shvaćanja, zaslugom moderne tehnologije uspijeva pronaći svoju ljubav ni ne sluteći da je to „susedova Marica“, jedna mi je od najdražih uloga. To je ujedno i naša najuspjelija predstava.

Zbog čega ?

- Tom predstavom plasirali smo se na Državnu smotru kazališnih amatera. Bilo je to za mene i za sve glumce nezaboravno iskustvo u društvu najboljih dramskih amatera Hrvatske. Tu smo upoznali i mnoge druge entuzijaste kao i naše sadašnje prijatelje iz Sv.Križa Začretja.

Očito je da u Kotoribi postoje vrsni glumci. Kako to tumačiš ?

-Dugogodišnja je i bogata scenska tradicija u Kotoribi. To nas obvezuje i to od nas očekuje kotoripska publika, kao i gledatelji u mnogim dvoranama gdje gostujemo. To, na kraju potvrđuju i priznanja stručnih povjerenstava koja nas prate na smotrama-pojasnio nam je uzdignute glave.

Kotoripsko glumačko sutra ?

-Kotoriba i njezini glumci imaju sve preduvjete za uspješno djelovanje i u budućnosti. Njihov rad ne dovodim u pitanje, ekipa je uhodana, prisutni su i mladi, prostorije za vježbu i nastupe su dobro opremljene, a ono najvažnije, imamo publiku koja nas podržava i „tjera“ u nove izazove. Nažalost, ono što nam svima danas nedostaje je şlobodno vrijeme i sve je teže uskladiti termine za probe

Na probe i nastupe putuješ iz Čakovca. Koliko je to zahtjevno ?

-Raduje me svaki poziv iz Kotoribe jer preko KUD-a održavam fizičku i emotivnu vezu s rodnim krajem. Putovanja na probe i nastupe dio su „doživljaja“, a svaki napor i trošak zaboravi se već pri dolasku u Kotoribu. Glumci mi često puta izlaze u susret tako da vrijeme proba prilagođavamo mojim mogućnostima, a za nastupe KUD-a izvan Kotoribe „stopiram“ njihov autobus negdje usput.

Tvoja uloga u Odboru za narodne običaje pri Zajednici KUU MŽ-e?

- Dopredsjednik sam Odbora za narodne običaje pri Zajednici KUU Međimurske županije ispred KUD-a Kotoriba. To mi omogućuje bolji uvid u međimursku kulturnu scenu, razmjenu iskustva i programa. Odbor je suorganizator Smotre narodnih običaja s KUD-om Kotoriba koji to čine uspješno od 1998 godine i Smotre međimurske narodne nošnje u Žiškovcu. Smotra međimurskih narodnih običaja vrlo jer posjećena i postala je zaštitni znak Kotoribe.

Osobno mišljene o međimurskom amaterskom glumištu….

-Toliko glumaca amatera na tako malom prostoru kao u Međimurju ne bismo našli nadaleko. To dokazuje i veliki interes za Smotru kazališnih amatera u Prelogu gdje svake godine sudjeluje sve više amaterskih glumačkih družina. Redovito netko od njih sudjeluje na državnoj smotri kazališnih amatera ili pak ima ponajboljeg glumca, redatelja ili predstavu.

Što bi još dodao ?

-Svi u sebi nosimo neke osjećaje, sličice i uspomene iz, ne tako davne prošlosti, kada je vrijeme teklo nekako polaganije, druženja su bila intenzivnija i iskrenija, kada su rad, poštenje i stariji bili autoritet. Kulturno umjetnička društva moraju prepoznati te vrijednosti i čuvati ih u izvornom i tradicionalnom obliku, kroz ples, pjesmu, običaje s radostima i tugom koje ih prate. Međimurje krije u sebi veliko i neprocjenjivo bogatstvo koje treba istraživati i pokazivati. Zato njihov rad svakim danom postaje sve dragocjeniji- rekao je za kraj zahvalivši se što ga je MEĐIMURJE prepoznalo.
Tekst i fotografije: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Ako treba  i ovako
4. Dramska večer-Agencija za zapošljavanje
Nekada treba i nazdraviti
Iz  predstave čovjek ispod stola
Iz Dragecove najbolje predstave
Uloga gazde u predstavi Vrtanji za čordaša i kanasa-10. smotra međimurskih narodnih običaja
Uh, kak sam srdit
Iz predstave Sestrenje s Jelenom Gregurec-Kvakan

_____________________________________________________________

Godišnja skupština Kinološkog društva Međimurje Čakovec
Društvo slavi 35 godina rada

Kinološko društvo Međimurje, prema riječima predsjednika Dragana Matulica, u svojim redovima okuplja 69 člana, a sjedište im je već nekoliko godina u Kotoribi. Ova godina je posebna za društvo jer slave 35 godna rada, rečeno je na godišnjem skupu koji je održan u subotu, 2. travnja. Lani su bili aktivni u radu na terenu i sa psima na natjecanjima i izložbama. Tako su održali proljetna i jesenka ocjenjivanja, uzgojne preglede pasa i specijalnu izložbu s dodjelom kandidature CAC-HR za malog autohtonog međimurska psa – Međija.

Rad društva bazira se kroz tri kluba – sportski, lovni i Matični klub uzgajivača malog međimurskog psa Međija koji je najaktivniji i najbrojniji. Voditelj uzgoja Vladimir Čižmešija između ostalog u svom je izvješću rekao: - U 2015. godini uzgojili smo 66 štenaca od čega 29 ženki i 37 mužjaka te je tako do sada upisano u rodovnu matičnu knjigu 634 jedinki Međija.
Održali smo proljetnu smotru i uzgojni pregled gdje predvedeno 9 jadinki , 4 ženki i 5 mužjaka i svi su zadovoljili uvjete uzgojnog pregleda. Održali smo i jesensku smotru i uzgojni pregled na koju se odazvalo 12 jedinki, 8 ženki i 4 mužjaka. 11 jedinki zadovoljilo je uvjet uzgojnog pregleda, a jedna ženka nije. 6. rujna održali smo "Specijalnu izložbu sa dodjelom CAC HR" na koju je bilo pozvano 129 vlasnika, a odazvalo se 37 vlasnika Međija. Sudili su Zlatko Kralji iz Koprivnice i Dražen Kipke iz Čakovca. Tituli najljepšeg psa osvojila je Lika von Novi zrin vlasnika Horvat Branka iz Kotoribe. Tom je prilikom svečano otkrivena statua Međi rad kipara Vladimira Šebestijana iz Kotoribe, rekao je Čižmešija te naglasio kako u je u narednom razdoblju potrebno raditi na popularizaciji ove pasmine i animirati što veći broj uzgajivača da odaberu Međija kao svog najboljeg prijatelja.
Dragan Matulic koji je voditelj Kluba lovnih pasa, kazao je kako su u dva navrata organizirali Smotru i ispit prirođenih osobina za pse ptičare. Imali su 7 legala i 39 štenaca lovačkih pasmina te 2 legla i 11 štenaca sportske pasmine. Podršku članovima Kinološkog kluba Međimurje došao je dati i općinski načelnik Ljubomir Grgec.  - Prema pročitanim izvješćima vidi se da se uložilo puno truda i ostvarili ste planirane zadatke. Hvala vam što se uključujete u općinske manifestacije. Želim vam i dalje uspješan rad, a mi u Općini ćemo vam pomoći koliko bude u našim mogućnostima - poručio je Grgec.
A.Fuš

_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
KAD SE  MALE I VELIKE RUKE SLOŽE!

U Dječjem vrtiću su se udružile snage djece , roditelja i odgajatelja te su 02.04.2016. u subotu , jutarnje sate proveli farbajući dječja igrala kako bi ih uljepšali i zaštitili od vanjskih utjecaja .

Dvorištem se orio smijeh djece koja su se jako veselila što se okupljanje dogodilo zbog njih ,da im bude ljepše kad provode dane u vrtiću.

Vješte ruke i puno volje stvorile su cvijetnjak koji će mališani zajedno sa tetama dalje samostalno uređivati.

Velika pohvala roditeljima koji su se odazvali na ovakvu radionicu jer su svi zajedno učinili prekrasnu stvar za najmlađe.

Ravnateljica Dječjeg vrtića


_____________________________________________________________

FOTOGRAFSKI NATJEČAJ
„LAG MURA-DRAVA U FOTOGRAFIJAMA“

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava otvara fotografski natječaj „LAG Mura-Drava u fotografijama“, stoga poziva sve zainteresirane sudionike da se uključe i pošalju svoje fotografije na adresu elektronske pošte foto.mura.drava@gmail.com s naznakom lokacije na kojoj je snimljena fotografija, imenom, prezimenom i adresom autora, godinom rođenja, adresom elektronske pošte i brojem telefona.

Natječaj je otvoren od 04. travnja 2016. godine do 18. travnja 2016. godine.

Tema fotografskog natječaja je „LAG Mura-Drava u fotografijama“, stoga se sudionici pozivaju na stvaranje vlastitog doživljaja zadane teme koji mora biti povezan sa prirodnim ljepotama, poljoprivredom, turizmom, tradicijom  ili kulturnom baštinom područja LAG-a Mura-Drava, odnosno područja Grada Preloga, općina: Orehovica, Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Kotoriba, Donja Dubrava ili Legrad.

Pristigle fotografije koristiti će se u svrhu promocije i jačanja prepoznatljivosti područja LAG-a Mura-Drava.

Sudionici natječaja mogu biti sve osobe koje se bave fotografijom, bez obzira na prebivalište, spol, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, starije od 18 godina, a svaki sudionik ima pravo poslati 3 fotografije. Propisana veličina fotografije je min. 2000px po širini i rezolucija 300 dpi. Prijavljene fotografije moraju biti u JPG ili JPEG formatu. Autori/ice nagrađenih fotografija bit će zamoljeni/e dostaviti ih u punoj rezoluciji. Obrada fotografija dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
Sva autorska prava na poslane fotografije ostaju u vlasništvu autora, ali LAG Mura-Drava zadržava pravo korištenja svih prijavljenih fotografija, te se obvezuje da će prilikom objavljivanja svih prijavljenih fotografija u tiskanom i elektronskom izdanju, fotografije potpisivati imenom i prezimenom autora.

Članovi LAG-a Mura-Drava ocijeniti će pristigle fotografije, a tri fotografije sa najvećim brojem bodova biti će nagrađene specifičnim nagradama sa područja LAG-a:
1.LAG-ovski spust dravskim čonom
2. Zlatarska večera u „Hotelu Golf“ u Donjem Vidovcu
3. Košarica domaćih proizvoda lokalnih proizvođača, članova LAG-a

_____________________________________________________________

VELIKI USPJEH KOTORIPČANINA MATIJE ZADRAVCA
Osvjetlao boje Hrvatske

U nedjelju 3.travnja održana je najstarija utrka u Hrvatskoj, 41. Supermaraton Zagreb - Čazma 61 km i 350 m.

Okupila je stotinu trkača iz šest zemalja. Trčalo je 87 trkača i 13 trkačica. Od hrvatskih predstavnika najbolje vrijeme je postigao Kotoripčanin Matija Zadravec, član Trkačkog kluba Kotoripski begači, koji je u cilj ušao treći. -Do sad moja najduža utrka.

Još jednom veliko hvala Robertu Radojkoviću, mom treneru i po čijem programu radim, bez kojeg ovo ne bi uspio. Unatoč krizama, uspješno završena trka s odličnim vremenom od 4:15:39 sati i odličnim 3. mjestom u ukupnom plasmanu.
Osjećaj nakaon prolaska kroz cilj neopisiv,, a što treba ponoviti. Mogu samo reći da sam prezadovoljan i da tu ne mislim stati-rekao je Matija nakon utrke.

M. Grubić

Matija Zadravec (prvi s lijeva)


_____________________________________________________________

IZBORI U SDP
Kotoripčani se priklonili Milanoviću


Od 29 članova OO SDP Kotoriba izborima za predsjednika stranke na nacionalnoj razni pristupili je 23-je članova.

Od toga broja njih osmero ili 34,78 %svoj je glas dalu kandidatu Zlatku Komadini, a preostalih petnaest ili 65,22% je ostalo pri stavu kako bi Zoran Milanović i dalje trebao voditi stranku.

Čelni čovjek OO SDP Kotoribe je Roberto Ujlaki, zamjenik općinskog načelnika, a na upit kako komentira rezultate rekao je: Pobijedio je SDP-ovac, a da je bilo drugačije pobijedio bi opet SDP-ovac.


Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Roberto Ujlaki

_____________________________________________________________

KOTORIPSKI OSNOVCI NA SMOTRI GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA U ČAKOVCU
Jako lijepo, hvala vam !

Rečenicu iz naslova izrekla je novinaraka Aleksandra Ličanin, jedna od članica Povjerenstva  Smotre Građanskog odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije koja je 1.travnja održana u Srednjoj školi Čakovec. Hvala je rekla: Tari Posavec, Dini Jakupaku, Magdaleni Frščić i Leni Mariji Ludaš . One su bili ti koji su uz potporu svojih mentorica Romine Volar i Martine Katar na spomenutoj smotri „branili“ projekt Ignac Svetomartinski.
O tome projektu nešto više nam je rekla Romina Volar, učiteljica povijesti u OŠ-i Jože Horvata Kotoriba:-Što se tiče samog projekta... Zapravo, mi o Ignacu Svetomartinskome "razmišljamo" već dvije godine. Spomenuli smo ga u školskom projektu "Poznati Kotoripčani" (šk.god. 2013./2014.) kad su Tara, Dino, Lena i Magdalena bili u 6. razredu. Tek natječaj Turističke kulture na temu "Mali, veliki ljudi mog zavičaja" nas je ponukao da detaljnije istražimo lik i djelo upravo Ignaca Svetomartinskog-pojasnila je.

Zašto baš njega?  
-Pa, zaprepastilo nas je što mnogi ljudi ne znaju tko je on zapravo bio, a ulica u kojoj se nalazi naša škola nosi njegovo ime. Slijedom toga, "stavili smo glave na kup", napravili esej i brošuru o njemu te sve to poslali Uredu državne uprave Splitsko - dalmatinske županije.  
Zaista smo se ugodno iznenadili kada smo dobili obavijest da je naš rad uz još 4 iz cijele Hrvatske u konkurenciji 50 radova odabran za prezentaciju na Hvaru. Tamo su pohvalili naš trud što promoviramo osobu koja je napravila izniman uspjeh obavivši mjerenja donjih tokova Rio Negra i Amazone u Brazilu, osobu koja je možda autor prve kajkavske gramatike, a o njemu se zapravo jako malo zna. Vrativši se s Hvara odlučili smo to promijeniti. Zadali smo sami sebi da moramo promovirati lik i djelo Ignaca Svetomartinskog, da ćemo dati sve od sebe da upoznamo učenike naše škole, a i širu javnost s jednim zaista iznimnim čovjekom-pojasnila je  i dodala kako je prvi korak te promocije bio uključivanje na Smotru projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja .

-S ravnateljicom naše škole  smo dogovorili obilježavanje Dana Ignaca Svetomartinskog u školi od sljedeće školske godine, a knjižničarima školske i mjesne knjižnice smo podijelili brošure o Ignacu da ih oni ponude korisnicima knjižnice. Namjeravamo posjetiti i Općinsko vijeće Kotoribe, a i prezentirat ćemo naš projekt u holu škole povodom Dana Međimurske županije. Nekoliko koraka je napravljeno, a još ih nas čeka jer želimo da ljudi znaju kakav učeni čovjek je rođen u našoj Kotoribi. Čovjek kojemu se mi istinski divimo!-završila je ponosno.
S obzirom da je autor ovog priloga nazočio fenomenalnoj prezentaciji projekta, uvjerio se je, a što su i priznale dvije članice povjerenstva  kako su prvi puta čula o tome čovjeka. Čuvši u što su „zagrizli“ ovi učenici, poručile su im da u tome budu još agresivniji. Gospođa Ličanin je rekla kako je o njemu čula još 2007. godine u Varaždinu na predstavljanju znamenitih ljudi sjeverozapadne Hrvatske i gdje je stekla dojam da je on Varaždinac.- Ne dajte ga, jer su ga Varždinci već pokušali prisvojiti !-poručila je.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Kotoripski osnovci u Čakovcu
Članice Stručnog povjerenstva
Romina Volar(desno)

_____________________________________________________________

ŠRD „Žužička“ Kotoriba
Tradicionalni kup u športskom ribolovu

Dana 3.4.2016. godine u nedjelju ŠRD „Žužička“ Kotoriba organizira tradicionalni kup u športskom ribolovu.
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na vodi „ Žužička“

SATNICA NATJECANJA
- do 8:00 sati prijava u ribičkom domu
- od 8:00 do 8:30 izvlačenje startnih brojeva
- od 8:30 do 10:00 priprema za takmičenje
- od 10:00 do 13:00 takmičenje
- od 13:00 vaganje i proglašenje pobjednika i podjela nagrada
- domjenak i druženje

1. mjesto medalja + nagrada
2. mjesto medalja + nagrada
3. mjesto medalja + nagrada
od 4. mjesta na dalje sponzorske nagrade

Sva riba ide na vaganje!

UPOTREBA FUJA ZABRANJENA!

PREDPRIJAVE I INFORMACIJE:
Čukić Ante – 098 764 680
Matoš Branko – 098 948 2212

_____________________________________________________________

DOSTOJANSTVENO I S PUNO PIJETETA SAHRANJEN MONS.BLAŽ HORVAT
Velečasni, hvala vam za sve !

Mons. Blaž Horvat, svećenik Varaždinske biskupije, kanonik i rektor varaždinske katedrale u miru, preminuo je u petak 25. ožujka u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije nakon teške bolesti okrijepljen svetim sakramentima u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Na vječni počinak ispraćen je na varaždinskom posljednjem počivalištu u utorak 29.ožujka. Neviđeni broj svećenika te župljana župa u kojima je službovao te ostali štovatelji njegova imena i djela kao I njegovi rođaci svjedočili su tom tužnom trenutku.

Svetu misu zadušnicu, koja je prethodila polaganju njegova tijela u svećeničku grobnicu, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu i sprovodne obrede  predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Među mnoštvom bilo je preko stotinu naših sumještana koji su došli reći hvala i posljednje zbogom svom, kako su ga zvali, velečasnom Blažu.Liturgijsko pjevanje, koje je za života njegovao, poštovao i uzdizao, predvodili su zborovi varaždinske katedrale zajedno sa zborom naše župne crkve koji je izrastao na njegovim temeljima i potpori. Bili su tu i zborovi drugih župa u kojima je djelovao pa su mu tako zajednički pjesmom rekli veliko hvala s porukom-počivajte u miru  !

Pokojni monsinjor je donjodubravski sin, od oca Franje i majke Marije, rođ. Žinić. U Donjoj Dubravi pohađao je pučku školu, a 1957. g. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, te je iste godine započeo Bogosloviju i Bogoslovski fakultet. Zaređen je za svećenika na Petrovo 1964. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera.
M. Grubić


SNIMILA:K. Frančić
_____________________________________________________________

TRKAČKI KUB KOTORIPSKI BEGAČI
Matija Zadravec i dalje briljira

Već tradicionalno  na Uskrsni ponedjeljak u Varaždinu , uz bazene na Dravi,  TK Maraton95 Varaždin održava Dravski ultracross.Ovaj ponedjeljak je to bilo njegovo peto izdanje.
Utrka je to od 16 kilometara koja se trči po  dravskom nasipu do mjesta Svibovec pa u povratku uz derivacijski kanal HE Varaždin natrag. Među 93 natjecatelja iz sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije nastupali su i članovi TK Kotoripski begači.
Opet je blistao Matija Zadravec osvojivši prvo mjesto i novi rekord staze sa izvrsnim vremenom od 58,23 min.
-Nema ljepše promocije za klub od ovakvih uspjeha , pa je to sigurno jedan od razloga što se članstvo kluba svakodnevno polako povećava, te još jednom pozivamo sve one koji rade samostalno da nam se pridruže-poruka je iz kluba.
  
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Matija Zadravec „pokorio“ Varaždin
Kotoripski begači u Varaždinu- S.Kovačić, E. Dežđek. M. Zadravec i D. Pintarić(s lijeva)
FOTO:TK
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Ugovori za 16 studenata

Ulaganje u mlade jedan od prioriteta u Kotoribi

Na Veliku subotu, 26. ožujka, načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u općinskoj vijećnici potpisali su ugovore s kotoripskim studentima o stipendiranju u ovoj akademskoj godini.

Prema riječima načelnika u općinskom proračunu za tu je namjena ove godine predviđeno 100 tisuća kuna. Stipendije se odobravaju za jednu akademsku godinu, odnosno 10 mjeseci studija, a mjesečni iznos je 300 kuna za studij na području Međimurske županije i susjednih županija te 500 kuna za studij u ostalim gradovima.U ovoj akademskoj godina Općina Kotoriba stipendirat će 16 studenata, dok će njih troje dobiti jednokratne novčane potpore u iznosu od 2.500 kuna.

– Izuzetno nam je drago što vam Općina na ovaj način može pomoći u školovanju, a još bi nam bilo draže da studij uspješno završite i ostanete živjeti u Kotoribi. Želim da stanete na noge i nakon faksa pronađete posao – poručio im je Grgec.

Stipendisti Općine Kotoriba su: Ivan Jakupak, Ivan Jambrešić, Petra Markač, Petar Mikulan, Anja Vidović, Renata Seličanec, Iva Dolenčić, Valentina Hertelendi, Glorija Nađ, Saša Smrk, Ines Krznar, Ines Smrk, Sara Spahija, Leona Radmanić, Vitomir Zvošec i Karlo Radmanić.
Valja spomenuti kako su se i članovi Općinskog vijeća Općine Kotoriba odrekli naknada za prisustvovanje sjednicama s ciljem da se taj novac preusmjeri u fond za stipendije. To je samo dokaz da je briga o mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje jedan od ključnih općinskih prioriteta.

A.Fuš
_____________________________________________________________

Pogledajte idejno rješenje budućeg poslovnog centra Kotoribe

Na oko 1300 kvadrata prostirat će se budući poslovni centar Kotoribe. Time bi Kotoriba dobila novi, moderniji izgled, ali i nove sadržaje kojih trenutno u mjestu nema.

Napravljeno je idejno rješenje, a radovi bi trebali započeti još ove godine. - Želja nam je u centru Kotoribe izgraditi modernu poslovnu zgradu u kojoj bi svoje mjesto našle različite uslužne djelatnosti, uz nju urediti trg i izgraditi novu tržnicu, čime bi ovaj prostor dobio novu dimenziju, ispričao nam je ukratko zamjenik načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

U proračunu Općine Kotoriba osiguran je dio novca za investiciju, a traže partnere za Javno - privatno partnerstvo. Vrijednost roh-bau investicije je po prvoj procjeni oko 5 milijuna kuna.
I.H.

Foto: Općina Kotoriba


_____________________________________________________________
Back to content | Back to main menu