Subota, 30 Rujan 2017 09:21

PREDSTAVLJENI 'KOTORIBSKI PROTOKOL' / Kotoriba dobila povijesni dokument na ponos

S predstavljanja knjige S predstavljanja knjige

U Domu kulture u Kotoribi jučer je na svečani način predstavljena knjiga 'Kotoribski protokol'(1724.-1804.) koje je tisak priredio i pogovor napisao prof.dr.sc. Alojz Jembrih  uz kojeg je o knjizi govorila prof. dr. sc. Anđela Frančić.

Protokoli su vrijedan povijesni dokument pisani između 1724. I 1804.godine, a izvorni rukopis se danas nalazi u Arhivu HAZU u Zagrebu. 'Kotoribski protokol' su ujedno vrijedni jezični spomenik pisan kajkavskim jezikom. Zapisana su imena šuma, polja, imena sudaca, krčmara obrta i obrtnika….Govore o životu ljudi u to doba, a ujedno su dokaz da je u Kotoribi već u ono vrijeme bila varoš, mjesto s dobro uređenom samoupravom.

Govoreći o osnovnim informacijama o knjizi, profesorica Frančić je istaknula kako je posao priređivanja na hrvatski književni jezik povjeren pravoj osobi, čovjek koji će već 1999. godine kotoripskim osnovcima predstavio taj vrijedan povijesni dokument  koji je kasnije bio inspiracija Povijesnoj  grupi OŠ da s tim dokumentom sudjeluje na Državnom natjecanju iz povijesti u kategoriji istraživački rad gdje su osvojili drugo mjesto. U osnovnim informacijama, ona je rekla kako je knjiga tiskana na 337 stranica na zanimljivi način, tako da je na lijevoj stranici izvornik teksta, a na desnoj prijevod kojeg je često bilo teško 'dokučiti' glede izblijedjele tinte. Zanimljiv je rječnik manje poznatih riječi koje, spomenuta su imena tadašnjih dužnosnika Kotoribe.- Sigurno vam srce jače zaigra kada među njima pronalazite  svoja prezimena, koja  danas s ponosom nosite- istaknula je te je  dodala kako je jezično obilježje knjige što je pisana na kajkavskom književnim jezikom koji je imao odlike standardnog jezika. Pored toga knjiga sadrži zanimljivo foto-građu. Za knjigu je na kraju rekla kako ona može biti izvorište za mnoge književne i gospodarske sfere.- Sada je na svjetlu dana i svakome je dostupna i Kotoripčani mogu biti ponosni na nju, a zahvalni onima koji su vam je približili i morala bi biti dostupna svakom domaćinstvu-poručila je za kraj. 

Prof.dr. sc. Alojz Jembrih je zahvalio svima koji su dokument stvarali, ali i onima koji su se danas angažirali da se knjiga objelodani.  Posebno je bio zanimljiv i slikovit prikaz iznošenja dijelova izvornoga teksta za što je priređivač knjige u nekoliko navrata bio prekidan pljeskom.- Tu diše povijest onoga doba iz koje možemo  doznati pojedinosti za koje bi bilo dobro da se podrobnije upoznaju glede zajedničkih korijena- reko je prof. dr. sc. Jembrih.

  • Da je knjiga ovako lijepo oblikovana moramo zahvaliti Đuri Loviničkom iz Koprivnice čija je izdavačka kuća, kao i on osobno, uložila mnogo truda za ovaj ponos- istaknuo je za kraj.

Predstavljači knjige su ovaj stari dokument predstavili jednostavnim i svima dostupnim načinom tako da je pedesetorici nazočnih ova večer bila posebna i draga.

U ovaj kulturni događaj svirkom na tamburi, uz vokalnog solistu Vinka Horvata, uveli su nas tamburaši KUD Kotoriba koji su i kasnije upotpunili program.

U pozdravnom govoru općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec je rekao kako će se tek sada shvatiti što 'Kotoribski protokoli' znače za Kotoribu. Izrazio je radost što se je dugo tinjajuća želja pretvorila u zbilju. Zahvalio se svima koji su je izvukli iz zaborava, a pogotovo povjesničarima osnovcima.

Program predstavljana vodio je Alen Fuš.

Detalji kupnje knjige moći će se pronaći na općinskim internetskim stranicama.

Tekst: M. Grubić / Foto: Đ. Lovnički

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica