f

Vijesti iz Općine

GLAZBENI PROGRAM UZ DANE ŠIBE I RIBE / Crvena jabuka i Gazde odličnim koncertima raspjevali i rasplesali publiku

Dani šibe i ribe, nadaleko poznata kotoripska manifestacija, ove su godine, 26. i 27. svibnja, doživjeli svoje 15. izdanje. Općina Kotoriba kao organizator pobrinula su i za bogati glazbeni prorgam. Glavna zvijezda prvog dana bila je Crvena jabuka i njihov frontmen Dražen Žerić Žera. Tokom subotnje Ribijade, u kojoj su mjesne udruge pripremale riblje specijalitete, atmosferu su podigle Cure iz centra, popularne C.I.C.E., a u večernjim su se satima brojni posjetitelji premjestili pod šator, gdje je održan besplatni koncert Crvene jabuke. Tamo gdje ljubav počinje, Ima nešto od srca do srca, Stižu me sjećanja... samo su neki od hitova koje su zajedno s Žerom svi pjevali u glas. Poznati romantičari podigli su publiku na noge, a prepuni šator uživao je u dvosatnom koncertu. Nakon Crvene jabuke, na pozornicu je stupio Pisofkejk, domaći bend koji je Kotoripčane i njihove goste rasplesao odličnom svirkom. Nedjeljnji glazbeni program započeo je od podneva svirkom grupe Enigma. Nakon kulturno umjetničkog programa, na red je došao koncert poluparnih Gazdi. Gotovo puna tri sata svirke, Gazde su ponovno dokazale kako su naš jedan od najboljih bendova tamburaškog popa. Još i danas zamiriši trešnja, Zbogom za zbogom, Zbog tebe sam to što jesam, Ja pijem da zaboravim, Vazda gazda, U snu i ljubavi, Snaša kao snaša, Za ljubav tvoju... hitovi su koje su mnoge dirnuli u srca. Ispod šatora je bilo vruće, a Gazde su temperatuu još podigle za nekoliko stupnjeva.

A.Fuš
Foto: Marko Habuš/ALF

DANI ŠIBE I RIBE-KOTORIBA 2018. / Sjetili se onih koji su manifestaciju pokrenuli

U nedjelju, 27. svibnja, drugog dana 15. Dana šibe i ribe u Kotoribi u rano popodne se je okupljenom mnoštvu podno velikog šatora obratio općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec. Rekao je kako ima čast i zadovoljstvo u 'njegovoj' sredini pozdraviti saborske(u) zastupnike, župana i zamjenika župana MŽ kao i visoke dužnosnike Skupštine MŽ te one iz međimurskih općina i gradova . Grgec se rekao kako je ovo 15. izdanje manifestacije trenutak da se sjetimo svih onih koji su položili kamen temeljac manifestacije koja postala kotoripski brend. Zahvalio se i onima koji su u ta dva došli u njihovu sredinu, ali i onima koji su uz tu manifestaciju dolazili u Kotoribu. Pogotovo je riječi zahvale uputio onima koji su u Kotoribu došli s 'cugom', prugom koja je kao što su šiba i riba 'život značili' te je izrazio nadu kako će odgovorni u HŽ ipak jedno shvatiti važnost ove pruge. Svima njima je dobrodošlicu već na mjesnom kolodvoru priredila Limena glazba općine Kotoriba.- Hvala što ste došli s 'cugom' i zadržali sjećanje na njeno postojanje !-istaknuo je načelnik. Bilo je to prije bogatog kulturnog programa koji se tradicionalno održava podno šatora dok se je istovremeno vanjski prostori bili obogaćeni sadržajima vezani uz tradiciju pletenja proizvoda od šibe i tradicionalnim lovom murske ribe, a bili su tu izloženi proizvodi OPG-ova, rukotvorine međimurskih umjetnika, radovi učenika Učeničke zadruge Mura OŠ Jože Horvata Kotoriba. Dodatno je sve bilo obogaćeno zabavnim parkom za djecu, a tradicionalno su u Kotoribu došli članovi Oldtimer Kluba Međimurje Čakovec.
Spomenut ćemo program kojeg je vodio Alen Fuš, pripremili su ga učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba, Limene glazbe općine Kotoriba, njihovi gosti iz Puhačkog orkestra DVD Križ i Kotoripske mažoretkinje. Svi su oni nagrađeni toplim pljeskom velikog broja okupljenih. Sve je to bilo popraćeno svirkom glazbenog sastava Enigme.

Za kraj ćemo ostaviti ribu. Nismo pitali koliko je prodano specijaliteta- šarana s rašlji za koje se stajalo u redu, a i rašlje su u nekoliko navrata ostale prazne, ali znamo da su prvoga dana kotoripske udruge ispekle i podijelile 2000 porcija ribe spravljenih na različite načine .
Posljednji dio manifestacije svojim su nastupom 'začinili' tamburaši popularnih Gazda.
Podvučemo li crtu ispod ovogodišnje manifestacije možemo slobodno reći da je po posjećenosti bila najuspješnija sa svim 'potučenim' rekordima, a načelnik Grgec je dodao kako se već kuju planovi za onu novu 2019. godine.

Tekst: Mladen Grubić /  Foto: M. Grubić, M. Habuš

15. MANIFESTACIJA DANA ŠIBE I RIBE U KOTORIBI / Subota je nadmašila sva očekivanja

Bilo je očekivano da će prvi dan 15. manifestacije Šibe i ribe u Kotoribi, zabavne, kulturne i kulinarske manifestacije,nadmašiti sve dosadašnje. Konačno  ipak joj je već 15. rođendan. I doista se tako i dogodilo. Da  je nešto  drugačija od drugih pokazalo  se je to već u traženju parkirnih mjesta za motorna vozila,  kojih je bilo premalo za silno mnoštvo. Općina Kotoriba, kao organizator, je  ovoga puta sve općinske udruge koje su tradicionalno spravljala jela od ribe smjestila izvan velikog šatora na asfaltirano košarkaško igralište mjesne OŠ, a prostor podno velikog šatora ostavljen za ugostiteljske i zabavne sadržaje.

Od 22 mjesne udruge, čak ih je 20 uzelo učešće i spravljano  ribljih specijaliteta u  Ribijadi, nudeći ih besplatno namjernicima, a kojih je tijekom popodneva bilo  preko dvije i više tisuća. I ovdje udruge premašuju same sebe jer im je stalo da njihove specijalitete kuša što više namjernika, a ono što je najvažnije svaka od njih se iz godine u godinu natječu koja će od njih spraviti bolju pečenu ribu ili fiš, a na pojedinim trpezama nađe se i druga dodatna ponuda što pojačava dašak gostoljubivosti.  U sve to 'ugurala' se dio kuharske ekipe našeg portala koja je pripremala interno finote samo za svoje djelatnike, goste i uzvanike. A njih je bilo…..Zadovoljno trljajući ruke, kotoripski načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki, su rekli kako je Općina svakoj udruzi pomogla novčano u kupnji ribe, no bilo je i onih čiji su si članovi dali truda i sami' izvukli' ribu iz obližnjih okolnih voda. Šlag na Ribijadu je ponuda zaštitnog znaka manifestacije-šarana na rašljama čiju recepturu spravljanja u svojim rukama drže članovi kuharske ekipe hotela Podravina iz Koprivnice. Pitajući iz za recept ovakvog interesa namjernika, rekli su da su otvorenost i gostoljubivost sustavno gradili stvarajući si image kojeg će iz godine u godinu trebati nadograđivati. Od organiziranih skupina koje ovamo dolaze valja istaknuti goste iz slovenske Hotize u Općini Lendava koji su im 'braća' po manifestaciji u kojoj jedni uče od drugih, skupljaju iskustva.

Bilo je tu i drugih sadržaja koji su oplemenili popodne. Društvo Naša djeca Kotoriba okupilo je mališane u prigodnoj radionici vezanih na temu vode i ribe, bili su tu učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba nudeći proizvode svoje Učeničke zadruge Mura, a nisu izostali niti drugi izložbeno prodajni štandovi ponuditelja iz drugih sredina.

Društvo žena je na Starom farofu otvorilo izložbu ručnih radova imena Protuletje, a njihove su odbojkašice u školskoj sportskoj dvorani organizirale tradicionalni ženski odbojkaški turnir na kojem su ove godine imale samo gošće iz Svete Marije. Šteta !

Ugodo subotnjeg popodneva svojim su glazbenim nastupom popunile sve popularnije korpivničke Cure iz centra.

Crtu ispod popodnevnih događanja u subotu 26. svibnja podvukao je jedan čovjek koji je neprimjetno svih 15 godina dolazio u Kotoribu, najprije vidjeti što se to tamo zbiva 2003. godine  pa je dolazio u Kotoribu iz godine u godinu tako da se njegovo pojavljivanje u ovoj sredini postalo normalno. Riječ je o poznatom međimurskom zdravstvenom djelatniku, humanitarcu Husseinu Saghiru, dr. med. iz čakovečke Županijske bolnice. – U svom kalendaru godišnjih aktivnosti posljednji vikend u svibnju upisana je Kotoriba s kojom sam se stopio. Vjerovali ili ne, prođem gotovo svako kuharsko mjesto, ljudi, kuhari me dočekuju široka i otvorena srca. Nude mi svoje specijalitete, a kako u svom jelovniku preferiram ribu ne mogu nikoga odbiti, moram probati bar komadićak i ostajem oduševljen koliko su ti amateri vješti u spravljanju jela od ribe pa slobodno mogu reći kako je riba na jelovniku u Kotoribi postala njihov brend- ocijenio je. Ima li ljepšeg utiska i dojma?

Prošlo je tog popodneva ovim prostorima mnogo znanih i neznanih ljudi. Uz ispriku, nismo ih mogli sve percipirati, no nije nam izbjegao jedan sportaš. Bio je to Branko, porijeklo mu je hodošankso. Došao je ovamo radi ribe, a na poziv svoje sestre Smiljane Ujlaki koja je kotoripska 'sneha'. Zorko, najbolji sportaš Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca svih vremena, počasni Križevčanin i osvajač prve pojedinačne medalje za samostalnu Hrvatsku, bronce na dvoranskom Europskom prvenstvu u Italiji, danas tajnik županijske Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, a došao je ovamo na poziv sestre Smiljane Ujlaki koja je u Kotoribi 'sneha'.

Načelnik Grgec je rekao kako je na manifestaciju pozvano mnogo uglednika iz javnih, političkih i drugih sfera djelovanja za koje vjeruje kako danas neće zaobići Kotoribu, a i pristojnost nalaže odazvati se pozivu, a zdrava hrana i program manifestacije i moraju biti primarnima.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Pretplatite se na ovaj RSS feed

Videogalerija

Dani šibe i ribe 2018.
Videogalerija

Dani šibe i ribe 2018.

Dani šibe i ribe 2018.

57
Dani šibe i ribe 2018.
Videogalerija

Dani šibe i ribe 2018.

Dani šibe i ribe 2018.

57
Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi
Videogalerija

Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi

Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi

1317
Dječji Kotoripski Fašenk
Videogalerija

Dječji Kotoripski Fašenk

Dječji Kotoripski Fašenk

2264
VIDEO / Samostalni božićno novogodišnji koncert Limene glazbe Općine Kotoriba
Videogalerija

VIDEO / Samostalni božićno novogodišnji koncert Li…

6. siječnja 2018. godine, tradicionalni, već treći po re…

275
VIDEO / Kotoripčani dočekali novu 2018. godinu
Videogalerija

VIDEO / Kotoripčani dočekali novu 2018. godinu

Uz svirku Meta benda te besplatno kuhano vino i čaj, Kotorip…

2316
Video s Dana Kotoribe 2017
Videogalerija

Video s Dana Kotoribe 2017

U nastavku pogledajte video s nedavnih događanja povodom Dan…

2763