STK Kos Kotoriba - Kotoriba

Go to content

Main menu:

STK Kos Kotoriba

Sport

STOLNO TENISKI KLUB "KOS" KOTORIBA

Svojedobno je, uz NK Granièar, jedan od najpopularnijih sportskih klubova mjesta bio Stolnoteniski klub Kos.

To je sportska sredina èije se ime proèulo diljem Hrvatske jer ima tradiciju dulju od èetiri desetljeæa.
Nema starijih stolnotenisaèa u Hrvatskoj koji ne znaju za Vinka Legina i Željka Dolenca, klupske legende koje koš uvijek igraju - sa stolnotenisaèima znatno mlaðima od njih- i postižu rezultate koji su ih ove godine doveli pred vrata II. lige istok.

U njoj se ne natjeèu jer su mjesto prepustili stolnotenisaèima Šenkovca - razlog odustajanja bila su nedostatna novèana sredstva.

Uza spomenute stolnoteniske legende, trebamo spomenuti i njihove suigraèe, Dražena Radmaniæa i Ivicu Jakupaka, ali i odavno poznata i priznata ženska stolnoteniska imena - Viljenku Horvat (danas Vojvoda), Gordanu Tilošanec (danas Fundak) i još mnoge druge koje su ženski stolni tenis Kotoribe propagirale poput Legina i njegovih suigraèa.

Nekada je stolni tenis igrao svaki drugi Kotoripèanin.

- Izražavam radost i zadovoljstvo što je na našoj skupštini, kao nikada do sada, toliki heterogeni sastav. Što su na njoj oni koji su tek ušli u stolnoteniske vode pa do onih koji se približavaju šestom desetljeæu života, što su na njoj roditelji tih mladih, istaknuo je Ivan Špicar, predsjednik STK Kos/Kotoriba, na godišnjoj izvještajnoj skupštini.- Ti najmlaði su naš najveæi klupski dobitak i njegova buduænost, rekao je Stjepan Vidoviæ koji u klubu, uz pomoænika Igora Munke, radi s njima u oformljenoj stolnoteniskoj školi.

Rekao je kako je to jedan razred od 23 igraèa podijeljenih u skupinu naprednih i onih koji su tek uzeli reket u ruke, a da im on pristaje dokazali su svojim ostankom u školi koja je poèela lani u rujnu i potrajat æe do lipnja ove godine, obuhvaæa djecu uzrasta od 7-12 godine gdje je omjer 12:11 u korist djevojèica.

Špicar je glede toga iznio ponos, dodavši kako je stolni tenis najzahtjevniji sport za ovu populaciju zbog èega su ga mnogi u ranijem periodima napuštali.- U tom periodu nužna im je i roditeljska potpora, jer ako ona izostane djeca ostanu sama, ostaju rijetki uporni, a oni koji „zagriznu“ do kraja ostat æe u tom sportu iz kojeg, reèeno slikovito, povratka nema. Ovaj put su roditelji stali uz svoju djecu, postali su naši èlanovi pa i sponzori jer ih voze na poèetna natjecanja, a sudjeluju i u sufinanciranju sportske opreme. Jednom rijeèju, postali su naši èlanovi, a što nam mnogo znaèi, podvukao je klupski predsjednik.

Pored stolnoteniske mladosti valja istaæi šest natjecateljskih ekipa koje su se natjecale od Regije sjeverozapadne Hrvatske kroz one u županijskim ligama.

Imali su predstavnike u I., III., IV. i V.b Županijskoj ligi Meðimurskog stolnoteniskog saveza. - Istièem kako svaka od ovih liga broji 10 ekipa, prvenstvo se igra dvokružno preko 18 kola, a što je ukupno 90 utakmica i još 17 utakmica Regije što ukupno iznosi 107 utakmica ili 53 u našoj dvorani gdje smo igrali utakmice, istaknuo je Špicar.

Spomenuo je i pojedinaèna natjecanja, kao što su TOP 12 po ligama, pojedinaènom prvenstvu Meðimurja, veteranskim turnirima, pojedinaènom prvenstvu Kotoribe, a na kraju natjecateljske sezone su na inicijativu roditelja, èija djeca polaze Stolnotenisku školu, organizirali Obiteljski turnir.

Imali su èak i svoje predstavnike na Europskom veteranskom prvenstvu koje je lani bilo u Poreèu. Na njemu su sudjelovala 3 klupska igraèa: Vinko Legin, Željko Dolenec i Dražen Radmaniæ.

Dvojac prvih je, izmeðu 128 igraèa, tek u razigravanju ispao u borbi za plasman, dok Dražen Radmaniæ nije prošao skupinu pa je u razigravanju utješne skupine bio meðu 32 najbolja europska veterana. Sumirajuæi sezonu, Špicar je rekao kako je sezona bila duga i naporna naglasivši:- Kada se sport voli, kao što mi volimo stolni tenis, onda to nije problem.

Mali problem predstavljaju tek financije koji nikad dosta. Tu prije svega želim zahvaliti Opæini Kotoriba na redovnoj financijskoj dotaciji. Od njih i nadalje oèekujemo dobru suradnju kao i dano obeæanje da æe nam pomoæi kod nužne adaptacije dvorane.

Izražavamo zahvalu braæi Kos, Josipu i Željku, glavnim klupskim sponzorima na odliènoj suradnji.
Zahvaljujem se i Sušari Siladi Kotoriba što nas je financijski pomogla, konaèno hvala svima koji su ugradili sebe i svoja sredstva u naš rad, rekao je na kraju.

Kako dalje? Istaknute su 4 programske odrednice koje sadrže nastavak rada u Stolnoteniskoj školi, u Regionalnoj ligi stvoriti uvjete za kvalifikacije za ulazak u II. stolnotenisku ligu, zadržati ugled natjecateljski ekipa na razini županije te priæi nužnoj adaptaciji sportske dvorane koja im je dana na upravljanje od strane opæine Kotoriba, a za što su iz svog skromnog klupskog proraèuna izdvojili 5.500 kuna.  Mladen GrubiæBack to content | Back to main menu