Ponedjeljak, 18 Rujan 2023 14:22

Održani Dani Kotoribe 2023

Foto : Marijan Kovač, Alen Fuš, Karolina B.Horvat

 

 

 

 

 

Tagged under

U petak, 15. rujna 2023. u Domu kulture u Kotoribi održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba, povodom Dana Općine Kotoriba i dana naše Župe. Ove godine obilježena je i trideseta godišnjica osnutka Općine Kotoriba.

Uz općinske vijećnike, gospodarstvenike, predstavnike mjesnih udruga i stranaka, na svečanu sjednicu stigli su i brojni gosti – saborski zastupnik i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, saborska zastupnica Andreja Marić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, župan Međimurske županije Matija Posavec, predstavnici javnih poduzeća te županijskih ureda i ureda državne uprave u Međimurskoj županiji te načelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih općina u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj.

Sjednicu je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Hinko Virgej, a nakon njega govor je održao i načelnik Dario Friščić. Načelnik se još jednom zahvalio svim mještanima koji su se odazvali u kolovozu na njegov poziv prilikom prijetnje od poplava, a prikazan je i film u kojem se moglo vidjeti što se sve u Kotoribi radilo u proteklih godinu dana, ali i kratki prikaz posljednjih trideset godina od kada postoji Općina Kotoriba. U ime susjednih općina i Grada Preloga obratio se načelnik Donje Dubrave Marijan Varga, nakon čega je slijedilo obraćanje župana Međimurske županije Matije Posavca i na kraju saborskog zastupnika Daria Hrebaka.

Program svečane sjednice vodila je Diana Šarek, dok su u programu još nastupili i članovi KUD-a Kotoriba te Lovro Erdelji, Vito Perenec i Ela Fundak iz Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe.

Ovogodišnji dobitnici javnih priznanja su :

Muraplast d.o.o., za izniman doprinos u razvoju gospodarstva Kotoribe ( plaketa Kotoribe)

Ivica Jakupak, za dugogodišnji rad i angažman u Sportskom ribolovnom društvu „Som“ i Stolnoteniskom društvu „Kos Kotoriba“ ( plaketa Kotoribe)                                              

Eva Grgec, za dugogodišnji rad i angažman u Društvu žena Kotoriba (medalja)

Mario Fuš, za dugogodišnji rad i angažman u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kotoriba (medalja)

Ljudevit Novak, za dugogodišnji rad i angažman u Matici umirovljenika Međimurske županije, Podružnici umirovljenika Kotoriba (medalja)

Seniorska ekipa NK Graničar Kotoriba , za osvojen naslov prvaka prvog izdanja međimurske Premier lige, ostvaren plasman u 3. HNL Sjever te osvajanje međimurskog Kupa (zahvalnica)

Lovro Rodek, za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u ribolovu udicom na plovak, kategorija U15 (zahvalnica)

Marko Horvat, za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u ribolovu udicom na plovak, kategorija U20 (zahvalnica)

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Međimurske županije, Ogranak Kotoriba, za 30 godina rada i djelovanja (povelja Općine). 

Fotografije: Marijan Kovač, Hana Batcha Frančić

 

Tagged under

U sklopu ovogodišnjih Dana Kotoribe 2023. u  prostorima novouređene zgrade Općine Kotoriba na adresi Ulica kralja Tomislava 100, 11. rujna 2023. predstavljeni su novi uredi Međimurske županije - ured Matičnog ureda i ured Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda, a najavljen je i povremeni ured Turističke zajednice Međimurske županije.

Predstavljanju ureda Međimurske županije u Kotoribi nazočili su  župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, županijski pročelnici Tamara Blagus i Darko Radanović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula kao i djelatnici Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda.

Fotografije: Međimurska županija

 

Tagged under

Živopisna virtualna priča o hrvatskoj prirodnoj baštini prikazana kroz putujuću izložbu Diverterra otvorena je u ponedjeljak 11. rujna 2023. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Joža Horvat u Kotoribi. Virtualni muzej stigao je prvi put u Međimurje zahvaljujući suradnji Međimurske prirode i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Učenike i uzvanike s postavom izložbe su upoznale interpretatorice prirodne baštine Ivana Rojko, Sara Kočiš i Roberta Radović kostimirane u životinjske likove bijele rode, šišmiša i leptira plavca. O potrebi i značaju čuvanja prirode najmlađem uzrastu ukazali su Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode, Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, Dario Friščić načelnik Općine Kotoriba i župan Međimurske županije Matija Posavec. Aktiviranjem tableta i naracije sadržaja s panela župan Posavec otvorio je izložbu.

Diverterru tvori mali tematski labirint od šest otoka s panelima. Priče predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara) – jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Dio izložbe su i didaktička pomagala kao što su bojanke, puzzle i hotel za kukce. Doživljaj izložbe iskusili su učenici škole domaćina i kotoripskog dječjeg vrtića. Zgode medvjeda i risa ponajviše su ostavile dojam na najmlađe posjetitelje izložbe. Izložba je otvorena do nedjelje 17. rujna, tijekom tjedna za najavljene grupe, a u danima vikenda od 13 do 18 sati za svu zainteresiranu javnost.

Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je predstavljanje ureda Međimurske županije u novouređenoj poslovno-upravnoj zgradi Općine Kotoriba. Mještanima Kotoribe, ali i drugim žiteljima Donjeg Međimurja na raspolaganju su uredi Međimurske županije, i to ured Matičnog ureda, ured Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i povremeni ured Turističke zajednice Međimurske županije. Predstavljanju su uz župana Posavca nazočili također zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, županijski pročelnici Tamara Blagus i Darko Radanović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te djelatnici Međimurske prirode.

Uredovno radno vrijeme izdvojenog ureda Međimurske prirode u Kotoribi je četvrtkom od 9 do 12 sati. U uredu rade čuvari prirode koji ured koriste kao terensku bazu za obilaske Donjeg Međimurja, ali i stručne službe kad s lokalnom zajednicom rade na novim projektnim aktivnostima. Ured služi i kao mjesto distribucije edukativnih i promidžbenih materijala na temu zaštitu prirode, te kao mjesto susreta s udrugama kojima je priroda u fokusu interesa.

Tekst i foto: Međimurska priroda

 

Tagged under
Utorak, 12 Rujan 2023 08:02

Održan jesenski spust

U subotu 9. rujna članovi MNK Mura Kotoriba i njihovi prijatelji održali su povodom dana općine Kotoriba "Jesenski spust za Zlatka Latina" rijekom Murom područjem općine Kotoriba (oko 15 kilometara). Sudionike je na spust ispratio načelnik općine Kotoriba Dario Friščić. Ujedno je to bila prilika da udruga promovira novi raft čamac koji je nabavljen uz pomoć Zajednice sportskih udruga Međimurske županije i općine Kotoriba na čemu im zahvaljujemo. Na kraju spusta sudionici su nastavili druženje uz pečeni jeger i okrjepu u predivnom okolišu rijeke Mure gdje su im se pridružili članovi obitelji nedavno preminulog člana Zlatka Latina.
Posebno nas raduje što naš rad i entuzijazam prepoznaje sve više ljudi  iz raznih krajeva lijepe naše a i izvan njezinih granica.
Veselimo se idućem druženju.

Tekst i foto : Legin Zvonko

 

Stranica 1 od 66

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Ulica kralja Tomislava 100, 40329 Kotoriba
OIB: 59532160535
tel: 040 682 265

e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

 

Popis skupova podataka s metapodacima (Asset lista) Općine Kotoriba

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2021 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica