Utorak, 22 Siječanj 2019 17:01

SVE JE DOGOVORENO / Kotoriba će uskoro dobiti ispostavu hitne medicinske pomoći!

Čelništvo Općine Kotoriba krajem prošle godine pokrenulo je inicijativu za uspostavu hitne medicinske pomoći u Kotoribi. To je naišlo na odobravanje župana Međimurske županije Matije Posavca, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, ali i susjednih općina.

Prostori u kotoripskom Domu zdravlja, uz male preinake, pogodni su za timove hitne medicinske službe, a danas je ostvaren korak bliže prema toj dugogodišnjoj želji Kotoripčana da imaju još bolji standard zdravstvene zaštite.

Naime, u općinskoj vijećnici je održan sastanak kojem su prisustvovali župan Matija Posavec, načelnik Općine Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki, ravnatelj ZHM-a doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. spec. hitne medicine Željka Kotorac, predsjednica Stručnog vijeća i voditeljica ispostave u Prelogu, zatim Vladimira Križaj Grabant, pravnica Zavoda, dr. med. spec. hitne medicine Tasjenka Frčko, predsjednica Stručnog kolegija i voditeljica sjedišta Zavoda u Čakovcu, glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly te Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda.

Načelnik Grgec izrazio je zadovoljstvo što je Općina dobila podršku od strane župana i Zavoda za hitnu medicinu i dodao da mu je želja da se sve to ostvari u narednih nekoliko mjeseci.

- Ovaj projekt je definitivno jedan nadstandard u zdravstvenom sustavu Međimurja na kojem radimo već neko vrijeme. Stvaramo nove standarde, ulažemo u svaki kutak naše županije pa smo uočili potrebu da i Općina Kotoriba zaslužuje ispostavu hitne medicine koje sada postoje u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću – rekao je župan Posavec.

Dodao je da je velika prednost što prostor već postoji, a u narednih nekoliko mjeseci će se riješiti sva potrebna dokumentacija, izvesti građevinski radovi, a paralelno će se nabavljati oprema i osposobljavati liječnički i medicinski kadar za rad.

Ravnatelj ZHM-a Tomislav Novinščak rekao je da je ključno da se što prije dođe do pacijenta, a otvaranjem ispostave hitne medicinske pomoći u Kotoribi će se u donjem Međimurju postaviti rijetko viđen standard.

- Ovo će biti nemjerljiv doprinos za lokalnu zajednicu iz razloga što će se do pacijenta moći doći u pet minuta, a trenutno je to 15-ak minuta koliko je potrebno da se stigne iz Preloga. Otvaranjem ispostave u Kotoribi diže se i standard u cijelom Međimurju za 25% - rekao je Novinščak i objasnio to činjenicom da će broj timova hitne medicine sa sadašnja tri porasti na četiri.

Nakon sastanka u prostorijama Općine, razgledan je prostor na kojem nisu potrebni veliki radovi da bi bio spreman za otvaranje ispostave hitne medicine, a to je posebno razveselilo sve prisutne. U tim je prostorijama do prije nekoliko godina bila stomatološka ambulanta, tako da su potrebni samo manji građevinski radovi.

Župan Posavec tom je prigodom obišao i ambulantu u Kotoribi. Dočekale su ga dr. med. Snježana Permozer Hajdarović i dr. med. Lela Grabant sa svojim osobljem, a župan im je tom prigodom uručio defibrilator.

- Ovo je dobar korak prema otvaranju ispostave u Kotoribi. Ovaj vrijedan medicinski uređaj pomoći će spašavanju života u Kotoribi – rekao je župan, a glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly nabrojio je dobre strane koje ovaj nudi ovaj uređaj i svakako će biti od velikog značaja za Kotoribu.

Tekst i foto: Dario Hrašćanec

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica