STK Kos Kotoriba - Kotoriba

Go to content

Main menu:

STK Kos Kotoriba

Sport
Priopćenje izvršnog odbora stolnoteniskog kluba MSTC Čakovec

Poštovani,

povodom članka g. F. Flaca, objavljenog 17. svibnja 2017. na internet stranici Općine Kotoribe pod naslovom STOLNI TENIS: Stjepan Škoda "minirao" status prvoligaša u kojem na krajnje neprofesionalan i ružan način blati, kleveće i osuđuje našega igrača Stjepana Škodu i njegovu obitelj, STK MSTC Čakovec izražava žaljenje i osuđuje takav način napada na osobnost pojednica.

Stjepan je petnaestogodišnji mladić iz Kotoribe, kadetski reprezentativac Hrvatske, jedan od najtalentiranijih mladih stolnotenisača u Hrvatskoj  i nije zaslužio da se o njemu piše na taj način. Iz STK Kos-Kotoriba, kluba u kojem je napravio svoje prve stolnoteniske korake otišao je još 2013. godine, te je prvo nastavio trenirati u Varaždinskom STARRU za koji je i nastupao dvije sezone u mlađim kategorijama, a od 2016. trenira u MSTC-u za koji je i registriran. Treba reći i da je te 2013. odlaskom iz Kos-Kotoribe u sezonama koje su slijedile nastavio igrati seniorsku kategoriju za Kotoribu.
Prije objave autor članka nije dao priliku Stjepanu, ni MSTC-u da iznese svoju stranu priče, ali zato nije propustio da se javno obruši na Stjepana zbog neigranja na kvalifikacijskom turniru za 1. HL istok. Nismo sigurni da li je g. Flac, pa i uredništvo internet stranice Općine Kotoribe svjesno da su objavom takvih napisa povrijedili Stjepanova prava kao djeteta, te da epilog ove ružne priče može završiti u Uredu pravobraniteljice za djecu RH.
Želimo istaknuti da se u istom terminu igrao i TOP 12 najboljih kadeta Hrvatske u Puli na kojem Stjepan zbog premorenosti također nije nastupao, ali to se u članku ne spominje.
Tijekom sezone 2016./17. Stjepan je odigrao šest međunarodnih turnira, trinaest turnira HSTS-a, dva županijska, odigrao je kompletnu sezonu 1. HL za Kos-Kotoribu kao i 1. županijsku što je stvarno puno i ne treba ga optuživati što je na samom kraju sezone fizički i psihički potrošen.
Zbog svega gore navedenog STK MSTC Čakovec traži da se ovo priopćenje objavi u cijelosti, a da se g. Flac javno ispriča Stjepanu i njegovoj obitelji.
S poštovanjem
Čakovec, 20.svibnja 2017.


________________________________________

Odgovor g. F.Flaca

STOLNI TENIS: Škoda je ipak trebao igrati

U svojemu priopćenju povodom našega priloga pod naslovom: „Stjepan Škoda „minirao“ status prvoligaša“ Izvršni odbor Stolnoteniskoga kluba MSTC Čakovec baš ničim nije demantirao osnovni sadržaj priloga pa neznam zašto onda traži moju ispriku. Ako je to zbog malo žešćega komentara, zbog toga se Stjepanu Škodi i njegovim roditeljima ispričavam.

Vijest o njegovom odbijanju putovanja na kvalifikacije za 1. Hrvatske lige istok sam doznao u petak 12. svibnja na završnom druženju povodom završetka županijskih liga od delegacije Kos-Kotoribe predvođene predsjednikom STK Kos- Ivanom Špicarom. Nisam imao razloga ne im vjerovati, pogotovo što su je čuli i sa zgražanjem komentirali i neki drugi prisutni, a ako je bila neistinita onda sam i ja prenio neistinu. A očito nisam, jer u priopćenju niti jednom riječju nije demantirana. Činjenica je da je njegovim neigranjem ekipi Kos-Kotoribe nanijeta nemjerljiva šteta, jer je Stjepan bio njen najbolji igrač u sezoni 2016./2017. osvojivši pojedinačno pola dobivenih partija, a s Filipom Radmanićem i jedine tri u igri parova. A da je igrao ekipa bi s velikom vjerojatnošću ostala u ligi, a njegov odlazak bi mogla nekim pojačanjem nadoknaditi u prijelaznom roku.

U priopćenju se navode rezultati ovoga talentiranog mladog igrača, koje su oni koji prate stolni tenis već mogli pročitati na našemu portalu, a prije i Listu Međimurje, jer sam ih (sa simpatijama) pratio i objavljivao još od sezone 2009./2010. kada se prvi put pojavio na županijskim turnirima za kadetske kategorije. Sigurno sam autor koji je napisao najviše priloga o njemu i njegovim rezultatima u već spomenutom Listu Međimurje, na našemu portalu, a od pred nekoliko godina na stranici Općine Kotoriba i odnedavno u Kotoripskom vjesniku. I svih tih godina, dok se o njemu pisalo sve najljepše, sve je bilo u najboljem redu, čak sam od njegovih roditelja dobivao i pohvale i zahvale, a kad je napravio ovo što je napravio i kad je izašla negativna kritika odmah se podigla tolika prašina. Njegova majka pa i Izvršni odbor MSTC Čakovca (vjerojatno njenom inicijativom) čak prijete i Pravobraniteljicom za djecu RH pa se pitam dali se o maloljetnim igračima uopće smije nešto objavljivati ili se smiju raditi samo prilozi, koji dotične prikazuju samo u najljepšemu svjetlu, a negativne stvari „spremaju pod tepih“?. U svom priopćenju Izvršni odbor MSTC Čakovca, vjerojatno da bi minorizirao Stjepanov potez, povlači tezu da on od 2013. godine nije igrač Kos-Kotoribe, nego da je u tom klubu na dvojnu registraciju igrao samo seniorsku kategoriju. To bi značilo da je svih tih godina trenirao u varaždinskom STARR-u i MSTC Čakovcu, za koje je igrao mlađe kategorije, a u Kos-Kotoribi samo bio na kaljenju. Po toj bi njihovoj tezi, da je slučajno karijeru u cijelosti odlučio nastaviti u Kos-Kotoribi, s obzirom da je kadetski reprezentativac, taj klub na eventualni zahtjev MSTC Čakovca za njega trebao platiti odštetu. Bilo bi smiješno da nije tragično! Ali, svi međimurski stolnotenisači znaju da je upravo obrnuto, da je Stjepan u stvari bio „na posudbi“ u ova dva kluba, a da je  njegov pravi matični klub Kos-Kotoriba, u kojemu ga je većinu od onoga što u stolnom tenisu zna naučio trener Stjepan Vidović uz pomoć i sparing Igora Munke i mnogih drugih. Proturanje ovakve opasne teze MSTC Čakovca sigurno ne ide u prilog dobrim odnosima između ova dva kluba. Pogotovo što se ona koristi unatoč tome što Kos-Kotoriba ne radi nikakve probleme oko njegove kompletne registracije za MSTC Čakovec.

Moglo bi se nešto reći i o igračevoj premorenosti, kao razlogu o njegovom neigranju kvalifikacija. Svoj posljednji turnir prije kvalifikacija, Zagiping, Stjepan je imao 29. i 30. travnja pa je do kvalifikacija, koje su se igrale 13. i 14. svibnja imao čitava dva tjedna za odmor i relaksaciju, a kao dugogodišnji igrač i školovani trener mislim da je to sasvim dovoljno da se on dovoljno odmori. Zato zaključujem da je ovo još jedna teza za pokušaj opravdavanja njegova nenastupanja. Na kraju, kad se već o umoru radi, ako je i bio toliko umoran mogao je o tome na vrijeme obavijestiti kotoripski klub, a ne svoju namjeru priopćiti dva dana prije kada ga je trener namjeravao obavijestiti o vremenu polaska. To bi bilo fer prema svojim suigračima iz Kos-Kotoribe, a i klubu u kojemu je stekao stolnotenisko ime.

Franjo Flac

Back to content | Back to main menu