Od subote 9. veljače SRD Žužička Kotoriba ima novo čelništvo. Umjesto Branka Matoša za predsjednika je članstvo na godišnjoj izbornoj skupštini jednoglasno izabralo Ljubomira Nikića koji je do sada bio tajnik. Tajničke poslove će od sada obavljati Luka Horvat, blagajničke kao i do sada Nenad Legin. Branko Matoš bit će dopredsjednik SRD. Izabran je 9-člani Upravni i 3-člani Nadzorni odbor.

U izvješću za minulu godinu je predsjednik Matoš istaknuo kako su sve planske zadaće realizirane i to u segmentu natjecanja, etapnom uređenju društvenoga doma te na polju poribljavanja i uređenje okoliša prirodne bare Žužička kojim ovo društvo gospodari. U Žužičku su lani pustili 227 šaranskog mlađa.

Na natjecateljskom polju poznati su po organizaciji proljetnog i jesenskog društvenog kupa te sudjelovanja na natjecanjima susjednih društava kao i onih u mađarskom Pomurju. Njihova seniorska natjecateljska ekipa sudjelovala je u 2. Županijskoj ribolovnoj ligi gdje su se plasirali u sredinu tablice.

Matoš je na kraju svoja dva manda iskoristio prigoda za zahvalu svima s kojima je surađivao, od Općine Kotoriba, sponzora, donatora i vrijednog i uzornog članstva.

U planskim zadaćama za ovu godinu, novi predsjednik je rekao kako će to biti planovi kontinuiteta s ciljem pomlađivanja članstva kako bi dosadašnji broj od 75 članova povećali. Zadaća im je daljnje uređenje društvenoga doma, a najavio je veći zahvat na revitalizaciji bare Žužička, a što neće moći učiniti sami već će im u tome morati pomoći Općina Kotoriba kao i specijalizirane institucije na razini MŽ.

Društvu su riječi čestitke za suradnju i rezultate uputili predstavnici suradničkih SRD iz: Hodošana, Goričana, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave, Soma Kotoriba  te predstavnik STK Kos/Kotoriba u čijoj se je dvorani skupština održala. Posebne riječi zahvale za dosadašnju dobru suradnju uputio im je i općinski načelnik Ljubomir Grgec kazavši kako će im Općina Kotoriba kao i do sada financijski pomagati u radu. Do sada je ovo društvo od Općine dobivalo 20.000 kuna.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Objavljeno u ŠRD „Žužička“

U subotu, 2. veljače prostorije NK Graničar Kotoriba bile su ispunjene do posljednjeg mjesta. Razlog je sjajno predavanje hrvatskog branitelja Damira Markuša 'Kutine' koje se održalo uoči velikog malonogometnog spektakla u kojem je MNK Klub 75 Kotoriba ugostio Futsal Dinamo.

Markuš, i sam veliki Dinamovac, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao jedan od 58 pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga koji su pošli u obranu Vukovara. Slijedom toga, napisao je knjigu ‘58’ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca koja broji 248 stranica sa čak 107 ekskluzivnih ratnih fotografija. U obranu Vukovara kao pripadnik HOS-a dragovoljno se uključio 27. rujna 1991. godine. Braneći čast domovine, u satniji je 25 njegovih suboraca poginulo, a od toga je troje još uvijek nestalih. 

Njegovo predavanje u Kotoribi sastojalo se od 30-minutnog filma nakon kojeg je pobliže dočarao kako je to izgledalo na prvoj crti. Osim brojnih mještana, predavanju su se odazvali i navijači Dinama iz cijelog Međimurja, kao i nekoliko međimurskih branitelja koji su na početku predavanja pozdravljeni velikim pljeskom, a Markuš je istaknuo da Međimurje može biti ponosno na velik broj Međimuraca koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Pričao je o svakodnevnim situacijama na bojištu, a rekao je da je u moru onih loših stvari uvijek bilo i smijeha. Kako je posebno naglasio, upravo to ih je držalo na životu na tako teškom ratištu. Položaj HOS-a bio je na Sajmištu, po mnogima najtežoj hrvatskoj bojišnici u to vrijeme. Markuš je ranjen dva puta gelerima u glavu te jednom metkom u nogu, a s malobrojnim braniteljima uspio je 17. studenog 1991. izaći u proboju do slobode.

