f

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba

OSNOVNA ŠKOLA JOŽE HORVATA KOTORIBA / Poprsje Jože Horvata dalo školi novi sjaj

Otkrivanje poprsja Otkrivanje poprsja

- Međimurska županija i naša Općina imaju posebne zasluge što će prostore naše škole resiti poprsje našeg sumještanina, književnika i moreplovaca Jože Horvata čije ime naš škola s ponosom nosi- istaknula je ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba Snježana Matoš, prof. Bilo je to na svečanosti otkrivanja biste koja je održana 13. studenog u školskom predvorju. Dodala je ponos na Jožu Horvata koji rodnu Kotoribu nije nikada zaboravio i nerijetko ju je spominjao u svojim djelima.- On živi među našim učenicima kroz lektiru, a svake godine povodom njegovog rođendana 10. ožujka obilježavao kao Dan, odnosno Tjedan Jože Horvata, a sve u sklopu školskog kurikuluma-istaknula je posebno.

IzbogatogprogramaOtkrivanju poprsja prethodio je dojmljiv kulturni program koji je bio posvećen imenu i djelu toga književnog velikana.

- Joža Horvat, naš Jožek, kako ga stariji rado zovu, rođen je u Kotoribi daleke 1915.g. U svakoj prilici rado je naglašavao da je u svom rodnom mjestu, Kotoribi, proveo najljepše godine svoga života jer je uživao u najvećoj slobodi. Jednom prilikom je napisao U mojem ranom djetinjstvu sreća mi je bila sklona;danju u školi ili u skitnji, u sumrak sam osluškivao glasanje sova, u svitanje cvrkut zeba i sjenica. Kao dječak zavolio sam prirodu, sve životinje i ljude koji su me okruživali. Ta je ljubav u meni potaknula čežnju za slobodom bez koje je život osiromašen. Isječak je iz retrospektive njegova života koju su u vidu recitala izvele učenice: Loris, Mia, Nika i Magdalena. Danas našeg Jože više nema. Godine 2012. Otišao je na drugu obalu mora u pratnji svojih jedrenjaka da zagrli one koje je prerano izgubio, svoje sinove Miću i Marka. Za nas će Koža zauvijek živjeti, Naša škola, koja s ponosom nosi njeehovo ime, čuvat će uspomenu na velikog čovjeka koji nas je proslavio u svijetu, kako svojim književnim djelima, tako i hrabrim pomorskim podvizima, rekli su na kraju učenici.
Da mlade naraštaje vrate u dane kada je Joža dolazio u Kotoribu, a posebno rado u školu svoga djetinjstva, prikazan je kraći film iz 2005. godine , a potom su nas učenici kroz pjesmu, svirku i ples vratili u doba kada je Joža bio dječak njihovih godina. Da bi se prisjetili i Jožinih književnih ostvarenja scenski je prikazan isječak iz romana ‘Waitapu’ , romana koji mogu čitati i Kinezi jer je preveden na njihov jezik.

Općinski načelnik Ljubomir Grgec u obraćanju nazočnima prisjetio se je dana kada je Joža dolazio u Kotoribu, ali i onih u Zagrebu kada su Kotoripčani odlazili u njegov dom stisnuti mu desnicu uz njegov rođendan.

- I ako su u njegovom domu bili mnoge poznate osobe, Joža bi prekidao slavlje i s ponosom bi rekao kako su došli njegovi Kotoripčani- prisjetio se jednog od zajedničkih trenutaka. Rekao je kako su Kotoripčani s Jožom bili sve do njegove smrti te na posljednjem oproštaju na zagrebačkom Mirogoju. Izrazio je želju da Joža ostane zauvijek živjeti u ovoj sredini i da bude nadahnuće onima koji ovdje stječu svoja znanja.
Josip Grivec, zamjenik međimurskog župna Matije Posavca, pozdravio je skup u ime Međimurske županije dodavši kako je ponosan što Joža dolazi u ovaj donjomeđimurski kutak i što dolazi na pravo mjesto, u svoju školu koja će tako s njegovim poprsjem biti u cijelosti 'njegova'.
Poprsje su otkrili Grivec i Grgec uz pomoć učenika Paula Dornika i Marka Fundaka.

Brončano poprsje je prije tri godine napravio čakovečki umjetnik Boris Leiner , i sam prisutan svečanosti, već prije tri godine i ono je do sada bilo u jednom županijskom uredu. I sam umjetnik je svjedočio tome činu, a svečanosti su uz učenike, njihove roditelje, sadašnje i bivše učitelje škole, obnašatelje političkih funkcija u Općini Kotoriba, uz dožupana Griveca, bili dr.sc, Sonja Tošić- Grlač, voditeljica Odsjek za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine i pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije, dr. sc. Blaženka Novak, voditeljica Odsjek za obrazovanje, kulturu i sport pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Međimurske županije, a tu je bio i Jožin dugogodišnji prijatelj dr. Danijel Režek, predsjednik Zavičajnog kluba Međimurje u Zagrebu, a nekada alfa i omega političkog i gospodarskog života Međimurja.
Škola nosi ime Jože Horvata od 14. lipnja 2014. godine, nadnevka koji će ući u školsku povjesnicu, a zacijelo je u njoj biti mjesta i za 13. studeni. Ovaj događaj bio je i obol Mjesecu hrvatske knjige i spomena na Jožinu smrt 26. listopada 2012. godine.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Videogalerija

Općina Kotoriba 2018
Videogalerija

Općina Kotoriba 2018

U nastavku pogledajte film Općine Kotoriba za 2018. godinu.

421
Općina Kotoriba 2018
Videogalerija

Općina Kotoriba 2018

U nastavku pogledajte film Općine Kotoriba za 2018. godinu.

421
Dani šibe i ribe 2018.
Videogalerija

Dani šibe i ribe 2018.

Dani šibe i ribe 2018.

393
Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi
Videogalerija

Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi

Cvjetnica - 'prešencija' u Kotoribi

1618
Dječji Kotoripski Fašenk
Videogalerija

Dječji Kotoripski Fašenk

Dječji Kotoripski Fašenk

2982
VIDEO / Samostalni božićno novogodišnji koncert Limene glazbe Općine Kotoriba
Videogalerija

VIDEO / Samostalni božićno novogodišnji koncert Li…

6. siječnja 2018. godine, tradicionalni, već treći po re…

597
VIDEO / Kotoripčani dočekali novu 2018. godinu
Videogalerija

VIDEO / Kotoripčani dočekali novu 2018. godinu

Uz svirku Meta benda te besplatno kuhano vino i čaj, Kotorip…

3108