Arhiva 11.2016. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 11.2016.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
EDUKATIVNO ZDRAVSTVENO PREDAVANJE U KOTORIBI
Bolesti štitnjače i osteoporoze

U organizaciji Društva žena Kotoriba i Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske  županije u četvrtak navečer je domu kulture u Kotoribi održano edukativno zdravstveno predavanje na temu   Bolesti štitnjače i osteoporoze.
Održala ga je Andreja Marić,dr. med. spec.interne medicine, subspecijalnost endokrinolog i dijabetolog.


Ovaj skup pobudio je priličan interes pa ga je slušalo oko stotinjak ljudi koje je uvodno pozdravila Smiljana Ujlaki, predsjednica Društva žena.

M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
S predavanja
SNIMIO:A, Fuš
___________________________________________________________

STOLNI TENIS
najava: Kos-Kotoriba u subotu u Putjanama  i Mihovljanu

Utakmicama šestoga kruga u subotu završava prvi dio prvenstva u 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi istok. Igrači Kos-Kotoribe, koji su vrlo dobro odradili prvih sedam utakmica zabilježivši tri pobjede i četiri poraza su najprije u 11 sati gosti Putjana, a u 17 sati igraju u Mihovljanu.
Biti će to za naše igrače teške utakmice, prvo jer su gosti, a drugo jer su susreti s tim protivnicima uvijek puni naboja, pravi lokalni derbiji.

Utakmica u Putjanama biti će posebna i zbog toga, jer su domaći razočarani svojim učinkom u prvih sedam utakmica pa se moraju vaditi u posljednje dvije. Druga pak će utakmica, protiv Mihovljana, biti teška, jer Mihovljančani, s četiri pobjede i tri poraza, imaju dobar skor pa mogu igrati neopterećeni rezultatom.

Naši su protiv istih protivnika igrali nedavno u 1. Županijskoj ligi i dobro prošli u Putjanama i loše doma protiv Mihovljana pa se nadamo da su dobro uočili mane i vrline svojih protivnika ida će to u subotu iskoristiti.    

Franjo Flac
___________________________________________________________

Društvo "Naša Djeca" Kotoriba
najava: doček SVETOG NIKOLEDruštvo "Naša Djeca" Kotoriba  poziva vas na doček SVETOG NIKOLE u ponedjeljak 05.12.2016. u Dom kulture .

Priredba započinje u 17 h, a u priredbi sudjeluju:

Dječji vrtić Kotoriba,
Mali zbor OŠ Kotoriba,
Kotoripske mažoretkinje i
Dramska skupina OŠ Kotoriba sa predstavom "Anđeo Svetog Nikole"

Vidimo se !!!

___________________________________________________________

SNAGE ODMJERILI KLUBOVI PRIJATELJI
Pobijedila prva momčad

U subotu, 26.11.2016., u sklopu 7. kola C košarkaške lige, u sportskoj dvorani osnovne školu u Kotoribi snage su odmjerili košarkaški klubovi „Kotoriba“ i „Dubravčan“.

Kako su od ove godine d obravski i kotoripski košarkaši udružili snage te od starijih igrača formirali prvu, a od mladih i perspektivnih drugu momčad, pobjednik utakmice je bio unaprijed poznat.

Stariji košarkaši zabilježili su sedmu uzastopnu pobjedu i nalaze se na prvom mjestu prvenstvene tablice, dok su mlađi sa sedam poraza na začelju. Do kraja prvog dijela prvenstva mlađi košarkaši lovit će prvu pobjedu,a stariji će  s čakovečkom „Globetkom“ i „Petrijancom“ boriti za naslov jesenjeg prvaka lige.

KK „KOTORIBA“ - KK„DUBRAVČAN“ 50:102
(14:24; 15:25; 11:21; 10:32 )

Dvorana  OŠ u Kotoribi

PRVI SUDAC: Nikola Krajačić iz Čakovca
SUDAC: Maja Mikolaj iz Strahoninca
OPUNOMOĆENIK: Marijana Mihaljac iz D.Dubrave

KK„KOTORIBA“: Sušec T. 5, Klipić Ka. 7, Habuš V., Rusak L.,Matotek A. 3, Krušelj K., Miser D. 1, Klipić Kr. 18, Ujlaki N. 2, Munka G. 14, Fuš H., Trener: Krušelj Kristijan
KK„DUBRAVČAN“:  Varga D. 13, Zvošec A. 14, Fuš I. 4, Sabol M. 6, Seličanec S. 6, Fuš P. 9, Blažeka P. 21, Matulin D.A. 4, Ribić B. 19, Zvošec F. 6, Trener: Varga Darko

M.K.

___________________________________________________________

RADOST DIPLOMA
Devetnaest novih plivača


U organizaciji Saveza školskih športskih društava Međimurske županije učenici trećih razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba četiri su ponedjeljka na bazenima Marija Ružić u Čakovcu  sudjelovali su u Programu obuke neplivača.

U ponedjeljak 28. studnog bili su na provjeri stečenog znanja. Od njih 39 status plivača steklo je njih 19 što je posebno obradovalo njihove učiteljice Draženku Golub i Adelu Horvat.

Kotoripske trećeškolce snimili smo neposredno po izlasku s bazena.
Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Radost diploma kotoripskih trećeškolaca
___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Kos-Kotoriba iznenadila Graničara!

Stolnotenisači Kos-Kotoribe u subotu su u kotoripskoj stolnoteniskoj dvorani odigrali utakmice 5. kruga 1. Hrvatske lige istok.
U prijepodnevnoj utakmici zaigrali su odlično i iznenadili drugoplasiranoga Graničara iz Slavonskoga Broda i osvojili svoju treću pobjedu u prvenstvu. Bio je to triler u kojemu je s dvije pobjede junak osvajanja bodova bio trener - igrač Stjepan Vidović, a sigurno nećemo pogriješiti proglasimo li junacima i ostalu dvojicu njegovih suigrača, Stjepana Škodu, koji je u prvoj partiji meča savladao najboljega gostujućega igrača Tomislava Bibera ili pak Filipa Radmanića, koji je u odlučujućoj, sedmoj partiji dobio Hrvoja Leku.
Moglo je završiti i drugačije, jer je Pišta obje svoje pobjede, protiv Leke i Bibera, izborio igrom u pet setova, jer je Škoda od Božidara Kraljevića izgubio u pet setova, a sve u neizvjesnim završnicama.

Poslijepodnevna utakmica je bila sasvim drugačija, jer su naši, očito zadovoljni osvojenim bodovima protiv Graničara, protiv Obrtničke škole, vodeće ekipe lige, odigrali slabo i nemotivirano i osvojili tek jedan set, Radmanić i Škoda u igri parova. Umjesto Vidovića zaigrao je David Čukulic pa možemo reći i da je sastav u kojemu su uz njega bili Škoda i Radmanić bio „prezelen“ za nešto više protiv najbolje ekipe lige.   

REZULTATI
Kos-Kotoriba – Graničar 4:3
(Škoda – Biber 3:1, F. Radmanić – Kraljević 1:3, Vidović – Leko 3:2, F. Radmanić/Škoda – Biber/Kraljević 0:3, Škoda – Kraljević 2:3, Vidović – Biber 3:2, F. Radmanić – Leko 3:1; sudac: Tomašić, Šenkovec)
Kos-Kotoriba – Obrtnička škola 0:4
(F. Radmanić – Majstorović 0:3, Čukulic – Mamut 0:3, Škoda – Bogdanović 0:3, F. Radmanić/Škoda – Majstorović/Mamut 1:3 – sudac: Herjavec, Čakovec)
MSTC Čakovec – Graničar 2:4
Požega – Olimpija 4:0 bb
Mladost – Mihovljan 2:4
MSTC Čakovec – Obrtnička škola 0:4
Požega – Vodovod 2 3:4
Mladost – Putjane 4:2

TABLICA
1.Obrtnička škola 8 8 0 32:4 16
2.Graničar 8 6 2 29:16 14
3.Vodovod 2 8 5 3 25:25 13
4.Požega 7 4 3 23:16 11
5.Mihovljan 7 4 3 20:18 11
6.Mladost 7 3 4 17:20 10
7.MSTC Čakovec 7 3 4 17:21 10
8.Kos-Kotoriba 7 3 4 19:23 10
9.Putjane 7 1 6 14:24 8
10.Olimpija 8 0 8 3:32 5

Parovi 6. kruga, subota 3. prosinca - u 11 sati: Obrtnička škola – Požega, Mihovljan – MSTC Čakovec, Putjane – Kos-Kotoriba, Olimpija – Mladost; u 17 sati: Graničar – Požega, Mihovljan – Kos-Kotoriba, Putjane – MSTC Čakovec, Vodovod 2 – Mladost.

Franjo Flac

____________________________________________________________

VLASTA BRADAČ  I BISERKA TIŠLER BILE SUDIONICE U PROGRAMU JAVNIH RADOVA  ZA AKTIVACIJU ŽENA U LOKALNOJ  ZAJEDNICI  IMENA ZAŽELI
Željele bi mi, željeli bi korisnici

Od 1.travnja je Općina Kotoriba posredstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u cilju aktivacije žena u lokalnoj zajednici, provodila program imena Zaželi.
Cilj mu je bio pružiti potporu zapošljavanju i pristupu tržištu rada  ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. U čitavoj Hrvatskoj tim je programom  zaposleno 2.600 nezaposlenih žena i bio je planiran 6 mjeseci, no naknadno  je produžen za još tri mjeseca,točnije do kraja ove godine.-  Sada smo ostale neugodno iznenađene kada nam je rečeno da se on obustavlja mjesec dana ranije, točnije 30. studenog- rekle su nam razočarano sudionice njegove realizacije Kotoripčanke, 56- godišnja Vlasta Bradač i 55-godišnja Biserka Tišler.
Program je osmišljen temeljem anketiranja starijih i nemoćnih osoba kojima je pomoć posredstvom programa pružana,  a u cijelosti je financiran sredstvima EU što znači da je za korisnike usluga besplatan. – Zaželi je u našoj sredini bio vrlo dobro prihvaćen prije svega na zadovoljstvo korisnika, a zahvaljujući prije svega profesionalnom odnosu spomenutih gospođa- reko na je Josip Forauer, predsjednik Socijalno-zdravstvenog vijeća Općine Kotoriba, čovjek koji je koordinirao odnose između  davatelja i primatelja usluga. On je prije provođenja programa obišao mjesto kako bi 'snimio' potrebe  mještana. Što pojedinaca, što obitelji.

Kroz sve to vrijeme  Vlasta i Biserka su bivale na petnaest adresa. Žene su to s 27, odnosno 33 godine radnoga staža kojim su, kako kažu, „nemoćne“ pa im ovaj privremeni posao mnogo znači za njegovu dopunu i popunu kućnog proračuna. Radišne gospođe smo zatekli kod obitelji Fundak, Đure(86) i Zlate (84). Obitelj je to gdje su počele s radom i gdje su im bili posljednji dani njihovog zajedničkog druženja.- Deklice su nam kak kćerke. Od prvog dana smo stekli prijateljski i prisan odnos, odnos međusobnog povjerenja- reko je gospodin Đuro, teško pokretan starac, dodavši: – Kada nam je bila ponuđena mogućnost ovakve pomoći ni trenutka nismo dvojili, jedino smo rekli kako mi to ne bi mogli platiti. – S radošću smo ih dočekivali, no one bi samo delale, a mi smo htjeli i razgovarati, nedostaju nam vijesti iz vana. Vidite da smo stalno po krevetima- dodala je gospođa Zlata za koju ne znamo gdje je pronalazila riječi kojima je hvalom obasipala 'dekle'.- Sada kada dolazi zima, snijeg i hladnoća, kada će trebati čisti snijeg sada nam odlaze, a tek sad su nam najpotrebnije- kaže vrlo razborito gospodin Đuro.

Na rastanku obostrano suze iskrene kao da se rastaju zauvijek. A tko zna ? – Takvi rastanci,posljednji dani njihova boravka u tih petnaest obitelji bili su isti.- Došao sam do zaključka kako su ih svi korisnici prihvatili kao svoje kćerke pa i ne čude tako bolni rastanci-pojasnio je gospodin Forauer. Rekao je kako zadovoljan što  je program u Kotoribi postigao svrhu te je izrazio nadu da će možda biti i nastavljen jer je to i želja ovih bespomoćnih ljudi. -Vlasti i Biserki hvala što su usrećivale ove  divne, skromne ljude. Kao predsjednik ovog općinskog tijela obećavam im kako od Općine neće biti zaboravljeni pogotovo ne u ovo blagdansko vrijeme- rekao je na kraju i dodao općinskog načelnika Ljubomira Grgeca kao čovjeka na kojeg se u svakom trenutku u realizaciji programa moglo osloniti.

A što kažu Vlasta i Biserka ?
Rekle su kako su u taj posao ušle sa strahom, ne od poslova, već od brige kako će ih ljudi dočekati, prihvatiti s njima surađivati. Ipak one su jedan dio dana bile gazdarice u njihovoj 'svetinji'.- Onda smo bile preplašene, a sada smo žalosne- dodala je Vlasta.- Raditi se je moralo. Čovjek prihvaća svaki posao samo da  zadovolji uvjete do mirovine, da nešto zaradi. Mislim da je ovo najljepši posao koji sam radila u svom radnom vijeku, a takvim su mi ga učinili upravo ti divni dragi ljudi koji su mi dali pouzdanje da se nastavim boriti u traženju novog, daljnjeg zaposlenja-rekla je gospođa Biserka.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zadnji posjet- Fundakovi, Vlasta, Biserka i J. Forauer
____________________________________________________________

PRVO SLUŽBENO OKUPLJANJE KOTORIPSKIH 75-GODIŠNJAKA
Niti mi se ne damo !

Ponukani čestim generacijskim okupljanjima  Kotoripčana, na to su se po prvi puta odlučili oni koji ove godine slave 75 godina .
Dogodilo se je to u subotu 26. studenog kada se je okupilo njih 15, a pridružilo im se i osmero supružnika.

Jedan od organizatora okupljanja Ljudevit Sabolić nam je rekao kako je davne 1941. godine rođeno 96-treo djece. U šali je rekao kako je to bila najplodnija kotoripska godina. Nažalost 43-je ih je preminulo glede kojih je kod središnjeg križa kotoripskog groblja položen veliki cvjetni buket gdje je gospodin Sabolić pročitao imena svih pokojnih kojih su se s pijetetom prisjetili. Rečeno je kako nažalost za njih 14 ne znaju gdje i kako su završili.

Za njihove godine u župnoj crkvi služena je sveta misa, a slavlje je nastavljeno u gostionici Mlin.
M. Grubić
Fotografije: Katarina Frančić
FOTOGRAFIJA:
To su oni-75 godišnjaci
S bračnim partnerima pred oltara

____________________________________________________________

UREDNIŠTVO KOTORIPSKOG VJESNIKA
U pripremi 104. broj Kotoripskog vjesnika
30-ta OBLJETNICA KONTINUIRANOG IZLAŽENJA MJESNOG INFORMATIVNOG GLASILA "KOTORIPSKI VJESNIK"

U srijedu 23.studenog 2016. godine sastalo se uredništvo Informativnog glasila Općine Kotoriba - Kotoripskog vjesnika.

V.d. urednik Alen Fuš sazvao je sastanak kako bi se krenulo u pripremu 104. broja koji će biti štampan uz Božićno-novogodišnje blagdane.

Ove godine list slavi 30 godina kontinuiranog izlaženja.

Uredništvo poziva sve udruge, pojedince i stranke te Osnovnu školu i Dječji vrtić da tekstove za novi broj Kotoripskog vjesnika pošalju na email: kotoriba@kotoriba.hr najkasnije do 30. studenog.

Inače, Kotoripski vjesnik izlazi tri puta na godinu i štampa se u 1.300 primjeraka.
Kotoripska domaćinstva dobivaju ga besplatno, a on je veza s rodnim mjestom mnogim Kotoripčanima diljem svijeta.

____________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
O ADVENTU (hrv. Došašće)

Prvi dio crkvene ili liturgijske godine zove se Božićno doba. Središte tog vremena je blagdan Isusova rođenja, Božić. Priprava za blagdan Božića zove se Advent ili Došašće.

Samo značenje riječi advent dolazi iz latinske riječi „ advenire „ što znači „ dolazak „. Čekamo dakle, dolazak Isusa Krista u naš svijet.

Biskup Perpetuus iz Toursa 490. godine službeno je proglasio Došašće pokorničkim vremenom u franačkoj crkvi naređujući tri dana posta svakog tjedna od 11. studenog, blagdana svetog Martina, do Božića. Ovo četrdesetodnevno vrijeme posta, slično korizmi, originalno se nazivalo – Četrdesetodnevni post Svetog Martina.

Čitanja prilikom euharistijskog slavlja uzimala su se iz korizmenog vremena.
Vrijeme Došašća Rimske liturgije, koja se razvila stoljeće nakon one franačke crkve, nije bilo pokorničko, nego slavljeničko, vrijeme radosti i priprema za Božić. Kada je crkva ujedinila liturgijsko vrijeme, nepokornička priroda rimskog došašća bila je u sukobu s dužom i pokorničkom praksom franačke crkve.
Kompromis je postignut u 13.stoljeću, a kombinirao je post i pokornički karakter galskog običaja s misnim tekstovima i kraćim četverotjednim ciklusom rimske liturgije. Liturgija Došašća ostala je nepromijenjena sve do Drugog vatikanskog koncila, koji je uveo manje izmjene kako bi jasno odredio duh korizme i vremena došašća.

Benediktinac Anselm Grun kaže da Crkva o tom Isusovu dolasku govori na trojak način: o Isusovu dolasku njegovim rođenjem prije 2000 godina, o Kristovu dolasku u našu nutrinu danas i o Njegovu dolasku u slavi na kraju vremena.

Mistici govore da Bog dolazi u svakom trenutku. Pitanje je primjećujemo li Njegov dolazak ili smo previše zaokupljeni sobom i ne čujemo Njegove tihe poticaje u našim srcima. Ako smo u dodiru sami sa sobom, „ kod sebe, doma „ onda ćemo čuti Njegovo kucanje i pustiti ga da uđe u naše srce – navodi Anselm Grun u svojoj knjizi „Božić – Slavljenje novog početka „.

Vrijeme došašća nas poziva upravo da dođemo k sebi da bi Krist mogao doći k nama, u svakom trenutku, ali i na kraju vremena u svojoj slavi, da ostvarimo cilj svoje čežnje – život vječni.

Došašće počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca (nedjeljom koje je najbliža blagdanu svetog Andrije).
Došašće obuhvaća puna tri tjedna te dane između četvrte nedjelje došašća i samog Božića.

Prvu nedjelju karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.
Liturgijska boja u došašću je ljubičasta (kao u korizmi), iako vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem.

U misi se izostavlja himan „ Slava „, da bi taj tipično božićni himan („ Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje” ) jače odjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja.
Došašće obilježavaju svakog jutra „ zornice „, puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju tipične adventske pjesme (Padaj s neba roso sveta, Visom leteć, Poslan bi anđel Gabrijel i druge).

Na mnogim mjestima, pa i crkvama susrećemo adventski vijenac, kao obilježje došašća. On nije liturgijski propisan, ali sadrži u sebi određenu simboliku. Vijenac je već u antikno doba predstavljao znak pobjede i časti, te je stavljan na glavu pobjednika. Adventski vijenac je znak iskazivanja počasti Gospodinu koji dolazi. Kad On dođe u svojoj slavi, pripada mu pobjednički znak vijenca.

Adventski vijenac ima četiri svijeće. Svake nedjelje pali se slijedeća svijeća tako da se iščekivanje Božića pojačava i rastućim brojem gorućih svijeća. Ali broj četiri je i simboličan broj
(četiri elementa, četiri pravca svijeta, četiri evanđelista, četrdeset godina putovanja Izraelskog naroda kroz pustinju, četrdeset dana Isus posti,…)

Četiri tjedna priprave za Božić simboliziraju vrijeme čekanja na preobrazbu. To je vrijeme koje nam je darovano da okajemo svoje grijehe i činimo djela pokore, kako ne bi strepili od drugog dolaska Isusa Krista, kada će doći suditi žive i mrtve, već ga iščekivali u miru i radosti.

Marinko Prstec - župnik
____________________________________________________________

RADIOKLUB MEÐIMURJE
Kamp mladih Radiokluba Međimurje u OŠ Jože Horvata Kotoriba

U OŠ Jože Horvata Kotoriba u  četvrtak 24. studenog održan je Kamp mladih Radiokluba Međimurje kojeg su vodili Vladimir Vinko, učiteljica tehničke kulture u OŠ Jelena Tuksar i članica kluba  Anita Žerjav.
Namjera je bila usmjeriti što veći broj mladih učenika rekreativnim sportom.

Naime, Radioklub Međimurje je nositelj te aktivnosti u Međimurju  od 1946. godine. U tom razdoblju amaterska radiogoniometrija je sportsko tehnička disciplina gdje natjecatelji na 9 km2 traže pet odašiljača, na pošumljenom i gorskom zemljištu, pomodu prijamnika, karte, kompasa u cliju da stignu u što kraćem vremenu na cilj u svojoj kategoriji. Odašiljači u šumi koje postavlja organizator natjecanja kucaju Morzeovom abecedom svoj kod. Jednu minutu kuca 1., zatim 2. redom do petog, ponovno novi interval. Vrijeme traženja je limitirano na 120 - 140 minuta ovisi o težini staze.

Ovoga puta natjecanje je održano u školskoj sportskoj dvorani gdje su bila postavljena tri odašiljača. Natjecatelji su se kretali  po sluhu signala kojeg  su
odašiljali odašiljači, krećući se s naočalama uz pratnju stručnog mentora.

Prije samog natjecanja učenici su se upoznali sa uređajima za komunikaciju, upoznali su s kompasom i njegovim rukovanjem, upoznali su se s kartom njenim korištenjem, potom su se upoznali s korištenjem krivinomjera, s pravilima ARG. Najzanimljiviji je bio natjecateljski dio u kojem su natjecatelji pomoću hodanja s naočalama tražili odašiljač.

Uslijedilo je proglašenje u ženskoj i muškoj konkurenciji gdje su najbolji nagrađeni medaljama zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. U konkurenciji učenica najbolja je bila Marta Fundak, dugo mjesto osvojila je Deborah Hranjec, a treće Klara Smolek. Kod učenika je pobijedio Marsel Posavec ispred Marka Horvata i Vinka Fundaka. Bilo je to u sveukupnoj konkurenciji od tridesetak učenika.

-Cilj Kampa mladih Radiokluba Međimurje je da učenike upoznamo s načinom rada Radiokluba Međimurje, pravilima natjecanja, tehnikom kretanja na terenu uz stručno vodstvo mentora, te da se što više učenika uključi u provedbu natjecanja u organizaciji Hrvatskog Radioamaterskog Saveza kako državni  tako europskih i svjetskih natjecanja-istaknuo je Vladimir Vinko te dodao kako je kamp u Kotoribi postigao svoju svrhu te se zahvalio Međimurskoj županiji na doniranim sredstvima za realizaciju kampa kojeg je otvorio Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana, a završnom činu je nazočila ravnateljica škole domaćina Snježana Matoš, prof.
Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Učesnici kampa
Najbolje učenice s ravnateljicom škole, J. Tuksar i V. Vinkom
Najbolji učenici
____________________________________________________________

DOK STAZE MIRUJU
Kotoripski begači učili o zdravoj prehrani

U četvrtak popodne su se u OŠ-i Jože Horvata Kotoriba okupili članovi Trkačkog kluba Kotoripski begači na edukativnom predavanju o zdravoj prehrani.

Predavačica im je bila profesorica TZK Danijela Krobot, najmjerodavnija osoba koja zna što znači zdrava prehrana u životu sportaša.

Osim teoretskog dijela ona je uz pomoć svojih klupskih kolega pripremila nekolika zdravih pripravaka.- Vjerujem kako će bar djelić mojeg izlaganja pronaći plodno tlo kod mojih klupskih kolega, pogotovo sada dok njihovo tijelo neće biti toliko, kao do sada, biti izloženo tjelesnim naporima- rekla je predavačica.

Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
Begači nakon predavanja
Predavačica D. Krobot
____________________________________________________________

STOLNI TENIS
U subotu gosti Kos-Kotoribe Obrtnička škola i Graničar iz Slavonskoga Broda

Nakon dva tjedna stanke u subotu se utakmicama 5. kruga nastavlja prvenstvo u 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi za igrače.

Ekipa Kos-Kotoribe u 11 sati će započeti utakmicu protiv Graničara iz Slavonskoga Broda, a u 17 sati protiv drugoga brodskog predstavnika, Obrtničke škole.

Subotnji protivnici naših igrača u Kotoribu dolaze kao veliki favoriti, jer je Obrtnička škola s maksimalnim učinkom vodeća na tablici, a Graničar je na drugom mjestu s jednim porazom, u prvom krugu od svojih gradskih konkurenata. No, upravo takvi protivnici inspiriraju pa bi njihovo gostovanje moglo potaknuti naše igrače da daju svoj maksimum i pokušaju napraviti iznenađenje, pogotovo protiv ranjivijega Graničara.

S obzirom da uspjeh protiv Brođana nije imperativ u našoj bi ekipi, svoj debi uz Stjepana Vidovića, Vinka Legina, Filipa Radmanića ili Stjepana Škodu, koji su već zabilježili svoje nastupe, mogao debitirati David Čukulic.

Franjo Flac
____________________________________________________________

UREDNIŠTVO KOTORIPSKOG VJESNIKA
U pripremi 104. broj Kotoripskog vjesnika
30-ta OBLJETNICA KONTINUIRANOG IZLAŽENJA MJESNOG INFORMATIVNOG GLASILA "KOTORIPSKI VJESNIK"

U srijedu 23.studenog 2016. godine sastalo se uredništvo Informativnog glasila Općine Kotoriba - Kotoripskog vjesnika.

V.d. urednik Alen Fuš sazvao je sastanak kako bi se krenulo u pripremu 104. broja koji će biti štampan uz Božićno-novogodišnje blagdane.

Ove godine list slavi 30 godina kontinuiranog izlaženja.

Uredništvo poziva sve udruge, pojedince i stranke te Osnovnu školu i Dječji vrtić da tekstove za novi broj Kotoripskog vjesnika pošalju na email: kotoriba@kotoriba.hr najkasnije do 30. studenog.

Inače, Kotoripski vjesnik izlazi tri puta na godinu i štampa se u 1.300 primjeraka.
Kotoripska domaćinstva dobivaju ga besplatno, a on je veza s rodnim mjestom mnogim Kotoripčanima diljem svijeta.

____________________________________________________________

SUSRET GENERACIJE
Godine prolaze; 50-godišnjaci  Kotoribe

Kako bi zajednički obilježili pola stoljeća života i 35 godina od završetka OŠ-e  u gostionici Mlin u Donjoj Dubravi  su se u subotu 19. studenog okupili  Kotoripčani čije su godine vezane uz ove brojke.

Osmi razred ih u dva razredna odjela završilo njih 50, a na okupljanje i druženje došla ih je  tek polovica. Životni putovi su nekima takvi da se nisu mogli odazvati, a nažalost nekih nema na ovozemaljskom svijetu.

Evocirali su školske dane, ali i dane kada više nisu bili zajedno.

S njima su bili učiteljice iz razredne nastave Marija Siladi i Ružica Fundak koja ih je vodila od prvog do trećeg razreda, a potom je s njima radio Zlatko Rihtarec. Razrednici u predmetnoj nastavi bili su im Vojislav Bogojević, koji je nažalost izostao s okupljanja, i Julije Jauk.
Po onoj staroj kotoripskoj navadi, druženje je potrajalo po onome 'ki kak more, ki kak zna'.

M. Grubić
FOTO:Frančić
____________________________________________________________

STOLNI TENIS
Pokal za Stjepana Škodu na 24. Memorijalu Antuna Tove Stipančića

Naš mladi stolnotenisač Stjepan Škoda nastavlja uspjesima. Na 24. Memorijalu Antuna Tove Stipančića, zlatne ljevice hrvatskoga stolnog tenisa, odigranom u subotu i nedjelju u Domu sportova u Zagrebu bio je odličan u kategoriji kadeta, gdje je u međunarodnoj konkurenciji izborio plasman u polufinale.

S tri maksimalne pobjede prvim je mjestom najprije prošao svoju kvalifikacijsku skupinu i nakon toga nastavio pobjedama. Prvo je u šesnaestini finala s 3:1 eliminirao Draguna iz Dugoga Sela, zatim u osmini finala s 3:0 Tušeka iz Zaboka i u četvrtfinalu također s 3:0 Javora iz VGS Stanfara iz Velike Gorice.

Nažalost, za plasman u samu završnicu, u pet tijesnih setova je izgubio od Filipa Borovnjaka iz GSTK Zagreba, propustivši prednost od 5:1 u petomu, odlučujućem setu.No, i taj plasman je odličan, budući da su se u kadetskoj kategoriji natjecala čak 73 igrača iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Igrao je i u kategoriji juniora u kojoj se natjecalo 56 igrača. U trileru, u kojemu su u njegovoj kvalifikacijskoj skupini sva tri igrača imala po jednu pobjedu i jedan poraz, odlučivali su rezultati međusobnih susreta, a Stjepan je zahvaljujući pobjedi od 3:0 nad Banekom iz osječkoga Vodovoda i tijesnom 3:2 porazu od Franjula iz Pule, uz 3:0 poraz Franjula od Baneka, bio prvi pa se s Puljaninom plasirao u završnicu. Nažalost, tu ga sreća baš i nije pomilovala, jer mu je ždrijeb već u šesnaestini finala opet za protivnika dodijelio onoga istoga iz kadetske kategorije, neugodnoga  Filipa Borovnjaka, od kojega je izgubio 3:0.
Ali već i probojem u završne borbe skupio je i  tridesetak bodova za juniorsku ranglistu, koji će mu dobro doći kod ždrijeba za iduće juniorske turnire.

Franjo Flac
____________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Najava: predavanje "Bolesti štitnjače i osteoporoza"

Društvo žena Kotoriba i Savjet za zdravstvo SDP-a međimurske županije organiziraju predavanje "Bolesti štitnjače i osteoporoza", koje će se održati u četvrtak 01.12.2016. u Domu kulture Kotoriba s početkom u 18 sati.
Predavanje će održati Andreja Marić, dr.med., spec.interne med., supspec.endokrinolog i dijabetolog.

Ulaz na predavanje je besplatan.
___________________________________________________________

OSNOVNA ŠKOLA "JOŽA HORVAT" KOTORIBA
najava: Akcija sakupljanja papira


U srijedu, 23.11. 2016. učenici OŠ "Joža Horvat" priključuju se  akciji sakupljanja papira koju provodi Unimer d.o.o. Čakovec .

Akcija je natjecateljskog karaktera u kojoj sudjeluju mnoge škole našeg Međimurja. Škola koja sakupi najviše papira biti će novčano nagrađena – nagrade su simbolične, ali pomoći  u nabavci društvenih igra za učenike koji imaju slobodan sat.


Uključite u akciju!

____________________________________________________________

Javna rasprava za Program gospodarenja gospodarskom jedinicom Istočno Međimurske Šume

Savjetodavna služba i izvođač radova Pro Silva d.o.o. pozivaju sve zainteresirane na javnu raspravu o prijedlogu Programa gospodarenja za šume šumoposjednika u gospodarskoj jedinici Istočno Međimurske Šume.

O važnosti Programa gospodarenja i njihovom provođenju održati će se predavanje od strane Savjetodavne službe višeg stručnog savjetnika Marija Vlašića, a o samom Programu, predstavnik izvođača Denis Stojsavljević.          

Javna rasprava održati će se 28.11. (ponedjeljak) 2016., u 17:00 sati na adresi, Martina Pušteka 9, Domašinec u prostorijama općine Domašinec.

Mario Vlašić, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika

____________________________________________________________

MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL U OŠ-i JOŽE HORVATA KOTORIBA
Natjecanje u a cappelu pjevanju

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba bila je u srijedu domaćin Međunarodnog glazbenog festivala u a cappelu pjevanju u kojem su učešće uzeli osnovci Kotoribe, Draškovca i Murakeresztura u Mađarskoj.
U natjecanju  je sudjelovalo 16 učenika uzrasta od drugog do osmog razreda, a njihovo pjevanje su ocjenjivali Margit Mirić, ravnateljica OŠ-e Draškovec , Henrieta Novak, učiteljica hrvatskog jezika iz Murakeresztura i Robert Katanec, učitelj razredne nastave iz OŠ-e domaćina.
Sa  svima njima je koordinirala Klaudija Vidović, profesorica glazbene kulture  u školi domaćina. Ona je kazala  kako je najsavršeniji instrument ljudski glas isklesan preko glazbala, a posebnu ljepotu mu daju djeca.
Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri kategoriji, učenici  prvih i drugih razreda, trećih i četvrtih, petih i šestih i sedmih i osmih razreda. Svi su oni pjevali međimurske narodne skladbe i to tako dobro, prema riječima ocjenjivača, da im je bilo vrlo teško odrediti najbolje.

Ipak, u kategoriji najmlađih pobijedila je  Kiara Cenko iz OŠ-e Jože Horvata Kotoriba sa skladbom Vuprem oči. Dora Zvošec, iz škole domaćina, je bila najbolja u kategoriji trećih i četvrtih razreda sa skladbom  Klinčec stoji pod oblokom. Dej mi Bože je naziv skladbe s kojom je pobijedila u kategoriji petih i šestih razreda  Vivien Buda iz OŠ-e Murakeresztur, dok je Pavel Sabolić, sa skladbom Deca. Moja deca, bio najbolji u kategoriji  sedmih i osmih razreda.

Svi učenici su nagrađeni zahvalnicama, najbolji diplomama i prigodnim nagrada  jer su ih doista zavrijedili. Predala im je Snježana Matoš, ravnateljica OŠ-e domaćina koja je izrazila radost što je njihova škola probila led u natjecanju koje će postati tradicija i za koje vjeruje da će ga u budućnost podržati i ostale škole mađarskog Pomurja.

Obol glazbenoj svečanosti dali su zborski pjevači škole domaćina, ženska vokalna skupina i mladi tamburaši. Njih su  za nastup pripremili Klaudija vidović i Nenad Podgorelec.
Idejna začetnica ovog glazbenog natjecanja je bila Margit Mirić kazavši kako se ono uklapa u kalendar međunarodne suradnje pomurskih osnovnih škola i osnovnih škola Draškovec i OŠ-e Jože Horvata Kotoriba.
Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Okupljeni natjecatelji
Kotoripčani s profesoricom Vidović
Pozdrav dobrodošlice
____________________________________________________________

KNJIŽNICA I ČITAONICA KOTORIBA

U utorak, 15.11.2016. u Knjižnici i čitaonici Kotoriba   održana je promocija zbirke poezije “Čežnja” međimurske književnice Melite Makovec.

Knjigu je objavila Izdavačka kuća “Kalliopa” iz Našica.

Prezentaciju je vodila književnica Katarina Kolarić Jerković dok je izabrane pjesme čitala sama autorica, Melita Makovec.

Knjiga se može iznajmiti u kotoripskoj knjižnici.


____________________________________________________________

STOLNI TENIS
Stjepan Škoda treći ekipno na 12. Memorijalu M.Abramovića

Od petka do nedjelje varaždinska Arena ugostila je mlade stolnotenisače i stolnotenisačice, njih 448, iz Austrije, Bosne i Heregovine, Italije, Slovenije i Hrvatske na 12. Memorijalu Mirka Abramovića.
Među njima i devetoro igrača i igračica iz Kotoribe, koji su iskoristili blizinu Varaždina i veliki turnir, iza popularnoga Zagipinga najmasovniji u ovom dijelu Europe, da bi u jakoj međunarodnoj konkurenciji iskušali svoju stolnotenisku vještinu.

Očekivano, najuspješniji je bio najiskusniji među njima Stjepan Škoda, u mlađim kategorijama član MSTC Čakovca, koji je igrajući u ekipi s Lukom Dragunom iz Dugoga Sela podijelio treće mjesto u kadetskoj ekipnoj kategoriji.

Najbolji od naših bio je i pojedinačno, gdje se u kategoriji kadeta probio do četvrtfinala i tu ispao od Slovenca iz Mute Tima Morija, a u kategoriji juniora u osminu finala gdje ga je eliminirao kasniji pobjednik Ivor Ban iz zagrebačke HASTK Mladosti. Uz njega u juniorskoj kategoriji je igrala Nika Lukša, kojoj ždrijeb baš i nije bio naklonjen pa je u vrlo jakoj skupini bila četvrta i na taj način završila natjecanje.

Svi ostali naši igrači i igračice daleko su mlađi pa je njihov osnovni zadatak bio da osjete atmosferu velikoga turnira i velike dvorane te da usput nešto i nauče.
Zato podatak da nitko od njih, a u kategoriji najmlađih kadeta su igrali Dino Sović, Dorian Pišpek i Marko Knez te najmlađih kadetkinja Hana Sović, Nela Kovačić, Lana Horvat i Nina Friščić, nije prošao skupinu, a po jednu partiju su dobili tek Marko Knez i Lana Horvat, nikoga u klubu ne zabrinjava.

Brojnošću su bili drugi iz naše županije iza GSTK Preloga, što pokazuje da klub misli na svoju budućnost, a rezultati će kad-tad doći.  

Franjo Flac

____________________________________________________________

JEDAN OD NAŠIH PROMETNIH „BISERA“
(Ne) djelo prometnih „znalaca“

Našem novinaru obratio se je jadan Kotoripčan: - Novo postavljeni prometni znakovi na raskrižju ulica Matije Gupca, bana Josipa Jelačića i kralja Tomislava jedan je  od brojnih bisera naših prometnih znalaca s "kupljenim" diplomama Prometnog fakulteta-ističe i dodaje:-  U svojih više od 40 godina prometovanja po svjetskim prometnicama ovakvo što nisam nigdje vidio. Prometni znak postavljen usred raskršća s usmjerenjem prometa u zrak!?
Kad bi znak bio postavljen na ulazu u raskršće, dakle na zelenoj površini između glavne ceste i pješačke staze i znakom usmjerenja u lijevo, onda bi to bilo to, ovako je u najmanju ruku, svakome tko to vidi i nešto zna situacija smiješna-pojasnio je stručno.

Mi ćemo na to dodati, „srećom“ što smo prometno nepismeni pa mnogima  to toliko i ne smeta.
Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
Znak koji to nije
Znak u nebo

____________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA
Porazi koji bole

Do pred tri sedmice seniorski sastav NK Graničar Kotoriba, član najelitnijeg ranga međimurskog nogometa, kontrolirao je ligu i držao vrh prvenstvene ljestvice. Činilo se da su neuhvatljivi, nezaustavljivi. Tada su im prvi u Kotoribi nogu 'podmetnuli'  susjedi iz Svete Marije( 1:2), načeo ih je u Domašincu tamošnji Dinamo (4:2), a ponizio ih u Kotoribi  Omladinac iz Novog Sela Rok(0:6) nanijevši  im poraz koji posebno  boli. Ne pamtimo da ih je netko tako deklasirao na njihovom terenu !?

Zar tako igra pretendent za vrh tablice ?
- Da, tri uzastopna poraza i moram konstatirati da smo definitivno  ušli u jednu nezavidnu situaciju praćenu psihološkom barijerom odigravanja kvalitetne utakmice i postizanja pozitivnog rezultata-pokušao nam je odgovoriti na pitanje Robert Čižmešija, tehnički direktor kluba. Dodao je kako im je raspored utakmica   bio naklonjen i ova je mlada ekipa postigla je dobar rezultate osvojila  to što su planirali na početku sezone, a to je 28 bodova.

I zbog toga dalje ne igraju kao do sada ?
-Ne, nikako. Nažalost, splet okolnosti i manjkavi odnos igrača prema igri dali su loše  rezultate u posljednje tri utakmice.

Kako dalje, tu je nedjelja ponovno derbi ?
-Očekuje  nas vrlo teško gostovanje u Macincu, a kako se radi o vrlo kvalitetnoj ekipi teško da možemo "izvući" pozitivan rezultat. Dobro je da je prvenstvo pri kraju, pa da možemo konsolidirati redove i pripremiti se za proljetni dio prvenstva-završio je.

Razgovor s njim nije bio planiran, no bilo je previše upita, što se to događa s Graničarem ?

Tekst i snimka: M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Razočaran- Robert Čižmešija
____________________________________________________________

KNJIŽNICA I ČITAONICA KOTORIBA
najava: Promocija knjige "Čežnja" autorice Melite Makovec

Knjižnica i čitaonica Kotoriba predstavlja:

Promocija knjige "Čežnja" održat će se u Knjižnici i čitaonici u utorak, 15. studenog 2016. , s početkom u 17 sati.
Pozivamo vas da uveličate ovaj književni događaj.

____________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
najava: izlet "ADVENT U ZAGREBU"

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA organizira izlet "ADVENT U ZAGREBU"!!!

Polazak je u nedjelju 11.12. 2016. u 13 sati isped banke.

Izlet je za sve članice Društva žena BESPLATAN, a za ostale je cijena 50,00 kn.

Plan puta:
13:00 polazak iz Kotoribe 15:00 -18:00 božićni šoping u Arena centru 18:00 odlazak u centar Zagreba.
Povratak u Kotoribu prema dogovoru.
Molim da se javite do 05.12.2016.: Peranec Margiti 0998506278, Grgec Evici 0992799769, Maltar Ljubici 0992546623

____________________________________________________________

LAG MURA-DRAVA
OBAVIJEST - Održavanje radionice „Mogućnosti financiranja poljoprivrednih proizvođača kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura-Drava i kreditne linije Hrvatske poštanske banke"

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom poziva Vas na radionicu „Mogućnosti financiranja poljoprivrednih proizvođača kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura-Drava i kreditne linije Hrvatske poštanske banke" koja će se održati:15. studenog 2016. godine (utorak) u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus u Prelogu, Glavna 33 s početkom u 18:30 sati

Teme radionice:

1.Mogućnosti financiranja projekata kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a
2.Mogućnosti financiranja poljoprivrednih proizvođača putem kreditnih linija Hrvatske poštanske banke
3.Predstavljanje Mjera 4. i 6. Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2016. i trenutne mogućnosti za sufinanciranje kroz navedene mjere (vanjski suradnik Kristijan Mavrek)

Cilj radionice je upoznavanje poljoprivrednih proizvođača s ulogom Lokalne akcijske grupe Mura-Drava u provedbi Lokalne razvojne strategije, mogućnostima za financiranje svojih djelatnosti kroz mjere Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. te kreditnim linijama Hrvatske poštanske banke koje su namijenjene poljoprivrednim proizvođačima.

Veselimo se Vašem dolasku.

Srdačan pozdrav, LAG MURA-DRAVA

LAG MURA-DRAVA, Rade Končara 9, 40327 Donji Vidovec,
Hrvatska, OIB: 15903403705, I BAN: HR2923400091110548827, tel.040/635-069,
lag.mura.drava@gmail.com, www.lag-muradrava.hr

____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA - OBAVIJEST IZ PRE-KOM-a
DODATNA VLASTITA VREĆA BIORAZGRADIVOG OTPADA CIJELE GODINE


Kako su količine biorazgradivog komunalnog otpada sve veće uz smeđu kantu, cijele godine će se besplatno preuzimati dodatna vlastita vreća biorazgradivog otpada, a ne kao dosada samo u periodu 01.04-31.10.

Napominjemo da će se uzimati samo jedna dodatna vreća biorazgradivog komunalnog otpada, a veće količine mogu se predati kroz glomazni otpad.

Također napominjemo da se za dodatnu vreću ne koriste PRE-KOM-ove vreće za korisni otpad, jer se one neće preuzimati već samo otpad u vlastitoj dodanoj vreći.____________________________________________________________

STOLNI TENIS
Kos-Kotoriba u 4. krugu 1. HL istok poražena od Požege

Stolnotenisači Kos-Kotoribe u 4. krugu 1. Hrvatske lige u subotu su ugostili igrače Požege i izgubili rezultatom 4:2.
Bila je to lijepa utakmica u kojoj su gosti bili bolji za nepobjedivoga Frana Mihaljevića, koji je u prvoj partiji tijesno pobijedio najiskusnijega kotoripskog igrača u sastavu Stjepana Vidovića, dobivši drugi i treći set u fiksu.
Tijesan poraz u drugoj je partiji od Berdija doživio i Filip Radmanić, koji je svojemu protivniku oduzeo treći set, a iako najmlađi član ekipe, rutinirano je do pobjede nad Kovačevićem u trećoj partiji došao Stjepan Škoda.
Partija odluke možda je bila ona u igri parova u kojoj su Filip Radmanić i Stjepan Škoda u pet setova izgubili od Berdija i Mihaljevića, propustivši pritom vodstvo od 2:1 u setovima i izjednačenje rezultata na 2:2. Vodstvo gostiju na 3:2 je pobjedom nad Berdijem smanjio Vidović, ali je utakmicu u korist Požežana ukupnim rezultatom 4:2 zaključio Mihaljević, koji je s 3:1 savladao Škodu, a Stjepan se može pohvaliti da je jakoga protivnika u drugom setu ostavio na jednom osvojenom poenu.

Kako su poraze doživjeli i Mihovljan i Mladost, koji su naše mogli preskočiti na tablici, Kos-Kotoriba je zadržala šesto mjesto, s istim brojem bodova kao i sedmo i osmo plasirani sastavi. u 4. krugu nisu odigrane utakmice Mihovljana i Putjana protiv osječke Olimpije, a prema nekim informacijama Osječani odustaju od natjecanja.
Prvenstvo se nastavlja 26. studenoga utakmicama 5. kruga u kojemu su naši igrači ponovo domaćini, i to ekipama s vrha tablice, Obrtničkoj školi i Graničaru iz Slavonskoga Broda.

REZULTATI:
Kos-Kotoriba – Požega 2:4
(Vidović – Mihaljević 0:3, F. Radmanić – Berdi 1:3, Škoda – Kovačević 3:0, F. Radmanić/Škoda – Berdi/Mihaljević 2:3, Vidović – Berdi 3:1, Škoda – Mihaljević 1:3 – sudac Milovan Tomašić, Šenkovec)
Obrtnička škola – Mladost 4:0
Mihovljan – Vodovod 2 3:4
Putjane – Olimpija nije grano
MSTC Čakovec – Požega 4:1
Graničar – Mladost 4:2
Mihovljan – Olimpija nije igrano
Putjane – Vodovod 2 3:4

TABLICA
1. Obrtnička škola 6 6 0 24:4 12
2. Graničar 6 5 1 22:10 11
3. Vodovod 2 7 4 3 21:22 11
4. Požega 5 3 2 16:12 8
5. MSTC Čakovec 5 3 2 15:13 8
6. Kos-Kotoriba 5 2 3 15:16 7
7. Mladost 5 2 3 11:14 7
8. Mihovljan 5 2 3 12:16 7
9. Putjane 5 0 5 8:20 5
10. Olimpija 5 0 5 3:20 5

Franjo Flac
____________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA

U sklopu 12. kola 1. međimurske lige, NK Graničar Kotoriba kao prvoplasirana momčad lige gostuje u derbiju kola, ali i jeseni, kod drugoplasiranog NK Dinama iz Domašinca.
Očekuje se vrlo uzbudljiv susret, a posebnu draž utakmici daje činjenica da je na klupi domaćina bivši trener Graničara, Antun Jukić.

NK Graničar kao i na svako gostovanje do sad putuje autobusom, a ovim putem vas pozivaju da putujete s njima kako bi ih podržali na teškom gostovanju u Domašincu.
Polazak je u 12:20 sati ispred klupskih prostorija. Utakmica počinje u 14 sati.

____________________________________________________________

24. SJEDNICA OPĆNSKOG VIJEĆA KOTORIBE
Najkraća sjenica u postojanju Vijeća

U četvrtak 3. studenog 2016. godine je održana 24. sjednica OV-a Kotoriba nije trajala niti pet minuta. Tek toliko da predsjednik OV-a Zoran Radmanić (HDZ) pročita, uz druge formalnosti,   Prijedlog oluke o suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Kotoriba (Mjera 7.2.2 Ulaganje i građenje nerazvrstanih cesta- Duga ulica).
Riječ je o rekonstrukciji Duge ulice u Kotoribi. Mjera 7 odnosi se na Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, Podmjere 7.2 Ulaganja u izradu poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije, Operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020, a što su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Kasnije nam je pojašnjeno kako će se u sklopu uređenja urediti kolnik Duge ulice, napraviti pješačka staza i zeleni otoci.

Odluka je morala biti donijeta žurno jer je dokumentacija trebala u petak biti kod nadležnih službi.- Nadamo se da će hitno sazivanje sjednice uroditi plodom- bio je Radmanićev komentar. Zbog te hitnost više se je čekalo na skupljanje telefonskog kvoruma od sedam vijećnika koji su, uz načelnika Ljubomira Grgeca (SDP), njegovog zamjenika Roberta Ujlakija (SDP) i pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Marijana Rusaka, bili nazočni na sjednici.
Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Stalni postav sjednice- Ujlaki, Grgec, Radmanić i Rusak
____________________________________________________________

MALA ŠKOLA RIBOLOVA U SRD SOM KOTORIBA
Trećeškolci učili loviti ribu

U okviru terenske nastave iz prirode i društva su Adela Horvat i Draženka Golub,učiteljice 3. A i 3. B razreda OŠ-e Jože Horvata Kotoriba, povele svoje učenike na upoznavanje voda krajobraza, odnosno onih voda iz koji se lovi riba.

Vodiči i suradnici u tome bili su im članovi SRD Som Kotoriba, predvođeni Dragutinom Filipašićem najiskusnijim ribolovcem u društvu.
Oni su učenicima demonstrirali najjednostavniji način lova ribe udicom na plovak vjerujući kako će netko od' malaca' jednoga dana postati njihov član. Djeca su bila oduševljena ovakvim oblikom nastave i svi od reda su u tom momentu rekli kako je lijepo biti ribolovac, a pogotovo oni kojima je riba zagrizla.

Poznati po svojoj gostoljubivosti ribiči su vrijedne učenike svoje Škole počastili svojim specijalitetima i slatkišima.

Rastali su se s obećanjem kako će ih ponovno posjetiti u četvrtom razredu.
Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
Učitelj ribolova Dragutin Filipašić
Zajedno sa svojim domaćinima

____________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Asfaltirana pješačko-biciklistička stazaU Kotoribi su završeni radovi na asfaltiranju pješačko- biciklističke staze u Ulici Matije Gupca u dužni od 700 metara.

Ulica je dio županijske ceste Kotoriba- Goričan pa će radove većim dijelom sufinancirati Županijska uprava za ceste, a dijelom Općina Kotoriba.

Svekolika vrijednost izgradnje staze, čiji su se radovi otegli, iznosi 300.000 kuna.

Tekst i snimka: M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Radovi u Ulici Matije Gupca
____________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
- Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan?
Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti.
Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.

Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika.Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere.
Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život što liturgija ističe riječima: »Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima.
I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.« Mi za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici. Vjerujemo da će oni moliti za nas da ne promašimo svoj konačni životni cilj, da i mi uđemo u kraljevstvo Božje i tako budemo pribrojeni općinstvu svetih.

Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti.
S tim u svezi, kao što je jednom prigodom istakao papa Benedikt XVI., treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život ili pak vjeruje da to pripada već preživjeloj mitologiji.

U ovom našem vremenu, više negoli u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima, tako mu često biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i samoga našeg života.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome.

Marinko Prstec, župnikfoto: Željko Matulic
ŽUPA KOTORIBA - PREMINULI ŽUPLJANI NAŠE ŽUPE (31.10.2015 – 31.10.2016)

1) TOMISLAV BALOG (05.09.1956 – 13.12.2015)
2) BOŽIDAR MARKAČ (22.12.1957 – 13.12.2015)
3) MARIJA SVRTA r. BALOG (29.03.1937 – 15.12.2015)
4) MATILDA KUČEK (09.03.1924 – 15.12.2015)
5) JURAJ HORVAT (30.03.1937 – 22.12.2015)
6) LJUDEVIT MARKAČ (02.03.1953. – 22.12.2015)
7) ROZALIJA LATIN r. UJLAKI (28.05.1944 – 29.12.2015)
8) FRANJO ZVONAR (05.05.1941 – 05.01.2016)
9) DORA MARKAN (03.02.1933 – 18.01.2016)
10) LJUDEVIT FUNDAK (28.05.1947 – 26.01.2016)
11) IVAN VALPATIĆ (07.05.1939 – 26.01.2016)
12) MIROSLAV MIKULAN (02.04.1970 – 02.02.2016)
13) BRANKO HORVAT (26.11.1951 – 07.02.2016)
14) ILIJA ČUBRILO (06.08.1931 – 25.02.2016)
15) EVA MARĐETKO r. POGORELEC (22.10.1920 – 08.03.2016)
16) PREDRAG RODEK (27.08.1968 – 11.03.2016)
17) MARIJA HORVAT r. HASON (23.08.1924 – 23.03.2016)
18) IVKA KOVAČIĆ (03.10.1932 – 24.03.2016)
19) BOŽENA MARKOVIĆ r VOLAR (10.01.1952 – 28.03.2016)
20) AGNEZA HERMAN r. VOLAR (21.12.1946 – 11.03.2016)
21) KATARINA KLINEC r. VIRGEJ (23.04.1943 – 08.04.2016)
22) STIVEN BALOG (27.02.2016 – 13.04.2016)
23) TEREZIJA SOKOL r. SVRTA (14.09.1922 – 29.04.2016)
24) PETAR HORVAT (04.02.1920 – 04.06.2016)
25) ANA MATOTEK (06.07.1944 – 01.07.2016)
26) KATARINA DEŽĐEK (17.10.1930 – 08.08.2016)
27) DRAGUTIN JANKOVIĆ (22.10.1954 – 30.08.2016)
28) LJUBICA SVRTA (06.07.1925 – 01.09.2016)
29) BERNARDA HABUŠ r. MIKAC (06.01.1960 – 02.09.2016)
30) ĐURO FUŠ (17.04.1956 – 23.09.2016)
31) JASNA ZVOŠEC r. HORVAT (16.07.1966 – 01.10.2016)
32) ROZA BALOG r. SILADI (06.08.1925 – 11.10.2016)
33) DRAGUTIN MATOTEK (13.10.1952 – 13.10.2016)
34) AGNEZA ČMRLEC r. MATOTEK (06.01.1922 – 22.10.2016)
35) EMILIJA TRSTENJAK r. PIŠPEK (25.02.1928 – 22.10.2016)
36) FRANJO HORVAT (25.09.1940 – 23.10.2016)

Otkupljeni Kristovom kalvarijskom žrtvom i suobličeni njegovom križu neka počivaju u miru Božjem do dana kada ponovno ustanu sa Kristom Gospodinom dijeleći Njegovu slavu.

____________________________________________________________

STOLNI TENIS
Stjepan Škoda prvi na 18. Memorijalu Saša Paar u Dugom Selu
Mladi kotoripski stolnotenisač Stjepan Škoda nastavlja novim uspjesima pa je na 18.Memorijalu Saša Paar odigranom u subotu i nedjelju u Dugom Selu osvojio prvo mjesto u kategoriji kadeta.

Nisu, doduše, igrali svi najbolji, ali i oni koji su se prijavili bili su dovoljno jaki da se za prvo mjesto trebalo pošteno oznojiti. Upravo zbog toga oduševljava lakoća njegovoga pobjeđivanja, a na ovom turniru je izgubio samo jedan set i to u finalu od Petra Znike iz GSTK Zagreba, što mu je donijelo nov  napredak na rang listi pa je sada već na četvrtoj poziciji.

Subotnji uspjeh, koji je postigao u dresu MSTC Čakovca, trebat će, međutim, brzo zaboraviti i opet se  prebaciti na 1. HL istok gdje njegova Kos-Kotoriba u utakmici 4. kruga u subotu u 11 sati dočekuje Požegu.

A Stjepan je, iako još kadet, već postao veliki oslonac klupske seniorske momčadi.  
Franjo Flac____________________________________________________________

SVJETLI PRIMJER
Kuhali nogometašima svoju hranu


Oni su s lijeva: Đuro Golubić, Antun Zvonimir Brkljačić, Ignac Nađ, Josip Novak, Ladislav Fuš i Zlatko Talaš.

Strastveni su navijači NK Graničar Kotoriba koji su odlučili vlastitim sredstvima i trudom počastiti ukusnim bogračem sudionike derbi susreta 1.ŽNL MNS nogometaše domaćeg Graničara i NK Mladost iz Svete Marije.

Ovim činom su htjeli pokazati kako bi njihov primjer mogli slijediti i ostali navijači koji bi na taj način pokazali privrženost klubu, a uštedjeli bi i neki novac klupskoj blagajni.

Tekst i snimka: M. Grubić

____________________________________________________________

ZLU NE TREBALO
Vatrogasna vježba u tvrtki Muraplast

Pod nazivom iz naslova u kotoripskoj tvrtki Muraplast   održana je vatrogasna vježba u kojoj su sudionici bili zaposlenici tvrtke  i pripadnici DVD-a Kotoriba  s navalnim i kombi vozilom s 9 pripadnika i JVP Čakovec.
Kako nam je rekao Stanko Vugrinčić, zapovjednik DVD-a Kotoriba, vježba se uklapa u plan njihovih godišnjih aktivnosti, a izabrali su ovu najveću mjesnu i specifičnu tvrtku jer se bavi  proizvodnjom i preradom  lako zapaljivih materijala. Upravo ovdje je bilo   potrebno je simulirati događaj približno stvarnom događaju temeljem kojeg bi se uvježbali svi potencijalni sudionici u vježbi, a i pokazali mogući nedostaci i nedorečenosti pri postupanju u izvanrednim situacijama.

Pošlo se od pretpostavke da je u novom izgrađenom proizvodnom pogonu za proizvodnju papirnih vrećica i folije uslijed rada na tiskarskom stroju za tiskanje papira došlo je do izbijanja požara i dima. Zaposlenik koji radi na tom stroju pomoću vatrogasnog aparata za početno gašenje pokušao je sam pogasiti nastali požar, ali zbog njegovog  naglog širenja  sa stroja na ostali dio proizvodnog pogona nije ga uspio  pogasiti.
Kako to biva pozvana je na 193 JVP Čakovec odakle operativac putem SMS obavještava članove DVD Kotoriba o nastalom događaju i ozljedi radnika. Na mjesto požara odmah su izašla  JVP-Čakovec, a potom i  9-tero pripadnika DVD Kotoriba na čelu sa zapovjednikom Vugrinčićem. Oni su uspjeli u proizvodnoj hali ugasiti požar i izvući ozlijeđenog radnika.

Vježbu su zaključili spomenuti zapovjednik te Tamara Polanec, djelatnica tvrtke za provedbu zaštite na radu i direktor tvrtke Davor Ujlaki. Rečeno je kako su vježba i radnje koje su se provodile najbolja  preventiva da se u slučaju požara ili sličnih katastrofa  smanji materijalna šteta na minimum kao i  da se sačuvaju životi zaposlenika.
Tekst:Mladen Grubić
Snimio: Alen Fuš


Back to content | Back to main menu