Srijeda, 18 Travanj 2018 07:15

KOTORIPČANIN MARIJAN KOVAČ (59) FOTOGRAFSKI KRONIČAR SVOGA MJESTA / Kotoripsku fotografsku prošlost stavio na osobni fb profil

Kuća koja je danas fotografija Kuća koja je danas fotografija

Od početka ove godine na fb profilu pokrenuta je stranica KM fotografije. Rado je gledana i komentirana, no mnogi ne znaju tko stoji iz nje. Poznajući  marnog sakupljača fotografije, autora stranice nije bilo teško dokučiti.

Riječ je o 59-godišnjem umirovljeniku invalidu Marijanu Kovaču iz Kotoribe. -Već u četvrtom razredu ovdašnje Osnovne škole učlanio sam se u Foto sekciju koju je tada vodio nastavnik Zvonko Šantl-započeo je priču i dodao: Tamna komora, razvijač, fiksir, crno bijeli filmovi i iščekivanje da li su snimke uspjele. Foto aparat Smjena 8. Ta vrsta aparata je 70-tih godina prošla kroz ruke većini foto amatera radi jeftine cijene. Podešavanje mu je bilo ručno tako da je trebalo nešto znati o fotografiranju  samo otvor blende, brzina zatvarača i slično nadopunio je fotografsku prošlost, a nadovezujući se.

Današnja foto-oprema ?

- Nisam zagovornik skupe foto-opreme jer za kvalitetnu fotografiju potrebno j e dobro oko i priča, što se želi fotografijom ljudima poručiti. Koristim CANON 400. Danas se fotografijom puno lakše baviti postoje digitalni fotoaparati kvalitetne kamere na mobitelima tako da ima puno kvalitetnih fotografija.Za izradu fotografije odeš u veći trgovački centar staviš memorijsku karticu u stroj odabereš fotke i za 5 minuta je sve gotovo

Ideja o stranici ?

-Od nove godine do sada stranicu KM Fotografije prati preko 650 posjetitelja,uglavnom Kotoripčana iz svih dijelova svijeta. Prikupio sam puno fotografija, imam dosta svojih još iz vremena foto-kluba, jer sam jedan od osnivača i dugogodišnji  predsjednik Foto-kluba Kotoriba- kaže Kovač i dodaje kako je Foto-klub Kotoriba djelovao 70-tih i 80-tih godina i pratili smo sve kulturna i društvena događaja u Kotoribi. -Kotoripčani me zovu i daju mi fotografije za objavu tako da postojanje stranice nije upitno. Cilj mi je stranicom KM Photografy pokazati starim fotografijama kako je Kotoriba nekad izgledala kako su funkcionirale udruge klubovi i društva i  prisjetiti na ljude kojih više nema među nama. Pokušavam pratiti događaje koji se dešavaju danas tako da bi Kotoripčanima širom svijeta približio dragu im Kotoribu. Jer i te slike će jednog dana biti povijest.

Oduševljeni ste ?

-Najdraže mi je kad mi se javljaju ljudi nakon objavljene fotografije prepoznaju svoju rodbinu javljaju drugima da pogledaju objavu i tako to ide dalje međusobno komuniciraju Kotoripčani koji se znaju i ne znaju. Da spomenem radio sam u Meplastu grafičku pripremu tako da je i to bilo vezano za fotografiju- rekao je Marijan.

Zanos s kojima je pričao o fotografiji prisutan je i danas, jednako je lepršav kao i na samom početku, no bogatiji je za 50 godina. Na stolu fotografije Kotoribe jučer. Bilo ih je sijaset. Iz tehničkih razloga  odabrali smo podastrto….

Želimo da Marijan na tom putu ustraje. Da Kotoribu čuva u fotografijama i složi sklad toga mjesta u jučer i danas jer Kotoriba to odavno zaslužuje.

Danas njegove fotografije nastaju njemu za dušu. Izabrao nam je jednu zalaska sunca na prirodnoj bari Žužička.

 Mladen Grubić / foto: arhiva M. Kovača

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica