Dani Kotoribe - četvrtak - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Dani Kotoribe - četvrtak

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.

KOTORIBA JE NA DOSTOJANSTVENI NAČIN PROSLAVILA  STOLJEĆE ROĐENJA NJEZINOG SINA SVEĆINKA FRANJE BALOGA
Poklonili mu riječi i note

Ljepotom stihova, u četvrtak navečer u kotoripskom Domu kulture štovatelji imena i djela velečasnog Franje Baloga iz Kotoribe slavili su 100-tu obljetnicu njegova rođenja.
Svetom misom prije toga događaja u mjesnoj župnoj crkvi zahvalili su Gospodinu za svako dobro i plemenito djelo kojim nas  je velečasni Balog darivao. To su nebrojena djela ljubavi svećenika koji je živio uz svoje župljane u svakom trenutku.
Ostavio je on iza sebe mnoge stihove od kojih su neki bili pjevani, glazbeno izvedeni, scensko oblikovani.

Na pozornici su ih izveli članovi Pjevačkog zbora župe Kotoriba, vođeni dirigentom Damirom Kadijom, kao i članovi Tamburaške  i Dramske sekcije KUD-a Kotoriba, Dragutin Matotek, Ana Radmanić i Dino Krznar koji su uprizorili njegov spisateljski opus.

Tamburaše i glumce za nastup su pripremili Vinko Horvat i Anica Jauk. Poseban obol programu dao je akademski glazbenik Martin Srpak iz Zagreba koji je uglazbio stihove šest njegovih pjesama  sam ih  izvevši na gitari.
Martin Srpak se osobno poznavao sa velečasnim s njim je surađivao.
S pijetetom, velikom dozom poštovanja, uzvišenim načinom priredbu je vodila Kotoripčanka Diana Šarek čiji su korijeni donjovidovski pa je nerijetko spominjala riječ naš velečasni. Da, njega „svojataju“ i župljani Donjeg Vidovca gdje je bio duhovni pastir služeći ljudima i Bogu. Tamo je došao 1941. godine kada je zaređen po rukama kardinala blaženog Alojzija Stepinca i ostao 51 godinu.–Kardinal mu je poslao telegram u kojem je stajalo kako mora u župu Donji Vidovec kako bi tamo sredio stanje- prisjetio se njegov nećak vlč. Josip Balog u propovjedi u kotoripskoj crkvi   na sv. misi  koja je bila prikazana za vlč. Baloga.

Nećak mu je danas svećenik u župi Granešina u zagrebačkoj Dubravi. S radošću je došao svjedočiti život svoga strica iznijevši nam niz zanimljivosti iz njegova života, njihove susrete i razgovore.- Kada sam strica jednom prilikom upitao kako to da je još uvijek u Donjem Vidovcu, on mi je rekao:“Vidiš Jožek ovdje se stanje još uvijek sređuje.“ Iz nadahnutog govora nećaka vlč. Baloga čuli smo kako je Franjo bio prvo dijete među 13-tero braće od oca Vinka i majke Marije. Čuli smo sijaset nedaća u kojima se našao u vrijeme drugoga rata, u vrijeme mađarizacije koja je htjela zatrti kulturu i materinski, hrvatski jezik, no svemu tome  je on gordo prkosio. Prkosio je on i režimu komunista koji je poslije rata došao na ove prostore kada se djelovanje crkve i svećenika pod svaku cijenu htjelo zatrti.

Njegov svećenički poziv  i pastoralno djelovanje obilježeno je mnogim vrijednostima, vrlinama ili milostima uz izrazitu susretljivost i čovjekoljublje, kod njega je bio izražen dar mudrosti i govorništva. U svjetovnom životu, životu običnog čovjeka, ističe se njegov dar za pjesništvo i spisateljstvo.

Na početku velebne priredbe je u ime organizatora Vinko Horvat posebno pozdravio svećenike: Prečasnog Antuna Hoblaja, Pavla Markača, Mirka Pilaja, Josipa Baloga, Marinka Prsteca te predsjednika OV-a Kotoribe Zorana Radmanića. Spomenuti svećenici su služili koncelebriranu svetu misu na kojoj je pozdravne riječi okupljenima uputio domaći svećenik vlč. Marinko Prstec. Poseban dekor misnom slavlju dali su članovi  KUD-a Kotoriba u narodnim nošnjama.

Velečasni Balog preminuo je u ožujku 1998. godine u 82. godini života.

Mladen Grubić
SNIMIO: D. Habuš
Back to content | Back to main menu