Kazao je kako ga je posebno obradovao veliki broj mladih na predavanju u Kotoribi, a nakon što je detaljno dočarao kako je sve to izgledalo u Vukovaru, odgovarao je na brojna zanimljiva pitanja posjetitelja. Što se same knjige tiče, ona je pisana na vrlo zanimljiv način jer je Markuš pakao borbi na Sajmištu, uz svoje viđenje, dočarao i korištenjem dijelova knjige ‘Vukovarski dnevnik’ srpskog dobrovoljca Gorana Ivankovića. Obojica autora ratovala su na Sajmištu i u nekim dijelovima knjige praktički se može pratiti kako i jedan i drugi opisuju iste događaje – djelovanje snajpera, bliske borbe i drugo.

Uoči predavanja, uvodnu riječ o Markušu i samoj temi predavanja održao je mjesni knjižničar Mario Friščić, a predsjednik NK Graničar Kotoriba Zoran Radmanić, uz nekoliko rečenica o Kotoribi i NK Graničaru, Markušu je uručio prigodne poklone s obilježjima Kotoribe.

Markuš, inače predsjednik NK Dinamo Kutina, je zahvalio na poklonima, kao i Dariu Hrašćancu na pozivu i organizaciji promocije knjige. Nakon svega, zajedno sa stotinjak Bad Blue Boysa bodrio je Futsal Dinamo u utakmici protiv domaćeg MNK Kluba 75.

Tekst i foto: Dario Hrašćanec          

Nela Kovačić odlična u Dugom Selu 

Članica Stolnoteniskoga kluba Kos-Kotoriba Nela Kovačić u subotu je sudjelovala na 42. Memorijalu Lovro Ratković u Dugomu Selu i odličnim trećim mjestom ponovo potvrdila svoj veliki potencijal. Postavljena kao šesta nositeljica lako je u svojoj skupini s po 3:0 savladala Lorenu Horvat iz MGK-Drave iz Žabnika i Leonu Breber iz Stubaka iz Stubičkih Toplica i plasirala se u završnicu gdje su je čekale daleko teže suparnice. U prvom kolu je bila slobodna, a u osmini finala s 3:0 (11:7, 11:9, 13:11) eliminirala Nikolinu Pužek iz Dugoga Sela pa se plasirala među najboljih osam. U četvrtfinalu protivnica joj je bila četvrta nositeljica Nika Šaš iz Koprivnice, koju je nakon velike borbe pobijedila s 3:2 (9:11, 11:9, 11:9, 2:11, 11:6) i ušla u polufinale. Tu ju je čekala najbolja igračica te kategorije u Hrvatskoj i konačna pobjednica Victoria Pustaj iz Jastrebarskog, protiv koje nije mogla očekivati pobjedu pa je izgubila 0:3 (9:11, 9:11, 3:11), ali se odlično držala i u prva dva seta osvojila po devet poena. Treće mjesto će joj donijeti napredak na ranglisti i olakšati nastupe na idućim turnirima na kojima bi se trebala boriti za ovako visoke rezultate. Naravno, ako  bude i nadalje dobro trenirala….

Stanislav Sović prvi u Svetoj Mariji 

Četvorica članova Kos-Kotoribe u subotu su sudjelovala na 2. Turniru igrača iz klubova općina Donji Vidovec, Kotoriba i Sveta Marija u dvorani svetomarskoga Doma kulture. Pravo nastupa su imali igrači i igračice, članovi ekipa koje se natječu u 4. Međimurskoj ligi i niže, a među 25 natjecatelja najbolji, kao i na prvom turniru prošle godine u Donjem Vidovcu, je bio Stanislav Sović iz naše Kos-Kotoribe, koji je obranio prvo mjesto. Protivnik u finalu, kojega je pobijedio rezultatom 3:1, bio mu je  Vidovčan Zoran Matulin, a u polufinalu je s 3:0 bio bolji od kotoripskoga Dobravčana Branka Vučenika, koji je za treće mjesto s 3:0 izgubio od Marka Kedmenca iz Donjega Vidovca. Od ostalih igrača Kos-Kotoribe Dragan Rajher je u četvrtfinalu ispao od Kedmenca, a igrao je još junior Pavlo Dornik, koji je prošao kvalifikacijsku skupinu, ali je u osmini finala također ispao od Kedmenca, inače mještanina Kotoribe. Pokale trojici prvoplasiranih je podijelio predsjednik kluba domaćina, STK Svete Marije, Marinko Dadasović, a treći turnir će se po dogovoru predstavnika klubova igrati iduće godine u Kotoribi.

