Arhiva 06.2016. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 06.2016.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
OPĆINA KOTORIBA
Odluka o dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine

Općina Kotoriba dana 23. svibnja 2016. godine dobila, je od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Odluku o dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine.
Sredstva u iznosu od 85.000,00 kuna dodijeljena su na temelju natječaja za provedbu Podmjere 7. 1., operacije 7. 1. 1. „Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave“. Dodijeljena sredstva koristiti će se za provedbu projekta izrade Strateškog razvojnog programa Općine Kotoriba do 2020. godine.  

Strateški razvojni program Općine Kotoriba do 2020. temeljni je dokument za upravljanje razvojem Općine Kotoriba u narednom razdoblju planirano do 2020. godine. Pojam razvoja obuhvaća sveukupni razvoj Općine kao jedinice lokalne samouprave i obuhvaća sve sektore djelovanja i življenja Općine. Strategijom Općine Kotoriba za razdoblje do 2020. definiraju se željena buduća društveno gospodarska stanja Općine i programske aktivnosti kojima se dolazi do tog stanja.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije- Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj. Udio od 85% sufinancira se iz proračuna Europske unije, a udio od 15% iz proračuna Republike Hrvatske.

_____________________________________________________________

NAJAVA KONCERTA U KOTORIBI
Ulaznice u prodaji: Koncert M.P. - Thompsona 9. srpnja u KotoribiJedan od najpopularnijih glazbenika u Hrvatskoj koji godinama puni stadione i dvorane Marko Perković - Thompson ponovno stiže u Međimurje i to u Kotoribu!
Koncert neponovljivog Thompsona održat će se u subotu 9. srpnja 2016. Sportskom parku Kotoriba.
Ulaznice po cijeni od 80 kuna nabavite u prodaji putem sustava Eventim te Eventim.hr.

____________________________________________________________

UDVDR RH - OGRANAK KOTORIBA
Sudjelovali na 22. Sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije

Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnica Međimurske županije iz Kotoribe sudjelovali su u Donjoj Dubravi u Sportskom kompleksu Krbulja  na 22. Sportskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije i 4. Susret djece hrvatskih branitelja Međimurske županije a povodom Dana državnosti RH 25. lipnja .


Sve je započelo okupljanjem natjecatelja i gostiju u dvorištu zgrade Zalan odakle su mimohodom uz pratnju Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava krenuli put Krbulje
gdje je uslijedilo svečano otvaranje natjecanja gdje su prije toga minutom šutnje odali dužnu počast svim poginulima za našu domovinu.

Na igrama su sudjelovali u natjecanjima u malom nogometu, šahu, stolnom tenisu, belotu i potezanju konopca.

Sportske igre u kuglanju održali su  30. travnja u Čakovcu, Sportski ribolov u Podturnu 1. svibnja te streljaštvo i boćanje 22. lipnja u Čakovcu.


_____________________________________________________________


DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Izlet na Dan državnosti

Društvo žena Kotoribe uspljelo je skupiti 41 izletnika i autobusom ih povesti na jednodnevni izlet na Trsat, a potom u Crikvenicu. Bilo je to u subotu 25.lipnja na Dan državnosti.

Prvi dio izleta je bio edukativnog karaktera, a odnosio se na razgledavanje i upoznavanje Marijanskog svetišta na Trsatu, dok je drugi dio bio rekreatvni jer su izletnici dolaskom u Crikvenicu naprosto pohrlili u more.

M. Grubić
FOTO:S.U.

_____________________________________________________________

ZAKLADA FUNDAK U OŠ-i JOŽE HORVATA KOTORIBA
Nagrade u ruke najboljima

Ove godine se navršava dva desetljeća od kada su supružnici Emilija i Stanislav Fundak, Kotoripčani koji žive u SAD-a oformili svoju Zakladu s ciljem poticaja i nagrađivanja najboljih završnih osnovaca OŠ-e Jože Horvata Kotoriba. U Zakladu su uložili 10.000 američkih dolara gdje bi se kamate glavnice po uhodanim kriterijima dijele najboljima.

I ove godine su najboljima nagrade uručene na završnoj priredbi kotoripskih 'osmaša' koja je održana u ponedjeljak 27. lipnja. U tom svečarskom činu pred svojim prijateljima, učiteljima i roditeljima ponosno su na tron najboljih stali Dino Jakupak kojem je pripalo 720 kuna, dok su 2. i 3. Nagradu podijelile Lena Maria Ludaš i Tara Posavec pri čemu je svakoj pripalo 360 kuna.- Ponosna sam što vam uručujem zasluženo. Neka ove nagrade budu poticaj onima koji dolaze iz vas-rekla je, uručivši im nagrade Snježana Matoš, prof. , ravnateljica OŠ-e Jože Horvata.
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Nagrađeni Jakupak, Ludaš i Posavec  s ravnateljicom Matoš
SNIMILA:K. Frančić
_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Priredba  za pamćenje

Kako bi što više mama, tata, baka, djedova i ostalih čija srca kucaju za polaznike kotoripskog Dječjeg vrtića vidjela pjevačka recitatorska i ina umijeća svojih mališana, njihove 'tete' su odlučile priredbu za kraj vrtičke godine prirediti u mjesnom Domu kulture. I nisu pogriješile.
Dvorana je bila prepuna, a pozornica puna malih razdraganih izvođača. Oni su bili iz mlađe i starije dobne skupine. Pjesme, stihove su mahom poklonili prijateljstvu  i školi.  Uz dobru zabavu i smijeh predškolci su se oprostili od vrtičkih dana te su dobili prigodne diplome za uspomenu kao i školske torbe koje su im izradile 'tete'.

Završnu svečanost  su uveličali općinski načelnik Ljubomir Grgec i ravnateljica OŠ-e Jože Horvata Snježana Matoš, prof.
Načelnik Grgec svima je poželio lijepe školske dane dodijelivši im prigodni dar.

Djeca su se veselila u druženju nakon nastupa.

M. Grubić

_____________________________________________________________

NA KRAJU JOŠ JEDNE ŠKOLSKE GODINE
Doviđenja u rujnu !

Učiteljica 2.b razreda OŠ-e Jože Horvata Kotoriba Draženka Golub je kao i lani okupila svoje učenike i njihove roditelje kako bi na kraju njihove druge nastavne godine toj godini rekli zbogom.
Taj zbogom su  rekli puni radosti i zadovoljstva. Zadovoljstvo je bilo trostruko. Zadovoljstvo s učenicima je pokazala učiteljica, još su zadovoljniji bili roditelji, a najzadovoljniji učenici zbog koji je druženje i održano. Bilo je to u nedjelju 26. lipnja na prostorima kod ribičkog doma ŠRD-a.

Rastali su se s pozdravom:- Doviđenja u rujnu !

S tim pozdravom su obećali kako će dogodine biti još bolji.
M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zajedničko okupljeni kraj jezera

SNIMIO:A.Fuš
_____________________________________________________________

Malonogometni turnir u Kotoribi
MNK klub 75 pobjednik turnira uz Dan državnosti

MNK Klub 75 Kotoriba već nekoliko godina povodom Dana državnosti u sportskom parku kod starog Dječjeg vrtića, organizira malonogometni turnir. Na turnir koji je odigran u subotu, 25. lipnja prijavilo se 8 ekipa.

Završnicu su izborile 4 najbolje ekipe. U polufinalnim susretima MNK Klub 75 je bio bolji od Caffe bara Gani, dok je ekipa Sušare Siladi - Nađ  nakon izvođenja kaznenih udaraca bila bolja od Ba-Ze Wirless. U vrlo zanimljivom i napetom finalu MNK Klub 75 je s 1:0 bio bolji od Sušare Siladi - Nađ. Treće mjesto osvojila je ekipa Ba-Za Wirless.

GALERIJA SLIKA

Predsjednik kluba domaćina Mario Paveli najboljim ekipama uručio je pehare i prigodne nagrade. Najboljim igračem turnira proglašen je Filip Pišpek, dok je nagrada za fair play otišla u ruke članovima ekipe Bižuterija. MNK Klub 75 tom je prilikom Općini Kotoriba uručio zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i doprinos u radu kluba koju je primio zamjenik načelnika Roberto Ujlaki i plaketu Košarkaškom klubu Kotoriba za uspješnu suradnju i 40 godina organiziranog igranja košarke koju je preuzeo tajnik Vedran Golub.
Za posjetitelje je organizirana tombola i igra pucanja na prazan gol u kojoj je najbolji bio Lovro Radmanić.


A.Fuš

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Općina Kotoriba priredila prijem za učenike - sudionike državnih natjecanja

Općina Kotoriba o rganizirala je u četvrtak, 23. lipnja 2016. godine prijem za učenike OŠ Jože Horvata te njihove mentore koji su u protekloj školskoj godini sudjelovali na državnim natjecanjima. Čestitke na postignutim rezultatima uputili su im načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki.
- Organizirali smo ovaj prijem u znak zahvalnosti vama i mentorima na trudu, volji, želji i znanju koje ulažete u svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Naš je zadatak da se trudimo stvoriti uvjete da svi mladi kad završe školovanje ostanu živjeti i raditi u Kotoribi. To nam je prioritet, a projekte koje realiziramo vidljivi su na svakom koraku. Želim vam i dalje mnogo uspjeha na vašem putu kroz obrazovanje i svi smo ponosi na vas - poručio im je načelnik Grgec.
Na prijemu su bili Dino Jakupak koji je sudjelovao na državnom najecanju iz engleskog jezika (mentorica Radmila Beliga) te građanskog odgoja (mentorica Romina Volar). Dio ekipe iz građanskog odgoja bili su još Lena Marija Ludaš, Tara Posavec i Magdalena Friščić. Svi su oni upravo završili osmi razred i spremaju se za srednjoškolsko obrazovanje.

Uz njih, tu je bila i Nika Buljan, učenica petog razreda koja je zajedno sa svojom mentoricom Karmen Somi bila na državnom iz tehničke kulture. Riječi zahvale na prijemu uputila je ravnateljica škole Snježana Matoš, prof, koja je naglasila kako je godina bila vrlo plodno jer su njihovi učenici bili sudionici državnih natjecanja iz čak tri područja. Poručila je kako su marljivost i trud najvažniji za uspjeh. Učiteljice su primile bukete cvijeća, a učenici su počašćeni finim pizzama.
A.Fuš

_____________________________________________________________

ROBERT ČIŽMEŠIJA,TEHNIČKI DIREKTOR NK GRANIČAR KOTORIBA, O NESLAVNOJ SEZONI SENIORSKOG SASTAVA
Evo nas dogodine !

Sveprisutni u klupskim strukturama NK Graničar Robert Čižmešija (52) možda je najnesretniji, najžalosniji čovjek u nogometnom svijetu Kotoribe. Rastao je s klubom i za klub. Dijelio s njim uspone i padove, a jedan takav pad  doživio je sa seniorskim sastavom u Međužupanijskoj ligi Čakovec/Varaždin u sezoni 2015./16. Klub je ispao iz tog ranga natjecanja premda je godinama 'cirkulirao' izvan Međimurskog nogometnog saveza, za rang više od najelitnijih klubova Međimurja.

Na početku sezone Kotoripčani su u natjecanje krenuli s jasnom vizijom,  stabilizirati se u sredini  i eventualno pokušati izboriti plasman u gornji dio tablice. -Na sve to je ukazivala jesenska polusezona kada smo izborili plasman na sedmo mjesto prvenstvene ljestvice s ciljem napretka u igrama i rezultatima kroz proljetni dio prvenstva- kaže Robert.

To se nije dogodilo ?
-Nažalost. Igrali smo s najmlađom momčadi lige koja je imala opterećenje rezultata. Zaredale su se povrede ključnih igrača momčadi, Borka Belige i Vilima Kosa, što nas je dovelo u probleme pa  niti jednu utakmicu nismo odigrali kompletni. Bile su tu  obaveze igrača na poslu. Povrede i kartoni su nam pogađale redom starije, iskusne igrače. Sigurno da je krivo i to  što smo u zimskom prijelaznom roku ostali bez trojice standardnih igrača, a i golmana Dine Jambresa, a to nas je posebno  pogodilo  jer osim  što je izvrsno branio Dino je vodio  i igru obrane-pojasnio je.

Kako je u klubu prihvaćen evidentni neuspjeh ?
- Plasman na posljednje mjesto prihvaćen je vrlo teško, naime osvojili smo samo 8 bodova u ovom dijelu prvenstva, a  to je u svakom slučaju premalo, zbog toga je atmosfera u i oko kluba i ekipe stalno splašnjavala Upravo zbog toga klupsko čelništvo čini  velike napore da sve  prođe što bezbolnije  kroz ovo razdoblje, pa do početka priprema.

Što i kako dalje ?
- Slijedi rekonstrukcija ekipe i stručnog vodstva, znači očekujem da se „posložimo“, imamo igrački  kadar sa starim kosturom i vođom momčadi Vilimom Kosom, no taj je kostur  nužno osvježiti s nekoliko pojačanja-kazao je i dodao: -U svakom slučaju se  želimo vratiti u Međužupanijsku  ligu već  naredne godine, a to je moguće  samo plasmanom na prvo mjesto pa ćemo tome podrediti sve svoje ciljeve i zadaće-završio je ambiciozno, a više o svemu tome, kako Robert kaže, kada sve bude „posloženo“.
Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
I dalje optimista-Robert Čižmešija
Vilim Kos-nositelj igre jučer i sutra
_____________________________________________________________

KOTORIPČANI NA GRAHIJADI 2016. U BELOM MANASTIRU
Kulinarski meštri priznali međimurske finote

Na poziv Zorana Kranjčeca, dogradonačelnika Belog Manastira i tamošnje Turističke zajednice, na Grahijadu 2016. u subotu 18. i nedjelju 19. lipnja bili su pozvani predstavnici Općine Kotoriba.
To je turistička manifestacija koja uz primarno nadmetanje u spravljanju graha na različite načine nudi i druge turističke i gastronomske sadržaje.
Ove godine je to bilo njeno 15. izdanje s međunarodnim predznakom jer su na njoj bili, uz hrvatske predstavnike, kuhari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Treba reći kako su se ovdje našli i predstavnici Udruge Prijatelji iz Goričana.

Općinu Kotoriba ovdje su predstavljali: Antun Horvat-Tonček, Damir Fuš-Moša, Smiljana, Neven i Roberto Ujlaki.  Međimurski predstavnici nimalo nisu zaostajali uz ostale kuhare. – Ovo je drugi puta kako sudjelujemo na ovoj manifestaciji i još nas je više i bolje  povezala sa žiteljima ovog dijela Lijepe Naše jer su ovamo došli mnogi Baranjci s našim porijeklom. Normalno je da su probali međimurski grah i vino našeg podneblja za što izrekli pregršt pohvala- rekao je  zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki, koji je bio vođa kuharske ekspedicije.
Domaćinima su podijeli 'šilterice' Općine Kotoriba, a jednu od njih je dobio i Davor Dretar-Drele, voditelj manifestacije.

M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Kotoripska kulinarska ekipa
SNIMIO:N. Ujlaki
_____________________________________________________________

OSNOVNA ŠKOLA KOTORIBA
Izlet u Desinić i Tuheljske Toplice

U utorak, 14. lipnja učenici i učenice 7.a i 7.b razreda naše škole, s voditeljima/razrednicima Klaudijom Vidović i Damirom Jaklinom, uputili su se na jednodnevni izlet za koji su se izborili učenjem i vladanjem u protekloj nastavnoj godini.

Voditeljica Adrijana pobrinula se za najvažnije informacije o mjestima kroz koja smo prolazili, a vozač Zdravko za vrlo ugodnu vožnju.

Prvo smo posjetili dvorac Veliki Tabor u Desiniću, u kojem smo razgledali postav muzeja i upoznali se s legendom o tragičnoj ljubavi Veronike i grofa Fridrika Celjskog. Obišli smo dvorac od prizemlja do najvišega kata i divili se njegovoj monumentalnosti. Na odlasku nas je ispratila lagana kiša.
Nakon ručka u restoranu u Tuheljskim Toplicama krenuli smo na bazene. Prvih dva sata zadržali smo se na unutarnjim bazenima, jer nas je dočekala kiša koja je pljuštala kao iz kabla. No, čim se samo malo razvedrilo i sunce provirilo iz oblaka, najhrabriji su izašli na vanjske bazene i zadržali se tamo do samoga kraja: tobogani, valovi, plutače, sve im je bilo privlačno i zanimljivo.
Držeći se stalno zajedno, u manjim i većim grupama, olakšali su kolegici Klaudiji i meni onaj „obavezan“ dio izleta, a to je nadzor nad njihovim kretanjem i ponašanjem. Zahvaljujući tome, dobili smo i mi više vremena za rekreaciju nego što smo mogli očekivati.
Pohvaljeni od osoblja Termi Tuhelj, naši učenici i učenice vratili su se s putovanja puni lijepih dojmova, fotografija i doživljaja koje će zauvijek pamtiti.
Osobno, ovo mi je bio jedan od ugodnijih izleta dosad, zahvaljujući svima: kolegici, djeci, voditeljici i vozaču. Djeca su se jednoglasno izjasnila „da bi oni to ponovili i sljedeće godine“. Dižem ruku za taj prijedlog.  

Napisao: Damir Jaklin, učitelj

TT, 7.a i 7.b

Prva i temeljna misao kolegice Klaudije i mene na početku izleta u Tuheljske Toplice bila je, naravno – neka sve prođe dobro i neka se djeca sretno vrate kući. Moguće poteškoće predviđali smo unaprijed (to se u teoriji naziva preventivnim djelovanjem...), napravili nekoliko zajedničkih sati SRO-a na temu tog izleta, i, kad smo konačno krenuli, znali smo da smo „uvodni dio utakmice“ dobro odigrali.

Već na prvom stajanju, u Konjščini, „lopta“ nam je malo izmakla kontroli: djeca zauzeše stolove i izvadiše sendviče, tu i tamo padne koja narudžba za cedevitu ili sok, a kolegice, vozač i ja prionusmo kavi. Odjednom dolaze neki učenici i obavještavaju nas da na obližnjoj benzinskoj stanici sve smrdi po plinu. Stvarno, takav prizor još nisam vidio: odnekud šišti, vidiš taj plin u zraku, pola Konjščine već smrdi, a niotkuda nikog da bi to zatvorio, sanirao, što li već... Čuo sam negdje – ili pročitao – da je energetika jako važna za Hrvatsku, ali, ljudi dragi, na ovakav način... Odmah ulazimo u autobus i nestajemo iz Konjščine, nisu nam uspjeli zabiti gol.

Na putu prema Desiniću prvo prolazimo kroz Tuheljske Toplice, kasnije ćemo se vratiti u Terme, a za to vrijeme voditeljica raspreda priču o nastanku termi, o sumporu u izvorskoj vodi, djeca pitaju smrdi li sumpor, a ja jedva dočekam i kažem: „Evo, dragi moji, za početak smo imali malo plina, a ako budete dobri, slijedi i malo sumpora. Na povratku bumo još našli naftu i to bu to za denes, ha-ha-ha...“ Slijedi priča o Veroniki Desinić, koju neki „doživljavaju“, a neki baš i ne, pa interventno odlazim u stražnji dio autobusa. „Meni se to ne posluša, učitelju.“ „A meni se ne posluša tebe. Ak ti je dosadno, deni si slušalice na vuha i poslušaj muziku.“

Dolijeće odnekud i pitanje o Brazilu, u stilu „je li Brazil država ili kontinent“? Ha-ha, mene ste našli. Odgovaram promptno: „Brazil je luzer. Fčera je zgubil od Perua i ispal s Copa Americe. Znači, luzer, to je Brazil.“ Možda i nisu zadovoljni odgovorom, ali kaj im ja morem. Kakvo pitanje, takav i odgovor.

Do dvorca ima dosta pješačenja uzbrdo, ali tješimo se mišlju da se vraćamo nizbrdo. Svaku nizbrdicu treba zaslužiti svladavanjem uzbrdice, tako sam naučio vozeći bicikl. A i inače u životu... Dobrih sat vremena provedosmo u dvorcu, razgledasmo njegovu unutrašnjost, saznasmo da većina inventara nije izvorno pripadala dvorcu, i nakraju, vidjesmo i nekoliko mačeva u stalku na verandi. Podižem jedan, isprobavam mu masu, pa zovem jednog učenika neka i on proba. „Uh, kak je teški...“ „Je, i ve ti zajaši konja i zemi to v roku, pa u bitku s Turcima.“ „S Čehima, učitelju, Turke smo već rešili, ha-ha-ha...“ Ova im je bila jedna od boljih, slatko su me nasmijali.
Krenusmo iz dvorca prema autobusu, kad počinje rominjati lagana ljetna kiša, kišica. Nekolicina počinje trčati kao da im je život u pitanju. Kolegica Klaudija, na čelu kolone, odmah krene za njima i zaustavlja ih, a ja komentiram: „A kaj ste od cukoreka napravljeni, rastopili bute se na običnom ljetnom dežđu?“

Prava kiša slila se upravo kad smo ušli u bazenski prostor i divili se „čega tu sve ima“. Pljuštala je kao iz kabla i zadržala nas sat-dva na unutarnjim bazenima. Djeca su se lijepo rasporedila, po manjim grupama ili parovima, kolegica Klaudija i ja obišli smo ih povremeno i svaki je put sve bilo u najboljem redu. Svi znaju plivati, barem kako-tako, ne izvode nikakve gluposti, dobro je, sve je u redu, pa i ja mogu na neko vrijeme u vodu. Čim se malo razvedrilo i sunce probilo oblake, djeca su pohrlila na vanjske bazene: valovi, tobogan sa šest staza, plutače, sve je to bilo tako primamljivo da skoro nitko nije ostao pod krovom, iako je vani bilo prohladno. I ja im se pridružujem, prvo na valovima, a zatim se i par puta spuštam toboganom. Na kraju ne znam kako se popeti na plutaču, i, da mi jedan od učenika to nije objasnio, još bih valjda i danas bio tamo i to pokušavao. Na stranu to što sam izdržao samo dvije sekunde i odmah potom zviznuo u vodu... Uza takav smijeh da mi se na trenutak učinilo da sam i sam dijete – poželjeh vratiti se tridesetak godina u prošlost...

Povratak je bio veseo, a umor koji se, po logici stvari, trebao skupiti u svima nama, nije se uopće primjećivao. Povremeno kolegica Klaudija i ja upozorimo nekog da sjedne, nekog drugog da pazi malo gdje su mu noge, nekog trećeg da se malo stiša, no, sve u svemu, niti je toga bilo puno, niti je iziskivalo velik napor. Usput smo stali opet u onoj „plinari“, no, ovog puta nije bilo prakse iz energetike, pa smo mirno popili sokove i kavu i nastavili put. Klaudija kaže da me u Varaždinu mogu iskrcati, da si malo skratim put, a ja pozdravljam sve u autobusu, djecu posebno, zahvaljujem im na prekrasnom izletu i sjedam na klupu, čekajući vlak za Čakovec. Sat kasnije Klaudija javlja da su svi sretno stigli u Kotoribu.
Lijep dan je to bio. Htio bih da se jednom ponovi, a mislim da nisam usamljen u toj želji.  
Napisao: Damir Jaklin, učitelj
_____________________________________________________________

UZ DAN ŠKOLE OŠ-e JOŽE HORVATA
Poseban pljesak Domagoju


Bio je prvo ime priredbe na obilježavanju Dana škole OŠ-e Jože Horvata Kotoriba. Bilo ga je lijepo vidjeti u carstvu igračaka, koje su bile dekoracija improvizirane pozornice sportske dvorane, kao voditelja gala programa. Zamalo pa da nije doživio ovacije suškolaraca, a i to bi se dogodilo da nije bilo 'strogih' učitelja, jer je više nego omiljen u školi. Svemu tome pridonio je njegov modni stil.

To je učenik 7.b razreda Domagoj Dežđek kojeg je za voditelja priredbe izabrala učiteljica hrvatskog jezika Tihana Rajher znajući kako je riječ o 'dečku' koji sve obveze bez pogovora prihvaća,a kada k tome dodate njegove sposobnosti uspjeh je zajamčen pa je i samo zbog toga je zavrijedio pljesak.

No, Domagoju se je pljeskalo i onda kada se je našao među dobitnicima nagrada za postignute rezultate u stolnom tenisu jer je bio član ekipe koja je bila županijski prvak i regijski doprvak.

Domagoj spada i u red najboljih nogometnih reprezentativaca škole, no tu su rezultati izostali. Bit će vremena i za to. Ono što je posebno važno spomenuti odličan je učenik unatoč brojnim obvezama, a jedna od njih su i tjedni odlasci u Čakovec gdje trenira i igra za mlađe dobne skupine NK 'Međimurje'.

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zaslužio pljesak-Domagoj Dežđek

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Prihvaćena Strategija razvoja Općine kotoriba do 2020. godine


Na 21.sjednici OV Općine Kotoriba jednoglasno je prihvaćena Strategija razvoja Općine za razdoblje do 2020. godine.

Strategiju je izradila tvrtka Bercon d.o.o. Nedelišće.
Vrijednost izrade strategije je 85.000,00 kn, a financirat će se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. , podmjera 7.1.1. Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


_____________________________________________________________

ČARI PRIRODE KOTORIBE
Iznenađena Lana


Šetnjom  u blizini obiteljske vikendice Adele i Đure Horvata iz Kotoribe njihova kći Lana pronašla je ovu " krasoticu".

Riječ je o glijivi puhari koju je djevojčica prvi puta vidjela i ostala prilično iznenađena. S obzirom na njenu veličinu mislila je kako je ne će moći podići. No, to joj nije bio problem jer je "krasotica" težila svega dva kilograma.

U svakom  slučaju, nova spoznaja za znatiželjnu djevojčicu odličnu učenicu 3.a razreda ovdašnje OŠ-e, a što su "fotićem" zabilježili njezini roditelji.
M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Lana s puharom

_____________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBE
Poziv na izlet Rijeka - Trsat - Crikvenica

Društvo žena Kotoriba organizira 25.06. 2016. izlet Rijeka Trsat-Crikvenica!
Cijena izleta je 150 kn.
Plan puta:Polazak je u 5:30 ispred tržnice, dolazak na Trsat oko 10 sati, odlazak do crkve I razgledavanje okolice ( vidikovac, arboretum)
12:30 rucak u Konobi "Tarsi" , oko 14 odlazak do Crikvenice na kupanje. Povratak u Kotoribu prema dogovoru.

Cijena izleta sa ručkom iznosi 150,00 kn. Javiti se najkasnije do 23.06. Margiti Peranec, Ljubici Maltar, Evici Grgec.
Peranec Margiti mobitel:0998506278
Grgec Evici mobitel:0992799769
Maltar Ljubici mobitel:0992546623

_____________________________________________________________

Društveno natjecanje
Zvošec, Tilošanec i Habjan najbolji ribiči Žužičke

Agilni članovi Udruge Žužička iz Kotoribe u nedjelju 12. lipnja organizirali su društveno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak.

Na natjecanju koje je održano na bari Žužička sudjelovali su ribiči koji se se borili za primat najboljih u tri kategorije - kadeti, seniori i veterani.
Kod seniora najbolji je bio Krešimir Zvošec s ulovom od 1.815 grama ribe. Iza njega se plasirao Marko Škoda (1.715 grama), dok je treći s ulovom od 1.085 grama bio Denis Špilak.

Kod veterana je s ulovom od 675 grama najbolji bio Ivan Tilošanec, drugi je bio Branko Matoš (120 grama), a treći Vinko Maltar koji je ulovio 45 grama.
U konkurenciji kadeta prvi je bio Karlo Habjan s ulovom od 675 grama, drugi je s ulovom 940 grama bio Đan Luka Luša, a treći Alen Malović s 235 grama. Najbolji seniori su nagrađeni peharima, a veterani i kadeti medaljama. Najmlađi ribolovci su primili za nagradu i ribolovne štapove.
Nagrade im je uručio Branko Matoš, predsjednik Žužičke.

A.Fuš

_____________________________________________________________

MAŽORETKINJE KOTORIBE
Mažoretkinje organizirale 11. Mažoret show

Jedanaestu godinu zaredom Mažoretkinje Kotoribe bile su uzoran domaćin Mažoret showa koji je u nedjelju 12. lipnja održan u školskoj sportskoj dvorani u Kotoribi.

Pozdravne riječi dobrodošlice mažoret timovima uputili su predsjednica Mažoretkinja Kotoribe Tatjana Hunjadi Toplek i načelnik Ljubomir Grgec koji je gostima poželio ugodan boravak u mjestu, trenerima i voditeljima zahvalio što imaju vremena i volje voditi i uvježbavati koreografije, a mažoretkinjama na trudu kojeg ulažu na treninzima.

Upornost, ustrajnost i ljubav prema mažoret plesu prikazali su uz domaćine, mažoret timovi iz Nedelišća, Donjeg Kraljevca, Goričana, Murskog Središća i Svetog Martina na Muri.

Publika koja je bila navijački raspoložena nije štedjela na pljesku, sat i pol vremena uživala je u dobro uvježbanim zanimljivim koregrafijama, pravilnom držanju tijelu, osmijehu koje su širile mažoretkinje, lijepom stupanju i čvrstim baratanjem štapovima i pomponima.

Bila je to prilika da se članicama domaćih mažoretkinja uruče pohvalnice za 10 godina rada. Iste su primile Jelena Žinić, Hana Mikulan i Lorena Plačko.
Zahvalnice su uz buket cvijeća uručene trenericama i voditeljicama gostujućih timova. Timovi mažoretkinja pokazali su i dokazali da su postali nezaobilazan simbol i promotor svog mjesta u svojim prepoznatljivim odorama i zanimljivim koreografijama. Bio je ovo praznik mažoret plesa i pokreta. A.Fuš
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Sazvana 21.sjednica OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA

KLASA: 021-05/16-01/05
URBROJ: 2109/9-16-1
Kotoriba,  10. lipnja 2016.

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba (“Službeni glasnik Međimurske županije” br. 3/13)
SAZIVAM 21.sjednicu OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA
za utorak,14.lipnja 2016.  godine  s  početkom  u 19:00 sati.

Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći dnevni red:

1.PRIJEDLOG Odluke o donošenju Strategije razvoja Općine Kotoriba za razdoblje do 2020. godine.
2.PRIJEDLOG Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite Općine Kotoriba.

U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika s 20. sjednice Općinskog vijeća te materijale za obje točke dnevnog reda uz napomenu, da će pod 1. točkom dnevnog reda Strategiju razvoja Općine prezentirati predstavnici tvrtke BERCON d.o.o. iz Nedelišća koja je izradila Strategiju razvoja.

Molim za odaziv.

PREDSJEDNIK
Zoran  Radmanić, v.r.


OSIM  ČLANOVA  OPĆINSKOG VIJEĆA NA SJEDNICU POZIVAM:
1.Općinskog načelnika i njegovog zamjenika,
2.Vijećnike Skupštine Međimurske županije iz Kotoribe,
3.Predstavnike sredstava javnog priopćavanja.
_____________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Osnovci im podarili mini priredbu

Godinama unatrag učiteljice Klaudija Vidović i Danijela Sabol sa svojim učenicima iz OŠ-e Jože Horvata Kotoriba  na kraju školske  odlaze u posjet mjesnom Dječjem vrtiću kako bi im podarili mini priredbu.

Učiteljica Klaudija je ovamo došla s Malim pjevačkim zborom, a učiteljica Danijela s učenicima 3. a razreda koji su djeci podarili nekoliko recitacija i scenskih prikaza.
Tridest minutni program oduševio je mališane mlađe i starije vrtičke skupine.

-To su susreti za koje "žive" naša djeca jer mnogi od njih nastupaju pred svojom braćom, a to ih posebno veseli-kaže učiteljica Sabol.
M. Grubić

FOTO:D. S.

_____________________________________________________________

Sportsko ribolovno društvo „Žužička“
Poziv članovima Žužičke

Dana 12.06 (Nedjelja) 2016. Sportsko ribolovno društvo „Žužička“, organiziraju društveno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak, na vodi „Žužička“. Hranjenje isključivo na mamac – kukuruz iz konzerve, crvi, gliste, bez kupljene hrane.
Takmičenje je za sve članove udruge. Molimo Vas da se odazovete ovom pozivu. Uz prijateljski pozdrav.
                                                                                                                                   BISTRO
PS: Takmičenje se računa u radnu akciju.

Satnica natjecanja
-piče dobrodošlice + kava
-do 8:00 – prijava u ribičkom domu
-od 8:00-9:00 – izvlačenje startnih brojeva
-od 9:00-10:00 – priprema za takmičenje
-od 10:00-13:00 – takmičenje
-od 13:00 – vaganje i proglašenje pobjednika u svim kategorijama- kadeti, seniori, veterani
-Ručak i druženje

_____________________________________________________________OPĆINA KOTORIBA
Postavljene sprave za Streetworkout


Općina Kotoriba proširila je mogućnosti bavljenja sportom na otvorenom prostoru tako da je prema idejama Matije Sabola i Dejana Šebestijana dala izraditi sprave za STREETWORKOUT.
Sprave je izradila kotoripska tvrtka Metal sistem d.o.o., a financirala ih je Općina Kotoriba.

Vrijednost sprava je cca 7400 kn, a postavljene su preko puta školskog igrališta, u šumici.
Za navedeni sport vlada veliki interes pa Općina razmišlja o proširenju, izradom i postavkom novih sprava._____________________________________________________________

U OŠ-i JOŽE HORVATA  KOTORIBA SVEČANO OBILJEŽEN DAN ŠKOLE
Radom i zajedništvom do rezultata

Dva dana prije završetka redovne nastave u sportskoj dvorani OŠ-e Jože Horvata Kotoriba održana je svečana priredba, izložba učeničkih radova te prodaja proizvoda učenika Učeničke zadruge Mura. Sve  je to održano u sklopu Dana škole, svečanosti koju su pohodili brojni roditelji kako bi pljeskom nagradili svoju djecu za postignute rezultate, ali i za velebnu priredbu koju su tom prigodom izveli.

Kolažnoj priredbi prethodio je prigodan govor ravnateljice OŠ-e Snježane Matoš, prof.. Rekla je kako je ova školska  godina prožeta  sa sijaset respektabilnih rezultata, od sporta, preko rezultata u znanju,  pa sve do onih u pjesmi i svirci.
Posebno je istaknula one koji su svojim znanjem dostigli državnu razinu, a to su učenici koji su bili na  Državnoj smotri građanskog odgoja: Tara Posavec, Magdalena Friščić, Lena Maria Ludaš i Dino Jakupak s mentoricom Rominom Volar.
Na toj razini je bio iz engleskog jezika Dino Jakupak s mentoricom Radmilom Beliga i Nika Buljan s mentoricom Karmen Somi.
Njima je ravnateljica uručila nagrade, a nagrađeni su i oni koji su svoje znanje i rezultate u radu prenijeli izvan školskih okvira.- Sve su to rezultati marljivosti, zajedničkog rada učitelja, učenika i pomoći roditelja- istaknula je ravnateljica, zahvalivši im se glede toga.
Kolažna priredba je protkana umijećem, znanjem kreativnošću svakog razrednog odjela  posebno, a za što su ih pripremali njihovi razrednici.
Dan školi su uveličali Ljubomir Grgec, načelnik, i Roberto Ujlaki, zamjenik načelnika Općine Kotoriba te  učitelji umirovljenici.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Ravnateljica Matoš,prof.
Pogled na gledalište
Najbolji povjesničari
Iz igrokaza Zutra je novi den (3.b)
_____________________________________________________________

ŽELE DA POTRAJE
Svake prve subote u lipnju

Ovu skupnu kotoripskih 64-godišnjaka zatekli smo u gornjoj sobi  gostionice Mlin u Donjoj Dubravi. Po uhodanom izvršili su "inventuru" svega onog što se je dogodilo od prve lipanjske subote 2015. do ove subote 4. lipnja 2016. godine.

Ispričali su nam da su se na obilježavanju 60-te obljetnice života dogovorili kako će se sastajati svake prve subote u lipnju i u tome uspjevaju. Od 27, koliko ih je završilo osmi razred 1967. godine, na susrete ih dolazi polovica, nekad više, nekad manje.

Ovoga puta su došli iz Čakovca, Beča, Linza, Svete Marije i naravno Kotoribe. Provedu zajedno 4-5 sati i potom se rastaju s porukom.- Doviđenja dogodine !

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Generacija iz 1952. godine
_____________________________________________________________

TRADICIONALNO DRUŽENJE ŽELJEZNIČARA
Kondukteri  prvi puta u Kotoribi

Kolege i prijatelji iz Hrvatskih željeznica putničkog prijevoza, koje popularno zovemo kondukteri,  imaju uhodanu tradiciju druženja na lokalitetima prirodnog okruženja, a takvih im hvala Bogu ne nedostaju jer dolaze iz Zagorja i Međimurja .

Prvi puta su se na druženju okupili  u Kotoribi. Domaćini druženja su im bili kolege  Marko i Siniša iz Kotoribe.-Fantastično subotnje poslijepodne u Habušovom voćnjaku- rekli su domaćini Siniša Seličanec i Marko Habuš. Dodali su kako im je voćnjak, odnosno prateću infrastrukturu ustupio Željko Habuš, poznati poljoprivredni  stručnjak.
M.Grubić

FOTOGRAFIJA:
Okupljeni na druženju

_____________________________________________________________

PRVOPRIČESNICI KOTORIBE
Radost  prve hostije

Učenici trećih razreda OŠ-e Jože Horvata Kotoriba ove su godine stekli uvjete da prime sakrament prve pričesti.

Njih 41 je   redovito  izvršavalo svoje  obveze vezane uz taj  sakrament  koji im je podijelio župnik vlč. Marinko Prstec, a za taj ih je čin pripremala vjeroučiteljica Jasenka Trojko.

Dan poslije su bili malo   umorni,  ali  i  radosni. Uzbuđeno su  pričali  kako  su   doživjeli   prvu hostiju  i  kako  je  protekla  njihova prva  ispovijed.

M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
Prvopričesnici župe Kotoriba
SNIMILA:D. Sabol
_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
OBAVIJEST O PRIJAVI NEPROPISNO ODBAČENOG OTPADA

Općinski načelnik Općine Kotoriba sukladno članku 36. stavku 2. Zakona o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“, be. 94/13) donio je Odluku o uspostavi sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu i evidentiranju lokacija odbačenog otpada.

Odluku pogledajte ovdje.

Ukoliko primjetite nepropisno odbačen otpad, potrebno je popuniti priloženi obrazac i isti dostaviti na adresu: Općina Kotoriba, 40329 Kotoriba, Kolodvorska 4 ili na e-mail: opcina@kotoriba.hr.
Isto tako, prijava se može podnijeti i osobnim dolaskom u prostorije Općine Kotoriba u Kotoribi, Kolodvorska 4.

Obrazac prijave možete preuzeti ovdje.
_____________________________________________________________

KOTORIPSKI JUBILARCI PROSLAVI 10.15,20,25 GODINA ZAVRŠETKA PUČKE ŠKOLE
A godine idu, ne pitaju nas......

U subotu 4. svibnja ponosno su sjeli u pučkoškolske klupe, ali ovoga puta ne u školskoj zgradi koju su napustili prije 10,15,20 i 25 godina već u novoj školskoj zgradi i školi koja nosi ime Jože Horvata.
Lijepe godine, rekli bi neki, no ipak premalo da bi izblijedjela sjećanja na sve one divne trenutke iz školskih klupa. Nisu sjedili na svojim mjestima, ali su bili daleko mirniji nego onda.
Razrednicima su ispričali što se je u njihovim životima promijenilo od posljednjeg rastanka. Najviše su toga imali reći "deset godišnjaci".Kao nekada slušali su ih razrednici: Marija Siladi, Draženka Golub, Ivanka Cmrečki, Agneza Berković, Klaudija Vidović, Karmen Somi , Julije Jauk i Mladen Grubić.
Napustivši školsku zgradu druženje su nastavili u gostonici Mlin gdje ih je do......zabavljala grupa Pisofkejk.
M. Grubić
FOTOGRAFIJE:
Četiri generacije na okupu
SNIMILA:K. Frančić

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
JAVNA RASPRAVA - JAVNO SAVJETOVANJE
Na temu Strateškog razvojnog programa Općine Kotoriba do 2020.

Predmetni dokument je u završnoj fazi izrade te je potrebno prije upućivanja istog na usvajanje na općinskom Vijeću, prikupiti javno mišljenje i sugestije od zainteresiranih dionika javnosti.


U nastavku je obrazac u kojem molimo da zainteresirani dionici navedu svoje sugestije i prijedloge za promjenu neodgovarajućih sadržaja ili dopunu nedostatnih sadržaja.

Svoje prijedloge molimo da dostavite na adresu Općine Kotoriba (opcina@kotoriba.hr) ili osobnom dostavom do 07.06.2016. do 12 sati.

_____________________________________________________________

TRKAČKI KLUB KOTORIPSKI BEGAČI
Okončana Liga Tom i Jerry

Trkački klub Kotoripski begači je u suradnji s OŠ-om Joža Horvata Kotoriba proveo proljetni dio lige imena Tom i Jerry. Petak 3. lipnja bio je dan za dodjelu nagrada nakon 12 „otrčanih“ kola.

Za   prva  tri  mjesta natjecali su  nagrađeni   medaljama i  majicama  te  diplomama.  Oni  koji  su  sudjelovali  barem  na  5  kola  ,bez  obzira  na  postignuto  mjesto  osvojili  su  majice,    oni  koji  su  trčali  manje  od  5  kola  osvojili  su diplome za  sudjelovanje.  


M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
SNIMILA:D. Sabol

Javna zahvala
Lijepa ljudska gesta: Vlado pronašao novčanik i vratio ga Mariji

U današnje vrijeme imamo dojam da je dobrota i poštenje postalo nebitno, usputno i suvišno. Da još uvijek ima dobrih i poštenih nalaznika koji vraćaju novčanike njihovim vlasnicima, pokazuje i primjer naše čitateljice Marije M. iz Kotoribe.
Ona se u ponedjeljak vraćala iz trgovine i na putu do svoje kuće izgubila novčanik sa svim dokumentima, bankovnim karticama i pinovima. - Oblio me znoj kada sam shvatila da nemam novčanika. Bila sam jadna. Ne zbog novca koji sam imala unutra, već zbog svih dokumenata i kartica te svega onoga što slijedi.
Prvo što mi je palo na pamet je bilo da moram otići u banku i zatvoriti račune. I u trenutku kada sam to namjeravala učiniti začulo se zvono. Pred ulazom je stajao muškarac s mojim novačnikom u ruci. Bio je to Vlado B. On je prvi ugledao izgubljeni novčanik i u obiljžnjoj pizzeriji upitao da li me poznaju. Kada je shvatio o kome se radi došao je i donio mi izgubljeno.
Zaista je lijepo da u današnje vrijeme postoje dobri ljudi koji suosjećaju s onima koji nešto izgube pa im to onda pošteno vrate. Gospodin Vlado nije htio uzeti nagradu, pa mu ja na ovaj način želim javno zahvaliti jer smatram da javnu pohvalu takvi ljudi zaslužuju - ispričala nam je Marija koju je dirnula ova lijepa ljudska gesta od sumještanina Vlade.
A.Fuš
_____________________________________________________________


SUSRETI I POZNANSTVA:  VLADIMIR VUGRINČIĆ (68) NUMIZMATIČAR IZ KOTORIBE
Čak i kad ostarim i osijedim, moja strast prema numizmatici neće nestati

„Čak i kad ostarim i osijedim, moja strast prema košarci neće nestati“ rekao je svojevremeno ikona svjetske košarke Michael Jordan. Pod preslikom te uzrečice živi i radi 68-godišnji Vladimir Vugrinčić iz Kotoribe koji je košarku zamijenio za numizmatiku. Četrdeset godina je sa 65-godišnjom suprugom Irenom živio u tuđini. Dovoljno dugo da si u svojoj rodnoj Kotoribi stvore dom iz snova u kojem danas istinski uživaju i raduju se istim zanosom kada su bili mladi, kada su se prvi puta obostrano drhtavo uhvatili  za ruke. U tom domu, u potkrovlju Vladimirove posebne sobe, iskovan je lanac numizmatičke vrijednosti čiju je prvu kariku  počeo kovati 1956. godine, onako dječački, naivno,  redajući kariku do karike i tako u nedogled.

-U ugaženom snijegu pronašao sam  kovanicu od 5 dinara ondašnje FNRJ, koja nije više vrijedila. Stavio sam je u džep, vjerno je čuvao jer je bila moja, ja sam je priskrbio, skrivao daleko od pogleda drugih. Bila je samo moja u jednoj kutiji u koju sam s vremenom stavljao novac za koji sam znao da ne vrijedi, a s 11 godina kutija je bila puna takvih kovanica. Kasnije sam punio druge  jer sam kao soboslikarski šegrt, radeći po kućama,  molio  ljude da mu daju za njih bezvrijedne kovanice -priča zanosno naš sugovornik o svojim počecima.- Nikada nisam ni sanjao da će to biti početak ljubavi prema starom novcu kojem od prve kovanice od 5 dinara pa do danas iskazujem posebno ljubav i poštovanje-dodao je, kazavši kako je  u ranoj mladosti počeo kupovati literaturu vezanu uz numizmatiku,iz nje je učio, upijao svaku riječ, isto kao što je  poslije pomno proučavao svaku kovanicu, novčanicu učeći iz njih., od njih.
Rekao je kako mu je bilo važno znati,osim države porijekla, društveno i političko uređenje u njoj, kako se novac ovdje stvarao, koliko i kako je bio u opticaju.- Numizmatika je svojevrsno učenje povijesti-reći će.- A da bi numizmatičarom postao treba prije svega nemjerljivo strpljenje i gledanje na njega drugim očima. Mene ne zanima stvarna vrijednost novca već me zanima kao dio moje zbirke i svaki novčić i novčanica imaju za mene jednaku vrijednost, od materijalnog do duhovnog. O utrošenom  novcu za kasnije kupovanje zbirki, koje smatra izuzetno vrijednim, danas ne govori, ali ilustrativno govore riječi njegove supruge:- Nisam mu odnemagala u namjerama i ciljevima, nisam ga kočila. Kupovala sam sve što je zaželio,izabrao, pomagala mu, no kada se je to počelo gomilati, rekla sam neka malo stane, prikoči, a on bi znao reći kako ne pije, ne puši, ne izlazi, tada sam postala dio njegovih planova i ciljeva-kaže .

Numizmatičke teme ?- Nisam posebno neku preferirao, no ipak mi je najdraža ugroženi životinjski svijet gdje se su se  iz kupljenog novca pomagalo tom svijetu – kaže. Kada nam ih je prezentirao teško bi ih bilo pobrojati i nabrajati.

Vladimire koliko jedinki posjedujete ?- O tome ne bi. Samo ću reći, da ako čovjek ne zna za ono što ima onda bolje da nešto i ne skuplja. Moja je numizmatička zbirka bogata, prebogata. Svaka jedinka, glede čišćenja preslagivanja nekoliko je puta prošla kroz moje  prste i da mi danas netko  iz nje otuđi samo novčić, znao bih koji mi nedostaje. Toliko sam stopljen sa zbirkom- odgovara.

Potpisnik ovih redaka svjedočio je susretu sa sijaset „hobista“, no ovaj je bio nešto posebno. Nikada nisam stekao dojam kako neko svoj hobi stavlja  visoko do pijedestala, a kako to čini moj sugovornik. Shvatio je kako ovi novinski redovi ne mogu upiti se ono  što mi je satima pričao, pokazivao, prezentirao jer je po njegovim riječima numizmatika nepresušno vrelo…

Jednom riječju, stekao sam  dojam kako razgovaram s „doktorom numizmatike“ .- Ne znam li ima li itko u Hrvatskoj i šire koji bi mi mogao parirati. Volio bih ga sresti. Držim da sam stekao vrhunac znanja o novcu-reći će ponosno i dodati kako njegov hobi treba doživjeti i s njim živjeti i da bi obični smrtnici nikada nećemo osjećati prema starom novcu ono što osjeća on.

Strast prema skupljanju se je proširila i na naljepnice, marame, no to je zanemarivo naspram pobrojanome. Vladimir bi volio  da preko neke izložbe u mjestu svijet numizmatike približi mladima, ali ne samo njima već i drugima za koje bi volio da ga slijede.
Tko zna ? Mi bi željeli da MEĐIMURJE tome bude kotač zamašnjak.
Tekst i fotografije: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Zagrebačka kuna
Kune NDH
Novčanice od ne tako davno
Hologram eura
Ima i takvih kovanica
Ovaj dio zbirke mnogo govori
….i ovaj

_____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
PLAN motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara na području Općine Kotoriba

Na temelju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2016. godini („Narodne novine“ br. 43/16) i članka 44. Statuta Općine Kotoriba («Službeni glasnik Međimurske županije», br. 3/13), Općinski načelnik Općine Kotoriba dana 16. svibnja 2016. godine, donio je

PLAN motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara na području Općine Kotoriba u 2016. godini

I.
Ovim Planom razrađuje se način motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora, građevina, dijelova građevina i površina za koje prijeti povećana opasnost za nastanak i širenje požara (u daljnjem tekstu: Plan) u danim kada je proglašena velika ili vrlo velika opasnost od nastanka požara, posebno na poljoprivrednim parcela zasijanih žitaricama u vrijeme pred žetvu i za vrijeme same žetve.
II.
Motrenje, čuvanje i ophodnju u smislu točke I. ovog Plana provodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotoriba, službe zaštite u pravnim osobama s povećanim opasnostima za nastanak i širenje požara, te Jedinstveni upravni odjel Općine Kotoriba putem komunalnog i poljoprivrednog redara.
III.
Radi provedbe mjera iz točke I. ovog Plana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotoriba u dane kada je proglašena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara, posebno pred žetvu i za vrijeme žetve, organizira ophodnju u vremenu od 14 do 20 sati radnim danom, a od 10 do 20 sati subotom, nedjeljom i u dane blagdana.
Ophodnja će se vršiti vozilom DVD-a Kotoriba koje će biti opremljeno s opremom za početno gašenje požara te mobilnim telefonom i radiostanicom.
Način uporabe opreme i vozila za gašenje požara i spašavanje osoba, utvrđen je u Planu zaštite od požara i tehnoloških eksplozija na području Općine Kotoriba.
IV.
Za provedbu mjera utvrđenih ovim Planom, osigurat će se sredstva u Proračunu Općine Kotoriba.

V.
Ova Plan stupa na snagu danom donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči i Internet stranicama Općine Kotoriba.

KLASA:  214-01/16-01/08
URBROJ: 2109/9-16-1
OPĆINSKI  NAČELNIK :Ljubomir Grgec, v.r.

_____________________________________________________________

PALA ZAVJESA NA 13.DANE ŠIBE I RIBE U KOTORIBI
Pljesak za prezentirano i viđeno zaslužili svi

Jučer kasno navečer najzadovoljniji su bili općinski čelnici Kotoribe, načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki.
Ispod mega šatora zadovoljni su otišli kući premda im predstoji još dana kako bi povukli crtu ispod 13. manifestacije Dani šibe i ribe za koju već danas možemo slobodno reći da je postala gastronomsko-turistički brand Kotoribe.- Ovo divno mnoštvo zadovoljnih, nasmijanih, raspjevanih, rasplesanih ljudi daju za pravo da je cilj postignut. Oni su samo djelić onih koji su tijekom subote i nedjelje došli u našu sredinu gdje smo ih dočekali široka i otvorena srca- reko je načelnik. Dodao je kako je trosatni koncert naše estradne zvijezde Dražena Zečića bio točka na 'i' svega onoga što smo u ta dva dana vidjeli, čuli, probali, osjetili.- Posebno sam sretan što su pod naše okrilje  došli ljudi iz nama susjednih zemlja Slovenije i Mađarske, a još sam sretniji jer ne znam nabrojiti županije iz koje bar netko nije bio u Kotoribi gdje su se stopili mirisi morske i murske ribe, gdje se su se čule pjesme i plesovi ispjevani ovdje između Mure i Drave pa do Jadrana.
Još sam radosniji što je mnoštvo od srca pljeskalo našim, kotoripskim izvođačima i ponuditeljima, od najmanjih, onih srednjih do najstarijih  koji im nisu ponudili svoja glazbeno- plesačka i scenska umijeća, raduje me što su pljeskali gastro i prodajnoj ponudi, a Zečićev 'bis' rekao je sve- nastavio je načelnik dodavši kako su ŠIBA i RIBA došle do 'plafona' koji se dogodine mora sjajiti sjajem sjajnijim od ovogodišnjeg.- Mi to možemo, moramo i znamo-rekli su uglas Grgec i Ujlaki u ime Općine Kotoriba kao organizatora koja je zaslužila sve epitete.

O suboti smo već smo pisali. A nedjelja ? Počelo je još u Varaždinu odakle je posebni besplatni vlak s namjernicima po usputnim postajama u Kotoribu doveo  dovezao više od stotinjak putnika kojima nije bilo teško  pronaći prostore kod nove škole gdje se je sve odvijalo preko izložbenog i prodajnog sajma, prije svega proizvoda od šibe vrsnog majstora Branka Pogorelca iz Kotoribe kojem nije bilo teško i stoti put sjesti za mali košarački stolac kako bi demonstrirao pletenje željnog predmeta od strane znatiželjnika. Poseban je ponos istaknuo mega košarom, a da bi dokazao njenu veličinu u nju je smjestio pola mališana mjesnog dječjeg vrtića.  Bazen i lov ribe iz njega, ponuda proizvoda Učenike zadruge ' Mura', drugi štandovi ponuditelji, zabavni park…….O šaranu s rašlji vrsnog meštra Štefa, kojeg je angažirao nositelj svekolike ugostiteljske ponude Hotel 'Podravina' iz Koprivnice, a na zadovoljstvo onih koji su probali njihovu ponudu.

Riječ, dvije o kulturnom programu koji je započeo u rano popodne. Pod mega šatorom se je za njegovu izvedbu tražilo mjesto više, a dojmu je pridoneslo njegovo vrsno vođenje preko zaštitnoga znaka kotoripskih priredbi, novinara Alena Fuša. Na početku je svima riječi dobrodošlice uputio načelnik Grgec, a tada redom na scenu dolaze mališani Dječjeg vrtića Kotoriba sa stihovima i porukama ribi. Plesači i svirači KUD-a bili su ti koji su uvijek traženi, čiji ples, pjesma i svirka na ovim prostorima s danima dobiva nove dimenzije kao i članova Tamburaške grupe OŠ-e Jože Horvata Kotoriba s voditeljem Nenadom Podgorelcom.
Međimurski melos i pjesmu obogatili su izvođači s Jadrana, članovi KUD-a 'Kralj Tomislav' iz Biograda na Moru. U njihovo ime i ime TZ-e Grada 'morske pozdrave' Kotoribi je donijela Nives Jeličić koja se pobrinula za sklad glasova i plesnih koraka pjesama i plesova zadarskoga podneblja.

Mažoretkinje Kotoribe bile su neizostavni dekor priredbe, a potom za kraj mlai članovi Limene glazbe Kotoriba s voditeljem Stjepanom Taradijem- Utekom postaju nova 'ponuda' kulturne slike Kotoribe. Kroz gotovo dvosatni program, dlanovi više stotina okupljenih ispod šatora, a i onih koji u njega nisu stali nisu se štedjeli.
Kao i uvijek, ukras prostorima gdje se je sve odvijalo bilo je desetak automobila i motorkotača članova Odltimer kluba Međimurje.

I za kraj poslastica- ikona naše estradne zvijezde Dražen Zečić. Da bi došao od prostora škole, gdje mu je bila garderoba, do bine morao je obaviti bezbroj fotografiranja… Publika je pod šatorom bila nestrpljiva. I evo ga'….dobro večer moji ljudi došo sam vam………….Tek tada smo se uvjerili koliko ljudi može stati pod šator. Pa gdje su oni bili, odakle su došli ? Nije to bilo važno, Važno je bilo da su zajedno napravili atmosferu koja se na takvim priredbama u Kotoribi ne pamti….Tri sata pjevanja, hit do hita, dobrano mu je u tome 'pomagala' publika, a među njima je bilo onih o 7 do 77 godine života i svi su ostali oduševljeni. Nakon neizostavno 'bisa' silazak s bine s riječima:-Neka vas čuva dragi Bog !
fotogalerija slika - Dražen Zečić

A potom su na scenu ponovno stupili 'naši' dečki iz grupe 'Pisofkejk' koji su svoj image na ovim prostorima već davno stvorili.

Što reći za Kraj ? –Kotoriba će vas i dogodine dočekati otvorenih cesta i pruge, topla i još otvorenija srca, dođite i dogodine. Ove nedjelje je ovdje ispred MŽ-e bio njen drugi čovjek dožupan Zoran Vidović.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

_____________________________________________________________

OKOM KAMERE
Dobre domaćice

Nastavljajući tradiciju, a povodom gastronomsko-kulinarske manifestacije Dani šibe i ribe,odbojkašice rekreativke Kotoribe i ove su godine imale svoje gošće.

Ugostile su svoje kolegice iz Čakovca i Svete Marije s kojima su odmjerile snage na parketu mjesne sportske dvorane.

Rezultat je, kao svaki puta do sada, bio u drugom planu. Pobijedili su prijateljstvo i druženje, a nadasve zabava. One su sa svojim 'suparnicama' najbolje iskoristile taktove glazbenog sastava 'Pisofkejk' pokazavši da osim odbojke znaju i dobro 'čagati'.


M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Rekreativke Kotoribe u odbojci
SNIMIO:D. Habuš
_____________________________________________________________
Back to content | Back to main menu