Arhiva 12.2016. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 12.2016.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U 2017.

2.1. - PONEDJELJAK:
JOSIPA SLAVENSKOG, DRAGUTINA DOMJANIĆA, IVANA GORANA KOVAČIĆA, DR. VINKA ŽGANCA, NOVA, KRALJA TOMISLAVA do BANKE.

3.1. - UTORAK:
KOLODVORSKA, KRALJA TOMISLAVA, STJEPANA RADIĆA, K.TOMISLAVA do kina.

4.1. - SRIJEDA:
DUGA, MEĐIMURSKA.

5.1. -ČETVRTAK:
KRALJA TOMISLAVA od ob. Valpatić do pila Presvetog Trojstva, MATIJE GUPCA, JOSIPA BANA JELAČIĆA, GRADIĆ, MALA.

6. 1. - PETAK (TRI KRALJA)
KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA

7.1. – SUBOTA
- K. TOMISLAVA od stare škole, A. STEPINCA do crkve.
___________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBE
Ponovno obradovale vrtičke mališaneČlanice Društva žena Kotoribe i ove su godine došle razveseliti mališane u Dječjem vrtiću Kotoriba. Učinile su to povodom božićno-novogodišnjih blagdana pa sam su im zato donijele poklone u vrijednosti od 610 kuna.

U vrtiću su bile s radošću dočekane od strane "teta" i mališana. Kada su donatorice otišle nastalo je interno veselje i čašćenje.

M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Mališani i "tete" s gošćama

___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Stjepan Vidović vratio naslov prvaka Kos-Kotoribe

I ove je godine, na Štefanje, odigrano tradicionalno pojedinačno prvenstvo Stolnoteniskoga kluba Kos-Kotoriba, a kao i prethodne dvije godine u finalu su se našla dva igrača, koja su taj dan proslavila imendane – Stjepan Škoda i Stjepan Vidović.
Ishod je bio neizvjestan kao i lani, ali je ovoga puta uspješniji bio daleko iskusniji Vidović, koji je svojega učenika pobijedio rezultatom 3:2 i vratio prošle godine izgubljenu titulu klupskoga prvaka.
Na trećoj i četvrtoj poziciji, kao i prošle godine, završili su Filip Radmanić i Ivica Jakupak, a od petoga do osmog mjesta poredali su se Igor Munka, David Čukulic, Anđelko Radmanić i Branko Vučenik.
Od onih koji nisu prošli kvalifikacijske skupine od devete do jedanaeste pozicije plasirali su se Ivan Špicar, Vinko Legin i Željko Dolenec, od dvanaeste do četrnaese Dragan Rajher, Dražen Radmanić i Stanislav Sović, a od petnaestoga do sedamnaestog mjesta Zoran Radmanić, Tihomir Igrec i Filip Kos.
Pokale najboljoj trojici predali su predsjednik kluba Ivan Špicar i tajnik Dražen Radmanić, a prvenstvo  su budno pratili i klupski sponzori, koji su zajedno s igračima po završetku natjecanja nastavili ugodnim druženjem.

Franjo Flac

___________________________________________________________

ZAMOLBA OPĆINI KOTORIBA ZA SKATE PARK
Udovoljite našoj ideji i želji !

Ponukani pozivom Općine Kotoriba da žitelji iznesu ideje i prijedloge za zadovoljavanje potreba u svim sferama života, idejom za izgradnju skate parka 'izašla' je skupina zaljubljenika u tu rekreativnu disciplinu . Bio bi to rekreativni okoliš za skateboarding. U tu skupinu  spada sedam do osam mladića koji voze skate, trojica 'rolaju', a isti broj ih 'biciklira'.

Zbog čega su se na to odlučili ? Kako pišu, ovako više ne ide.-' Skjetamo' pred školom ravnateljica se žali na nas. Radimo li to na ulici  susjedi zovu policiju jer im pravimo buku, „skjetamo“ na prostorima carine/špedicije čovjek nam viče !?
I tako nemoćni kažu kako bi bilo dobro razmisliti o njihovoj ideji pogotovo što oni ne trebaju neki ogromni park već samo park s nekoliko osnovnih elementa.

Apel završavaju s obećanjem:- Ako bi bilo moguće da se u Kotoribi napravi neki skate park mi ćemo nabavit nacrte.
Na redu su oni kojima je apel upućen.
Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Sve prazno, no i ovdje im viču

___________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Podijeljena socijala


Kako nam je rekao Josip Forauer, predsjednik Socijalno zdravstvenog vijeća općine Kotoriba, ovih dana završena je podjela novčanih pomoći socijalno ugroženim Kotoripčanima te onima starijima od 80 godina.

Takvu je pomoć primilo njih 110, a svaki od njih je dobio 150 kuna, a što je, kako je najavio načelnik Općine Ljubomir Grgec, znatno više od ranijih godina.

Na inicijativu gospodina Forauera kupljeno je još pet poklon paketa za njihove sumještane smještene u ovdašnjem Domu za odrasle osobe. Pomoćnica u toj podjeli bila mu je članica Vijeća Anica Škoda.


Tekst i foto: M. Grubić

___________________________________________________________

ZLATNI PIR SUPRUŽNIKA PINTARIĆ IZ KOTORIBE
Barica i Mićo pola stoljeća u braku

U Kotoribi ih svi znaju kao Baricu i Miću, oni su Barbara (69) i Mijo Pintarić (72) iz Ulice Ruđera Boškovića.
U subotu 17. prosinca su u krugu svojih najmilijih proslavili pola stoljeća zajedničkog života, a njihovi najmiliji  su djeca Smiljana, Nenad, Valentina i Ivica. Iz njihovih brakova rođeno je osmero unučadi, a ponosni su kada u krilu drže i praunuku.

U brak su ušli relativno mladi, ali zreli i odgovorni za zajednički život koji im je u skladu podario trenutke koje mnogi njihovi vršnjaci nažalost nisu dočekali.
Poznanici su nam rekli kako su uvijek bili vedri i nasmiješeni pa je i to zacijelo izgledalo na njihov današnji izgled.

Recept za prvih pedeset ?- Ljubav, međusobno i obiteljsko razumijevanje-rekli su uglas.
Gledajući ih vedre i poletne, ne dvojimo o proslavu nekog novog jubileja.
Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Supružnici Pintarić
Okupljeni na slavlju
SNIMKA:Foto Frančić
___________________________________________________________

OBAVIJEST IZ PRE-KOMA
SAKUPLJANJE BOŽIĆNIH DRVCA POČETKOM 2017. GODINE

Već tradicionalno iza novogodišnjih praznika prikupljati ćemo ostatke božićnih drvca.
Molimo Vas da prema rasporedu u nastavku ostavite božićno drvce ispred kuće kako bi ga naši radnici pokupili.

Termini odvoza božićnih drvca po JLS:
10.01.2017.  OPĆINE BELICA - SVA NASELJA, OPĆINA DEKANOVEC, OPĆINA DONJI KRALJEVEC - SVA NASELJA
11.01.2017.  GRAD PRELOG - SVA NASELJA
12.01.2017.  OPĆINA KOTORIBA, OPĆINA DONJA DUBRAVA, OPĆINA DONJI VIDOVEC, OPĆINA SVETA MARIJA
13.01.2016.  OPĆINA GORIČAN

___________________________________________________________

IZNENAĐENJE U DJEČJEM VRTIĆU KOTORIBA
Čelnici Općine mališanima donijeli poklone


Jučer su mališane Dječjeg vrtića Kotoriba  iznenadili i razveseli poklonima  načelnik Općine Ljubomir Grgec i donačelnik Roberto Ujlaki.

Svako dijete je imalo osmijeh na licu kad su dobili svoj božićni, slatki poklon ,a svi su se zajedno  radovali novom DVD uređuju koji im je bio prijeko potreban .


Uz pjesmu međusobno su si čestitali nadolazeće  blagdane.

Tekst i foto: M . Grubić

___________________________________________________________

POČELO JE
Izgradnja prve faze tržnice u Kotoribi


Unatoč niskim temperaturama u Kotoribi se radi i gradi. U tijeku su radovi na izgradnji mjesne polivalentne tržnice čija će se gradnja odvijati preko faza. U prvoj fazi se izvode zemljani radovi, a izgradit će se temelji s metalnim konstrukcijama na površini od 600 četvornih metara.

Nova tržnica će biti smještena nedaleko dosadašnje nefunkcionalne. Između dosadašnje i nove tržnice poslije će graditi velika poslovna zgrada koja će odmijeniti dosadašnju.

Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zemljani radovi na izgradnji tržnice
___________________________________________________________

HUMANOST IM JE VRLINA
Naši sumještani u rijeci humanosti

Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec tradicionalno pred kraj godine organizira prijem za višestruke darivatelje krvi s međimurskog područja kako bi im se uručile zaslužne zahvalnice i plakete.
Na nedavnom skupu humanitaraca u čakovečkoj Pilki među dobitnicima su bili i Kotoripčani.  Ivan Matotek je je dobio brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv. Isto odličje su dobili Đuro i Zoran Munka kao i Kristijan Zvošec.
Među ženama (na slici) našle su se Darinka Sović koja je dobila srebrni znak priznanja i sat za 55 davanja. Mirjana Tišler je dobila bronačani znak priznanja za 35 puta darovanu krv.
Ova skupina nagrađenih time je potvrdila kako Kotoriba godinama slovi po zavidnom broju ljudi velikog i humanog srca.
To su zaokružene brojke koje nose nagrade, a svi su oni već prikupili znatno više doza.

Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Darinka Sović i Mirjana Tišler

___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Mladim Kotoripčanima sedam medalja na Božićnom turniru

Stolnoteniski klub Kos-Kotoriba u subotu je u dvorani Osnovne škole Jože Horvata bio domaćin i organizator tradicionalnoga božićnog stolnoteniskog turnira za kadetske kategorije. Iako se nisu odazvali svi prijavljeni, oni koji su došli, njih 64 iz 8 klubova, prikazalo je solidne igre, iz kojih se može izvući zaključak da međimurski stolni tenis ne treba strahovati za svoju budućnost.
Ispit je odličnom organizacijom ponovo položio i naš klub pa ne čudi što mu Međimurski stolnoteniski savez iz godine u godinu dodjeljuje organizaciju ovoga turnira, koji se već udomaćio u Kotoribi.
Osim dobre organizacije klub su svojim rezultatima osvjetlali i naši mladi igrači, koji su osvojili sedam medalja i tim brojem bili treći na ljestvici uspješnosti klubova neznatno zaostavši za Putjanama s devet i Mihovljan s osam osvojenih medalja.

Od mladih Kotoripčana najuspješniji s osvojenim zlatnim medaljama bili su Nela Kovačić u kategoriji limačica i Gabrijela Siladi među kadetkinjama. Srebrne medalje su osvojili Dorian Pišpek među limačima, Nina Friščić među limačicama i Dino Sović u kategoriji najmlađih kadeta, brončane Marko Knez među limačima i Lana Horvat među najmlađim kadetkinjama. Vrlo dobar je, probojem u četvrtfinale kadeta, u kojoj nažalost nije igrao i Stjepan Škoda, bio Pavlo Dornik, a ovoga su puta manje sreće imali Hana Sović među limačicama, koja je ispala u četvrtfinalu i Patrick Štefić među kadetima, koji nije prošao kvalifikacijsku skupinu.
Posebno raduju igre i medalje onih najmlađih, što pokazuje da se njihov trener Stjepan Vidović još nije umorio i da ga nije napustio stvaralački elan.

Svakako treba pohvaliti i predsjednika kluba Ivana Špicara, koji je otvorio turnir i s njegovim voditeljem Draženom Radmanićem na kraju podijelio medalje Međimurskoga stolnoteniskog saveza, Djeda Božićnjaka Drageca Rajhera, koji je mladim igračima i igračicama podijeli slatke paketiće te suce, koji su uz voditelja držali ritam turnira.

Franjo Flac
___________________________________________________________

OSNOVNA ŠKOLA KOTORIBA
Priredba zajedništva u OŠ-i Jože Horvata Kotoriba

U rano predvečerje petka 16. prosinca teško je bilo naći mjesta u holu OŠ-e Jože Horvata Kotoriba. Tamo je bilo mjesto održavanja kolažne priredbe Božiću u čast i izložbe rukotvorina članova Učeničke zadruge Mura.

Sudionici priredbe bili su učenici svih razreda razredne nastave, a iz viših razreda pridružili su im se zborski pjevači, svirači i recitatori. Jednom riječju sve je bilo prožeto emocijama iščekivanja Božića pa je takvim ozračjem bilo očarano i prepuno gledalište roditelja.

Na kraju priredbe čestitkom se je svima obratila ravnateljica škole Snježana Matoš, prof. poručivši svima kako je sada vrijeme za ljubav, prijateljstvo, zajedništvo i zagrljaj.
Priredbi su nazočile predstavnice iz Obrazovnog središta Nikola Zrinski iz Murakerestura predvođene ravnateljicom Anicom Kovač.
Tekst i snimke: M. Grubić

___________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Sazvana 26.sjednica OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA

KLASA: 021-05/16-01/12
URBROJ: 2109/9-16-1

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba (“Službeni glasnik Međimurske županije” br. 3/13)
SAZIVAM 26.sjednicu OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA
za ponedjeljak,  19.  prosinca 2016. godine s početkom u 18:00 sati.

Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći

Dnevni red:

1.PRIJEDLOG 3. Izmjena i dopuna Proračuna Općine Kotoriba za 2016. godinu.
2.PRIJEDLOG 2. Izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Kotoriba za 2016. godinu.
3.PRIJEDLOG 2. Izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Kotoriba za 2016. godinu.
4.PRIJEDLOG Odluke o davanju prostora u vlasništvu Općine Kotoriba na korištenje udrugama.
U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika sa 25. sjednice Općinskog vijeća, te materijale za sve točke dnevnog reda.

Molim za odaziv, a poslije sjednice pozivam Vas na prigodni domjenak povodom završetka poslovne godine i predstojećih blagdana.

PREDSJEDNIK
Zoran  Radmanić, v.r.
___________________________________________________________

STOLNI TENIS
U subotu u Kotoribi stolnoteniski Djed Božićnjak


Blagdanske dane obilježit će i stolnotenisači, a posljednje natjecanje iz kalendara Međimurskoga stolnoteniskog saveza za 2016. godinu je božićni turnir za kadetske kategorije. Posljednjih nekoliko godina uzoran domaćin i organizator je naš Stolnoteniski klub Kos-Kotoriba pa mu je dodijeljeno domaćinstvo i ovogodišnjega turnira, koji polako u našemu mjestu postaje tradicionalan.

Igra se u subotu od 9.30 sati u dvorani Osnovne škole Jože Horvata, a za nastup u osam kategorija prijavilo se sedamdesetak stolnoteniskih nada iz klubova Međimurske županije, među njima i desetoro iz našega kluba.

Male igrače i igračice posjetit će i Djed Božićnjak i podijeliti im slatke paketiće, a oni najbolji okitit će s i medaljama Međimurskoga stolnoteniskog saveza. Vjeruje se da će ih u velikom broju pozdraviti i gledatelji iz Kotoribe i drugih mjesta i biti im dodatni poticaj u borbi za osvajanje što više poena, setova, partija….

Franjo Flac
___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Stjepan Škoda četvrti na 1. TOP 12 kadeta Hrvatske

Nakon serije dobrih rezultata na otvorenim turnirima naš Stjepan Škoda bio je dobar i na 1. turniru TOP 12 odigranom u subotu i nedjelju u Ljubešćici.
Sa sedam pobjeda i četiri poraza osvojio je četvrto mjesto i potvrdio svoj plasman na aktualnoj kadetskoj ranglisti Hrvatskoga stolnoteniskog saveza za ovu sezonu te zadržao dobru poziciju kod postavljanja nositelja na idućim turnirima.

Iako i ovim plasmanom može biti i te kako zadovoljan ostaje žal zbog pretrpljenih poraza od slabije rangiranih Leona Šanteka iz Ljubešćice i Ivana Franjula iz Pule, jer bi pobjedama nad njima, uz sjajnu pobjedu protiv drugoplasiranoga Filipa Borovnjaka,bio još bolji na tablici turnira, a i skupio više bodova za ranglistu.

Već je poznato da u mlađim kategorijama nastupa u dresu MSTC Čakovca, a na ovom turniru uspješno ga je vodio Karlo Jambor, mladi igrač toga čakovečkoga kluba, koji je trenutno na oporavku od ozljede, a uspostavio je odličnu suradnju s našim mladim igračem.

Franjo Flac
___________________________________________________________

NASTAVLJENA SURADNJA U PREDBOŽIĆNO VRIJEME
Gosti KUD-a Kotoriba Dramska družina Sveti Križ Začretje

KUD Kotoriba je u subotu 10.prosinca u Domu kulture u Kotoribi  bio organizator i domaćin Dramsko-recitatorske večeri, a povodom nadolazećih blagdana kao i dolaska u goste njihovih prijatelja iz Dramske družine Sveti Križ Začretje. – S njima smo već kak rodbina-rekao je u najavi i pozdravnoj riječi dopredsjednik KUD-a Vinko Horvat.

Pred punom dvoranom  gosti su izveli predstavu 'Šopigholičarka' koju su gledatelji dobro prihvatili. Na pozornici smo vidjeli mlade plesače KUD-a Kotoriba pod vodstvom Zvonimira Habuša, mlade recitatore  recitatore KUD-a te iskusne i prekaljene Anu Radmanić i Dragutina Matoteka.

Njih je za nastup uvježbala Anica Jauk, dok je Klaudija Vidović, prof. ,kao voditeljica, sa Dječjim župnim zborom 'Križići' unijela dodatnu predblagdansko raspoloženje.

Večer su okončali tamburaši KUD-a izvevši skladbu 'Tiha noć' .

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Detalji s predstave
___________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Općina Kotoriba sufinancirat će boravak djece jaslične dobi u drugim vrtićima

Općinsko vijeće Općine Kotoriba na svojoj posljednjoj sjednici donijelo je odluku o sufinanciranju troškova boravka djece jaslične dobi u dječjim vrtićima na području Međimurske županije.

Prema riječima predsjednika Općinskog vijeća Zorana Radmanića ovu je odluku bilo potrebno donijeti iz razloga što u kotoripskom vrtiću nema jasličke skupine, a potreba mještana postoji.

U vrtić se mogu upisati djeca od treće godine, pa mnogi roditelji koji rade voze djecu u druge sredine. Prema ovoj odluci Općina će sufinacirati toškove boravka djece mlađe od tri godine u drugim vrtićima u iznosu od 750 kuna mjesečno po djetetu, a ostatak do pune ekonomske cijene moraju snositi roditelji odnosno skrbnici djeteta.

Pravo na sufinanciranje troškova imaju svi oni koji imaju prebivalište odnosno boravište na području općine Kotoriba, roditelji odnosno skrbnici moraju biti zaposleni na puno radno vrijeme i moraju imati podmirene sve obveze prema Općini.

Načelnik Ljubomir Grgec najavio je da su u općinskom proračunu za iduću godinu predviđena financijska sredstva za proširenje vrtića u Kotoribi kako bi se stekli uvjeti za otvaranje jasličke skupine.
A.Fuš

___________________________________________________________

HŽ - KOLODVOR KOTORIBA
Novi vozni red

Od nedjelje, 11. prosinca 2016. u Hrvatskoj na snazi je novi željeznički vozni red.
Novi Izvod voznog reda za Kolodvor Kotoriba i stajališta Donji Mihaljevec možete preuzeti ovdje.(xls)Novi vozni red vrijedi od 11.12.2016. pa do 09.12.2017. godine.
Vozni red - izvadak za putnike   -  Odlazak vlaka iz kolodvora Kotoriba možete preuzeti ovdje
Vozni red  - izvadak za putnike -   Dolazak vlaka u kolodvor Kotoriba možete preuzeti ovdje
Novi izvod KB16 voznog reda za Kolodvora Kotoriba možete preuzeti ovdje.(pdf)  te ovdje (jpg)
___________________________________________________________

KUD KOTORIBA
najava: Dramsko-recitatorska večer


KUD KOTORIBA ove subote 10.12.2016. godine priređuje dramsko-recitatorsku večer.

Večer će se održati u DOMU KULTURE s početkom u 18 SATI.

GOSTI: Dramska družina SVETI KRIŽ ZAČRETJE

foto: članovi Dramske družine
SVETI KRIŽ ZAČRETJE

___________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Kreće izgradnja tržnice u Kotoribi

Prije desetak dana u Općini Kotoriba otvarane su ponude za odabir najpovoljnijeg izvođača etapne izgradnje Multifunkcionalne tržnice u Kotoribi.

Izabran je najpovoljniji izvođač za zemljane radove koji će koštati 200.000 kuna i bit će financirani općinskim novcem.- S mjesecom siječnjem raspisat ćemo novi natječaj kako pronašli najpovoljnijeg izvođača za daljnji tijek radova na spomenutom objektu za koji očekujem da će biti gotov tijekom proljeća 2017. godine i koštat će u konačnici 800.000 kuna- istaknuo je općinski načelnik Ljubomir Grgec. Dodao je, kako će tržnica u znatnoj mjeri promijeniti pozitivno promijeniti općinsko središte kamo će njenom izgradnjom biti preseljena mnoga općinska događanja.

Današnji izgled tržnice datira iz prošlog stojeća. Ima svega nekoliko natkrivenih tezgi i ničim ne dozvoljava današnje potrebe Kotoribe. Veći dio prodaje na njoj vrši se na otvorenom prostoru što dovoljno govori o uvjetima kupnje u vrijeme vremenskih nepogoda.

Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Nefunkcionalni izgled tržnice danas

___________________________________________________________

ŠKOLSKI SPORT – STOLNI TENIS
Učenici i učenice OŠ J. Horvata treći u Županiji

Učenici i učenice Osnovne škole Jože Horvata pod vodstvom Stjepana Vidovića u ponedjeljak su igrali na prvenstvu Međimurske županije u stolnom tenisu i osvojili treća mjesta.

U kategoriji učenika se natjecalo šest školskih ekipa, a  pobijedili su igrači II. OŠ iz Čakovca ispred čakovečke I. OŠ. Naši (Stjepan Škoda, Pavlo Dornik, Dino Sović i Domagoj Dežđek) su,
pobjedom od 3:0 nad OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca i 3:2 poraza od I. Osnovne škole iz Čakovca, osvojili drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini,a zatim  u razigravanju za konačni poredak s 3:1 nadigrali ekipu OŠ Goričan i osvojili brončane medalje.

U kategoriji učenica prijavile su se četiri ekipe pa su igrale bod sustavom.
Lana Horvat, Nela Kovačić i Nina Friščić, inače najmlađa ekipa na prvenstvu, bile su uspješne protiv OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca, koju su pobijedile s 3:2, a s po 3:0 su izgubile od pobjednica i drugoplasiranih, učenica II. OŠ iz Čakovca i Preloga. Pobjednici u obje kategorije plasirali su se na regionalno prvenstvo.
Franjo Flac
___________________________________________________________

DRUŠTVO "NAŠA DJECA" Kotoriba
Sveti Nikola u Kotoribi

U predvečerje jučerašnjeg dana u dvoranu Doma kulture u Kotoribi došao je Sveti Nikola.
Tamo ga je dočekalo mnoštvo  mališana i njihovih roditelja.
Za 250 darova koje im je donio posredstvom Društva Naša djeca Kotoriba, mališani su mu podarili program u kojem su sudjelovali učenici Malog zbora i Dramske skupine OŠ- e Jože Horvata Kotoriba.

Nastupili su i polaznici Dječjeg vrtića Kotoriba iz skupina Ribice i Zečići te Kotoripske mažoretkinje,
Program priredbe je vodila mlada Tara Posavec.
M. Grubić

FOTO:A. Fuš
___________________________________________________________

KOTORIPČANIN DOBITNIK REKTOROVE NAGRADE
Karlu Radmaniću, studentu nastavničkog smjera matematike i fizike, nagrada za projekt Primatijada

Kotoripčanin Karlo Radmanić (22), student na četvrtoj godini nastavničkog smjera matematike i fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nagrađen je Rektorovom nagradom za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u ak.god. 2015./16. za projekt Primatijada.

Što je zapravo Primatijada?
- Primatijada je znanstveno stručno sportski susret djelatnika i studenata iz cijele Republike Hrvatske koji se bavi promicanjem prirodnih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih prirodoslovno-matematičkih struka. Održao se dosad tri puta. Nakon dvogodišnjeg posjeta Poreču, ove godine odlučili smo smjestiti se u Rovinju od 11. do 15. svibnja 2016. godine. Projekt ima pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, rektora Sveučilišta u Zagrebu, rektora Sveučilišta u Rijeci, dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i mnogih drugih - kaže nam Karlo.

Ugostili uglednog stručnjaka kotoripskih korijena dr. Mirka Kovača
Cilj projekta je omogućiti studentima izlaganje svojih radova pred kolegama iz cijele Hrvatske. Dodatno se teži približavanju STEM (science, technology, engineering, mathematics) područja učenicima srednjih škola s područja koje posjećujemo te poticanje na upise studija iz STEM područja. Tema svih znanstvenih radova i izlaganja Primatijade 2016. bila je "Važnost STEM područja u razvoju IT sektora". - Znanstveni dio sastojao se od plenarnih predavanja do 30 minuta, te radionica u trajanju do 60 minuta u organizaciji studentskih udruga te gostujućih znanstvenika - predavača. Ove godine smo tako imali prilike ugostiti uglednog svjetskog znanstvenika kotoripskih korijena kao "key speakera" Primatijade 2016. Dr. Mirka Kovača, voditelja laboratorija zračne robotike na Imperial Collegeu u Londonu - rekao nam je dobitnik Rektorove nagrade.

Uz sva ta znanstvena predavanja, radionice i kvizove, kroz dan se organiziraju i sportska natjecanja u kojima Sveučilišta odmjeravaju snage u raznim sportovima (futsal, košarka, odbojka, rukomet, šah, odbojka na pijesku i stolni tenis).  - Dodijeljena rektorova nagrada samo nam je još veća potvrda da idemo u dobrom smjeru i poticaj za daljnji razvoj projekta. Tako smo već sad počeli planirati sljedeću Primatijadu 2017. za koju su zainteresiranost pokazala i neka druga sveučilišta izvan granica Republike Hrvatske. Samim time, nadamo se da ćemo projekt podići na internacionalnu razinu čime bi još više dobio na svome značaju - kaže Karlo Radmanić koji za sebe kaže da se pomalo bavi svim i svačim, najviše stvarima usmjerenim poboljšanju studentskog života i obrazovanja u Hrvatskoj. Čestitamo Karlo i nastavi tako na ponos svoje Kotoribe.

Alf
___________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
najava: SAZVANA 25. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA

KLASA: 021-05/16-01/11 URBROJ: 2109/9-16-1

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba ("Službeni glasnik Međimurske županije" br. 3/13)

SAZIVAM 25. sjednicu OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA za četvrtak, 8. prosinca 2016. godine s početkom u 18:00 sati.
Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći

dnevni red:

1.PRIJEDLOG Odluke o imenovanju Povjerenstva za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina na području Općine Kotoriba.
2.PRIJEDLOG Odluke o sufinanciranju troškova boravka djece Jaslične dobi" u dječjim vrtićima na području Međimurske županije.
3.PRIJEDLOG Proračuna Općine Kotoriba za 2017. godinu s projekcijom za 2018. - 2019. godinu.
4.PRIJEDLOG Odluke o izvršavanju Proračuna Općine Kotoriba za 2017. godinu.
5.PRIJEDLOG Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Kotoriba za 2017. godinu.
6.PRIJEDLOG Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Kotoriba za 2017. godinu.
7.PRIJEDLOG Programa korištenja sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na području Općine Kotoriba za 2017. godinu.
8.PRIJEDLOG Programa javnih potreba u sportu Općine Kotoriba za 2017. godinu.
9.PRIJEDLOG Programa javnih potreba u kulturi Općine Kotoriba za 2017. godinu.
10.PRIJEDLOG Socijalnog programa Općine Kotoriba za 2017. godinu.

U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika sa 24. sjednice Općinskog vijeća, te materijale za sve točke dnevnog reda.
OSIM ČLANOVA OPĆINSKOG VIJEĆA NA SJEDNICU POZIVAM:

1.Općinskog načelnika i njegovog zamjenika,
2.Vijećnike Skupštine Međimurske županije iz Kotoribe,
3.Predstavnike sredstava javnog priopćavanja.

___________________________________________________________

ZA NOVA DRUŽENJA           
Gradi se suvremena streljana


Prije Božića Kotoriba će dobiti suvremenu streljanu s dodatnim prostorima da društvene potrebe.

Rezultat je to intenzivnih radova koji se  izvode u podrumskim prostorijama općinske zgrade. Oni su veličine 150 četvornih metara, a preuređuju se temeljem zahtjeve Podružnice umirovljenika i Ogranka UHVDR-a Kotoribe.

Sve će to koštati 200.000 kuna koje će dogovorno  osigurati Općina Kotoriba i fonda tvrtke Euroland iz Čakovca koja upravlja općinskom zgradom.

Kako kaže općinski načelnik Ljubomir Grgec, želja mu je da ti prostori budu sjecište onih željnih druženja, rekreacije i zabave, a koja u Kotoribi nedostaju.

___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Igrači Kos-Kotoribe deveti na kraju prvoga dijela

Stolnotenisači Kos-Kotoribe svoje su obje utakmice u šestom krugu prvenstva 1. Hrvatske lige istok izgubili rezultatima 4:1 pa su prvi dio prvenstva završili na devetom mjestu, bodovno izjednačeni s Putjanama i MSTC Čakovcem.
Subota očito nije bio njihov dan, podlegli su pritisku derbija, koji nose sve međusobne utakmice naših predstavnika u ligi, što je rezultiralo pretjeranom nervozom kod nekih igrača, koja je utjecala i na rezultate.
Jedinu pobjedu protiv Putjana, u prvoj subotnjoj utakmici, upisao je Stjepan Vidović nad Kristianom Kovačićem, a Stjepan Škoda je propustio vodstvo od 2:1 u setovima protiv Šimona.
Na svojoj razini ovoga puta nije bio par Škoda/Filip Radmanić, a Radmanić i Vidović nisu imali nikakve šanse protiv najboljega Putjančana Borisa Preksavca.
Na drugoj subotnjoj utakmici, u Mihovljanu, naši su bili nemoćni protiv najboljega domaćeg igrača Nine Bujana, ali nas je ipak uništila neočekivana pobjeda kadeta Noe Vreska nad Stjepanom Vidovićem pa je nakon toga, i poraza para Škoda/Filip Radmanić, pobjeda Stjepana Škode nad Nikolom Mikacom bila tek slaba utjeha.

Odlukom liga odbora iz natjecanja je, zbog tri bez borbe izgubljene utakmice, isključena osječka Olimpija pa će se prvenstvo nastaviti s devet ekipa. Svi njeni rezultati iz prvoga dijela prvenstva se brišu, a time je bez jedne pobjede ostala i Kos-Kotoriba.
Do 4. veljače iduće godine slijedi prvenstvena stanka, koju bi, žele li izbjeći devetu poziciju i kvalifikacije za ostanak, naši igrači trebali iskoristiti za konsolidaciju svojih redova i korekciju uočenih nedostataka.