Franjo Flac

Objavljeno u STK Kos-Kotoriba

61- godišnju odgajateljicu Danicu Sabol  iz Kotoribe zvali su je jednostavno -'teta Danica', a tako su je zvale i znale brojne generacije vrtičke djece s kojima je radila od Koprivnice preko Čakovca, Goričana, Preloga, Donjeg Vidovca do Kotoribe. U potonji vrtić je došla  1. siječnja 1999. godine i tu je 12,5 godina bila i ravnateljica.

S posljednjim danima protekle godine najprije se je oprostila od svoje skupine Zečići s kojima je zadnje radila, a potom i od svojeg kolektiva Dječjeg vrtića Kotoribe, posljednje postaje njezinog radnog vijeka u kojem je provela 40 godina.

- Raditi s djecom, i to onom najmanjom, bila je moja želja od trenutka kada sam se počela igrati s lutkama, kada sam željela da one ožive da mogu s njima razgovarati. Nisu 'htjele' pa sam im pričala samo ja. Hvalila ih, učila, ali i korila - priča nam Danica 'friška' umirovljenica. Rekla je kako joj je nakon završetka kotoripske OŠ jedina opcija daljnjeg školovanja bila škola za odgajatelje. Nakon prijemnog ispita u Zagrebu u nju se upisala 1973. godine. Bila je to Škola za odgajatelje 'Tatjana Marinić' koju je okončala 1977. godine. - Moram se ovom prilikom zahvaliti svojim roditeljima koji su danonoćnim pletenjem proizvoda od šibe privređivali novac za moje školovanje, a kako bi time zajedno dosanjali, uz dvoje braće, moje snove djetinjstva - kaže s odmakom od četiri i više desetljeća. Sjeća se kako tada za posao nije bilo problema jer su ih odgovorni u odgojnim ustanovama vrbovali za posao već kao maturantice pa je tako njezino prvo radno mjesto bilo u jednom koprivničkom dječjem vrtiću. - Maturirala sam 28. lipnja 1977. godine, a tamo sam se zaposlila već 1. srpnja - prisjeća se. Iznijela nam je uspomene i sjećanja iz ustanova koje smo u uvodu spomenuli i navela kako iz svake nosi lijepe uspomene, iskustva, divna sjećanja na njihovo blago.

Možete nam možda izdvojiti najupečatljivije događaje rada sa stotinama mališana?

- Djeca su me prije svega dodatno oplemenila. Kada bi trebala istaknuti trenutke topline moje profesionalne nutrine, istaknula bi one kada su mi se djeca iskreno povjeravala, kada bi mi prišla, zagrlila i obratila riječima 'teta Danica'…… Izgrađeno međusobno povjerenje za mene je najveći doseg. Bilo je tu sijaset neponovljivih događaja i doživljaja, bilo je i suza koje je uvijek u konačnici pobijedio smijeh- sumirala je, listajući sijaset fotografija koje nam je donijela na susret.

Poruka nasljednicima?

- Raditi s djecom, većim brojem njih, je veliki i zahtjevan posao i moraš mu se cijeli posvetiti. Nerijetko svoju djecu moraš staviti u drugi plan. To može samo onaj koji istinski voli, koji zna voljeti, a takav će onda biti i voljen. Stoga želim da svi moji  nasljednici budu ovo potonje- poručila im je.

Okrenuta je nova stranica vašeg života?

- Da. S tim listanjem nove stranice i moj se je život promijenio. Okrenut ću se više suprugu Josipu s kojim sam u braku od 1978. godine. Četvero unučadi od druge do dvanaeste godine starosti bit će zamjena mojim zečićima… Više ću vremena imati za svoje slobodno vrijeme, hobi, a to je pjevanje u Crkvenom pjevačkom zboru - kaže i dodaje kako će to biti niz nespomenutih obveza, a koje možda i nije stigla obaviti kada je bila okrenuta primarnim obvezama.

Razgovarajući, i prebirući po njezinim sjećanjima, smo stekli dojam zadovoljne žene-prosvjetne djelatnice koja je svoju radnu misiju okončala na zadovoljstvo posljednje i svih skupina djece koja su je 'tetom' zvala.

Tekst i fotografije: Mladen Grubić

Čelništvo Općine Kotoriba krajem prošle godine pokrenulo je inicijativu za uspostavu hitne medicinske pomoći u Kotoribi. To je naišlo na odobravanje župana Međimurske županije Matije Posavca, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, ali i susjednih općina.

Prostori u kotoripskom Domu zdravlja, uz male preinake, pogodni su za timove hitne medicinske službe, a danas je ostvaren korak bliže prema toj dugogodišnjoj želji Kotoripčana da imaju još bolji standard zdravstvene zaštite.

Naime, u općinskoj vijećnici je održan sastanak kojem su prisustvovali župan Matija Posavec, načelnik Općine Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki, ravnatelj ZHM-a doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. spec. hitne medicine Željka Kotorac, predsjednica Stručnog vijeća i voditeljica ispostave u Prelogu, zatim Vladimira Križaj Grabant, pravnica Zavoda, dr. med. spec. hitne medicine Tasjenka Frčko, predsjednica Stručnog kolegija i voditeljica sjedišta Zavoda u Čakovcu, glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly te Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda.

Načelnik Grgec izrazio je zadovoljstvo što je Općina dobila podršku od strane župana i Zavoda za hitnu medicinu i dodao da mu je želja da se sve to ostvari u narednih nekoliko mjeseci.

- Ovaj projekt je definitivno jedan nadstandard u zdravstvenom sustavu Međimurja na kojem radimo već neko vrijeme. Stvaramo nove standarde, ulažemo u svaki kutak naše županije pa smo uočili potrebu da i Općina Kotoriba zaslužuje ispostavu hitne medicine koje sada postoje u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću – rekao je župan Posavec.

Dodao je da je velika prednost što prostor već postoji, a u narednih nekoliko mjeseci će se riješiti sva potrebna dokumentacija, izvesti građevinski radovi, a paralelno će se nabavljati oprema i osposobljavati liječnički i medicinski kadar za rad.

Ravnatelj ZHM-a Tomislav Novinščak rekao je da je ključno da se što prije dođe do pacijenta, a otvaranjem ispostave hitne medicinske pomoći u Kotoribi će se u donjem Međimurju postaviti rijetko viđen standard.

- Ovo će biti nemjerljiv doprinos za lokalnu zajednicu iz razloga što će se do pacijenta moći doći u pet minuta, a trenutno je to 15-ak minuta koliko je potrebno da se stigne iz Preloga. Otvaranjem ispostave u Kotoribi diže se i standard u cijelom Međimurju za 25% - rekao je Novinščak i objasnio to činjenicom da će broj timova hitne medicine sa sadašnja tri porasti na četiri.

Nakon sastanka u prostorijama Općine, razgledan je prostor na kojem nisu potrebni veliki radovi da bi bio spreman za otvaranje ispostave hitne medicine, a to je posebno razveselilo sve prisutne. U tim je prostorijama do prije nekoliko godina bila stomatološka ambulanta, tako da su potrebni samo manji građevinski radovi.

Župan Posavec tom je prigodom obišao i ambulantu u Kotoribi. Dočekale su ga dr. med. Snježana Permozer Hajdarović i dr. med. Lela Grabant sa svojim osobljem, a župan im je tom prigodom uručio defibrilator.

- Ovo je dobar korak prema otvaranju ispostave u Kotoribi. Ovaj vrijedan medicinski uređaj pomoći će spašavanju života u Kotoribi – rekao je župan, a glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly nabrojio je dobre strane koje ovaj nudi ovaj uređaj i svakako će biti od velikog značaja za Kotoribu.

Tekst i foto: Dario Hrašćanec

Stranica 1 od 25

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica