f

Vijesti iz DV

DANI KOTORIBE / U znaku kulinarstva

U znaku kulinarstva U znaku kulinarstva

Čak dvadesetak kotoripskih udruga se je u subotu sa svojim reprezentativnim kuharima uključilo u kulinarsku manifestaciju priprema starinskih jela, ona koja su jeli naši stari, ona koja su i danas rado viđena na našim trpezama.

Obilazeći kuharska mjesta uvjerili smo se koliko su kuharski znalci uložili umijeća i napora, samo da njihovo jelo uspije, da ima što više degustatora. A jela su doista bila različita, a pitajući ih za recepte mahom smo ostali prikraćeni odgovora. Tako su na primjer kuhari SRD Som su spravljali grah i zelje s prilogom od bunceka, Podružnica umirovljenika je spremala ukusni grah s ričetom, gambaloce s kosanom maščom pripremale su članice Društva Naša djeca, lovci su prema običaju na trpezi imali kotlovinu od divljači. KUD i Limena glazba zajedno su bili izdašni pa su nudili tek pečene čvarke, gulaš i fileke…..i tako redom sve jedna finota od druge.

Posebno su se iskazale članice Društva žena izložbom vanjkovci koje je pripremilo čak 36 njihovih članica pa su se oni nalazili kao desert gotovo kod svake udruge, a bilo je onih koji su ih ponijeli svojim kućama. Sve u svemu bilo je to kolažno kulinarsko popodne koje vodio Alen Fuš na način na su predstavnici kulinarskih ekipa javno govorili o svojim ponudama, dok je predsjednik OV Stanko Vugrinčić svakoj kulinarskoj ekipi u ime Općine predao majice s kotoripskim grbom, pregče i kape šilterice. Najbrojnije degustatore su imali članovi Podružnice umirovljenika kojima su u goste došli njihovi prijatelji iz donjokraljevske Podružnice.

Tekst: M. Grubić / Foto: A. Fuš

facebook   youtube