REZULTATI:
Putjane – Kos-Kotoriba 4:1
(Preksavec – F. Radmanić 3:0, Kovačić – Vidović 0:3, Šimon – Škoda 3:2, Preksavec/Šimon – Škoda/F. Radmanić 3:0, Preksavec – Vidović 3:0)
Mihovljan – Kos-Kotoriba 4:1
(Bujan – Čukulic 3:0, Vresk – Vidović 3:1, N. Mikac – Škoda 1:3, Bujan/N. Mikac – Škoda/F. Radmanić 3:1, Bujan – F. Radmanić 3:0)
Graničar – Požega 2:4
Obrtnička škola – Požega 4:1
Mihovljan – MSTC Čakovec 4:1
Putjane – MSTC Čakovec 4:2
Vodovod 2 – Mladost 4:1

TABLICA
1. Obrtnička škola 8 8 0 32:5 16
2. Graničar 8 5 3 27:20 13
3. Mihovljan 8 5 3 24:20 13
4. Vodovod 2 8 5 3 25:25 13
5. Požega 8 4 4 24:22 12
6. Mladost 8 3 5 18:24 11
7. Putjane 8 2 6 18:27 10
8. MSTC Čakovec 8 2 6 16:28 10
9. Kos-Kotoriba 8 2 6 17:30 10

Franjo Flac
___________________________________________________________

EDUKATIVNO ZDRAVSTVENO PREDAVANJE U KOTORIBI
Bolesti štitnjače i osteoporoze

U organizaciji Društva žena Kotoriba i Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske  županije u četvrtak navečer je domu kulture u Kotoribi održano edukativno zdravstveno predavanje na temu   Bolesti štitnjače i osteoporoze.
Održala ga je Andreja Marić,dr. med. spec.interne medicine, subspecijalnost endokrinolog i dijabetolog.


Ovaj skup pobudio je priličan interes pa ga je slušalo oko stotinjak ljudi koje je uvodno pozdravila Smiljana Ujlaki, predsjednica Društva žena.

M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
S predavanja
SNIMIO:A, Fuš
___________________________________________________________

SNAGE ODMJERILI KLUBOVI PRIJATELJI
Pobijedila prva momčad

U subotu, 26.11.2016., u sklopu 7. kola C košarkaške lige, u sportskoj dvorani osnovne školu u Kotoribi snage su odmjerili košarkaški klubovi „Kotoriba“ i „Dubravčan“.

Kako su od ove godine d obravski i kotoripski košarkaši udružili snage te od starijih igrača formirali prvu, a od mladih i perspektivnih drugu momčad, pobjednik utakmice je bio unaprijed poznat.

Stariji košarkaši zabilježili su sedmu uzastopnu pobjedu i nalaze se na prvom mjestu prvenstvene tablice, dok su mlađi sa sedam poraza na začelju. Do kraja prvog dijela prvenstva mlađi košarkaši lovit će prvu pobjedu,a stariji će  s čakovečkom „Globetkom“ i „Petrijancom“ boriti za naslov jesenjeg prvaka lige.

KK „KOTORIBA“ - KK„DUBRAVČAN“ 50:102
(14:24; 15:25; 11:21; 10:32 )

Dvorana  OŠ u Kotoribi

PRVI SUDAC: Nikola Krajačić iz Čakovca
SUDAC: Maja Mikolaj iz Strahoninca
OPUNOMOĆENIK: Marijana Mihaljac iz D.Dubrave

KK„KOTORIBA“: Sušec T. 5, Klipić Ka. 7, Habuš V., Rusak L.,Matotek A. 3, Krušelj K., Miser D. 1, Klipić Kr. 18, Ujlaki N. 2, Munka G. 14, Fuš H., Trener: Krušelj Kristijan
KK„DUBRAVČAN“:  Varga D. 13, Zvošec A. 14, Fuš I. 4, Sabol M. 6, Seličanec S. 6, Fuš P. 9, Blažeka P. 21, Matulin D.A. 4, Ribić B. 19, Zvošec F. 6, Trener: Varga Darko

M.K.

___________________________________________________________

RADOST DIPLOMA
Devetnaest novih plivača


U organizaciji Saveza školskih športskih društava Međimurske županije učenici trećih razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba četiri su ponedjeljka na bazenima Marija Ružić u Čakovcu  sudjelovali su u Programu obuke neplivača.

U ponedjeljak 28. studnog bili su na provjeri stečenog znanja. Od njih 39 status plivača steklo je njih 19 što je posebno obradovalo njihove učiteljice Draženku Golub i Adelu Horvat.

Kotoripske trećeškolce snimili smo neposredno po izlasku s bazena.
Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Radost diploma kotoripskih trećeškolaca
___________________________________________________________

STOLNI TENIS
Kos-Kotoriba iznenadila Graničara!

Stolnotenisači Kos-Kotoribe u subotu su u kotoripskoj stolnoteniskoj dvorani odigrali utakmice 5. kruga 1. Hrvatske lige istok.
U prijepodnevnoj utakmici zaigrali su odlično i iznenadili drugoplasiranoga Graničara iz Slavonskoga Broda i osvojili svoju treću pobjedu u prvenstvu. Bio je to triler u kojemu je s dvije pobjede junak osvajanja bodova bio trener - igrač Stjepan Vidović, a sigurno nećemo pogriješiti proglasimo li junacima i ostalu dvojicu njegovih suigrača, Stjepana Škodu, koji je u prvoj partiji meča savladao najboljega gostujućega igrača Tomislava Bibera ili pak Filipa Radmanića, koji je u odlučujućoj, sedmoj partiji dobio Hrvoja Leku.
Moglo je završiti i drugačije, jer je Pišta obje svoje pobjede, protiv Leke i Bibera, izborio igrom u pet setova, jer je Škoda od Božidara Kraljevića izgubio u pet setova, a sve u neizvjesnim završnicama.

Poslijepodnevna utakmica je bila sasvim drugačija, jer su naši, očito zadovoljni osvojenim bodovima protiv Graničara, protiv Obrtničke škole, vodeće ekipe lige, odigrali slabo i nemotivirano i osvojili tek jedan set, Radmanić i Škoda u igri parova. Umjesto Vidovića zaigrao je David Čukulic pa možemo reći i da je sastav u kojemu su uz njega bili Škoda i Radmanić bio „prezelen“ za nešto više protiv najbolje ekipe lige.   

REZULTATI
Kos-Kotoriba – Graničar 4:3
(Škoda – Biber 3:1, F. Radmanić – Kraljević 1:3, Vidović – Leko 3:2, F. Radmanić/Škoda – Biber/Kraljević 0:3, Škoda – Kraljević 2:3, Vidović – Biber 3:2, F. Radmanić – Leko 3:1; sudac: Tomašić, Šenkovec)
Kos-Kotoriba – Obrtnička škola 0:4
(F. Radmanić – Majstorović 0:3, Čukulic – Mamut 0:3, Škoda – Bogdanović 0:3, F. Radmanić/Škoda – Majstorović/Mamut 1:3 – sudac: Herjavec, Čakovec)
MSTC Čakovec – Graničar 2:4
Požega – Olimpija 4:0 bb
Mladost – Mihovljan 2:4
MSTC Čakovec – Obrtnička škola 0:4
Požega – Vodovod 2 3:4
Mladost – Putjane 4:2

TABLICA
1.Obrtnička škola 8 8 0 32:4 16
2.Graničar 8 6 2 29:16 14
3.Vodovod 2 8 5 3 25:25 13
4.Požega 7 4 3 23:16 11
5.Mihovljan 7 4 3 20:18 11
6.Mladost 7 3 4 17:20 10
7.MSTC Čakovec 7 3 4 17:21 10
8.Kos-Kotoriba 7 3 4 19:23 10
9.Putjane 7 1 6 14:24 8
10.Olimpija 8 0 8 3:32 5

Parovi 6. kruga, subota 3. prosinca - u 11 sati: Obrtnička škola – Požega, Mihovljan – MSTC Čakovec, Putjane – Kos-Kotoriba, Olimpija – Mladost; u 17 sati: Graničar – Požega, Mihovljan – Kos-Kotoriba, Putjane – MSTC Čakovec, Vodovod 2 – Mladost.

Franjo Flac

____________________________________________________________

VLASTA BRADAČ  I BISERKA TIŠLER BILE SUDIONICE U PROGRAMU JAVNIH RADOVA  ZA AKTIVACIJU ŽENA U LOKALNOJ  ZAJEDNICI  IMENA ZAŽELI
Željele bi mi, željeli bi korisnici

Od 1.travnja je Općina Kotoriba posredstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u cilju aktivacije žena u lokalnoj zajednici, provodila program imena Zaželi.
Cilj mu je bio pružiti potporu zapošljavanju i pristupu tržištu rada  ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. U čitavoj Hrvatskoj tim je programom  zaposleno 2.600 nezaposlenih žena i bio je planiran 6 mjeseci, no naknadno  je produžen za još tri mjeseca,točnije do kraja ove godine.-  Sada smo ostale neugodno iznenađene kada nam je rečeno da se on obustavlja mjesec dana ranije, točnije 30. studenog- rekle su nam razočarano sudionice njegove realizacije Kotoripčanke, 56- godišnja Vlasta Bradač i 55-godišnja Biserka Tišler.
Program je osmišljen temeljem anketiranja starijih i nemoćnih osoba kojima je pomoć posredstvom programa pružana,  a u cijelosti je financiran sredstvima EU što znači da je za korisnike usluga besplatan. – Zaželi je u našoj sredini bio vrlo dobro prihvaćen prije svega na zadovoljstvo korisnika, a zahvaljujući prije svega profesionalnom odnosu spomenutih gospođa- reko na je Josip Forauer, predsjednik Socijalno-zdravstvenog vijeća Općine Kotoriba, čovjek koji je koordinirao odnose između  davatelja i primatelja usluga. On je prije provođenja programa obišao mjesto kako bi 'snimio' potrebe  mještana. Što pojedinaca, što obitelji.

Kroz sve to vrijeme  Vlasta i Biserka su bivale na petnaest adresa. Žene su to s 27, odnosno 33 godine radnoga staža kojim su, kako kažu, „nemoćne“ pa im ovaj privremeni posao mnogo znači za njegovu dopunu i popunu kućnog proračuna. Radišne gospođe smo zatekli kod obitelji Fundak, Đure(86) i Zlate (84). Obitelj je to gdje su počele s radom i gdje su im bili posljednji dani njihovog zajedničkog druženja.- Deklice su nam kak kćerke. Od prvog dana smo stekli prijateljski i prisan odnos, odnos međusobnog povjerenja- reko je gospodin Đuro, teško pokretan starac, dodavši: – Kada nam je bila ponuđena mogućnost ovakve pomoći ni trenutka nismo dvojili, jedino smo rekli kako mi to ne bi mogli platiti. – S radošću smo ih dočekivali, no one bi samo delale, a mi smo htjeli i razgovarati, nedostaju nam vijesti iz vana. Vidite da smo stalno po krevetima- dodala je gospođa Zlata za koju ne znamo gdje je pronalazila riječi kojima je hvalom obasipala 'dekle'.- Sada kada dolazi zima, snijeg i hladnoća, kada će trebati čisti snijeg sada nam odlaze, a tek sad su nam najpotrebnije- kaže vrlo razborito gospodin Đuro.

Na rastanku obostrano suze iskrene kao da se rastaju zauvijek. A tko zna ? – Takvi rastanci,posljednji dani njihova boravka u tih petnaest obitelji bili su isti.- Došao sam do zaključka kako su ih svi korisnici prihvatili kao svoje kćerke pa i ne čude tako bolni rastanci-pojasnio je gospodin Forauer. Rekao je kako zadovoljan što  je program u Kotoribi postigao svrhu te je izrazio nadu da će možda biti i nastavljen jer je to i želja ovih bespomoćnih ljudi. -Vlasti i Biserki hvala što su usrećivale ove  divne, skromne ljude. Kao predsjednik ovog općinskog tijela obećavam im kako od Općine neće biti zaboravljeni pogotovo ne u ovo blagdansko vrijeme- rekao je na kraju i dodao općinskog načelnika Ljubomira Grgeca kao čovjeka na kojeg se u svakom trenutku u realizaciji programa moglo osloniti.

A što kažu Vlasta i Biserka ?
Rekle su kako su u taj posao ušle sa strahom, ne od poslova, već od brige kako će ih ljudi dočekati, prihvatiti s njima surađivati. Ipak one su jedan dio dana bile gazdarice u njihovoj 'svetinji'.- Onda smo bile preplašene, a sada smo žalosne- dodala je Vlasta.- Raditi se je moralo. Čovjek prihvaća svaki posao samo da  zadovolji uvjete do mirovine, da nešto zaradi. Mislim da je ovo najljepši posao koji sam radila u svom radnom vijeku, a takvim su mi ga učinili upravo ti divni dragi ljudi koji su mi dali pouzdanje da se nastavim boriti u traženju novog, daljnjeg zaposlenja-rekla je gospođa Biserka.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zadnji posjet- Fundakovi, Vlasta, Biserka i J. Forauer
____________________________________________________________

PRVO SLUŽBENO OKUPLJANJE KOTORIPSKIH 75-GODIŠNJAKA
Niti mi se ne damo !

Ponukani čestim generacijskim okupljanjima  Kotoripčana, na to su se po prvi puta odlučili oni koji ove godine slave 75 godina .
Dogodilo se je to u subotu 26. studenog kada se je okupilo njih 15, a pridružilo im se i osmero supružnika.

Jedan od organizatora okupljanja Ljudevit Sabolić nam je rekao kako je davne 1941. godine rođeno 96-treo djece. U šali je rekao kako je to bila najplodnija kotoripska godina. Nažalost 43-je ih je preminulo glede kojih je kod središnjeg križa kotoripskog groblja položen veliki cvjetni buket gdje je gospodin Sabolić pročitao imena svih pokojnih kojih su se s pijetetom prisjetili. Rečeno je kako nažalost za njih 14 ne znaju gdje i kako su završili.

Za njihove godine u župnoj crkvi služena je sveta misa, a slavlje je nastavljeno u gostionici Mlin.
M. Grubić
Fotografije: Katarina Frančić
FOTOGRAFIJA:
To su oni-75 godišnjaci
S bračnim partnerima pred oltara

____________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
O ADVENTU (hrv. Došašće)

Prvi dio crkvene ili liturgijske godine zove se Božićno doba. Središte tog vremena je blagdan Isusova rođenja, Božić. Priprava za blagdan Božića zove se Advent ili Došašće.

Samo značenje riječi advent dolazi iz latinske riječi „ advenire „ što znači „ dolazak „. Čekamo dakle, dolazak Isusa Krista u naš svijet.

Biskup Perpetuus iz Toursa 490. godine službeno je proglasio Došašće pokorničkim vremenom u franačkoj crkvi naređujući tri dana posta svakog tjedna od 11. studenog, blagdana svetog Martina, do Božića. Ovo četrdesetodnevno vrijeme posta, slično korizmi, originalno se nazivalo – Četrdesetodnevni post Svetog Martina.

Čitanja prilikom euharistijskog slavlja uzimala su se iz korizmenog vremena.
Vrijeme Došašća Rimske liturgije, koja se razvila stoljeće nakon one franačke crkve, nije bilo pokorničko, nego slavljeničko, vrijeme radosti i priprema za Božić. Kada je crkva ujedinila liturgijsko vrijeme, nepokornička priroda rimskog došašća bila je u sukobu s dužom i pokorničkom praksom franačke crkve.
Kompromis je postignut u 13.stoljeću, a kombinirao je post i pokornički karakter galskog običaja s misnim tekstovima i kraćim četverotjednim ciklusom rimske liturgije. Liturgija Došašća ostala je nepromijenjena sve do Drugog vatikanskog koncila, koji je uveo manje izmjene kako bi jasno odredio duh korizme i vremena došašća.

Benediktinac Anselm Grun kaže da Crkva o tom Isusovu dolasku govori na trojak način: o Isusovu dolasku njegovim rođenjem prije 2000 godina, o Kristovu dolasku u našu nutrinu danas i o Njegovu dolasku u slavi na kraju vremena.

Mistici govore da Bog dolazi u svakom trenutku. Pitanje je primjećujemo li Njegov dolazak ili smo previše zaokupljeni sobom i ne čujemo Njegove tihe poticaje u našim srcima. Ako smo u dodiru sami sa sobom, „ kod sebe, doma „ onda ćemo čuti Njegovo kucanje i pustiti ga da uđe u naše srce – navodi Anselm Grun u svojoj knjizi „Božić – Slavljenje novog početka „.

Vrijeme došašća nas poziva upravo da dođemo k sebi da bi Krist mogao doći k nama, u svakom trenutku, ali i na kraju vremena u svojoj slavi, da ostvarimo cilj svoje čežnje – život vječni.

Došašće počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca (nedjeljom koje je najbliža blagdanu svetog Andrije).
Došašće obuhvaća puna tri tjedna te dane između četvrte nedjelje došašća i samog Božića.

Prvu nedjelju karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.
Liturgijska boja u došašću je ljubičasta (kao u korizmi), iako vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem.

U misi se izostavlja himan „ Slava „, da bi taj tipično božićni himan („ Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje” ) jače odjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja.
Došašće obilježavaju svakog jutra „ zornice „, puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju tipične adventske pjesme (Padaj s neba roso sveta, Visom leteć, Poslan bi anđel Gabrijel i druge).

Na mnogim mjestima, pa i crkvama susrećemo adventski vijenac, kao obilježje došašća. On nije liturgijski propisan, ali sadrži u sebi određenu simboliku. Vijenac je već u antikno doba predstavljao znak pobjede i časti, te je stavljan na glavu pobjednika. Adventski vijenac je znak iskazivanja počasti Gospodinu koji dolazi. Kad On dođe u svojoj slavi, pripada mu pobjednički znak vijenca.

Adventski vijenac ima četiri svijeće. Svake nedjelje pali se slijedeća svijeća tako da se iščekivanje Božića pojačava i rastućim brojem gorućih svijeća. Ali broj četiri je i simboličan broj
(četiri elementa, četiri pravca svijeta, četiri evanđelista, četrdeset godina putovanja Izraelskog naroda kroz pustinju, četrdeset dana Isus posti,…)

Četiri tjedna priprave za Božić simboliziraju vrijeme čekanja na preobrazbu. To je vrijeme koje nam je darovano da okajemo svoje grijehe i činimo djela pokore, kako ne bi strepili od drugog dolaska Isusa Krista, kada će doći suditi žive i mrtve, već ga iščekivali u miru i radosti.

Marinko Prstec - župnik
____________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
najava: izlet "ADVENT U ZAGREBU"

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA organizira izlet "ADVENT U ZAGREBU"!!!

Polazak je u nedjelju 11.12. 2016. u 13 sati isped banke.

Izlet je za sve članice Društva žena BESPLATAN, a za ostale je cijena 50,00 kn.

Plan puta:
13:00 polazak iz Kotoribe 15:00 -18:00 božićni šoping u Arena centru 18:00 odlazak u centar Zagreba.
Povratak u Kotoribu prema dogovoru.
Molim da se javite do 05.12.2016.: Peranec Margiti 0998506278, Grgec Evici 0992799769, Maltar Ljubici 0992546623

____________________________________________________________Back to content | Back to main menu