Utorak, 12 Rujan 2023 08:32

Otvorena izložba Diverrtera i predstavljen ured Međimurske prirode u Kotoribi

Živopisna virtualna priča o hrvatskoj prirodnoj baštini prikazana kroz putujuću izložbu Diverterra otvorena je u ponedjeljak 11. rujna 2023. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Joža Horvat u Kotoribi. Virtualni muzej stigao je prvi put u Međimurje zahvaljujući suradnji Međimurske prirode i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Učenike i uzvanike s postavom izložbe su upoznale interpretatorice prirodne baštine Ivana Rojko, Sara Kočiš i Roberta Radović kostimirane u životinjske likove bijele rode, šišmiša i leptira plavca. O potrebi i značaju čuvanja prirode najmlađem uzrastu ukazali su Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode, Snježana Matoš, ravnateljica OŠ Jože Horvata, Dario Friščić načelnik Općine Kotoriba i župan Međimurske županije Matija Posavec. Aktiviranjem tableta i naracije sadržaja s panela župan Posavec otvorio je izložbu.

Diverterru tvori mali tematski labirint od šest otoka s panelima. Priče predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara) – jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Dio izložbe su i didaktička pomagala kao što su bojanke, puzzle i hotel za kukce. Doživljaj izložbe iskusili su učenici škole domaćina i kotoripskog dječjeg vrtića. Zgode medvjeda i risa ponajviše su ostavile dojam na najmlađe posjetitelje izložbe. Izložba je otvorena do nedjelje 17. rujna, tijekom tjedna za najavljene grupe, a u danima vikenda od 13 do 18 sati za svu zainteresiranu javnost.

Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je predstavljanje ureda Međimurske županije u novouređenoj poslovno-upravnoj zgradi Općine Kotoriba. Mještanima Kotoribe, ali i drugim žiteljima Donjeg Međimurja na raspolaganju su uredi Međimurske županije, i to ured Matičnog ureda, ured Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i povremeni ured Turističke zajednice Međimurske županije. Predstavljanju su uz župana Posavca nazočili također zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, županijski pročelnici Tamara Blagus i Darko Radanović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te djelatnici Međimurske prirode.

Uredovno radno vrijeme izdvojenog ureda Međimurske prirode u Kotoribi je četvrtkom od 9 do 12 sati. U uredu rade čuvari prirode koji ured koriste kao terensku bazu za obilaske Donjeg Međimurja, ali i stručne službe kad s lokalnom zajednicom rade na novim projektnim aktivnostima. Ured služi i kao mjesto distribucije edukativnih i promidžbenih materijala na temu zaštitu prirode, te kao mjesto susreta s udrugama kojima je priroda u fokusu interesa.

Tekst i foto: Međimurska priroda

 

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Ulica kralja Tomislava 100, 40329 Kotoriba
OIB: 59532160535
tel: 040 682 265

e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

 

Popis skupova podataka s metapodacima (Asset lista) Općine Kotoriba

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2021 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica